یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

کبد؛ ژنرال بدن


کبد؛ ژنرال بدن

بیشتر مردم کلیه‌ها را بسیار بهتر و بیشتر از کبد می‌شناسند. در حالی که آدمی بدون کلیه و به کمک دیالیز زنده می‌ماند اما محال است بدون کبد بتواند به زندگی ادامه دهد. علتش هم بر می‌گردد …

بیشتر مردم کلیه‌ها را بسیار بهتر و بیشتر از کبد می‌شناسند. در حالی که آدمی بدون کلیه و به کمک دیالیز زنده می‌ماند اما محال است بدون کبد بتواند به زندگی ادامه دهد. علتش هم بر می‌گردد به کارهای متنوع و بسیار حیاتی که کبد بی سر و صدا در بدن ما انجام می‌دهد. کبد کارخانه تبدیل و تحول مواد در بدن و کارگاه ساخت مواد آلی مورد نیاز بدن ماست. از پروتئین‌ها و چربی‌های ضروری بگیرید تا بسیاری از هورمون‌ها و ویتامین‌ها همگی در کبد ساخته یا ذخیره می‌شوند. از طرف دیگر خون‌اندام‌هایی مثل معده، پانکراس و روده‌ها قبل از اینکه وارد جریان عمومی خون شوند ابتدا از کبد عبور می‌کند تا سموم موجود در آن تصفیه شده و مواد غذایی ارزشمندش ذخیره شود. کبد کارخانه سم زدایی بدن و کارخانه بازیافت سلول‌های پیر و کهنه نیز هست. در حقیقت این‌اندام مثل یک کارگر خیلی پر کار همیشه در حال خدمت کردن به ماست و جایگزینی هم ندارد. حالا هر وقت این کارگر پرکار خسته یا بیمار شود بسیاری از کارهای بدن ما لنگ می‌ماند و علایمی بروز می‌کند که تقریبا همه جای بدن محدوده بروز آنهاست. از زردی و خارش و دیر بند آمدن خونریزی‌ها بگیرید تا تشنج و کاهش سطح هوشیاری و علایم وخیمی مثل آب آوردن شکم که در اصطلاح پزشکی به آن «آسیت» می‌گویند.در حالت عادی از دو طریق مهم می‌توان به کبد خدمت کرد:

۱) در مصرف داروها امساک کنید و کمتر در معرض مواد شیمیایی باشید. از فلزات سمی چون سرب گرفته تا مصرف الکل و انواع و اقسام مسکن‌ها و آنتی بیوتیک‌ها و دیگر داروهای هر یک دیر یا زود اثرهای ناگوار خود را بر روی کبد باقی خواهند گذاشت.

۲) مراقب ابتلا به عفونت هپاتیت باشید: هپاتیت در حقیقت اسم دیگر کبد است. بنابراین ویروس‌هایی در حقیقت کارشان این است که کبد را آلوده کنند و به آن آسیب برسانند. مثل هپاتیت C و هپاتیت B