یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

مدیریت اقتصادی خانواده با کسی شوخی ندارد


مدیریت اقتصادی خانواده با کسی شوخی ندارد

این عادت آقای «الف» شده است که هر ماه با رسیدن فیش حقوقی به دستش و پر شدن حسابش سراغ برنامه‌های تفریحی برود، اسکناس‌های تانخورده را خرج خوردن و خریدن برای خودش کند و هنوز ماه تمام …

این عادت آقای «الف» شده است که هر ماه با رسیدن فیش حقوقی به دستش و پر شدن حسابش سراغ برنامه‌های تفریحی برود، اسکناس‌های تانخورده را خرج خوردن و خریدن برای خودش کند و هنوز ماه تمام نشده، حسابش را خالی کند و منتظر دوباره پر شدن آن بماند. همسرش به قول خودش کلافه شده است. می‌گوید: «این رسم زندگی مشترک نیست.» می‌گوید: «اگر معنای مشترک بودن این باشد، پس من هم باید هر ماه حقوقم را صرفا خرج خودم کنم! در حالی که من آن را صرف پرداخت جریمه‌ها و قبض‌های ماهانه می‌کنم.»

اگرچه بحث‌های مالی در آستانه زندگی ممکن است قابل گذشت باشند و هر یک از زوج‌ها سخاوتمندانه هزینه‌های زندگی را متقبل شوند، اما با گذشت سال‌ها، نظر یکی از طرفین که بار اقتصاد خانواده را به دوش می‌کشد تغییر می‌کند و از کرده‌اش پشیمان می‌شود.

در این باره بد نیست به راهی که آقا و خانم «ب» برای مدیریت مالی زندگی‌شان ابداع کرده‌اند توجه کنید. آقای «ب» تعریف می‌کند: «در نخستین گام برای رسیدن به مدیریت مالی ایده‌آل در زندگی مشترک، من و همسرم ابتدا هدفی دراز را برای زندگی‌مان تعیین کردیم. هدف درازمدت ما خرید یک خانه است. برای رسیدن به این هدف نتیجه گرفتیم که باید پس‌انداز داشته باشیم.»

اما همان ابتدای کار آنها با ده‌ها پرسش دشوار مواجه شدند، برای مثال چه کسی باید پس‌انداز می‌کرد و چه کسی حق داشت خرج کند؟ این پول خرج کردن از جیب او، برای هر دوی آنها بود یا فقط برای خودش؟ آیا او که پس‌انداز می‌کرد باید از دلخوشی‌های ساده‌ای مثل خرید کردن و ... می‌گذشت؟ در این صورت حاصلش چه بود؟

خانم «ب» راه‌حل ابداعی‌شان را این‌گونه توضیح می‌دهد: «ما در پایان هر هفته سراغ کامپیوتر می‌رویم. از خرج‌هایی که هر کدام برای امور اقتصادی خانواده کرده‌ایم نمودار تهیه می‌کنیم و اگر یکی بیش از دیگری خرج کرده باشد، طرف مقابل باید هفته بعد جبران کند. از طرفی هر ماه هم به شکل مشترک، بخشی از درآمدمان را پس‌انداز می‌کنیم و دست‌نخورده باقی می‌گذاریمش.»

کارشناسان مسائل اقتصادی خانواده اعتقاد دارند زوج‌های جوان باید مسائل مالی را پیش از آن‌که اسباب دلخوری شود، در خانواده حل کنند. برخی زوج‌ها خیال می‌کنند صحبت درباره مسائل مالی خانواده روابط عاشقانه آنها را خدشه‌دار می‌کند، اما واقعیت این است که کارشناسان تاکید می‌کنند ازدواج چیزی فراتر از یک رابطه عاشقانه است و نوعی اشتراک همه‌جانبه است که یکی از اجزای مهم آن پول است. اهمیت درآمد در زندگی آدم‌ها صرفا به دلیل نقشش در چرخاندن چرخ اقتصاد خانواده نیست، چون داشتن درآمدی مشخص حتی اگر ناچیز باشد به صاحبانش توانایی تصمیم‌گیری، قدرت و اعتماد به نفس می‌بخشد و توانمندی‌های اجتماعی افراد را افزایش می‌دهد و همسران را ملزم می‌کند با هم برای اهداف مهم زندگی‌شان تصمیم بگیرند.

همان بحثی که فکر می‌کنید ممکن است رابطه عاشقانه شما و همسرتان را ابتدای زندگی خدشه‌دار کند و امروز به صورت رازی مگو میان شما دو نفر در آمده است، سال‌ها پیش در زندگی مشترک آقا و خانم «ج» هم مطرح شد، اما آنها با آن مواجه شدند و پیش از آن که تبدیل به مشکل شود، به یکی از مظاهر تفاهم‌شان تبدیلش کردند.

تجربه آقای «ج» برای هر کدام از ما در این زمینه می‌تواند مفید باشد، پس به عنوان حسن‌ختام حرف‌هایش را بخوانید: «من و همسرم یک حساب مشترک داریم و در عین حال هر کدام یک حساب شخصی هم در بانک باز کرده‌ایم. هر ماه وقتی حقوق‌هایمان را می‌گیریم درصدی مشخص از آن را به حساب شخصی‌مان انتقال می‌دهیم و درصدی را برای تامین هزینه‌های زندگی، تفریح‌های مشترک، تعطیلات آخر هفته و... به حساب مشترک واریز می‌کنیم.

شاید باور نکنید، اما این تصمیم نه‌تنها مجبورمان می‌کند در خرج کردن حقوق‌های‌مان چه در امور شخصی‌ و چه در امور مشترک با وسواس بیشتری عمل کنیم، بلکه کمک‌مان کرده تاجر و بحث‌هایمان درباره مسائل مالی زندگی به صفر برسد، چون هر اول ماه هر دو تکلیفمان را می‌دانیم.»

مترجم:علی یوشی‌زاده