یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

زیبای میلیون تومانی


زیبای میلیون تومانی

گزارشی از گران ترین نقل و انتقالات این فصل لیگ برتر

مهدی امیرپور؛ اگر در سال های گذشته به تیم های صنعتی اتهام می زدند که با ریخت و پاش های زیاد باعث افزایش کاذب قیمت فوتبالیست های لیگ برتر می شوند و همیشه انتقاد به مدیران وزارت صنایع بوده که با کنار گذاشتن بودجه های میلیاردی برای تیم های لیگ برتری خودشان بازار نقل و انتقالات لیگ برتر ایران را به نبردی نابرابر بین تیم های صنعتی و غیرصنعتی تبدیل می کنند و اگر هر سال مدیران استقلال و پرسپولیس از اختلاف طبقاتی بین خودشان و تیم های دیگر می نالیدند این مرتبه دیگر باید فصل نقل و انتقالات را زمان عقده گشایی استقلال و پرسپولیس بدانیم. وقتی محمد علی آبادی رئیس سازمان تربیت بدنی برای انتخاب مدیران استقلال و پرسپولیس از بین آدم های معتمد خودش علی فتح الله زاده و داریوش مصطفوی را انتخاب کرد دیگر همه می دانستند این دو تیم برای ولخرجی در بازار نقل و انتقالات مشکلی ندارند. برایتان از نفریه عضو هیات مدیره استقلال فکت می آوریم که جایی گفت؛ «استقلال چهار میلیارد تومان از بودجه ۵/۵ میلیارد تومانی خودش را صرف نقل و انتقالات می کند.» با این بودجه های نجومی بود که جذاب ترین نقل و انتقالات تاریخ هشت ساله مسابقات لیگ برتر رقم خورد. هر فوتبالیستی که مسیر پیوستن به پرسپولیس را گذرانده بود از استقلال سر در آورد و هر بازیکنی که همه او را آبی پوش به حساب می آوردند، قرمز پوشید. داستان پیوستن ابراهیم توره به پرسپولیس در وضعی که همه او را آبی پوش می دانستند، انتقال هاشم بیک زاده به استقلال در حالی که با پرسپولیس قرارداد داخلی بسته بود و ماجرای رسیدن مازیار زارع به پرسپولیس در زمانی که جریان مذاکرات او با استقلال خوب پیش می رفت، از کوچک ترین اتفاقات عجیب نقل و انتقالات بود. این در حالی بود که در کنار استقلال و پرسپولیس، سه تیم صنعتی مس کرمان، سایپا و سپاهان هم اصل را گذاشتند بر بلعیدن تمام ستاره های لیگ برتر. اگر بخواهیم به آمارهای غیررسمی اعتماد کنیم می رسیم به اینکه در عرض کمتر از یک ماه در فصل نقل و انتقالات لیگ برتر رقمی حدود ۴۰ میلیارد تومان برای بستن تیم های لیگ برتر هزینه می شود که در این بین سهم زیادی از آن به دلال ها، ایجنت ها و واسطه ها می رسد. برای همین است که در این پرونده اگر بخشی را برای گران ترین ستاره ها و قسمتی را برای بهترین تیم ها کنار گذاشتیم، در بخشی هم به دلال پرداختیم که گویا برندگان اصلی فصل نقل و انتقالات آنها هستند. کاش پس از مطالعه این پرونده کوچک به تصور خوبی از نقل و انتقالات لیگ برتر ایران برسید.

همیشه «گران ترین » ها جذاب تر از «بهترین » ها هستند. اگر برای انتخاب «بهترین » ها احتیاجی به یک تیم کارشناسی داریم که پارامترها را کنار هم بچیند تا دست آخر باز هم همه انتخاب «بهترین» را به سلیقه داوران ارجاع بدهند، در بحث «گران ترین» ها دیگر نه سلیقه حرف می زند، نه داور جایی در انتخاب دارد و نه کسی می تواند آن انتخاب را زیر سوال ببرد. در انتخاب «گران ترین» ها فقط اسکناس ها نقش دارند و ارقام. ارقامی که هر قدر بالاتر بروند، عطش مردم برای کشف آنها بالاتر می رود. شاید برای همین است که «گران ترین » ها برای مردم جذاب تر از «بهترین » ها هستند. در مهلت یک ماهه نقل و انتقالات مسابقات لیگ برتر ایران اتفاقات عجیب و غریب کم نیفتاد. از ارقام ریز و درشت هم کم حرف نزدند. اما در این بین پیش از هر حرفی باید اعتراف کرد مبنای تمام اطلاعات فوتبال ایران شایعات و شنیده ها است. تا زمانی که در فوتبال ایران برای فرار از مالیات فوتبالیست ها رقمی کمتر از مبلغ واقعی را در قرارداد خود می نویسند و تا وقتی که هیچ کانال رسمی برای انتشار رقم قرارداد وجود ندارد، برای رسیدن به «گران ترین» فوتبالیست لیگ برتر چاره یی نداریم جز اعتماد به همین شایعات و شنیده ها. ما در وضعیتی به این شایعات اعتماد می کنیم که در دنیا سالیانه لیستی از گران ترین انتقالات و پردرآمدترین فوتبالیست ها منتشر می شود. در ایران ما به یکسری گمانه زنی ها قناعت می کنیم. اما با وجود این انرژی زیادی مصرف شده تا این لیست را با کمترین اشتباه بخوانید. برای آغاز کار باید انتخاب کنیم چه انتقالاتی را باید در لیست گران ترین انتقالات لیگ برتر بگذاریم. اگر دو سال پیش علیرضا واحدی نیکبخت با عقد قرارداد دو ساله با پرسپولیس و درآمد سالیانه ۲۰۰ میلیون تومان گران ترین فوتبالیست لیگ برتر ایران لقب گرفته بود، در عرض دو سال گذشته قیمت فوتبالیست جماعت چنان تورمی داشته که دیگر پرداخت ۲۰۰ میلیون تومان برای دستمزد سالیانه بازیکنان یک اتفاق معمولی در لیگ برتر به حساب بیاید. شاید اگر بخواهیم بازیکنانی را که برای یک سال آینده از تیم شان بالای ۲۰۰ میلیون تومان طلب کردند لیست کنیم به یک فهرست پنجاه نفره برسیم. برای همین مرز گران قیمتی فوتبالیست ها را در رده بندی از ۳۰۰ میلیون تومان می گذاریم تا دیگر به جای مواجهه با یک فهرست بلند بالا یک لیست از گزیدگان داشته باشیم. با توضیح اینکه ما این لیست را از ته به سر می نویسیم.

● ۳۰۰ میلیونی ها

وقتی دو سال پیش حسین کاظمی استقلال را ترک کرد تا پیراهن زرد سپاهان را بپوشد، کمتر کسی تصور می کرد استقلال دو سال بعد دست به هر کاری بزند تا او را به تیمش برگرداند. کاظمی که با یک قرارداد دو ساله ۳۰۰ میلیون تومانی به سپاهان رفته بود در بازگشت به استقلال ۳۰۰ میلیون تومان را برای یک فصل بازی در آبی پوشان گرفت. در وصف احتیاج استقلال به جذب حسین کاظمی کافی است بدانید در دو سال گذشته تماشاگران آبی در حسرت یک هافبک دفاعی بودند. هافبکی که استقلال در فصل آینده هم می تواند روی خصوصیات تخریبی او در بازی رقیب حساب کند، هم روی ویژگی های او در پاس های قطری و عرضی. با این وجود استقلال که دو سال پیش می توانست او را با قیمت های پایین تری در تهران نگه دارد، حالا به استخدام یک ساله او با قیمت ۳۰۰ میلیون تومان راضی شده. به بازیکنان ۳۰۰ میلیون تومانی لیگ برتر باید نام عباس آقایی را هم اضافه کرد. یکی از بازیکنان فصل گذشته پرسپولیس که پس از قطعیت یافتن بازگشت قطبی به ایران، مدیران تیم در خروجی باشگاه را به او نشان دادند. عباس آقایی سال گذشته همیشه عنوان «بازیکن استیلی» را همراه خود داشت و برای همین بود که قطبی دیگر نمی خواست به خاطر نگه داشتن آقایی در تیم ریسکی را بپذیرد. همان طور که رودباریان، مامانی و شیث رضایی هم با این استدلال از تیم رفتند. مقصد عباس آقایی جایی نبود جز سایپا. تیمی که پس از چند سال این فصل حضور پررنگی در نقل و انتقالات داشت. البته پرسپولیس برای پر کردن جای خالی آقایی در تیم مازیار زارع را گرفت که ۳۰۰ میلیون تومان برای داریوش مصطفوی آب خورد.

● ۳۵۰ میلیونی ها

حدس می زنید امیرحسین صادقی با چه استدلالی استقلال را ترک کرد یا حسین کعبی با چه توجیهی قید حضور در پرسپولیس را زد. برای اینکه در جریان علت تصمیم آنها قرار بگیرید، باید در جریان پیشنهادهایی باشید که تیم های دیگر به آنها دادند. سایپا برای استخدام یک ساله حسین کعبی ۳۵۰ میلیون تومان به او داده و مس کرمان هم برای اینکه امیرحسین صادقی را راضی به زندگی در کرمان کند، رقم ۳۵۰ میلیون تومانی او را قبول کرده. این در حالی است که استقلال برای نگه داشتن امیرحسین صادقی تنها ۲۲۰ میلیون به او داده و صادقی پس از مخالفت مدیران استقلال برای قرارداد ۲۵۰ میلیونی با او به کرمان رفته. غلامعباس آشوبی که همه او را به نام کوچک «فرزاد» می شناسند هم برای انتقال به مس کرمان کمتر از امیرحسین صادقی نگرفته است. آشوبی هم یکی از ستاره های ۳۵۰ میلیون تومانی لیگ برتر است.از سوی دیگر مجادله محسن خلیلی و علیرضا واحدی نیکبخت برای تمدید با پرسپولیس جالب بود. آنها شرط گذاشته بودند اگر پرسپولیس به دیگری پول بیشتری بدهد، اصلاً در تیم نمی مانند. برای همین در عرض کمتر از چند روز خلیلی و نیکبخت هر دو با رقم ۳۵۰ میلیون تومان برای یک سال با تیم تمدید کردند. هرچند که تنها پس از گذشت چند روز از تمدید قرارداد محسن خلیلی در اردوی تیم ملی در اسپانیا مصدوم شد و البته همه فهمیدند سابقه مصدومیت او به پیش از آغاز اردوی تیم ملی برمی گردد و او با وجود آسیب دیدگی شدید توانسته قراردادی سنگین با پرسپولیس ببندد. نام سیاوش اکبرپور را هم باید به لیست ستاره های ۳۵۰ میلیون تومانی اضافه کرد. او با عقد قرارداد یک ساله ۳۵۰ میلیون تومانی گران ترین بازیکن تاریخ باشگاه لقب گرفت. هرچند با پیشنهادهای مالی جباری به استقلال احتمالاً رکورد او شکسته شود.

● ۴۰۰ میلیونی ها

اما هیجان انگیزترین قسمت لیست جایی است که فوتبالیست ها بالای ۴۰۰ میلیون تومان برای یک سال می گیرند. جایی که سپاهان برای نگه داشتن عماد رضا در اصفهان راضی می شود ۴۰۰ میلیون تومان به او بدهد. البته سپاهان با پرداخت این رقم هنگفت با یک تیر دو نشان زد. آنها از یک سو توانستند یکی از بهترین فورواردهای لیگ برتر را در تیم شان نگه دارند و از سوی دیگر موفق شدند مانع از انتقال یکی از بهترین مهاجمان لیگ به تیم رقیب شان شوند. آنها با این کار مانع از انتقال عماد رضا به پرسپولیس شدند تا ضربه بزرگی به پرسپولیس،بزنند. البته کلوپ ۴۰۰ میلیون تومانی ها اعضای دیگری هم دارد. سیدجلال حسینی مدافع مرکزی سایپا یکی از آنها است. حسینی که در ابتدای فصل نقل و انتقالات هم از استقلال تهران پیشنهاد داشت، هم از پرسپولیس،هم از سپاهان اصفهان در بازار برای خودش سلطنت می کرد تا اینکه بالاخره علی دایی در سایپا حکم به نگه داشتن سیدجلال حسینی به هر قیمتی داد. با همین استدلال حمید سجادی برای نگه داشتن حسینی در سایپا حاضر شد برای عقد قرارداد یک ساله با او ۴۲۰ میلیون تومان بپردازد. هادی عقیلی مدافع سپاهان اصفهان هم که از استقلال و پرسپولیس پیشنهادهای بالایی داشت دست آخر برای یک سال دیگر حضور در سپاهان به رقم ۴۲۰ میلیون تومانی سپاهان پاسخ مثبت داد. اما می رسیم به گران قیمت ترین بازیکن فصل لیگ برتر؛ «ابراهیم توره». بازیکن سابق پیکان تهران پیش از پیوستن به پیکان دو مرتبه در تست استقلال شرکت کرده بود که یک مرتبه از سوی صمد مرفاوی و بار دیگر از سوی ناصر حجازی بازیکن مستعدی شناخته نشد، با این وجود توره در یک نیم فصل ۱۲ گل برای پیکان زد تا اینکه بالاخره پرسپولیس با رقم ۴۵۰ هزار یورو او را یک ساله به خدمت بگیرد. جالب اینکه استقلال با نصف این مبلغ به دنبال توره بود ولی پرسپولیس با این رقم وسوسه برانگیز ورق را برگرداند.