چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تپه حسنلو و جام حسنلو


تپه باستانی حسنلو در ۱۴کیلومتری شمال شرقی شهر نقده قرار گرفته و به مناسبت نام دهکده مجاورش حسنلو نام گذاری شده است . ارتفاع ان ۲۰ متر از بستر رودخانه گدار بالاتر است .
از سال ۱۳۱۳ …

تپه باستانی حسنلو در ۱۴کیلومتری شمال شرقی شهر نقده قرار گرفته و به مناسبت نام دهکده مجاورش حسنلو نام گذاری شده است . ارتفاع ان ۲۰ متر از بستر رودخانه گدار بالاتر است .

از سال ۱۳۱۳ شمسی گروهای باستانشناسی ایرانی و غیر ایرانی در این تپه به کاوشهای تجاری علمی دست زده اند و اثار با ارزشی را از زیر خروارها خاک بیرون اورده اند .رابرت دایسون از سال ۱۳۳۴ شمسی ریاست گروه باستانشناسی مشترک ایرانی و امریکایی کاوشگر در تپه حسنلو را بر عهده داشت . این تپه را دارای ۱۰ دوره متمایزسکونت دانسته و انها را از قدیم به جدید یعنی از دوره دهم تا دوره یکم که اخرین دوره است تقسیم بندی کرده است و به نظر او تاریخ تقریبی سکونت دوره اول به حدود هزاره ششم قبل از میلاد و در این میان دوره چهارم که مربوط به ۸۰۰ تا ۱۳۰۰ ق.م است از ارزش خاصی برخوردار و به دوران تمدن ماننایی مربوط است . از بقایای بناهای دوره چهارم سکونت در حسنلو چنین بر می اید که همه سنگ

ساخته شده بوده اند بقایای کشف شده از زیر خاک شامل دژشهر و با روی دفاعی ان با تعدادی تالار و اطاق های کوچک است .با روی یاد شده که دژ را فرا گرفته بود در حدود ۳ متر ضخامت ۷ متر ارتفاع و ۷ برج مربعی شکلی با ابعاد ۱۰در ۱۰ متر بوده است و فاصله هر برج از دیگری در حدود ۳۰ متر در دروازه سمت غربی دژقرار دارد .در یکی از انبارهای بنای شرقی تعدادزیادی خمره کشف شده که به گمانی به کار ذخیره اب دژمی امده .

و به گمانی دیگرمخصوص نگه داری شراب بوده است .در جریان کاوش تپه حسنلو که تا استانه انقلاب در سالهای مختلف به دست هیات های ایرانی و خارجی صورت گرفته اشیای سنگی – سفالی – شیشه ای و فلزی گوناگون که دارای ارزش تاریخی و هنری بسیار زیاد هستند کشف شد که این اشیا هم اکنون در موزه های ایران باستان اذربایجان و امریکا نگهداری میشوند .

این اشیا نمایانگر جلوه هایی از هنر و صنعت و بطور کلی فرهنگ و تمدن ساکنان اذربایجان و سرزمینهای مجاور ان در ادوار مختلف تاریخی و پس از تاریخ هستند . از ان جمله هزاره اول پیش از میلاد و به ویژه فرهنگ و تمدن ماننا .یکی از اشیا به دست امده از این تپه جام طلایی مزین به نقوش برجسته ای است که شهرت جهانی دارد این جام در حوالی غروب روز ۲۳مرداد ۱۳۳۷ شمسی و از لایه ( ) سکونت حسنلو که به عصر ماننایی تعلق دارد کشف شد بلندی این جام ۲۱ سانتی متر و محیط دهانه این جام ۶ سانتی متر و وزن ان ۵۹۰ گرم و جنس ان از طلای ناب است .

رابرت دایسون امریکایی سرپرست گروه کاوشگر ان ایرانی و امریکایی چگونگی کشف جام زرین را برای خانم پرادا گزارشگر مجله لاین شرح داد و از اظهارات او چنین بر میاید که سه ماه بعد از خاک برداری در تپه و هویدا شدن قسمت عمده کاخ درون دژ غروب روز پنجشنبه یکی از کارگران حفاری به استخوان های دست مردی با اسلحه برخورد میکند و موضوع را به سرپرست هیات گزارش می دهد رابرت دایسون به همراه دو تن از همکاران خود شروع به پاک کردن گل و لای اطراف استخوان ها می کنند و ناگهان خطی از طلا ظاهر میشود و کاوشگران ابتدا گمان میبرند یک النگو پیدا کرده اند و هیجان به کار خود ادامه میدهند و تیغه باریک طلا بزرگتر و پهن تر میشود تا انجا که جای منقش ان نمایان می گردد .

جام به اهستگی از میان استخوان های دستی که نزدیک به ۳ هزار سال ان را نگاه داشته بود بیرون کشیده می شود به نظر می رسد که با ادامه کاوشهای باستانشناسی اشیا و ابزار دیگری نیز در لایه های دیگر کشف و به اهمیت تاریخی این تپه بیش از پیش افزوده می شود . هم اکنون ان جام در موزه ایران باستان نگهداری میشود .

لیلا توده فلاح دانشجوی رشته باستانشناسی دانشگاه ازاد اسلامی واحد میانه