چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
سعه صدر و بردباری، حلال مشکلات
همان گونه که در مقاله قبل بیان شد، یکی ازویژگیهای مهم و برجسته مدیران از نگاه اسلام، برخورداری از “سعه صدر و بردباری” است. بحث مشکلات و ناملایمات اگر چه در مباحث مربوط به شرح صدر، یک بحث فرعی است لکن برای بازیابی اهمیت و ضرورت شرح صدر در مدیریت، باید از آن سخن گفت. مشکلات مدیران را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
الف) مشکلات انسانی
این دسته از مشکلات خود به سه دسته قابل تقسیماند.
۱) همکاران: بدون شک، همکاران از حیث قدرت فکری، علم و تخصص، روحیات و خلقیات، ادب و تربیت، یکسان نیستند و لذا دارای عملکرد و عکسالعملهای متفاوتی خواهند بود. بدین لحاظ، سازماندهی، هدایت و رهبری این مجموعه یکی از مشکلات است. از سوی دیگر، نارضاییها، کارشکنیها، مخالفتها و عصیانها، دشواریهای دیگری هستند که از ناحیه همکاران احیانا ممکن است به وجود آید.
۲) ارباب رجوع: غیر از همکاران، همه افرادی که به نحوی با حوزه مدیریت ارتباط دارند، ارباب رجوع نامیده میشوند. آنها نیز در تفهیم و تفهم، خلقیات و روحیات، ادب و رفتار، متفاوت و متنوعند. ممکن است برخی از این افراد، به جهت مشکلات خود و احیانا ناراحتی و نارضایتی از عملکرد کارمندان، با ادبیات و رفتاری تند نسبت به ابراز اعتراض خود به مدیر برآیند.
۳) دشمنان و بدخواهان: همواره دشمنان نظام اسلامی، درصدد تضعیف یا تخریب مجموع یا بخشی از فعالیتها، اهداف و تواناییهای مدیریت در عرصههای گوناگون هستند. اینان برای رسیدن به منویاتشان، از حربههای گوناگونی سود میجویند، و مدیریت را از این طریق در برابر مشکلات و ناملایمات مختلفی قرار میدهند.
ب: مشکلات مادی
این دسته از مشکلات به دو دسته قابل تقسیماند:
۱) طبیعی: گاهی مضیقههای مالی و مادی، و کمبود یا نبود امکانات و تجهیزات لازم جهت نیل به اهداف سازمان یا کشور، ناشی از عواملی است که خواست و اراده انسانی در آنها دخالت نداشته است. مانند شرایط اقلیمی نامناسب، مشکلات ناشی از سیل، زلزله، قحطی و خشکسالی و ... .
۲) ارادی: منظور آن است که پارهای از مشکلات مادی و تنگناهای مالی و تدارکاتی، در سایه بیکفایتیها و سهلانگاریها و اسرافکاریهای خودیها در استفاده از شرایط و امکانات طبیعی، یا تضییقات و تنگناها و محاصرههایی که دشمنان و مخالفان ایجاد میکنند، رخ مینماید.
اینها دشواریها و مشکلاتی هستند که مدیریتها به نحوی با آنها دست به گریبانند و توفیق در مدیریت بستگی دارد به حسن برخورد مدیران با مشکلات. این حسن برخورد هم فقط در سایه یک قدرت روحی امکان پذیر است. آنها که از سعه صدر و بردباری برخوردار نیستند، نه میتوانند همکارانشان را با خلقیات و روحیات و رفتارهای متفاوت تحمل نمایند، و نه میتوانند با مردم و ارباب رجوع با همه تنوعی که در فکر و روح دارند، برخورد شایستهای داشته باشند و نه در برابر تهدیدها و تطمیعها و سایر فشارهای دشمنان و مخالفان سالم میمانند، و نه به هنگام کمبودهای مالی و مادی، قدرت تحمل و ایستادگی دارند. مشکلات و ناملایماتی که بدانها اشاره کردیم، ممکن است موجی از ترس و یاس و اضطراب و تزلزل را برای مدیران بهوجود آورند و همین تنشهای روحی و روانی است که مدیریت را تا آستانه نابودی پیش میبرد. بنابراین، استقامت در برابر مشکلات تنها در سایه سعه صدر و برخورداری از صبر و بردباری میسور است.
منبع: درسهایی از اخلاق مدیریت، قاسم واثقی، ص۱۵۹-۱۵۶
مصطفی یاسینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست