دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

۱۰ فرمان به خانم باردار


۱۰ فرمان به خانم باردار

در حاملگی هوای دندان هایتان را داشته باشید

از آنجا که تغییرات هورمونی در بارداری خطر ابتلا به مشکل‌های دهان و دندان را بالا می‌برد، دقت و توجه بیشتر به سلامت دندان‌ها و لثه‌ها ضروری به نظر می‌رسد...

اگر می‌خواهید به بیماری‌های لثه و دهان مبتلا نشوید و مانع پوسیدگی دندان‌ها شوید، به نکته‌های مهمی که در ادامه می‌آید و توصیه‌هایی برای قبل از باردار شدن و در طول بارداری و پس از آن دقت کنید.

۱. قبل از بارداری سعی‌ کنید سری به دندان‌پزشک بزنید. حالا که در تصمیم برای مادرشدن جدی هستید، بد نیست قبل از اقدام به بارداری برای معاینه دهان و دندان و اطمینان از سلامت لثه‌هایتان اقدام کنید. شاید دندان‌پزشک بخواهد تصویربرداری با اشعه ایکس یا رادیوگرافی از دندان‌‌ها درخواست کند و شاید برخی از دندان‌‌های شما به درمان پوسیدگی نیاز داشته باشد بنابراین مراجعه به موقع به دندان‌پزشک در زمانی که مطمئن هستید هنوز باردار نیستید، باعث آرامش خیال‌ شما و او برای شروع درمان‌ها می‌شود.

۲. هنگام بارداری، حتما به دندانپزشکتان اطلاع دهید که باردار هستید تا با توجه به بارداربودن شما توصیه و تجویزهایش را‌ انجام دهد. بیشتر اوقات دندان‌پزشک طرحی را که برای درمان مشکل‌های دندانی‌تان دارد به ۳ ماهه دوم موکول می‌کند. حتی در منابع علمی توصیه شده به غیر از درمان‌های معمول، بقیه درمان‌های دندانی به پس از زایمان موکول شود چون بسیاری از درمان‌ها و داروها می‌تواند روی سلامت جنین در حال رشد اثر سوء ‌بگذارد.

۳. از انجام رادیوگرافی‌های دندانی بی‌مورد بپرهیزید. اگر به عقیده دندان‌پزشک انجام یک رادیوگرافی دندانی خاص به صورت اورژانس ضرورت داشته باشد، حتما خود او احتیاط‌های لازم را هنگام عکسبرداری با اشعه‌ایکس در نظر خواهد گرفت تا به شما و جنینتان آسیبی نرسد. هر چند با پیشرفت تکنولوژی، دستگاه‌های رادیوگرافی‌ای ساخته شده‌اند که کاملا از نظر ایمنی بهتر از انواع قدیمی‌اند.

۴. بررسی‌های دوره‌ای دندان‌پزشکی را جدی بگیرید. شما باید بیش از دوره قبل از بارداری انجام این معاینه‌های دوره‌ای را جدی بگیرید چون باردار هستید و تغییرات هورمونی تاثیر مستقیمی روی لثه‌هایتان دارد. بافت‌های نگهدارنده دندان در لثه سست می‌شود و ممکن است حس کنید دندان‌هایتان لق شده‌اند. بی‌توجهی به بهداشت دهان و دندان و لثه‌ها برای شما که در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های پریودنتال هستید، عاقلانه نیست.

۵. اگر لثه‌های شما راحت خونریزی می‌کند و ملتهب است، دچار ژنژیویت بارداری شده‌اید و این نشان می‌دهد در خوب مسواک‌زدن و نخ‌دندان کشیدن اهمال می‌کنید. پس سریع از دندان‌پزشک وقت معاینه بگیرید تا راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید. هم راه‌حل پیشگیری از این مشکل و هم درمان آن رعایت بهداشت کامل دندان‌هاست. نباید به خاطر درد یا خونریزی لثه‌ها هنگام مسواک زدن، از انجام این کار صرف‌نظر کنید. باید بیش از قبل با مسواک و نخ دندان دوستی کنید.

۶. اگر دچار تهوع صبحگاهی هستید یا به‌دلیل این حالت نمی‌توانید مرتب مسواک بزنید، حتما با دندان‌پزشک خود مشورت کنید تا با تغییر نوع خمیردندان یا توصیه به مصرف دهانشویه، یاری‌تان کند. خانم‌هایی که دچار استفراغ مکرر می‌شوند به دلیل بازگشت اسید معده و بهداشت ضعیف دهان و دندان، اگر دقت نکنند، به زودی به ناراحتی‌های لثه و دهان مبتلا می‌شوند.

۷. اگر دچار تهوع صبحگاهی یا استفراغ شدید، حتما پس از استفراغ دهانتان را با آب بشویید یا از دهانشویه مناسب استفاده کنید.

۸. به تغذیه صحیح توجه داشته باشید هم به خاطر دندانتان، هم فرزندتان. خوردن تنقلات شیرین که کالری بالا و ارزش غذایی پایینی دارد، در دوران بارداری دندان‌های شما را بیشتر در معرض پوسیدگی قرار می‌دهد. به‌علاوه، در نتایج برخی مطالعه‌ها آمده است باکتری‌های موجود در منطقه تخریب‌شده و پوسیده دندان، به جنین منتقل خواهد شد و باعث پوسیدگی مکرر دندان‌های او در کودکی می‌شود. دقت کنید تعداد باکتری‌هایی که از روند تبدیل موادقندی به اسیدهای تخریب‌کننده مینای دندان پدید می‌آیند، در مواردی که شما موادقندی زیاد مصرف می‌کنید، بیش از وقتی است که با تغذیه‌ای سالم دوران بارداری را می‌گذرانید اما نمره رعایت بهداشت دهان و دندانتان ضعیف است.

۹. لبنیات بخورید.رشد دندان‌های جنین وقتی هنوز بسیار کوچک است،‌ در آغاز ۳ ماهگی، شروع می‌شود. با داشتن تغذیه متنوع و متعادل، به‌خصوص مصرف پنیر و ماست به‌دلیل مواد مینرالی که دارند، به رشد بهتر دندان‌ها، لثه‌ها و استخوان‌های کودکتان کمک کنید.

۱۰. اگر در دوران بارداری با همه این رسیدگی‌ها دچار مشکل‌های لثه‌ و دهان شده‌اید، بلافاصله پس از وضع حمل از دندان‌پزشک وقت بگیرید. منتظر زمان مناسب و فراغت نباشید. نوزاد شما تا چند ماه اول پس از تولد تمام ساعت‌های شبانه‌‌روز را می‌خواهد و شیردهی و رسیدگی به او به یک یا چند هفته محدود نمی‌شود پس امروز بهتر از فرداست.

منبع: WebMD

ترجمه: شهره نوزاد