دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
هیچ باشگاهی AFC را جدی نمی گیرد
![هیچ باشگاهی AFC را جدی نمی گیرد](/web/imgs/16/150/xikqc1.jpeg)
● اهداف فوتبال حرفه ای
صنعت فوتبال همچنان در جست وجوی راه های دیگری برای افزایش درآمدها و جذابیت هاست. فیفا همواره طرح های جدیدی را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد تا به اهدافش نزدیك تر شود. كنفدراسیون های قاره ای و بویژه یوفا نیز بیكار ننشسته اند. هر روز پیشنهادهای جدیدی به دستشان می رسد. با وجود این كه فوتبال از نظر میزان جذب تماشاچی، فاصله بسیاری با دیگر رشته ها پیدا كرده است. اما مسئولان جهانی این رشته به سطح كنونی راضی نیستند. در این میان رقابت های باشگاهی شرایط ویژه ای پیدا كرده است.
در آمدهای كلانی كه به حساب باشگاه ریخته می شود مسئولان آنها را هم به تفكر واداشته است. حتی فوق ستاره ها نیز به واسطه همین پول های هنگفت، حضور در رقابت های باشگاهی را به بازی های ملی ترجیح می دهند. در همه قاره ها باشگاه ها در تكاپو هستند تا وضعیت حاضر را ارتقا بخشند.
حتی در اروپا ۱۴ باشگاه بزرگ، سال هاست در تلاشند با تشكیل یك لیگ مستقل، لیگ قهرمانان اروپا را كنار بزنند. اگر چه یوفا مخالف جدی این قضیه است، اما گروه ۱۴ پا پس نگذاشته اند. در آمریكای جنوبی لیگ لیبرتادورس مثل یك دیگ جوشان سرشار از هیجان است. سرخ پوستان منطقه حضور در جام لیبرتا دورس را با هیچ چیز دیگری عوض نمی كنند. هرچند در كونكاكاف و آفریقا جام قهرمانان باشگاه ها تبلیغات آنچنانی ندارد ولی برای تیم های این نواحی از اهمیت چشمگیری برخوردار است.
آسیا به خاطر وسعت، شرایط اقلیمی و مذهبی از اوضاع متفاوتی نسبت به دیگر قاره ها برخوردار است. فوتبال این منطقه راه خود را برای نزدیك شدن به اروپا شروع كرده و به دنبال چالش هایی است تا حركت اش را تسریع بخشد. كنفدراسیون فوتبال آسیا چاره را در برگزاری لیگ جدید دیده است. لیگی كه با عنوان «حرفه ای ها» از سال ۲۰۰۹ آغاز به كار خواهد كرد.
AFC شرایط ویژه ای برای تیم های متقاضی شركت در این مسابقه ها در نظر گرفته است كه آن را به همه فدراسیون های عضو ابلاغ كرده و هشدار داده است، تنها تیم هایی كه به طور كامل از شرایط حرفه ای مورد نظر كنفدراسیون فوتبال آسیا برخوردار باشند از حق حضور در لیگ حرفه ای قاره، برخوردار خواهند بود.
داشتن ورزشگاه های استاندارد و بین المللی، امكانات جانبی مناسب، تراز های مثبت، مربیان دارای مدرك حرفه ای، تیم های پایه ای فعال و ... از جمله این شرایط هستند، اما مهم ترین نكته ای كه مد نظر AFC قرار گرفته است وابسته نبودن باشگاه ها به نهادهای دولتی است. این همان موضوعی است كه موجب ایجاد چالش تازه فوتبال ایران شده است. آیا باشگاه های لیگ برتری از توان خصوصی شدن برخوردارند؟
بعد از مشكلاتی كه فوتبال ایران از اواسط سال گذشته با آن دست و پنجه نرم كرد و هنوز هم رئیس جدید برای این فدراسیون انتخاب نشده است نگرانی های زیادی وجود دارند تا حتی با وجود آرام شدن اوضاع كنونی بزودی شاهده ماجرای تكان دهنده دیگری باشیم. كنارگذاشتن استقلال تهران از رقابت های آسیایی كه خیلی ها از آن به عنوان آبروریزی بزرگ مدیریت فوتبال ایران یاد كردند، نشان داد كنفدراسیون فوتبال آسیا كه پیرو فیفاست و بدون چشم پوشی خیلی راحت متخلفان قوانین خود را حذف می كند. در چنین شرایطی است كه هشدار های متوالی كارشناسان بر نگرانی ها می افزاید.
دكتر خبیری عضو كمیته انتقالی فدراسیون فوتبال تأكید می كند باشگاه ها هرچه سریع تر باید چاره ای بیندیشند و مسئولان عالیرتبه باشگاه ها فرصت ها را برای برآورده ساختن خواسته های AFC از دست ندهند.
وی كه سابقه حضور در كمیته اجرایی كنفدراسیون فوتبال آسیا را نیز دارد با اشاره به این موضوع كه از نظر سخت افزاری هم باشگاه های ایرانی وضعیت مناسبی ندارند، نباید هشدار AFC را ساده گرفت.چندی پیش نماینده ای از سوی كنفدراسیون فوتبال آسیا به تهران سفر كرد تا امكانات ورزشگاه آزادی را از نزدیك مورد بازدید قرار دهد. بعد از این اتفاق بود كه صفایی فراهانی رئیس كمیته انتقالی فدراسیون فوتبال اعتراف كرد از نظر AFC تنها ورزشگاه آزادی دارای استانداردهای بین المللی است. وی كه به تازگی به عضویت كمیته اجرایی كنفدراسیون فوتبال آسیا در آمده است تأكید كرد فرصت ها از دست می روند و باشگاه ها باید سریعتر دست به كار شوند تا اعتبار بین المللی فوتبال ایران بار دیگر خدشه دار نشود.
● تدبیر سازمان ورزش
وقتی بحث حرفه ای شدن باشگاه های لیگ برتری آن هم طبق معیارهای AFC پیش می آید ناخواسته توجهات معطوف سازمان تربیت بدنی به عنوان متولی اصلی ورزش در ایران می شود. این كه سازمان ورزش در این باره چه نظری دارد و چه تدابیری اندیشیده است پرسش تكراری همه آنهایی بود كه با كنجكاوی خاصی این ماجرا را پی می گیرند.
در سال های گذشته نیز سازمان برای ورود دو باشگاه پرطرفدار استقلال و پرسپولیس به بازار بورس چراغ سبز نشان داده بود و حتی مدیران وقت دو باشگاه نیز فعالیت هایی انجام دادند كه البته نتیجه ای به دنبال نداشت.
حال سازمان تربیت بدنی در قبال این موضوع چه طرحی خواهد اندیشید؟ مهندس صنیعی مدیركل پایگاه ورزش قهرمانی كه از سوی كیومرث هاشمی معاون سازمان تربیت بدنی و رئیس مركز توسعه ورزش قهرمانی مأمور رسیدگی به این مسائل و پاسخگویی به ابهامات آن شده است، می گوید: «برای خصوصی شدن باید كارهای زیربنایی صورت گیرد.
ما پس از آن كه اصل ۴۴ مطرح شد درحال چاره اندیشی هستیم. ما باید، باشگاه هایی به معنای واقعی داشته باشیم وافراد غیردولتی باید برای آن پیشقدم شوند كه این مستلزم سودآوری این ورزش است. ما برای همین آیین نامه قبلی خصوصی سازی ورزش را تغییر دادیم و خیلی از موانع را برداشتیم تا مردم برای انجام این كار تمایل نشان دهند. در آیین نامه جدید، جهت را به سمت خصوصی شدن كامل تغییر داده ایم و منتظر تأیید آن در هیأت دولت هستیم.»
صنیعی درباره خصوصی شدن دو باشگاه استقلال و پرسپولیس توضیح می دهد: «نشست هایی میان سازمان و فدراسیون فوتبال برگزارشده و درحال بررسی شرایط هستیم. جدا شدن استقلال و پرسپولیس از بدنه دولت كارآسانی نیست و نباید اشتباهی صورت گیرد. همه جوانب را باید درنظر گرفت و شك نكنید سازمان به محض این كه تصمیم قطعی و طرح نهایی را تصویب كند آن را به اطلاع عموم می رساند.»
چندی پیش امیر رضا خادم رئیس كمیته تربیت بدنی مجلس شورای اسلامی نیز خواستار مشخص شدن وضع این دو باشگاه در بدنه دولت شد. خادم تأكید كرد بهترین تصمیم درباره پرسپولیس و استقلال سپردن آنها به مردم است. وی حتی از پروین و حجازی به عنوان افرادی نام برد كه كارنامه بدی در این دو باشگاه برجای نگذاشته اند و افزود: می توان باشگاه ها را به این پیشكسوتان سپرد.
از سوی دیگر نامشخص بودن وضع ریاست فدراسیون فوتبال هم معضل دیگری است كه ناخواسته زمان را برای رسیدن به خواسته های AFC كم می كند. بسیاری از باشگاه ها مدعی هستند هنوز ابلاغیه ای در این باره از فدراسیون دریافت نكرده اند، اما جالب این كه فدراسیون ها از پاسخگویی به این مسأله طفره می روند و شاید آنها هم منتظر مشخص شدن وضع ریاست فدراسیون هستند. یكی از مسئولان فدراسیون هرگونه اظهارنظر درباره هشدار كنفدراسیون فوتبال آسیا را به اعضای كمیته انتقالی مربوط می داند و كمیته انتقالی هم با توجه به موقت بودن تأكید می كند فرصت پرداختن به چنین مسائلی را ندارد و باشگاه ها خود باید اقدام كنند.
علی رضایی
یوسف حیدری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست