دوشنبه, ۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 24 February, 2025
مجله ویستا

گردش روی آب


گردش روی آب

چرا باید گردشگری دریایی در ایران توسعه یابد

دریا یکی از عوامل قدرت و توسعه کشورهای پیشرفته محسوب می‌شود. گردشگری دریایی نیز که یکی از شاخه‌های صنعت گردشگری در دنیای مدرن امروزی است، در این کشورها از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است که توانسته درآمدهای قابل ملاحظه‌ای را نصیب آنها کند و در آبادانی کشورشان سهم بزرگی ‌به‌خود اختصاص دهد. از این منظر، ایران کشوری غنی محسوب می‌شود. قرار گرفتن در جنوب بزرگ‌ترین دریاچه جهان و حضور در کرانه‌های خلیج همیشه فارس و دریای عمان، ظرفیت‌های ارزشمندی برای توسعه صنایع دریایی و گردشگری دریایی فراهم کرده است.

نخستین و مهم‌ترین مساله‌ای که در‌‌این‌باره وجود دارد، وضع فعلی گردشگری دریایی در ایران است. متاسفانه بیشتر افراد با شنیدن نام گردشگری دریایی تنها شنا در چند متر از خط ساحلی را در ذهن خود مجسم می‌کنند در صورتی که گردشگری دریایی چیزی فراتر از این حرف‌هاست و طیف گسترده‌ای از فعالیت‌های گوناگونی چون غواصی زیر آب، اقامت در قایق‌ها و کشتی‌های تفریحی، تجربه رستوران‌های شناور و... را در برمی‌گیرد؛ بنابراین نخستین قدم درباره گسترش گردشگری دریایی، فرهنگسازی و شناخت این شاخه از صنعت گردشگری به گردشگران و مسئولان است. ‌‌طی سال‌های گذشته، به دلیل توجه نکردن به قابلیت‌های بالای جاذبه‌های دریایی و آبی، ایران از حیث جذب گردشگر در این حوزه بسیار دور مانده و بیشترین تمرکز روی گردشگری تاریخی و فرهنگی بوده است؛ البته این شاخه‌ها از گردشگری در جای خود بسیار مهم و پراهمیت بوده و هستند، اما پرداختن به آنها نباید ما را از دیگر ظرفیت‌های ارزشمند کشورمان دور سازد.

● بخش خصوصی نجات بخش گردشگری دریایی

یکی از عوامل موثر در شکوفایی گردشگری دریایی جذب سرمایه‌گذاران خصوصی و ترغیب آنان برای سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری دریایی است. با ورود بخش خصوصی به این حوزه و ایجاد رقابت، سرعت رشد گردشگری دریایی افزایش می‌یابد. با توجه به این‌که با رونق گرفتن این شاخه از گردشگری، برگشت سرمایه امری واضح و آشکار است، متولیان این امر باید با برنامه ریزی صحیح و تبلیغات کافی در ترغیب بخش خصوصی به وارد شدن به این حوزه تلاش کنند. همیشه در همه جای دنیا این وظیفه به عهده دولت‌هاست تا بتوانند احساس امنیت لازم را برای بخش خصوص فراهم و آنان را به سرمایه‌گذاری ترغیب کنند.

● تقاضای گردشگری دریایی در ایران

با توجه به این که مردم بیشتر مناطق کشورمان در اقلیمی گرم و خشک به سر می‌برند و در بسیاری از مناطق با بی آبی دست و پنجه نرم می‌کنند گردشگری دریایی می‌تواند بخش بزرگی از بازار تقاضای گردشگری داخلی را به خود اختصاص دهد. انجام هرگونه فعالیتی که با آب مرتبط باشد، از انواع ورزش‌های آبی گرفته تا حتی قدم زدن در ساحل و نظاره دریا، اثرات بسیار مفیدی را بر جسم و روح انسان‌ها می‌گذارد و علاوه بر کاهش استرس‌های ناشی از زندگی پر‌دغدغه امروزی و آرامش بخشی فراوان، انرژی دوباره‌ای برای از سرگیری زندگی به انسان می‌بخشد. با بررسی تورهای خارجی که از طریق آژانس‌های مسافرتی داخل کشور برنامه‌ریزی می‌شوند، براحتی می‌توان افزایش تقاضا برای گردشگری دریایی و اقامت در کشتی‌های تفریحی را درک کرد. از طرف دیگر با توجه به این واقعیت که انسان موجودی تنوع‌طلب بوده و همواره به دنبال کشف لذت‌های تازه است، گسترش گردشگری دریایی در کشور می‌تواند به این نیاز تازه گردشگران ایرانی پاسخ دهد و از میزان خروج ارز و سفرهای خارجی به صرف تجربه گردشگری دریایی بکاهد.

درباره جذب گردشگران خارجی، اما باید برنامه‌ریزی‌های بلند مدت صورت گیرد و با ایجاد زیرساخت‌هایی مطابق با استانداردهای بین‌المللی و به کار گرفتن تجهیزات و امکانات روز دنیا (از همه مهم‌تر کشتی‌های دریایی)، می‌توان سهمی از بازار گردشگری دریایی جهانی ‌به‌دست آورد.

● اشتغالزایی و رونق اقتصاد مناطق ساحلی

پنج استان جنوبی کشور که جزو استان‌های محروم نیز محسوب می‌شوند، با گسترش فعالیت‌های گردشگری در وضع بهتری قرار می‌گیرند. با توجه به این که صنعت گردشگری بیشتر مبتنی بر خدمات است و نیاز به نیروی انسانی زیاد دارد، می‌تواند راهکار مناسبی برای از بین بردن معضل بیکاری در این استان‌ها باشد. جوانان محلی بهترین راهنمایان تور هستند و با شناخت کاملی که از محل زندگی خود و پیرامون آن دارند، در صورت بروز هر مشکلی می‌توانند کمک‌های فراوانی کنند. بسیاری از گردشگران، علاقه‌مند مشاهده ماهیگیری به روش سنتی هستند و ترجیح می‌دهند این پدیده‌ها را در محیط طبیعی دریا نظاره‌گر باشند؛ خوراک‌های دریایی ایرانی را امتحان کنند و از صنایع‌دستی ماهیگیران با خود سوغات ببرند. توسعه گردشگری دریایی از سوی دیگر به اشتغال فارغ‌التحصیلان صنایع دریایی کمک می‌کند و در تمرکز زدایی شهری نیز تاثیر فراوانی خواهد داشت.

آذر کمانی