چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

کودک, صندلی داغ و خطر مرگ


کودک, صندلی داغ و خطر مرگ

بچه ها را در ماشین تنها نگذارید, به خصوص در تابستان

«همین جا بمانید، پنج دقیقه دیگر برمی‌گردم» شاید تعجب کنید اگر بگویم همین جمله ساده می‌تواند مقدمه یک فاجعه ناگوار باشد. شما هیچ‌وقت نمی‌دانید چقدر ممکن است کارتان در بانک طول بکشد یا مسوول فروشگاه تعاونی به موقع پاسخ شما را بدهد و یا اینکه برای یک امضای ساده چقدر در اداره ثبت معطل خواهید شد. هیچ‌وقت نمی‌توانید مطمئن باشید هر کدام از پنج دقیقه‌هایی که قول داده‌اید چقدر طول خواهد کشید.

جمله فوق آخرین جمله‌ای بود که ابتدای امسال یک مادر آمریکایی به دو کودک ۸ ساله و ۲ ساله خود گفته بود و آنها را داخل ماشین تنها گذاشت تا سری به کتابخانه شهر بزند. نیم ساعت بعد هر دو کودک بر اثر گرمای شدید داخل ماشین جان خود را از دست داده بودند.

● ماشین‌های مرگبار

مشابه اتفاق فوق موجب می‌شود تا هر سال تابستان فقط در کشور آمریکا میان ۳۰ تا ۵۰ کودک برای گرمازدگی و شوک حرارتی جان خود را از دست بدهند. حبس شدن در ماشین در هوای گرم تابستان یکی از نگرانی‌هایی است که هر سال مسوولان اورژانس را وادار می‌کند به پدر و مادرها، راننده‌های سرویس مدارس و مهدکودک‌ها و پرستاران بچه درباره این مساله تذکر بدهند.

در یک روز آفتابی و خنک که دمای هوا حدود ۱۷ درجه سانتی‌گراد است، یک ماشین پارک شده در زیر آفتاب می‌تواند ظرف مدت کوتاهی تبدیل به یک اجاق خوراک‌پزی بشود. ۲۰ دقیقه ماندن زیر آفتاب در این دما هنگامی که پنجره‌های ماشین بسته باشد می‌تواند دمای داخل ماشین را تا ۵۰ درجه سانتی‌گراد افزایش دهد. پس از ۴۰ دقیقه این دما به حدود ۶۰ درجه می‌رسد.

در یک روز معمولی تابستان با دمای حدود ۳۰ درجه که حتی به نظر بسیاری ممکن است یک روز خوب و نه چندان گرم توصیف شود، دمای داخل یک ماشین حتی اگر کمی لای پنجره‌ها هم باز باشد ممکن است تا ۶۵ درجه سانتی‌گراد افزایش پیدا کند.

این مساله با تیره بودن روکش صندلی‌ها و در اواسط روز که آفتاب تندتر می‌تابد ممکن است سرعت و شدت بیشتری پیدا کند.

● کارخانه‌ها در کنار کودکان

«در خودرو باز است» این جمله برای ساکنان خودروهای سمند جمله آشنایی است. حالا تصور کنید آن صدا با گرم شدن هوا بگوید: «فرزند خود را جا نگذارید!» کمی عجیب به نظر می‌رسد اما تکرار فجایع مرگ کودکان در تابستان آنقدر برای کارخانه‌های خودروسازی ناراحت‌کننده بوده که بسیاری از آنها تصمیم گرفتند وسیله‌ای را برای هشدار به پدر و مادرهای سهل‌انگار در ماشین‌ها تعبیه کنند. کمپانی‌های بی.ام.و، فورد، مزدا، میتسوبیشی، تویوتا و فولکس‌واگن به دنبال یک وسیله مناسب هستند تا به پدر و مادرها یادآوری کند کودکشان در ماشین جا مانده است. این مساله در راستای سیاست «تامین امنیت سرنشینان» است که بسیاری از کمپانی‌های معتبر در دستور کار خود قرار داده‌اند.

صندلی مخصوص کودک با یک جا کلیدی مخصوص برای والدین که با دور شدن آنها از ماشین زمانی که کودک هنوز داخل صندلی است شروع به بوق زدن می‌کند و یا سنسورهایی که پس از بسته شدن درها با احساس ضربان قلب در داخل ماشین بوق هشدار را به راه می‌اندازند و یا چراغ مخصوص هشدار حضور کودک در ماشین، چند مدل از این سیستم‌های هشداردهنده هستند. سیستم‌های دیگری مانند چراغ‌های خطر ساده، هشداردهنده‌‌های زمان‌دار و چشم‌های الکترونیک در صندلی‌های عقبی هم سیستم‌های ساده‌ دیگری هستند که کمپانی‌ها سعی دارند با تکمیل آنها امنیت کودکان را در داخل ماشین به حداکثر برسانند.

● ۱۵ توصیه به والدین

ماندن در یک ماشین در بسته به سرعت موجب گرم شدن داخل آن و ایجاد گرمازدگی می‌شود. این مساله درباره کودکان حساسیت بیشتری دارد چون دمای بدن کودک ۳ تا ۵ بار سریع‌تر از فرد بزرگسال در این شرایط افزایش پیدا می‌کند و به سطح خطرناک می‌رسد. نکات زیر برای جلوگیری از اتفاقات ناگواری که می‌تواند به مرگ کودک در گرمازدگی منجر شود، کمک‌کننده‌اند:

۱)به هیچ وجه یک کودک را در داخل ماشین تنها نگذارید حتی اگر این مدت فقط در حد چند دقیقه باشد.

۲) درهای خودرو خود را اگر کسی داخل آن نیست حتی زمانی که داخل حیاط یا پارکینگ خانه است بسته نگه‌دارید، چون ممکن است کودک به داخل آن برود و آنجا حبس شود.

۳) سوئیچ خودرو به هیچ‌وجه در دسترس کودکان نباشد.

۴) به بچه‌ها یاد بدهید اطراف ماشین و داخل آن بازی نکنند.

۵) مطمئن شوید که همه بچه‌ها ماشین را ترک کرده‌اند و بعد در آن را قفل کنید. این نکته درباره رانندگان سرویس اهمیت بیشتری دارد.

۶) اگر کودکی مفقود شد اول داخل ماشین را بگردید.

۷) اگر کودکی در یک ماشین گیر افتاده بود هرچه سریع‌تر او را خارج کنید و در صورتی که داغ است و یا بدحال به نظر می‌رسد با اورژانس تماس بگیرید.

۸ سعی کنید همراه با کودک خود در ساعات گرم از خانه خارج نشوید. چون حتی در زمان حضور شما در ماشین و با پنجره‌های باز هم ممکن است کودک گرمازده شود.

۹) اگر مجبور به خارج شدن از ماشین هستید کودک را به یک پرستار بچه و یا یک بزرگسال قابل اعتماد بسپارید.

۱۰) صندوق عقب ماشین یک مکان خطرناک برای شوخی و بازی‌های کودکانه است. آن را همیشه قفل نگه‌دارید.

۱۱) به کودکان‌تان یاد بدهید چطور در ماشین را از داخل باز کنند.

۱۲) سایه‌بان‌های شیشه‌های ماشین به هیچ‌وجه نمی‌توانند جلوی افزایش دمای داخل ماشین را بگیرند و از طرفی موجب می‌شوند کودکی که در داخل ماشین گیر افتاده به وسیله عابرین دیده نشود.

۱۳) در ساعات میانی روز، دمای داخل ماشین حتی با پنجره‌های باز هم می‌تواند تا حد خطرناکی افزایش پیدا کند.

۱۴) اگر متوجه کودکی شدید که داخل ماشین در بسته، تنها مانده است به صاحب ماشین اطلاع دهید. اگر می‌توانید سعی کنید کنار ماشین بمانید تا صاحب آن پیدا شود و در صورت بدحال شدن کودک داخل آن، حتی می‌توانید با اطلاع پلیس شیشه ماشین را بشکنید و کودک را خارج کنید.

)۱۵ در صورت مواجه شدن با کودک گرمازده، حتما اقدامات اولیه را انجام دهید و کودک را به یک محیط خنک منتقل کنید.