شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا

نگاهی نو به سیاست های نفتی


نگاهی نو به سیاست های نفتی

مؤلف: فرانسیسکو پارا
مترجم: مریم پاشنگ
انتشار: بهار ۱۳۸۵
این کتاب، روند ایجاد شرکت های بزرگ نفتی جهان معروف به «هفت خواهران نفتی» و شکل گیری شرکت های کوچک نفتی، همچنین روند ملی …

مؤلف: فرانسیسکو پارا

مترجم: مریم پاشنگ

انتشار: بهار ۱۳۸۵

این کتاب، روند ایجاد شرکت های بزرگ نفتی جهان معروف به «هفت خواهران نفتی» و شکل گیری شرکت های کوچک نفتی، همچنین روند ملی شدن صنعت نفت در کشورهای خاورمیانه و دخالت های آشکار و پنهان قدرت های جهانی را به بحث گذارده است.

بررسی روند تحولات گذشته و آینده صنعت نفت و چگونگی روابط میان عرضه‌کنندگان و سرویس‌دهندگان بازار نفت، از پیچیده‌ترین موضوع‌های یک قرن گذشته و آینده جهان است. افزون بر آن که تحولات سیاسی و اقتصادی در کشورهای تولیدکننده نفت و چگونگی انطباق منافع ملی این کشورها با قدرتمندان جهان از موضوع های اساسی در روابط بین المللی بوده، تغییرات قیمت‌های پایه نفت در مناطق گوناگون جهان در چارچوب منافع مصرف‌کنندگان عمده نیز، از اهمیت ویژه‌ای در روابط بین‌المللی برخوردار است.

روند پیدایش سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، نقش‌آفرینی اعضای آن سازمان و نحوه تعامل هریک از اعضا با قدرت‌های غربی بسیار آموزنده است و می‌تواند در نقشه راه آینده مجموعه این کشورها و یا هر یک از آنها موثر باشد.

توسعه فناوری در صنعت نفت و منطقه خاورمیانه و شایستگی‌های شرکت‌های چند ملیتی و تصویب قوانین انحصاری و ضدانحصاری در آمریکا نیز می تواند تأثیرگذاری ثروتمندان و شرکت های چندملیتی و تأثیر آنها بر سیاست گذاری دولت های بزرگ و اثرپذیری کشورهای وابسته را به نفت و انرژی نشان دهد.

تمرکز تولید نفت در نقاط خاصی از جغرافیای جهانی، روند سرمایه گذاری در تولید، میزان ذخایر اثبات شده کشورهای تولیدکننده و وابستگی رشد اقتصاد جهانی به تأمین انرژی ارزان و چگونگی مدیریت منابع کمیاب هیدروکربوری نیز، محور دیگری در بررسی تاریخ نوین صنعت نفت در جهان است که در این کتاب به آنها پرداخته شده است. این کتاب همچنین عوامل تأثیرگذار بر افزایش اهمیت نفت را بررسی کرده است. کتاب شامل ۱۷ فصل به عناوین زیر می‌باشد: فصل اول: امتیازهای بنیادین، فصل دوم: انفجار بزرگ و رشد بازار ، فصل سوم: تعیین ساختار قیمتی نفت خام ، فصل چهارم: رشد رقابت ، فصل پنجم: ظهور اوپک، سال های اولیه ۱۹۶۸– ۱۹۶۰ ، فصل ششم: توافقنامه تهران- تریپولی ۱۹۷۱ ،کشمکش برای کنترل بازار نفت "۷۳- ۱۹۷۱»، «توجه به واردکنندگان"، بحران سال ۱۹۷۳»، «نتایج بحران سال۱۹۷۳»، «بحران سال۱۹۷۹»، «واکنش به قیمت ها و سیاست ها»، «توسعه صنعت نفت تولیدکنندگان غیراوپک بعد از سال ۱۹۷۰»، «اوپک در منگنه»، «جنگ خلیج فارس ۱۹۹۱ – ۱۹۹۰»، «دنیای جدید نفت» و «سیاست های قیمتی و تنوع عرضه کنندگان» عنوان فصل های هفتم تا هفدهم این کتاب است.