یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

کلید شیردهی موفق


کلید شیردهی موفق

کلید موفقیت در شیردهی، حفظ آرامش است. هر مادری باید به این باور برسد که رفلکس جاری شدن شیر در پستان‌های او درست همانند هزاران اتفاقی که در روند بارداری و زایمان، خارج از اختیار و بدون دخالت او می‌افتد، اتفاق خواهدافتاد. کافی است بدون هیچ نگرانی روش شیردهی صحیح را بیاموزید.

می‌خواهم بدانم برای اینکه وقتی فرزندم به دنیا آمد شیر داشته باشم باید چه‌کار کنم؟ در پاسخ به این پرسش مایلم به چند نکته مهم اشاره کنم:

۱. کلید موفقیت در شیردهی، حفظ آرامش است. هر مادری باید به این باور برسد که رفلکس جاری شدن شیر در پستان‌های او درست همانند هزاران اتفاقی که در روند بارداری و زایمان، خارج از اختیار و بدون دخالت او می‌افتد، اتفاق خواهدافتاد. کافی است بدون هیچ نگرانی روش شیردهی صحیح را بیاموزید.

۲. از آنجا که مکانیسم تولید شیر با تحریک فیبرهای عصبی

نوک پستان و مکیدن نوزاد مرتبط است تا می‌توانید باید در روزهای اول نوزاد را در آغوش بگیرید و وادارش کنید به مکیدن ادامه دهد.

۳. شما قرار نیست عمل مکیدن را به نوزاد یاد دهید. او قبلا در رحم شما با مکیدن انگشتان دست و حتی پاهایش این کار را آموخته و تمرین کرده است. شما فقط باید درست نشستن و پستان در دهان نوزاد گذاشتن را انجام دهید.

۴. انگشت شست را بالای هاله نوک پستان و سایر انگشتان و کف دست را زیر آن قرار دهید و آهسته پستان را به سمت دهان نوزاد ببرید. انگشتان نزدیک نوک پستان نباشد تا بچه بتواند راحت بمکد.

۵. هرچه آرامش شما بیشتر باشد، شیرتان بهتر جاری می‌شود پس قبل از شروع، محل مناسبی برای نشستن انتخاب کنید که آرام باشد و پشت و بازوهایتان تکیه‌گاه مناسب داشته باشد. اگر مدام مجبور شوید به‌دلیل ناراحتی تکان بخورید، بچه مکیدن موثر را رها می‌کند.

۶. اگر اصول شیردهی را رعایت کنید، از ۱۵ میلی‌لیتر حجم شیر که در هر وعده در روزهای اول شیردهی تولید می‌شود، به ۳۰ میلی‌لیتر در روز چهارم و به ۶۰ تا ۱۸۰ میلی‌لیتر در هر وعده در انتهای هفته اول خواهیدرسید. برحسب اندازه و اشتهای نوزاد و طول مدتی که شیردهی می‌کنید، این مقدار پایان ماه اول به ۷۵۰ میلی‌لیتر تا ۱ لیتر خواهد رسید.

۷. برای گرفتن راهنمایی درباره شیردهی می‌توانید با انجمن «ترویج تغذیه با شیر مادر» نیز تماس بگیرید. هیچ مشکلی نباید انگیزه و تلاش شما را برای این بازی دوسر برد از بین ببرد. اگر به دلیل اینکه دیگران روحیه‌تان را تضعیف می‌کنند یا حس می‌کنید شیر ندارید، دست از شیردهی بکشید، قطعا شکست می‌خورید.

دکتر سیدحسین فخرایی

فوق‌تخصص نوزادان و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی