چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۷ دلیل مفید بودن استرس


۷ دلیل مفید بودن استرس

استرس زیاد باعث بروز افزایش وزن و افسردگی می‌شود. افراد اغلب با استرس مبارزه می‌کنند اما بعضی از اضطراب‌ها طبیعی و برای بدن مفید است و به فرد کمک می‌کند تا سالم‌تر و شادتر شود. …

استرس زیاد باعث بروز افزایش وزن و افسردگی می‌شود. افراد اغلب با استرس مبارزه می‌کنند اما بعضی از اضطراب‌ها طبیعی و برای بدن مفید است و به فرد کمک می‌کند تا سالم‌تر و شادتر شود. دانشمندان راه‌های زیادی پیدا کرده‌اند که نشان می‌دهد استرس برای سلامتی مفید است. زیرا میزان محدودی از استرس باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و به تناسب اندام افراد کمک می‌کند. موارد زیر نشان می‌دهد داشتن کمی استرس در زندگی برای سلامتی مفید است.

خلاقیت بیشتر

اگراز یک نویسنده یا هنرمند در مورد فرایند خلاقیت بپرسید خواهد گفت بهترین آثارش نتیجه زمان‌های سرخوردگی و لحظات عذاب است. دانشمندان می‌گویند استرس غالباً پیشرفت‌ها و خلاقیت را به همراه می‌آورد. اگر ذهن ما آرام و ریلکس باشد نیازی ندارد تا حساسیت‌ها و تفاوت‌ها را ببیند.

هنگامی که در مسیر جدیدی گام بر می‌داریم احساس استرس بیشتری می‌کنیم زیرا اصولاً هر تغییری با استرس جدید همراه است. آنان معتقدند، خلاقیت همراه با ترس است زیرا چیزی متفاوت رخ داده و فرد انتظار آن را ندارد.»

سیستم ایمنی بدن

تحقیقات جدید نشان می‌دهد استرس‌های کوتاه ناشی از مبارزه برای سیستم ایمنی بدن مفید است. مثلاً استرسی که در طول امتحان با مدت زمان محدود و یا در طول زمان یک مسابقه متحمل می‌شوید سبب آزاد شدن کورتیزول (هورمون‌های استرس) می‌شود که افزایش ایمنی بدن را همراه دارد. هر چند که این استرس‌های کوتاه ممکن است سبب نیرومندی بدن، چالاکی و طراوت و در نهایت سلامتی ‌شود، استرس‌های زیاد باعث افزایش کورتیزول شده که چاقی موضعی اطراف شکم را همراه دارد. چاقی اطراف شکم منجر به افزایش بیماری‌های قلبی، دیابت قندی نوع ۲ و بیماری‌های عروق مغزی می‌شود.

تناسب اندام

وزنه‌برداری، دویدن و ۴۵ دقیقه تمرین دوچرخه سواری شکل‌های مختلف انتقال استرس به بدن هستند. متخصصان معتقدند این استرس خوب بوده و استرس‌هایی که از تمرینات ورزشی ناشی می‌شوند کاملاً سالم هستند و اثرات مثبتی بر روی بدن انسان دارند. از دیدگاه روانشناسی، نیازهایی که در طول تمرین در بدن ایجاد می‌شود کمک می‌کند که کارائی تکمیل فعالیت‌های روزمره بالا رود. تمرینات منظم سطح هورمون‌های استرس (کورتیزول) رادر بدن پائین آورده و همزمان سطح اندروفین بدن را بالا می‌برد که این مسئله باعث بروز «عاطفه مثبت» می‌شود.

حل مسئله

حل مسائل دشوار و یا وضعیت خیلی پیچیده نگرانی سودمند است. دانشمندان می‌گویند: «استرس ارزش‌های ما را بیدار می‌کند». اگر ما به چیزی اهمیت ندهیم در مورد آن نگران نخواهیم شد و برای کسب آن تلاش نخواهیم کرد ولی استرس زیادی نتیجه معکوس دارد. زمانی که در یک سیکل استرس و نگرانی قرار می‌گیرید درک مستقیم خود را از دست خواهید داد. استراحت، پیاده‌روی و خواب کافی به سلامتی فرد کمک می‌کند.

سلامت فرزندان

به عقیده دانشمندان، مادرانی که استرس دارند فرزندان خود را از آسیب‌ها بیشتر دور می‌کنند. تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد فرزندان مادرانی که در طول دوران بارداری سطح کورتیزول بالاتری داشته‌اند نسبت به مادرانی که مقدار کمی استرس داشته‌اند تکامل بیشتری پیدا کرده‌اند. البته بدیهی است استرس زیاد برای مادر مناسب نیست ولی مقدار کمی استرس در مادران طبیعی و نرمال است. دانشمندان می‌گویند اگر استرس بتواند سطح هوشیاری افراد را بالا ببرد مفید است، ولی هوشیاری بیش از حد و بی‌خوابی باعث سخت و شکننده‌شدن افراد شده و در نهایت سبب رفتارهای بدون فکر می‌شود.

ارتقای شغلی

دانشمندان می‌گویند استرس‌های زیاد شغلی برای سلامتی مضر و ناتوان کننده است ولی نوعی از استرس که کمک کند در محیط کار روی پای خود بایستید، سازنده و مفید است. میزان مطلوب استرس و اضطراب فرد را با انرژی، متمرکز وبا انگیزه نگه می‌دارد.

اندازه ناکافی استرس باعث کاهش تلاش وکوشش شده و احتمال بروز خطا واشتباه را بالا می‌برد. اگر بیش از حد احساس راحتی می‌کنید نشان‌دهنده این است که نمی‌خواهید برای ارتقای موقعیت شغلی ریسک کنید ولی مواظب میزان استرس شغلی خود باشید. اولین راه برای تقویت اعتماد به نفس در کار و سایر امورات زندگی کنترل موقعیت استرس‌آمیز است. دانشمندان می‌گویند: استرس بیش از حد توانایی کشف راه‌حل‌های نوآورانه را در افراد از بین ‌برده و انرژی و کارایی را تلف می‌کند.

سلامتی بعد از جراحی

دانشمندان به تازگی دریافته‌اند بین استرس‌های کوتاه‌مدت قبل از عمل جراحی و کسب موفقیت‌آمیز سلامتی ارتباط وجود دارد. همچنین مشخص شده است ارتباط داشتن روحیه غلبه بر استرس‌های مزاحم به مبارزه با سرطان سینه کمک می‌کند. بعضی تحقیقات نشان می‌دهد استرس باعث از بین رفتن محصولات استروژنی که نقش اساسی در بروز سرطان سینه دارند، می‌شود. استرس همچنین منجر به آزاد شدن آدرنالین می‌شود. قند موجود در آدرنالین تمرکز بیشتر و تفکر عمیق‌تر را برعهده دارد.