سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
وقتی وضعیت لثه قرمز می شود
دهانش بوی بدی میداد و حتی گاز زدن یک سیب یا مسواک زدن باعث میشد خون از لثههای متورم و قرمز رنگش جاری شود...
هنگام صحبت کردن و لبخند زدن هم دستش را روی دهانش میگذاشت تا شکل نازیبای ایجاد شده در دهانش را پنهان کند تا اینکه به یک کلینیک دندانپزشکی مراجعه کرد. دندانپزشک بیماریاش را ژنژیویت تشخیص داد و حالا تحت درمان است و متاسف از اینکه چرا زودتر برای درمان اقدام نکرده. شما هم زودتر جلوی آینه بایستید و لثههایتان را از لحاظ رنگ، تورم و زیبایی بررسی کنید. می?دانید لثه سالم از ناسالم چگونه تشخیص داده میشود و اصلا چرا به بیماری لثه مبتلا میشویم؟ با دکتر شیرین معماران، متخصص پروتزهای دندانی و ایمپلنت و عضو هیات علمیدانشگاه علوم پزشکی شاهد در اینباره گفتوگو کردهایم.
▪ لثه سالم چه خصوصیاتی دارد؟
لثه، بافت نگهدارنده دور دندان است. این بافت وقتی سالم است که نمای صورتی رنگ و شفافی داشته باشد. در برخی افراد جوان وقتی به نمای لثه (لثهای که کمی خشک باشد) از نزدیک دقت کنیم، شبیه پوست پرتقال به نظر میرسد البته این حالت در افراد مختلف ممکن است کمی متفاوت باشد. علت اصلی از دست رفتن دندان در بزرگسالان، بیماری لثه و بافت دور دندان است. بیشتر مردم در زندگی به انواعی از بیماری لثه دچار میشوند. این بیماری میتواند به چند شکل ظاهر شود اما نتیجه همه آنها تضعیف حمایت از دندانهاست.
▪ لطفا درباره مهمترین بیماریهای لثه برایمان توضیح دهید.
۲ شکل از شایعترین انواع بیماریهای لثه عبارتند از ژنژیویت (التهاب لثه) که به پیوره هم معروف است و التهاب دور دندان که شکل پیشرفتهتر بیماری است و باعث تخریب بافت میشود. علایم ژنژیویت (التهاب لثه) عبارتند از: تورم، نرمی، قرمزی لثهها، خونریزی آسان از لثهها بهخصوص هنگام مسواک زدن و تغییر رنگ لثه از صورتی به قرمز تیره.
▪ علت بروز ژنژیویت چیست؟
معمولا وجود پلاکهای میکروبی که لایهای بدون رنگ و چسبنده از باکتریها هستند و روی دندانها را میپوشانند. اگر این پلاک، سفت شود به رسوب سفیدرنگی تبدیل میشود که با گذشت زمان تیره خواهد شد. تولید و رسوب پلاک درحدفاصل لثه و دندانها باعث التهاب و خونریزی آسان از لثه میشود. بیشتر مردم، ژنژیویت را در دوران بلوغ برای اولین بار تجربه میکنند و شایعترین عامل آن توجه نداشتن به بهداشت دهان و دندان است. اولین نشانه ابتلای لثهها، صورتی شدن مسواک است زیرا لثهها حتی با فشار کم مسواک هم خونریزی میکنند. نکته مهم این است که ژنژیویت در اغلب موارد بیدرد است و بدون علامت پیشرفت میکند و در صورتی که درمان نشود، التهاب بافت دور دندان را در پی خواهد داشت که بیماری جدیتری است و درنهایت به لقی و ازدسترفتن دندان منتهی خواهد شد.
▪ درمان این بیماری چگونه است؟
اولین و مهمترین اقدام، تمیزکردن دندانهاست که به آن جرمگیری میگویند. بعد از جرمگیری، ممکن است لثه بیمار هنگام مسواک زدن دچار خونریزی شود که این حالت طبیعی است و فقط چند روز طول میکشد.
▪ نشانههای بیماری التهاب لثه چیست؟
تورم و جداشدگی لثهها از دندان، خونریزی لثهها، طعم ناخوشایند دهان، بوی بد دهان، درددندان هنگام غذاخوردن (گرم، سرد، شیرین)، لقی دندان و خروج چرک از دور دندان. این التهاب، نوع پیشرفته بیماری لثه محسوب میشود. به طوری که حفرههایی پر از پلاک بین دندانها و لثهها تشکیل میشود و به مرورزمان آنقدر این حفرهها بزرگ میشوند که مقادیر بیشتری از پلاک را به دام میاندازند. وقتی پلاک به زیرخط لثه گسترش یابد، التهاب دوردندان مسجل میشود.
▪ اگر التهاب لثه به موقع درمان نشود، چه عوارضی خواهد داشت؟
بهتدریج لثهها از دندان فاصله میگیرند و دندانها سست و لق خواهندشد. معمولا این التهاب بدون درد است اما وقتی عفونت به آن اضافه شود، آبسه تولید میشود و بهدنبال آن درد و تحلیل استخوان پیش میآید. در صورت بروز چنین حالتی فقط باید به دندانپزشک مراجعه کرد چون با اقدام به موقع، احتمال ترمیم لثهها بیشتر خواهد بود. درمان هم شامل جرمگیری و صاف کردن سطوح ریشه و در مراحل پیشرفته، جراحی است.
▪ میتوان گفت علت هر ۲ بیماری رعایت نکردن بهداشت است؟
مراقبت ناکافی از دندانها، باعث تشکیل پلاک و چسبیدن آن به دندانها میشود و بهترین راه برای پیشگیری از ایجاد پلاک، مسواک زدن و استفاده از نخ دندان است. البته هر قدر هم که بهداشت دهان و دندان را رعایت کنیم، باز هم احتمال تشکیل پلاک دندانی وجود دارد. پس هرکسی باید هر ۶ تا ۱۲ ماه برای جرمگیری مراجعه کند و بیمارانی که دچار التهاب دوردندان هستند یا به سرعت دچار تجمع مقدار زیادی رسوبات دندانی میشوند، لازم است در فاصله زمانی کمتر مراجعه داشته باشند.
پرنیان پناهی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست