یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

اگر فرزندتان دیابت دارد


اگر فرزندتان دیابت دارد

شما مادران عزیزی که برای کودکتان تشخیص دیابت داده شده است، هر زمانی که در مورد وضعیت کودک خود نگرانی داشتید، باید با پزشکش مشورت کنید و همواره به خودتان یادآوری کنید که در …

شما مادران عزیزی که برای کودکتان تشخیص دیابت داده شده است، هر زمانی که در مورد وضعیت کودک خود نگرانی داشتید، باید با پزشکش مشورت کنید و همواره به خودتان یادآوری کنید که در صورت خوب مهار نشدن دیابت، کودک شما در آینده در معرض خطر ابتلا به عوارض مختلفی چون بیماری‌‌های قلبی، کلیوی، بینایی و عصبی قرار خواهد داشت...

البته این عوارض در زمان کودکی بروز نخواهند کرد و حدود ۱۰ تا ۱۵ سال پس از شروع بیماری و در صورت خوب مهار نشدن دیابت ظاهر می‌شوند ولی به هر حال نکاتی وجود دارند که شما باید در مورد آن هوشیارتر از دیگر مادران عمل کنید. مثلا لازم است نحوه سنجش مقدار قند خون کودک‌تان و ثبت نتایج آن را یاد بگیرید. این اندازه‌گیری‌ها امکان تنظیم مقدار انسولین تزریقی به کودکتان را فراهم می‌کند. همچنین باید نحوه تزریق انسولین و نگهداری و دور انداختن بطری‌ها و سرنگ‌های انسولین را بیاموزید. مهم‌ترین جنبه مراقبت از کودک مبتلا به دیابت، دقت در رژیم غذایی اوست. وعده‌های غذایی‌اش را با دقت بیشتری آماده کنید و زمان آن را منظم سازید. کودک شما در سن رشد است، پس باید رژیم غذایی طبیعی و متعادلی داشته باشد که حاوی نسبت‌های ثابت از چربی‌ها، پروتئین و کربوهیدرات‌ها باشد. حتما با پزشک متخصص تغذیه در مورد رژیم کودکتان صحبت کنید. لازم نیست برای کودک مبتلا به دیابت خود غذاهای خاص درست کنید اما رژیم غذایی او نیز مانند دیگر اعضای خانواده باید سالم و متعادل باشد. در مورد ورزش و فعالیت بدنی هم دقت کنید. ورزش ممکن است موجب افت قندخون شود، پس حتما رژیم خاص غذایی برای قبل از تمرینات ورزشی لازم است. ضمنا با پزشک در مورد مصرف داروها یا تغییرات تزریق انسولین او در شرایط خاص صحبت کنید.

ممکن است گاهی سطح قند خون کودکتان خیلی پایین بیاید و حمله ناشی از این موضوع، یعنی هیپوگلیسمی، رخ دهد. با پزشک خود در مورد اقدامات لازم در چنین مواقعی صحبت کنید.

دکتر حمیدرضا ذاکری

فوق‌تخصص غدد و متابولیسم و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران