سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

زندگی توام با خوشبختی افسانه نیست


زندگی توام با خوشبختی افسانه نیست

« و آنان با هم ازدواج کردند و یک عمر بخوبی و خوشی به زندگی خود ادامه دادند و صاحب بچه های زیبا, سالم و فراوانی شدند »

«... و آنان با هم ازدواج کردند و یک عمر بخوبی و خوشی به زندگی خود ادامه دادند و صاحب بچه‌های زیبا، سالم و فراوانی شدند... .»

شما هم متوجه شدید این بخش پایان خوش یک افسانه است؟

بله، متاسفانه پایانی چنین خواستنی این روزها دارد به افسانه‌ای دست نیافتنی تبدیل می‌شود. خیلی از جوان‌ها از ترس طلاق، ازدواج نمی‌کنند و می‌ترسند ​در چنین شرایطی دچار پرداخت مهریه‌های کمرشکن شوند. عده‌ای فکر می‌کنند اگر تجربه ازدواجشان با شکست مواجه شود لطمه می‌بینند و عده‌ای دیگر از سرنوشت فرزندان طلاق می‌ترسند.

آنها که شجاع‌ترند، ازدواج می‌کنند و تن به ریسک آمار در حال رشد ازدواج‌های ناموفق می‌سپارند، ما هم با آنها موافقیم. قرار نیست همه ازدواج‌ها به طلاق ختم شود و این که یک پیوند چقدر باثبات می‌ماند به خودتان بستگی دارد که در تشکیل خانواده آدم تاثیرگذار و موفقی هستید یا منفعل و مشکل‌ساز.

اما می‌توانید از همین امروز برای پایداری ازدواجتان تلاش کنید.

● قدم اول​؛صراحت

ما مردمی هستیم که از صراحت می‌ترسیم. کمتر پیش می‌آید خودمان را همان‌طوری که هستیم در اولین ملاقات ارائه دهیم. ظاهرمان در قرار ملاقات با همسرمان یک‌طور است و در زمان خواستگاری طور دیگر، اما اگر می‌خواهید زندگی‌تان پایه‌های محکم و تزلزل‌ناپذیری داشته باشد اول از همه صراحت و صداقت داشته باشید.

روان‌شناسان خانواده معتقدند پایدارترین ازدواج‌ها مربوط به زوج‌هایی است که خواسته‌ها و انتظارات خود را به صراحت می‌گویند. زوج‌های موفق قبل از ازدواج، توقعاتی را که از یکدیگر دارند مطرح می‌کنند، اگر توافق اساسی با هم ندارند از همان اول مشخص می‌شود و کار با ازدواج پیچیده‌تر نمی‌شود.

اما حتی بعد از ازدواج هم زوج‌های موفق به طور منظم در مورد توقعات و انتظاراتشان با هم صحبت می‌کنند و اگر اختلافی پیش آمد در زمان مناسب آن را با درک متقابل حل می‌کنند.

● حریم محترم

شوکت حمیدی، روان‌شناس اعتقاد دارد هیچ چیز به اندازه حریم‌های فردی شخص محترم نیست. او اعتقاد دارد موفق‌ترین زن و شوهرها همان‌هایی هستند که به قابلیت‌های شخصی و حریم خصوصی یکدیگر احترام می‌گذارند، حریم هم را محترم می‌شمارند و اجازه می‌دهند همسرشان در عین احترام به خانواده، استقلال شخصیتی و فردی خود را نیز حفظ کند و خودش باشد. همه زوج‌های موفق زمانی را برای خود و ارتقای شخصی‌شان اختصاص می‌دهند. به این ترتیب زوج فردیت خود را حفظ می‌کند و زندگی، شاداب می‌شود.

● تو مرکز عالمی

شیدا و علی، زن و شوهری هستند که ۳۰ سال را با هم سر کرده‌، سه فرزند را به ثمر رسانده‌اند و هنوز عاشقانه یکدیگر را دوست دارند.

شیدا می‌گوید: علی همیشه به من احترام می‌گذارد و من نیز این اصل را رعایت می‌کنم. او از دیگر نکات مثبت زندگی​شان را توجه به یکدیگر می‌داند. او می‌گوید: همسرم وقتی صحبت می‌کنم نه کتاب می‌خواند، نه روزنامه را باز می‌کند، نه تلویزیون نگاه می‌کند و نه با موبایلش بازی می‌کند و اس‌ام‌اس می‌فرستد. بلکه او چنان به حرف‌های من توجه می‌کند که با نگاهش به من می‌گوید تو مهم‌ترین چیز عالمی و مرکز همه چیز هستی. این حس او به تنهایی مرا سرشار از سپاسگزاری و قدرشناسی می‌کند حتی اگر مشکلی که دارم حل نشود و او فقط حرف‌هایم را بشنود، همین توجهش برای من کافی است. من نیز متقابلا آموخته‌ام که با همین دقت و توجه به حرف‌های او گوش دهم. فرقی نمی‌کند که او خاطرات جوانی‌اش را تعریف می‌کند یا مسائلی در مورد گرانی و. . . من حرف‌هایش را با دقت تمام گوش می‌دهم و به آن علاقه نشان می‌دهم.

این زوج موفق هنوز هم به جزئیاتی چون روز تولد و سالگرد‌های مختلف زندگی اهمیت می‌دهند و آن را از قلم نمی‌اندازند.

● مهارت حل اختلاف

فرقی نمی‌کند​ شما زوج نمونه باشید یا نه، به هر حال اختلاف در زندگی زناشویی پیش می‌آید.

جان گاتمن در نتایج پژوهشی که طی ۲۰ سال مطالعه زندگی زوج‌ها به دست آورده، دریافته است که عامل اصلی موفقیت یا شکست ازدواج آنان توانایی یا ناتوانی​حل اختلافات است. مخالفت باعث ناراحتی می‌شود و وقتی زیاد شود عده‌ای به اعتیاد، خشونت، خیانت و بی‌اعتنایی روی می‌آورند.

اما زوج‌های موفق در مورد اختلافات با هم مذاکره می‌کنند تا به نتیجه عادلانه برسند یا به توافق می‌رسند که به خاطر عشقی که به هم دارند یکی به نفع دیگری از خواسته خود کوتاه بیاید.

● رشد خانوادگی

سهیلا و حمید، زوج موفق دیگری هستند که فرزندانی موفق و نخبه تربیت کرده‌اند. آنها علاوه​بر این که به رشد یکدیگر کمک کرده‌اند زمینه رشد و الگوپذیری مثبت فرزندانشان را نیز پدید آورده‌اند.

وقتی آنها با هم ازدواج کردند حمید دانشجو بود و سهیلا هنوز در سال آخر دبیرستان تحصیل می‌کرد. امروز هر دو استاد هستند و مشاغل مهمی دارند. فرزندان شان نیز با رتبه ممتاز مدارج بالای تحصیلی را طی کرده‌اند.

آنها همیشه به هم کمک کرده‌اند تا مراحل رشد و بالندگی را راحت‌تر بپیمایند.

شما هم اگر بخواهید زندگی موفقی داشته باشید باید در طول زندگی با توجه به تغییر شرایط در انتظار تغییر باشید. خود را از نظر روحی و جسمی ارتقا ببخشید تا بتوانید مشکلات زندگی را بهتر تاب بیاورید. برای این هدف هرچه می‌گذرد باید بردبارتر، پذیراتر و کامل‌تر شوید.

● پایش زندگی

زندگی موفق، تحقیقی پیوسته می‌طلبد. تحقیقات میدانی، مشاهده، تحلیل و یک کلام پایش منظم مسائل زندگی. برای این که ازدواج پایداری داشته باشید باید به​طور منظم زندگی خود و شادمانی و نشاط را در آن بررسی کنید و هر روز و هر ماه موضوعات متنوع و جدیدی برای شادبودن و نشاط زندگی مشترک خلق کنید. اگر یکی یا هر دوی شما از زندگی مشترک ناراضی هستید، مشکل‌تان را حل کنید.

● مشورت با افراد مناسب

برای داشتن یک ازدواج پایدار می‌توانید روی مشورت کردن حساب کرده و برای این کار باید مشاور خوبی پیدا کنید که مجرب و بی‌طرف باشد. این مشاور به احتمال زیاد نمی‌تواند والدین یا همسرتان باشد مگر این که موضوع چیزی مثل نظرخواهی در مورد یک سرمایه‌گذاری باشد. بندرت پیش می‌آید در مورد درگیری‌های عاطفی، والدین بی‌طرف نظر بدهند، اما مشورت با کسی که مشکل مشابهی داشته و آن را بخوبی حل کرده است می‌تواند ثمر بخش‌تر

باشد.

از طرف دیگر اگر فکر می‌کنید از پس مشکلات خود به تنهایی بر​نمی‌آیید از مراجعه به مشاوران خانواده هراسی نداشته باشید. موفق‌ترین انسانها کسانی هستند که از بهترین افکار مجرب‌ترین انسان‌ها استفاده می‌کنند.

زهره زیارتی