دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
کری ناگهانی
کری یا کاهش شنوایی ناگهانی حالتی است که فردی که شنواییاش طبیعی است، به طور ناگهانی یا حداکثر در عرض ۳ روز قسمتی یا تمام شنوایی یک یا هر دو گوشش را از دست میدهد.
طبق تعریف افت شنوایی حداقل باید ۳۰ دسیبل باشد. از نظر آماری از هر۵۰۰۰ نفر در طی یک سال یک نفر به این مشکل دچار میشود.
کاهش شنوایی معمولا یک طرفه است و ممکن است با وزوز گوش یا سرگیجه نیز همراه باشد. اگر سرگیجه نیز وجود داشته باشد معمولا در عرض یک هفته برطرف میشود.
اکثر مبتلایان به کاهش شنوایی ناگهانی بعد از بلند شدن از خواب برای اولین بار متوجه سنگینی گوششان میشوند. در مواردی نیز ممکن است بیمار بدلیل وزوز گوش از خواب بیدار شود.
سایرین به هنگامی که گوشی تلفن یا هدفون را بر روی گوش خود قرار میدهند برای اولین بار متوجه افت شنوایی خود میشوند. بعضی دیگر از آنها ابتدا صدای تق بلندی را در گوششان میشنوند و سپس شنواییشان را از دست میدهند.
سیر از دست رفتن شنوایی سریع است به طوری که معمولا در عرض چند روز یا چند ساعت یا به طور آنی به میزان زیادی از شنوایی فرد کاسته میشود. هر چند دلایل مختلفی را برای پیدایش کری ناگهانی ذکر میکنند اما در اکثر موارد دلیل خاصی برای آن پیدا نمیشود. مقبولترین فرضیه این است که علت این افت شنوایی کاهش یافتن خونرسانی یا اکسیژن رسانی به سلولهای حساس گوش داخلی است.
شنوایی یک سوم از مبتلایان به تدریج در عرض چند روز کاملاً به حد طبیعی برمیگردد. کاهش شنوایی حدود نیمی از مبتلایان به تدریج بهتر میشود اما به حد قبلی برنمیگردد و متأسفانه در یک چهارم افراد کاهش شنوایی هیچ بهبودی نخواهد داشت. اگر شروع کاهش شنوایی با سرگیجه شدید همراه نباشد و میزان کاهش شنوایی نیز خیلی شدید نباشد شانس بهبودی بیشتر میشود. هر چقدر زمان شروع علایم تا شروع بهبودی طولانیتر باشد احتمال بهبودی کمتر میشود. همان طور که سیر شروع بیماری ناگهانی است سیر بهبودی آن نیز سریع است به طوری که وقتی بهبودی شروع میشود معمولا در عرض چند روز بهبودی کامل میشود.
مبتلایان به کاهش شنوایی بعد از تشخیص باید بلافاصله و بطور اورژانسی تحت درمان قرار گیرند. برای برطرف کردن این مشکل درمان جراحی و جود ندارد اما درمان دارویی ممکن است بسیار کمک کننده باشد. هر چه قدر فرد مبتلا به کاهش شنوایی زودتر تحت درمان دارویی قرار گیرد شانس بهبود شنوایی وی افزایش مییابد.
ترکیبات مختلف کورتیکواستروئیدی داروی اصلی برای درمان این مشکل است. از آنجا که تصور میشود علت اصلی کری ناگهانی کاهش خونرسانی یا اکسیژنرسانی به سلولهای گوش داخلی است عدهای از محققان استفاده از کاربوژن را توصیه میکنند.
کاربوژن ترکیبی از اکسیژن و دیاکسیدکربن است که گفته میشود استنشاق آن باعث بهتر شدن اکسیژنرسانی به گوش داخلی میشود. لازم به یادآوری است که همانند استروئیدتراپی استفاده از کاربوژن نیز ممکن است برای همه بیماران سودمند نباشد.
دکتر محمدحسن عامری
متخصص گوش، حلق و بینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست