یکشنبه, ۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۴ / 11 May, 2025
آمال بزرگ تکواندو در بازی های آسیایی گوانگجو

با اینکه تکواندو در ایران با تاسیس این فدراسیون در سال ۱۳۵۲ حیات رسمی خود را آغاز کرده ملیپوشان این رشته تنها در ۵ دوره مهمترین رویداد قاره حضور یافتهاند، اما کسب ۲۳ مدال شامل ۵ طلا، ۷ نقره و ۱۱ برنز باعث شده این رشته پس از کشتی آزاد، وزنهبرداری، کشتی فرنگی و دوومیدانی، در رده پنجمین رشته پرافتخار ورزش ایران در آوردگاه بازیهای آسیایی قلمداد شود.
بر کسی پوشیده نیست که تکواندو در سالهای اخیر به واسطه مدیریت اصولی، دوری از حاشیه، به کارگیری اهل فن و برنامهریزی مدون، به امید اصلی ورزش ایران در بازیهای آسیایی و حتی المپیک بدل شده است. مصداق بارز این مدعا کسب ۲ مدال طلا و ۲ برنز در ۳ دوره اخیر بازیهای المپیک است که این افتخارات ارزشمند در شرایطی حاصل شده که در این ۳ دوره تکواندوی ایران با ۷ ورزشکار در مهمترین رویداد ورزش جهان حضور یافته است.
با این حال در شرایطی که کشتی آزاد همیشه حرف اول و آخر ورزش ایران را بویژه در بازیهای آسیا زده و تکواندو هیچ گاه بیش از یک مدال طلا در این بازیها کسب نکرده است، این بار در گوانگجو همه قرائن و شواهد حاکی است که تکواندو در کنار کشتی، بیشترین بخت را برای کسب مدالهای طلا در این رقابتها دارد. به هر حال صرف نظر از علل و عوامل موفقیت تکواندو در سالهای اخیر که در این مقال نمیگنجد نگاهی میاندازیم به تاریخچه حضور ایران در این رقابتها.
تکواندو از بازیهای آسیایی ۱۹۸۶ سئول به صورت رسمی توسط شورای المپیک آسیا به رشتههای این بازیها اضافه شد و در نخستین دوره، ابراهیم قادری مدال طلا و علی حاجیپور یک مدال نقره برای ایران کسب کردند. در دوره بعدی بازیها چینِ میزبان، تکواندو را از رشتههای این دوره از بازیها خارج کرد. با این حال ۴ سال بعد در هیروشیما ۹۴ باز هم سهم تکواندوی ایران یک مدال طلا بود که فریبرز عسکری آن را کسب کرد، فرزاد درخش و ابراهیم سعادتی ۲ مدال نقره و مجید امینترابی یک نشان برنز کسب کردند. در بانکوک ۹۸ مهدی بیباک تکمدال طلا را کسب کرد، مجید افلاکی به نشان نقره دست یافت و بیژن مقانلو همراه مجید امینترابی و حسن اصلانی ۳ نشان برنز بر گردن آویختند. در بوسان ۲۰۰۲ هادی ساعی بر سکوی نخست ایستاد، بهزاد خداداد نقره گرفت و مجید افلاکی و پروانه تاجی برنز کسب کردند. در دوحه ۲۰۰۶ تکواندو به لحاظ کمیت مدال در تاریخ این بازیها رکورد زد. علاوه بر طلای یوسف کرمی، مهدی بیباک و مهدی نوایی نشان نقره کسب کردند و بهزاد خداداد، علیرضا نصرآزادانی، هادی ساعی، مهروز ساعی و افسانه شیخی بر سکوی سوم ایستادند تا بخوبی روند رو به رشد این رشته را نشان دهند.
پس از بازیهای آسیایی دوحه، فصل نوینی در تکواندوی ایران باز شد. یک مربی جوان به نام رضا مهماندوست در راس کادرفنی تیم ملی قرار گرفت و با شهامت به جوانگرایی پرداخت و خیلی زود به هدفش که به رویایی برای تکواندوی ایران تبدیل شده بود دست یافت، آن هم به زیر کشیدن کره جنوبی در رقابتهای قهرمانی آسیا و حتی جام جهانی. گرچه کره جنوبی به عنوان مهد تکواندوی دنیا سعی و تلاش بسیاری کرد که در گوانگجو سیستم داوری هوشمند را کنار گذاشته و دوباره به اعمال نفوذ در داوران بپردازد؛ اما فدراسیون جهانی مانع این اتفاق شد.
در این شرایط رضا مهماندوست، سرمربی تیم ملی ایران که با ۶ تکواندو کار به نامهای محمد باقری معتمد، فرزاد عبدالهی، علیرضا نصرآزادانی، رضا نادریان،علی تاجیک و یوسف کرمی گام به این رقابتها میگذارد، معتقد است شاگردانش بهترین تکواندوکاران نه فقط آسیا که حتی جهان در اوزان خود هستند و صرف نظر از اتفاقاتی که ممکن است در مسابقات پیش بیاید تیم ایران قادر خواهد بود از نظر کسب مدال طلا ، یک رکورد تاریخی را به ثبت برساند.
البته مهماندوست بخوبی حواس خود را روی مسائل روحی ـ روانی تیم نیز متمرکز کرده و معتقد است نباید سطح توقعات باعث وارد آمدن فشار روحی بر پیکر تیم باشد، اما او پیشتر در گفتوگو با «جامجم» بصراحت اعلام کرده بود که تیم ایران قادر است در گوانگجو ۴ مدال طلا کسب کند.
با این حال سیدمحمد پولادگر، رئیس فدراسیون تکواندو با بیان اینکه تیم ملی شرایط خوبی دارد، گفت: در تلاشیم در بهترین شرایط این تیم را به گوانگجو اعزام کنیم تا به وعده خود برای کسب ۲ مدال طلا عمل کنیم. ملیپوشان اکنون در اردو هستند و در وضعیت خوبی به سر میبرند. مسابقات منچستر، دیدار تدارکاتی بسیار خوبی برای آنها بود. ما، هم از نتایج و هم از روند آمادهسازی آنها رضایت کامل داریم. خوشبختانه اتفاق خوبی در تکواندو رخ داد و فدراسیون جهانی در پی درخواست شورای المپیک آسیا موافقت خود را برای استفاده از هوگوهای الکترونیکی در بازیهای گوانگجو اعلام کرد. با وجود قهرمانی تیم ملی در جام جهانی و رقابتهای قهرمانی آسیا، پولادگر معتقد است نتایج تکواندوکاران کشورمان در گوانگجو بسیار بهتر از دوحه خواهد بود: «بازیهای آسیایی فضایی جدا از سایر مسابقات دارد و چیزی شبیه المپیک است. نمیتوان گفت چون ما در رویدادهای اخیر قهرمانی آسیا و جهانی موفق بودیم، در گوانگجو هم همان شرایط را داشته باشیم. متاسفانه در بازیهای آسیایی به جز توانمندیهای فنی عوامل دیگری تاثیرگذار هستند. با وجود این نتیجه ما در گوانگجو از نظر رنگ مدال بسیار بهتر از دوحه خواهد بود.»
تکواندو ایران در بخش زنان نیز ۶ شرکت کننده به نامهای سارا خوش جمال فکری، سمانه شش پری، سوسن حاجیپور، پریا نعمت الهی، پریسا فرشیدی و سهیلا سیاحی در عرصه رقابتها دارد که در میان این ۵ نفر سیاحی، فرشیدی، حاجیپور و شش پری به دلیل داشتن مدالهای برنز و نقره در کارنامه افتخارات خود، در گوانگجو نیز از شانس بالایی برای کسب مدال برخوردارند؛ مطلبی که پولادگر نیز آن را تایید میکند و یادآور میشود: «در بخش بانوان در دوره گذشته بازیهای آسیایی ۲ مدال برنز کسب کردیم که بدون احتساب رنگ، پیشبینی ما افزایش این مدالها به عدد ۳ است.»
به هر حال تکواندو میتواند در بازیهای گوانگجو ضمن صحه گذاشتن بر روند رو به رشد خود، نقش بارزی در ارتقای رنکینگ کاروان ورزش ایران داشته باشد.
امید توفیقی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست