دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

رنـگ‌هـا و آدم‌هــا


رنـگ‌هـا و آدم‌هــا

در مساله رنگ‌درمانی عقیده بر این است که رنگ‌های متفاوت بر خلق‌وخو و عاطفه افراد تاثیر می‌گذارند؛ مثلا گفته می‌شود رنگ آبی آرام‌بخش است و رنگ سرخ جنبه محرک دارد....
ماکس لوشر، …

در مساله رنگ‌درمانی عقیده بر این است که رنگ‌های متفاوت بر خلق‌وخو و عاطفه افراد تاثیر می‌گذارند؛ مثلا گفته می‌شود رنگ آبی آرام‌بخش است و رنگ سرخ جنبه محرک دارد....

ماکس لوشر، دانشمند سوئیسی، آزمون رنگی را ابداع کرده که به‌وسیله آن حالت عاطفی فرد در یک زمان مشخص با قراردادن او در معرض رنگ‌های گوناگون تعیین می‌شود. لوشر تجربه‌هایی هم درباره تاثیر رنگ بر دستگاه عصبی خودکار انجام داد و دریافت که رنگ سرخ خالص سمپتاتومیمتیک است؛ یعنی می‌تواند باعث افزایش فشارخون، ضربان قلب و تنفس شود. اما رنگ آبی پاراسمپاتومیمتیک است و تاثیرات متضادی را پدید می‌آورد.

رنگ نارنجی در طیف رنگ‌های سرخ قرار دارد و در واقع از درهم‌آمیختن رنگ سرخ و رنگ زرد به دست می‌آید. نارنجی، نورانی ‌بودن زرد و گرمی سرخ را در خود دارد بنابراین گرم و نورانی است. حداکثر گرما و انرژی فعال در نارنجی متمایل به سرخ به چشم می‌خورد. این نوع نارنجی، غرور و خودنمایی را بیان می‌کند. دختران خردسال عموما رنگ نارنجی یا صورتی را به رنگ‌های دیگر ترجیح می‌دهند و به همین دلیل‌ آن را رنگ سنین بین ۱۶-۹ سالگی دانسته‌اند. اغلب افراد، این رنگ را به عنوان رنگ زنده، چابک، شاد و بیانگر شعله‌های آتش می‌دانند. در نارنجی متمایل به سرخ، انرژی فعالی وجود دارد.

از طرف دیگر، نکته‌های مثبت متعددی را هم به رنگ نارنجی نسبت می‌دهند از جمله: آتش، میهمان‌نوازی، احسان و زناشویی اما در عین حال آن را با غرور، جاه‌طلبی، شرارت و شیطان هم تداعی کرده‌اند. از دید روان‌شناختی هم این رنگ اجتماعی‌بودن، بی‌ثباتی فکری، واگذاری امور به دیگران، پذیرش و خوش‌طبعی را نشان می‌دهد. از آنجا که نارنجی را نماد انرژی و نشاط دانسته‌اند، آن را برای رفع خستگی و دلمردگی توصیه کرده‌اند. برایش اثر تحریک دستگاه تنفسی و ضداسپاسم عضلانی ناشی از فشار روانی قائل هستند و استفاده از آن را برای مبتلایان به آسم، برونشیت، زکام مزمن، توقف عادت ماهانه و کمبود ترشح شیر پس از وضع حمل توصیه کرده‌اند. البته باید یادآور شد که بیشتر موارد فوق را هواداران طب مکمل بیان کرده‌اند و چنین مواردی در پزشکی مرسوم و آکادمیک هنوز هم با تردید بیان می‌شوند.

دکتر فربد فدایی

مدیر گروه روان‌پزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی