چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آزادی کارکنان آنها را نوآورتر می کند
● کارآفرین رویدادها و نتایج بلند مدت را شکل میدهد
روزگاری بود که ژوزف شومپیتر «کارآفرین» را موتور محرک و پیشبرنده اقتصاد جامعه میدانست. از آن روزگا تا امروز دگرگونیهای پر شماری در عرصه فن و دانش رخ داده و اندیشههای تازهای بر پایه این تحولات پدیدار شده است. از جمله اینکه در کنار افراد کارآفرین، اکنون سازمانهای کارآفرین نیز قد برافراشته و به نوبه خود چرخهای اقتصاد جامعه را روانتر میچرخانند. نوشته حاضر پس از بررسی تعریف کارآفرینی و تکنولوژی اطلاعات، ویژگیهای سازمانهای کارآفرین دنیای امروز را که استفاده از تکنولوژی روز اطلاعات را به مثابه یک صنعت ممتاز به خود اختصاص دادهاند را یادآوری میکند.
● کارآفرین
تنها عامل ثابت در دنیای امروز تغییر است. تغییرات عمده چند دهه اخیر شامل ظهور تکنولوژی پیشرفته اطلاعات، جهانی شدن تولید و پیدایش شاهراههای اطلاعاتی است. تکنلوژی اطلاعات یکی از عاملهای مهم پیشرفت در قرن ۲۱ است. تکنولوژی اطلاعات موجب ایجاد دگرگونی و تحول در روشهای زندگی، آموزش و کار و سازمانها خواهد شد.
یکی از موارد استفاده تکنولوژی اطلاعات، در سازمانها است. امروزه سازمانها نیز به سرعت در حال تغییر و تحول از لحاظ ساختاری، رسمیت و غیره میباشند این میطلبد که از ابزار نوین برای مهار این تغییرات استفاده کرد.
سازمانها با استفاده از فناوری اطلاعات توانا میشوند، وظایفشان را سادهتر انجام داده و روش کار خود را متحول میسازند. در سازمانهای کارآفرین که اساس و پایهی آن بر خلاقیت و نوآوری استوار است نیز فناوری اطلاعات موجب کم شدن مراحل اداری و پیچیدگی کارها میشود.
● تکنولوژی اطلاعات
در فرهنگ آکسفورد تکنولوژی اطلاعات مطالعه با استفاده از سیستمها (به ویژه کامپیوترها تجهیزات مخابراتی و ارتباطی) برای ذخیرهسازی، بازاریابی و ارسال اطلاعات معنا شده است. اما با توجه به دگرگونیهای فراوان و نگرشهای متفاوت، تعریفهای دیگری از فناوری اطلاعات نیز شده است که به برخی از آنها اشاره میشود :
فناوری اطلاعات عبارت است از : گردآوری، سازماندهی، ذخیره و نشر اطلاعات اعم از صوت، تصویر، متن یا عدد که با استفاده از ابزار رایانهای و مخابراتی صورت پذیرد.
▪ فناوری اطلاعات نه تنها به تواناییهای پردازش دادهها توسط رایانه، بلکه به مهارتهای انسانی و مدیریتی در بهرهبرداری از آنها دلالت دارد. بنابراین فناوری اطلاعات نه تنها شامل رایانه و دیگر تجهیزات بلکه تواناییها و اقدامات در نحوه انجام کار میشود.
▪ فناوری اطلاعات تکنولوژیای است که برای ذخیره کردن و ارتباط برقرار کردن و دستکاری کردن اطلاعات استفاده میشود.
با توجه به تعاریف یاد شده معلوم میشود موضوعاتی مانند ذخیره کردن اطلاعات، سازماندهی کردن اطلاعات، گردآوری اطلاعات، نقاط مشترک است. بنابراین میتوان گفت : «تکنولوژی اطلاعات از گردآوری، ذخیره کردن و سازماندهی کردن اطلاعات بر روی ابزار و تکنولوژیهای موجود است.»
● کارآفرینی
در قرن شانزدهم میلادی واژه فرانسوی Entreprendre (کارآفرینی) اولین بار برای افرادی به کار برده شد که در مأموریتهای نظامی خود را به خطر میانداختند. بعدها این واژه به کسانی اطلاق شد که مخاطره یک فعالیت اقتصادی را میپذیرفتند و آن را سازماندهی، تقبل و اداره میکردند.
اصطلاح کارآفرین (Enteprendre) در معنا و مفهوم فعلی را اولین بار «ژورف شومپیتر» به کار برد این اقتصاددان اتریشیالاصل ساکن آمریکا بر این باور بود که رشد و توسعه اقتصادی در یک نظام زمانی میسر خواهد بود که افرادی در بین سایر آحاد جامعه با خطرپذیری، اقدام به نوآوری میکنند تا روشها و راهحلهای جدید جایگزین راهکارهای ناکارآمد و کهن قبلی شود.
تفکرات و آرای وی با انقلاب اطلاعات و شروع عصر فراصنعتی از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار شد. زیرا کاآفرین به عنوان عاملان تغییر و فرآیند کارآفرینی به عنوان فرآیند تغییر و تحول در نظام اقتصادی مورد توجه قرار گرفت.
کارآفرینی شومپیتر دارای سه ویژگی است :
۱) کارآفرینی قابل درک است، اما نمیتوان با به کار بردن قوانین معمولی و استنباط از حقایق موجود به طور عملی آن را پیشبینی کرد.
۲) کارآفرینی رویدادهاو نتایج بلند مدت را شکل میدهد تا موقعیتهای مطلوب و موقعیتهای اقتصادی و اجتماعی را تغییر دهد.
۳) کثرت و تکرار رویدادهای کارآفرینانه به کیفیت نسبی نیروها، تصمیمات فرد، اقدامات و الگوهای رفتاری بستگی دارد.
با توجه به تعاریف انجام شده اساس فرآیند کارآفرینی، کارآفرینان هستند و این افراد دارای ویژگیهای خاصی هستند. تامپسون ترکیب یافتههای تحقیقات کلیدی ۱۰ نکته اساسی را درباره کارآفرینان و کارآفرینی بیان میکند :
۱) کارآفرینان افرادی هستند که خود را از دیگران متمایز میسازند.
۲) کارآفرینی موضعیابی و بهرهبرداری از فرصتهاست.
۳) کارآفرینان منابع مورد نیاز را برای بهرهبرداری از فرصتها مییابند.
۴) کارآفرینان ارزش افزوده ایجاد میکنند.
۵) کارآفرینان شبکهسازان (اجتماعی و مالی) خوبی هستند.
۶) کارآفرینان دارای دانش کاربردی هستند.
۷) کارآفرینان سرمایه (مالی، اجتماعی و هنری) خلق میکنند.
۸) کارآفرینان مدیریت ریسکپذیر دارند.
۹) کارآفرینان در مواجهه با ناملایمات دارای قاطعیت و اراده هستند.
۱۰) کارآفرینی شامل خلاقیت و نوآوری میشود.
● کارآفرینی درونسازمانی
کارآفرینی درونسازمانی فرآِیندی است که کارآفرینان سازمانی (افرادی که درون یک سازمان کارآفرینی میکنند) از طریق آن سبب دگرگونی میشوند. کارآفرینی درون سازمانی پروسه ای است که از آن طریق محصولات، فرآیندها و ایدههای جدید در سازمان به اجرا گذاشته میشود و توسعه مییابند.
کارآفرینی درونسازمانی تنها در سازمانهای کارآفرین دیده نمیشود بلکه در سازمانهای سنتی و بوروکراتیک (غیر کارآفرین) نیز میتواند اتفاق بیفتد، اما به قدری نادر و بیاثر است که نمیتواند سازمان را در محیطهای پیچیده، پویا، رقابتی و نامطمئن، موفق و ابقا کند.
● فرآیند کارآفرینی درونسازمانی
▪ مرحله اول : معین کردن مشکل یا مسئله (طوفان فکری) و تشخیص و تعیّن موضوع مشکل یا ایده.
▪ مرحله دوم : اتحاد موقتی (حمایت مالی و قانونی مدیران)
▪ مرحله سوم : تجهیز و تکمیل (در این مرحله جهت تجهیز و تکمیل ایدههایشان در واقع به سمت درون پروژه تیم کاری و رقبا توجه میشود)
▪ مرحله چهارم : ترک و جانشینی
پس از اینکه پروژه موفق به تجهیز و تکمیل شده باشد در این مرحله معمولاً کارآفرینان علاقهای به ماندن در این وضعیت را ندارند و ادامه کار را به دیگری واگذار میکنند.
● ویژگیهای سازمانهای کارآفرین
سازمانهای کارآفرین سازمانهایی هستند که در آنها افراد کاآفرین فعالیت دارند و در این سازمانها خلاقیت و نوآوری حرف اول را میزند. با توجه به ویژگیهایی که از افراد کارآفرین گفته شد سازمانهای کارآفرین نیز بایستی دارای ساختارهای خاصی باشند تا باعث نشود خلاقیت ونوآوری در بین افراد سازمان از بین برود. سازمانهای کارآفرین در مقایسه با سازمانهای سنتی با بوروکراتیک دارای ویژگیهای خاصی هستند که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد.
● غیر رسمی بودن
رسمی بودن سازمان بستگی به میزان دستورالعملها، شرح وظایف، راهنماها، روشها، مقررات و سیاستهای مکتوب سازمان دارد. هرچه این اسناد و مدارک بیشتر باشد، سازمان رسمیتری است. سازمانهای کارآفرین مخالف محدود کردن کارکنان از طریق دستورالعملها، قوانین و آییننامههای رسمی هستند چون معتقدند هرچه افراد آزادتر باشند، خلاقیت بیشتری خواهند داشت.
● تخصصی نبودن
تخصصی بودن را اگر به این معنا بدانیم که تا چه اندازه کارها و فعالیتهای سازمان به وظایف جداگانه و تخصصی تقسیم شدهاند، باید اذعان کرد که سازمانهای کارآفرین بسیار کم تخصصی هستند. به این ترتیب که هر یک از کارکنان چند وظیفه را به عهده دارند و دامنه وسیعی از کارها را انجام میدهند.
● نداشتن استاندارد
در سازمانهای کارآفرین، انجام امور و وظایف به شیوه مشخص و یکسان، بسیار کم است. این نوع سازمانها اساساً نتیجهگرا هستند و به منظور شکوفایی خلاقیت افراد، قضاوت و ارزیابی عملکرد کارکنان را بر اساس نتایج به دست آمده به نظر میگیرند، نه روش انجام کارها.
● کمرنگ بودن سلسله مراتب
در سازمانهای کارآفرین سلسله مراتب اختیارات به این معنا که افراد باید گزارش کار خود را فقط به افراد مشخصی بدهند و مدیران حیطه کنترل محدودی داشته باشند که طبیعتاً سطوح سازمانی زیادی به همراه خواهد داشت، کمرنگتر است و خیلی اوقات سلسله مراتب فدای سرعت عمل و نوآوری میشود.
در سازمانهای بزرگ سلسله مراتبی، ایدههای تازه از این گروه به گروه دیگر دست به دست میشود و در حالی که شرایط محیط مرتب در حال تغییر، توسعه و دگرگونی است، ارائه دهنده ایده، (کارآفرین) با وجود علاقه و عشقی که به موضوع دارد اما به تدریج از آن دور گشته و به مرور از تعهد و جذابیتش نسبت به موضوع کاسته میشود در حالی که در سازمانهای کارآفرین به دلیل کوچک بودن، علاقهای به ایجاد دوایر متعدد و انجام امور در مناطق جغرافیایی مختلف ندارند.
● عدم تمرکز
تمرکز به این معنا که تصمیمات در سطوح بالای سازمان گرفته شود، اساساً در سازمانهای کارآفرین دیده نمیشود زیرا این گونه سازمانها نیاز دارند تا نسبت به تغییرات محیطی و خواستههای مشتری واکنش سریع نشان دهند از این رو بسیاری از تصمیمات در سطوح پایین اتخاذ میشود.
● نهادینه کردن تغییر و نوآوری
یکی از نشانههای توسعه یافتگی انسانی این است که همواره افکار جدید را تولید و به کار گیرد و به تعبیری خلاق و نوآور باشد. زمینه و محور خلاقیت وجود اطلاعات را با همدیگر ترکیب و مجموعههای جدیدی را ساخت که دارای ویژگی و کاربردهای جدید هستند. نهادینه شدن تغییر و نوآوری بستگی به برخورد انسان با اطلاعات تولیدی دارد. در یک فرآیند تعاملی تکنولوژی اطلاعات و انسانی بر روی همدیگر اثر گذاشته و اگر خوب عمل شود تغییر و نوآوری نهادینه میشود.
تغییر و نوآوری اساس و پایه سازمانهای کارآفرین است بنابراین برای توسعهیافتگی افراد موجود در سازمان میتوان از این تکنولوژی به صورت مفید استفاده کرد.
● نتیجهگیری
با توجه به مطالب گفته شده در این مقاله میتوان چنین گفت که تکنولوژی اطلاعات باعث رشد و تغییرات اساسی در ساختار سازمانها شده است و باعث به وجود آمدن روشهای نوین شده و باعث دگرگونی اساسی در سازمانهای کارآفرین شده است و باعث شده تا سازمانهای کارآفرین از لحاظ مکانی نیز تغییراتی پیدا کند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست