سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
سرمایه اجتماعی, آهن ربای دو سر
![سرمایه اجتماعی, آهن ربای دو سر](/web/imgs/16/151/z8uqk1.jpeg)
این که سرمایه اجتماعی ، دیگر چی است و کی است ، از کجا سر و کلهاش پیدا شده ، کَس و کارش کجاست و تا حالا کجا بوده و چی کار میکرد ، هیچ کس خبر دقیق و درستی ندارد ؛ اما بعضیها معتقدند که سرمایه اجتماعی ، یک واژه نویی است که مثل هر واژه مادر ، مرده و پدرآمرزیده دیگری ، سر خود و بی سر و صدا وارد فرهنگ ما شده .
● مفهوم واژه سرمایه اجتماعی و منابع آن
سرمایه اجتماعی ، از آن واژههایی است که آدم هم میداند چی است و هم نمیداند . هم میداند چه میخواهد و هم نمیداند . از آن واژههایی که میشود به خاطر شادیبا ، الکی درباره آن حرف زد و آسمان و ریسمان را به هم بافت و کلی نتیجه گرفت ، یا حرفی نزد و نتیجه هم نگرفت .
سرمایه اجتماعی ، درست مثل یک آهنربای دو سر است که هر دو طرف آن نیرو دارد ، یکی میکشاند و یکی میراند . همین آهنرباست که گاهی ما با هم همکاری و همدردی میکنیم و گاهی بر عکس .
مثلاً جهاز سنگین عروس به عنوان یک سرمایه اجتماعی ، آقا داماد را به آغوش گرم خانواده ببرد . گاهی هم میتواند مهریه سنگین باشد که به صورت یک وسیله دفاعی در اختیار زنها قرار گیرد تا با به اجرا گذاشتن آن ، جلوی گرد و خاک زیادی مردها را گرفته ، در مواردی هم آنها را به خاک سیاه نشاند .
این موارد ، بیشتر جزو منابع سرمایه اجتماعی در خانوادهها محسوب میشوند ؛ امّا گاهی هم سرمایه اجتماعی از خانه و خانواده ، پا فراتر گذاشته ، به مدارس و نهادهای آموزشی نیز کشانده میشود .
بجز موارد گفته شده ، سرمایه اجتماعی منابع دیگری نیز دارد ، مثل نهادهای مدنی ، اجتماعهای محلی و ... که به علت جوسازیهای غلطی که ممکن است در این راستا صورت گیرد ، فقط به ذکر نام این منابع اکتفا کرده ، از توضیح اضافی درباره آنها اجتناب میکنیم )آخر مگر سرمان روی تنمان سنگینی میکند؟
● اصل کج و کوله بودن
سرمایه اجتماعی نیز مثل گدایی کردن راه و چاه خودش را دارد . کسانی میتوانند صاحب سرمایههای اجتماعی شوند که به اصول آن توجّه داشته باشند . همانطور که اولین شرط لازم برای تکدیگری )همان گدایی خودمان( و موفقیّت در این شغل شریف ، اصل کج و کوله بودن ، شل و وارفته بودن و داشتن قیافهای مفلوک است ، برای بازی در نقش سرمایه اجتماعی نیز باید شرایط آن را در نظر گرفت تا هر چه بیشتر و بهتر ، انسانها با یکدیگر در اجتماع ، مشارکت فعّال داشته باشند . این شرایط از نظر بعضیها شامل موارد زیر است :
۱) داشتن پوششی مناسب :
مثل یک کت و شلوار خوش دوخت همراه با کراوات خال خالی ، آن هم با خالهای قرمز یا قرمز آجری .
۲) مدل مو و آرایش صورت :
مو یکی از فاکتورهای مهم است ؛ زیرا چه بسیار مواردی که دیده شده ، دختر یکی یکدانه فلان کارخانهدار با پسر فلان شرکت تجاری ، که با دیدن مو یا آرایش صورت دختر یا آقا پسری ، یک دل نه صد دل عاشق او شده )که البته باید این حادثه بزرگ را به فال نیک گرفت و حداکثر بهره را از آن برد( . زیرا شانس همانطور که میدانید یکبار بیشتر در خانه آدمی را نمیزند و همچین فرصتی به این راحتیها گیر هر کسی نمیآید .
۳) سیاست :
امروزه سیاست ، مثل گوشت تقریباً در سبد غذایی هر خانوادهای وجود دارد ؛ امّا میزان آن بسته به جیب افراد ، تعداد نانخورها و گیاه خوار یا گوشتخوار بودن آنها متفاوت است . ولی با این وجود ، تجربه نشان داده که سیاست ، یک حلّال قوی است که در همه موارد کارساز بوده و چه بسیار مانع یا مشکلات بزرگ که به مدد همین سیاست ناقابل ، برداشته شده است .
با این توضیح ، میتوان سیاست را بسته به نوع و طریقه مصرف آن در خانه ، اجتماع ، اداره و یا هر جای عمومی دیگری مورد بررسی قرار داد . برای مثال ، پسری که پدر بزرگش سیاستمدار است ، اگر زرنگ باشد و جوهره سیاست را نیز داشته باشد ، میتواند با تدبیری که به خرج میدهد با افراد حقیقی و حقوقی ارتباط برقرار کند و پشتش را برای همیشه ببندد .
۴) هنر برقراری ارتباط با دیگران (زبانبازی) : برای برخورداری از سرمایه اجتماعی و یا ایجاد موقعیّت مناسب برای برخورداری از آن، نیاز به داشتن هنر برقراری ارتباط با دیگران است که گاهی به غلط ، زبانبازی یا پاچهخواری از آن تعبیر میشود ؛ زیرا توی دنیای امروز که هر لحظه باید منتظر آدمهایی جدید با ریخت و قیافههای جدید بود ، آدمهایی که از این نعمت بزرگ محروم هستند به هیچ جایی نمیرسند . روانشناسان نیز این گفته را تأیید کرده و در ادامه افزودهاند که زبان یکی از ابزارهای مهم برای تیغ زدن ، شیره مالیدن ، موشمردگی و ... است .
● سرمایه اجتماعی ، همراه با سس مایونز و رب گوجه فرنگی
ویژگی مشترکی که میان سس مایونز و رب گوجه فرنگی با سرمایه اجتماعی وجود دارد ، در این است که سرمایه اجتماعی نیز مثل سس مایونز و رب گوجه فرنگی ، اختصاص به جا و مکان خاصی ندارد و میتوان آن را به وفور ، توی سوپر مارکت ، بساط سبزی فروشی ، مغازه زرگری ، زیرگذر ماهی فروشها ، راسته کفتر فروشها و به طور کلی ، هر جایی که بشود چند نفر آدم علاف و بی کار را دور هم جمع کرد ، مشاهده کرد .
حتی گروهی آن را زیر یک سقف در یک اداره ، خوابگاه دانشجویی و یا جمعهای دوستانه دیگر نیز مشاهده کردهاند . امّا دیدن ، آن هم به تنهایی ، باری از روی دوش مشکلات شما برنداشته ، گرهی از کارتان نیز باز نمیکند ، مگر این که دیدن ، همراه با شنیدن باشد که در این صورت ، صد در صد افاقه میکند ؛ زیرا از قدیم گفتهاند : دیدن کی بود مانند شنیدن . یا یک چیزی تو همین مایهها .
همانطور که گفتیم جایگاه اصلی این سرمایههای اجتماعی ، ادارات ، شرکتها و خوابگاههای دانشجویی است . مثلاً ۲۴ آذر ماه ، تولد فلان دختر خانم است . دوست او هم میداند ، امّا چون دلش نمیخواهد دست توی جیب مبارک ببرد و پول خرج کند ، باید دنبال راهکارهای مناسبی برای فرار از این ولخرجی باشد .
● راهکارهای مناسب
۱) همان روز تولد ، سر زده برود به اتاق دوستش (همان که تولدش است) و وقتی با قیافههای عجق وجق دوستانش رو به رو شد ، خودش را به نادانی بزند و عدم اطلاع از جشن تولد را بیان کند . حتی برای حفظ کلاس کار ، قهر کند که چرا زودتر به او خبر ندادهاند ، نکند نخواستهاند او را دعوت کنند .
۲) به اتاق دوست دیگرش رفته و همراه آنها برود به تولد . اصلاً هم نگران کادو و این جور چیزها نباشد . به روی مبارک هم نیاورد ؛ زیرا همان کادویی که دوستانش بردهاند به حساب او نیز گذاشته میشود .
۳) آن روز میتواند برای پنجاهمین بار ، مادربزرگش را بِکشد . یعنی به دروغ ، صحبت از مادربزرگ مردهاش را که اتفاقاً صبح همان روز ، مرده ، پیش بکشد . این طوری ، علاوه بر این که مورد همدردی دوستان و کانون توجّه دیگران قرار میگیرد ، تولّد را نیز از دست نداده ، از زیر بار مسئولیّت کادو بردن نیز خلاص میشود .
● سخن آخر
بعضی از چیزها وجودشان مثل آب ، حیاتی است . سرمایه اجتماعی هم از آن جمله است . البته سرمایه اجتماعی در ابتدا فقط سرمایه خالی بوده ؛ امّا چون سرمایه ، یک واژه نامأنوس و سنگین است ، آن را علی الحساب با اجتماعی همراه کردهاند . در واقع به آن ، چاشنی اضافه کردهاند . این طوری ، هم شیکتر شده و طعم و مزه خاصی پیدا کرده و هم از یکدستی درآمده است و گرنه میتوان سرمایه را به تنهایی استعمال کرد و یا همراه با هر کلمهای . مثلاً جغرافی ، تاریخ و یا هر چیز دیگر .
برای این که معنای سرمایه اجتماعی را فراموش نکنید ، همان طور که اول گفتیم ، تصور کنید که آن ، یک آهنربایی است که بین آدمها وجود دارد و باعث جنب و جوش آنها میشود . راستی اگر قدرت این آهنرباها ، بیشتر و بیشتر باشد ، افراد با برقراری رابطه و استحکام آن ، در قالبهای مختلف مثل خانواده ، همسایگان ، دوستان ، خویشاوندان ، همکاران و ... زندگی فردی و جمعی خوب و با کیفیتی را میسازند.
لعیا اعتمادی
http://hadithezendegi.mihanblog
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست