جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

جدول جایگزینی مواد غذایی


جدول جایگزینی مواد غذایی

برای استفاده هر چه بهتر از رژیمهای غذایی این مرکز لازم است با جدول جایگزینی مواد غذایی و نحوه استفاده از آن که از انجمن تغذیه ایران با اندکی تغییر اقتباس شده است آشنا شوید

برای استفاده هر چه بهتر از رژیمهای غذایی این مرکز لازم است با جدول جایگزینی مواد غذایی و نحوه استفاده از آن که از انجمن تغذیه ایران با اندکی تغییر اقتباس شده است آشنا شوید لذا پیشنهاد میشود حتما این جزوه را مطالعه نمائید . لازم به ذکر است این جدول انحصارا برای استفاده از رژیمهای این مرکز میباشد و استفاده از آن در سایر موارد ممکن است خالی از اشکال نباشد .یادگیری این جدول به شما کمک میکند انواع غذاها را به میل خود با هم جایگزین نمائید و مجبور نباشید فقط از یک سری غذاهای تکراری استفاده کنید .

این مرکز مواد غذایی را به ۷ گروه جداگانه تقسیم کرده است . غذاهای هر گروه از نظر ارزش تغذیه ای با یکدیگر معادل حساب میشوند و شما میتوانید تمام یا قسمتی از یک غذا را با معادل آن در همان گروه عوض نمائید . مثلا همانگونه که در گروه غلات آمده است یک کف دست نان ضخیم مثل سنگک با ۳ قاشق غذاخوری برنج پخته یا یک سیب زمینی به اندازه یک تخم مرغ معادل است . بنابر این اگر مثلا در رژیم پیشنهادی برای شما ۶ قاشق برنج در نظر گرفته شده است شما میتوانید بجای هر ۳ قاشق برنج یک کف دست نان یا یک سیب زمینی به اندازه گفته شده جایگزین نمائید یا کلا ۲ سیب زمینی یا ۲ کف دست نان یا یک سیب زمینی و یک کف دست نان ضخیم جایگزین ۶ قاشق برنج نمائید . در خصوص اهمیت جدول جایگزینی ذکر این نکته کافی است که انسان به منظور دستیابی به نیازهای تغذیه ای خود رژیم غذایی همه چیز خواری را در روند تکاملی برای خود انتخاب کرده است و تنظیم رژیم غذایی تنها یعنی تعیین اندازه های مورد نیاز هر یک از گروههای غذایی یک فرد .

از نظر این مرکز هیچ یک از گروههای غذایی بر دیگری ارجهیت ندارد و بیشتر بیماریها که به تغذیه بر میگردد ناشی از عدم تعادل در مصرف گروههای غذایی مختلف است .

۱) لبنیات

گروه لبنیات شامل شیر و فراورده هایی است که از شیر کامل تهیه میشوند . هر واحد از این گروه دارای ۱۲۰ کیلو کالری انرژی ؛ ۸ گرم پروتئین ؛ ۱۲ گرم کربوهیدرات و در مورد فرآورده های پاستوریزه ۵ گرم چربی است .

هر واحد از این گروه برابر است با :


جدول جایگزینی مواد غذایی

گروه میوه جات کاملا با گروه سبزیجات بخصوص از نظر انرژی و ریز مغذیها متفاوت است . هر واحد از این گروه شامل حدود ۶۰ کیلو کالری انرژی ؛ ۱۵گرم کربو هیدرات و مقدار ناچیزی پروتئین است .

هر واحد از این گروه برابر است با :


جدول جایگزینی مواد غذایی

گروه سبزیجات کاملا با گروه میوه جات بخصوص از نظر انرژی و ریز مغذیها متفاوت است . هر واحد از این گروه شامل حدود ۲۰ کیلو کالری انرژی ؛ ۵ گرم کربو هیدرات و ۲ گرم پروتئین است .

هر واحد از این گروه برابر است با :


جدول جایگزینی مواد غذایی

انواع کدو ؛ کلم و بادمجان نیز جزء سبزیجات محسوب می شوند . برای دریافت مطمئن ویتامینها و املاحی که از طریق سبزیجات تامین می شوند سعی کنید روزانه لااقل یک وعده سبزیجات خام و در طول هفته لااقل ۳ وعده سبزیجات سبز تیره یا هویج مصرف کنید .

۴) غلات

گروه غلات شامل انواع غلات ؛ حبوبات و سبزیجات نشاسته ای نظیر سیب زمینی است . هر واحد از این گروه شامل حدود ۲۰ کیلو کالری انرژی ؛ ۵گرم کربو هیدرات و ۲ گرم پروتئین است .

هر واحد از این گروه برابر است با :


جدول جایگزینی مواد غذایی

این گروه شامل انواع گوشت قرمز و سفید ؛ تخم مرغ و پنید است . هر واحد از این گروه شامل حدود ۷۵ کیلو کالری انرژی ؛ ۲ گرم پروتئین و بین ۳ تا ۸ گرم چربی است .

هر واحد از این گروه برابر است با :


جدول جایگزینی مواد غذایی

گروه چربیها شامل انواع روغنها ؛ چربیها ؛ کره و دانه های روغنی است . هر واحد از این گروه شامل حدود ۴۵ کیلو کالری انرژی و ۵ گرم چربی است .

هر واحد از این گروه برابر است با :


جدول جایگزینی مواد غذایی

این گروه شامل انواع قندهای ساده ؛ مرباها و عسل است . هر واحد از این گروه شامل ۲۰ کیلو کالری انرژی و ۵ گرم کربو هیدرات است .


جدول جایگزینی مواد غذایی


همچنین مشاهده کنید