چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
نوشیدنی ها و دانستنی ها
برخی افراد گمان میکنند ترکیب آبمیوههای مختلف باعث تشدید خواص آنها میشود و فایده بیشتری برای بدن دارد، در صورتی که به اعتقاد دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی ودانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران این تصور درست نیست و ترکیب آبمیوهها خواص تغذیهای هر یک از آنها را افزایش یا کاهش نمیدهد: «میوهها، سبزیها و صیفیهای مختلف حاوی فلاونوییدها و ترکیبهای آنتیاکسیدانی متفاوت و بسیار مفیدی برای بدن هستند...
حالا اگر آب چند نوع میوه یا سبزی مختلف مانند آب لیمو شیرین و پرتقال، آب هویج و کرفس، آب کرفس و نعناع و... را با هم مخلوط کنیم، میتوانیم انتظار داشته باشیم طیف وسیعتری از ترکیبهای آنتیاکسیدانی یکجا وارد بدنمان شوند و در حفظ سلامت ما تاثیر داشته باشند.»
دکتر وفا یادآور میشود که تغذیه، علم تعادل و تنوع است و باید تمام خوراکیها را از تمام گروههای غذایی مصرف کنیم. متاسفانه برخی بچهها و حتی بزرگترها بسیار بدغذا هستند و گروهی از میوهها و سبزیها را کاملا از برنامه غذایی خود حذف میکنند. بنابراین ترکیب آبمیوهها و سبزیها میتواند راهی ساده برای گنجاندن تعداد و گونه بیشتری از میوهها و سبزیها در برنامه غذایی آنها باشد. مثلا اگر فرزند شما علاقه چندانی به مصرف هویج یا لیمو شیرین ندارد، میتوانید آب هویج و لیموشیرین را بدون اینکه متوجه شود، با آب پرتقال که مورد علاقه اوست، ترکیب کنید. اگر دوست ندارد شیر خالص بخورد، کمی آب هویج به آن اضافه کنید. هزار و یک روش ترکیبی دیگر وجود دارد تا با انجام آنها تمام تلاشتان را برای حفظ سلامت خانوادهتان کرده باشید.
● آبمیوه ترکیبی، ممنوع!
معمولا تغذیه کمکی از ۶ ماهگی آغاز میشود و آبمیوهها به دلیل حساسیتزا بودن باید جزو آخرین گروه موادغذاییای باشند که در برنامه غذایی بچهها گنجانده میشوند. دکتر وفا تاکید میکنند به خردسالانی که بهتازگی مصرف میوه و آبمیوه را آغاز کردهاند، آب سبزیها یا آب میوههای ترکیبی ندهید. وقتی دلیل این تاکید را از ایشان پرسیدیم، گفتند: «آبمیوهها، حاوی ترکیبهای آلرژن هستند و سیستم ایمنی بدن نوزاد باید به رشد کافی رسیده باشد تا بتواند مصرف چنین ترکیبهایی را تحمل کند. اگر زودتر از موعد مقرر، آبمیوه یا میوه را به نوزادان خود بدهیم، باعث ایجاد عکسالعملهای آلرژیک مختلف و خاص در بدن آنها خواهدشد. از زمان مناسب گنجاندن میوه، سبزی و صیفیجات به برنامه غذایی خردسالان هم باید میوهها، سبزیها، صیفیها و آبمیوهها را جداگانه به بچهها داد تا اگر واکنش آلرژیک خاصی نشان دادند، بلافاصله بتوان متوجه شد میوهای که باعث این آلرژی شده است، چه بوده و آن را از رژیم روزانه کودک حذف کرد در صورتی که اگر آبمیوه ترکیبی باشد، دیرتر میتوان متوجه ماده غذایی آلرژن شد.»
● شیر و چای را مخلوط کنیم یا نه؟
چای یکی از رایجترین آشامیدنیهای موجود در ایران و بسیاری از نقاط جهان است که بر اساس تخمیری که روی برگ آن انجام میگیرد به ۳ شکل چای سفید، سبز و سیاه در بازار عرضه میشود. ترکیبهای فعال موجود در چای، از گروه پلیفنولها هستند. پلیفنولها، آنتیاکسیدانهایی بسیار قوی هستند که ضمن فرایند تخمیر و تبدیل چای سبز به سیاه، برخی از آنها تا حدی تجزیه میشوند و پلیفنولهای جدیدی میسازند و میزان کافئین در برگ چای افزایش پیدا میکند. یعنی کافئین موجود در برگ چای سیاه بسیار بیشتر از چای سبز است و این موضوع باعث ایجاد وابستگی به مصرف چای در افرادی میشود که علاقه زیادی به این نوشیدنی دارند و ترک ناگهانی این عادت میتواند عوارضی مانند سردرد برای آنها به دنبال داشته باشد. خیلیها عادت دارند چای را با شیر بنوشند. ریشه این رسم و عادت از انگلستان آمده که پس از مدتی به هندوستان هم کشیده شد و در میان ما ایرانیها هم طرفدارانی پیدا کرد. وقتی از دکتر تیرنگ نیستانی، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و دانشیار انیستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم?پزشکی شهید بهشتی در مورد خوب یا بد بودن این عادت پرسیدیم، پاسخ دادند: «پلیفنولها میتوانند به عناصر دوظرفیتی مانند کلسیم یا آهن متصل شوند و ترکیب جدیدی ایجاد کنند. این ترکیب باعث پیدایش یک مجموعه غیر قابل جذب میشود و قدرت دسترسی به ماده معدنی را در بدن تا حد چشمگیری کاهش میدهد. به عبارت سادهتر، پلیفنولهای موجود در چای میتوانند به آهن یا کلسیم موجود در بدن که با خوردن مواد غذایی مختلف دریافت شدهاند، بچسبند و باعث ایجاد اختلال در جذب آنها شوند. به همین دلیل به افراد مبتلا به کمخونی یا خانمها توصیه میشود بلافاصله پس از صرف غذا، چای ننوشند. در مورد شیر هم همینطور است. پلیفنولهای چای میتوانند تا حدی جذب کلسیم شیر را در بدن مختل کنند. البته این موضوع تا حد زیادی به غلظت چای، میزان پلیفنولهای موجود در آن و به حجم شیری که با آن مخلوط میشود، بستگی دارد. اگر قصد نوشیدن چای داشته باشید و مقدار اندکی شیر برای خوشطعمتر شدن به آن اضافه کنید، این مقدار شیر نمیتواند نقش چندانی در تامین نیازهای بدن به کلسیم داشته باشد اما چیزی هم از خواص چای کم نمیکند. درواقع شیر نوعی ارزش افزوده برای چای محسوب میشود.» حالا اگر قرار باشد شیر را با چای بنوشیم، چه؟ «اگر عطر و طعم شیر را دوست نداشته باشید و به جای حذف کامل آن از رژیم روزانهتان، با افزودن کمی چای بخواهید طعم آن را مطلوبتر کنید، مشکلی پیش نمیآید. یعنی هرچند ارزش تغذیهای شیر ساده و معمولی بیشتر از شیرهای ترکیبی است اما اگر سهچهارم لیوان شیر را با یکچهارم لیوان چای مخلوط کنید، با اینکه به طور حتم بخشی از کلسیم دریافتی را از دست خواهید داد، اما بازهم این نوع مصرف کردن شیر بهتر از مصرف نکردن آن است.» دکتر نیستانی در ادامه میافزاید: «معمولا تخمین زده میشود حدود
۱۰ درصد از جذب کلسیم شیر با اضافه کردن چای به آن در بدن کاهش پیدا کند. البته این میزان به حجم شیر و چای بستگی دارد اما از دست رفتن ۱۰ درصد جذب کلسیم به حذف کامل شیر از رژیم غذایی روزانه میارزد».
البته مصرف شیر با این روش، علاوه بر جذب مقداری از کلسیم موجود در آن، باعث دریافت پروتئین مرغوب و ویتامینهای گروه B هم میشود.
ندا احمدلو
توصیهها و هشدارهای دکتر محمدرضا وفا و دکتر تیرنگ نیستانی متخصصان تغذیه و رژیمدرمانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست