شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

رمضانمان را چگونه بگذرانیم


رمضانمان را چگونه بگذرانیم

همه برنامه های زندگی مان به هم می ریزد خواب و خوراکمان تغییر می کند نمی فهمیم کی بخوابیم کی کار کنیم کی کتاب بخوانیم چه زمانی درس بخوانیم تفریحمان چه طوری باشد و

همه برنامه‌های زندگی‌مان به هم می‌ریزد. خواب و خوراکمان تغییر می‌کند نمی‌فهمیم کی بخوابیم؟ کی کار کنیم؟ کی کتاب بخوانیم؟ چه زمانی درس بخوانیم؟ تفریحمان چه‌طوری باشد و... لابد برای شما هم پیش آمده که وقتی ماه رمضان شروع می‌شود، هی با خودتان فکر کنید که حالا با دهان روزه با برنامه‌های زندگی‌مان چه‌کار کنیم! لازم است یادآوری کنیم که هیچ اتفاق خاصی نیفتاده و شما خیلی راحت می‌توانید با یک برنامه درست به تمام کارهایتان برسید و تازه از آن لذت هم ببرید. فقط کافی است در ماه رمضان وقت شناس باشید!

● چند گام تا برنامه‌ریزی

همیشه وقتی یک‌سری تغییر توی زندگی ما به وجود می‌آید اولش نگران می‌شویم بعد کمی می‌ترسیم که نکند نتوانیم با این تغییرات کنار بیاییم و زندگی‌مان برود روی هوا و... این نوع واکنش نسبت به تغییرات در زندگی طبیعی است! تنها راه این است ‌که بتوانید از زندگی با تغییرات جدید لذت ببرید و زندگی‌تان را سر و سامان دهید و برنامه‌های زندگی‌تان را با تغییرات ایجاد شده تنظیم و هماهنگ کنید. مثلا حالا که ماه رمضان شده است و زندگی شما یعنی ساعات برنامه‌های شما به واسطه این ماه تغییر می‌کند، نباید احساس سردرگمی کنید چون خیلی راحت می‌توانید با برنامه‌ریزی صحیح از لحظه لحظه این ماه پر برکت بهره ببرید. در این زمینه اول این چند گام را بردارید:

● گام اول

برنامه زندگی‌تان را فهرست بندی کنید

اول بیایید یک نمای کلی از برنامه‌های زندگی‌تان تصور کنید یا همه برنامه‌ها و کارهای خود را در این ماه فهرست‌بندی کنید. مثلا شما در حال درس خواندن برای کنکور سال بعد هستید یا در این ماه یک پروژه کاری را قبول کرده‌اید و می‌خواهید آن ‌را انجام دهید یا نه کلا تابستان است و برای غنی کردن اوقات فراغت چند کلاس مختلف ثبت‌نام کرده‌اید و یا اصلا بیکار بیکار هستید حالا تکلیف خود و زندگی‌تان را برای یک ماه هم که شده است، مشخص کنید.

● گام دوم

برنامه ماه رمضان را روی برگه پیاده کنید

حالا مدل زندگی کردن در ماه رمضان را برای خودتان بنویسید، این که زمان خوابیدن و زمان غذا خوردن‌تان تغییر می‌کند، این که ساعت کاری‌تان باید جا به جا شود و... زمان ثابت و مشخص شده در ماه رمضان را که به دست بیاورید کلی در برنامه‌ریزی شما تاثیر گذار است. مثلا ساعت اذان مغرب و عشا را که در بیاورید می‌توانید دقیقا مشخص کنید که افطاری کی می‌خورید و سحر از چه ساعتی تا چه ساعتی باید بیدار شوید. این امر کمک می‌کند که برنامه‌تان را واقعی ببندید.

● گام سوم

زمان‌های طلایی را مشخص کنید

زمان‌های طلایی همان زمان‌هایی است که شما بیشترین انرژی و نیرو را برای انجام کارها و برنامه‌های زندگی‌تان دارید. مثلا برای عده‌ای بعد از افطار بهترین زمان کار و فعالیت است، برای عده‌ای دیگر بعد از سحر و برای بعضی‌ها هم ظهرها. با توجه به شناختی که از توانایی‌های خود در ماه رمضان دارید می‌توانید خیلی زود این ساعات طلایی را مشخص کنید.

● گام چهارم

برنامه‌ریزی کنید

حالا که دقیقا اوضاع و احوال خودتان را فهمیدید، یعنی وقتی یک نقشه کامل زندگی از برنامه‌ها و کارهای‌تان جلوی‌تان بود، بعد مدل زندگی در ماه رمضان را هم با ساعت‌های طلایی‌اش مشخص کردید، می‌توانید برنامه‌های خیلی مهم و حیاتی را که نیاز به فکر کردن و داشتن انرژی زیاد دارد را در ساعات طلایی شبانه‌روز قرار دهید و بعد کارها و برنامه‌های دیگرتان که از شما انرژی جسمی یا فکری نمی‌گیرد، بگذارید برای ساعت‌های دیگر.

● گام پنجم

کارها و برنامه‌ها را کوچک کنید

منظور ما از کوچک کردن کارها و برنامه‌ها، لقمه لقمه کردن آن‌هاست. یعنی وقتی شما نمی‌توانید در طول روز یک کار پنج‌ساعته را پشت سر هم انجام دهید آن کار را تکه تکه کنید و بین ساعت‌های مختلف تقسیم کنید تا اذیت نشوید. مثلا اگر در حال درس خواندن هستید یا قرار است تکالیف کلاس زبان‌تان را انجام دهید و قبلا به طور معمول هر یک ساعت یک بار استراحت می‌کردید حالا هر نیم ساعت یک‌بار به خودتان استراحت دهید تا زود خسته نشوید. یا مقداری از یک کار را صبح انجام دهید بعد چند ساعتی استراحت کنید و بقیه‌اش را عصر انجام دهید. این کمک می‌کند هم کارهای‌تان را به سرانجام برسانید هم کسل و بی‌حال نشوید.

● یک روز ماه رمضانی

با خودمان تصور می‌کنیم همه‌تان اهل مشهد یا همین طرف‌ها هستید یا حداقل به خوبی می‌توانید این الگوی یک روزه را جایگزین زمان و شرایط خودتان بکنید، بنابراین برای یک روز ماه رمضان شما، یک برنامه پیشنهادی داریم. پیشنهاد است دیگر...

۱) سعی کنید از شب اول ماه رمضان سحر بلند شوید و سحری بخورید. بنابراین امشب را می‌شود زودتر خوابید یعنی به جای یک نیمه شب ۱۱ بخوابید تا بشود ساعت ۳ یعنی یک ساعت قبل از اذان بیدار شوید و چیزی بخورید و عبادتی بکنید. از آن‌جایی که فاصله بین اذان مغرب که حدود ساعت ۲۰ تا سحر ۶ تا ۷ ساعت بیشتر نیست اگر معمولا دیر خواب هستید خواب را بی‌خیال شوید و از این زمان که هم می‌توانید بخورید و هم بیاشامید و برای کارها و برنامه‌هایتان استفاده کنید. چون ممکن است بد خواب شوید یا در سحر سرحال نباشید. در غیر این صورت حتما زود بخوابید ساعت ۱۱ اگر بخوابید فرصت خواب پیدا می‌کنید تا یک چرت بزنید!

۲) اگر شب قبل نخوابیده‌اید، با این تصور که شما یک دانش‌آموز یا دانشجوی بیکار هستید، می‌توانید تا ساعت ۱۰ صبح بخوابید تا ۶ ساعتی خوابیده باشید. بعدش لطفا از خواب بیدار شوید و به بهانه روزه بودن خودتان را به تنبلی نزنید. چون هنوز زمان زیادی از روزه‌داری‌تان نگذشته است می‌توانید کارهایی را که در خارج از خانه باید انجام دهید بین ساعت۱۰ تا ۲ ظهر انجام دهید بدون این که خیلی اذیت شوید. بعدش می‌توانید برگردید خانه و مقداری استراحت کنید. چون اذان مغرب حدود ساعت۲۰ است می‌توانید ۳ ساعتی استراحتی کنید و بعد دوباره بقیه کارها و برنامه‌های‌تان را انجام دهید. اما اگر اهل تا سحر بیدار ماندن نیستید و اتفاقا کار و زندگی دارید، شب‌ها حتما زود بخوابید تا در وقت اداری کارهای‌تان را انجام بدهید و بعدش را به استراحت بپردازید. از آن جایی که بین ساعت ۱۶ تا ۲۰ اوج زمان گرسنگی و تشنگی است این ساعات را به کارهای فکری اختصاص ندهید و مثلا خانه را مرتب کنید و...

۳) احتمالا افطاری خوردن شما یک ساعتی طول می‌کشد و اگر نخواهید همه سریال‌های تلویزیون را شرمنده کنید حتما تا ساعت ۱۱ که می‌خواهید بخوابید، ۲ ساعت مفید برای انجام کارهای فکری که نیاز به تمرکز و استفاده از عقل دارد را می‌توانید داشته باشید و بعد خواب را نوش‌جان کنید. بعضی‌ها هم عادت دارند که کلا خیلی زود یعنی یک ساعت بعد از افطار می‌خوابند و در عوض ساعات بین سحر تا ۸-۷ صبح را بیدارند که هم فضای معنوی دارد و هم می‌توانند این کارهای فکری را در این ساعت انجام دهند و بعدش بخوابند تا لنگ ظهر. اگر هم تا سحر بیدار باشید، می‌توانید ۶-۵ ساعتی را برای درس خواندن، نوشتن پروژه یا حتی تفریح کردن در همین ساعت‌ها داشته باشید.



همچنین مشاهده کنید