سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

تقویت جرم خیزی در صفحات حوادث


تقویت جرم خیزی در صفحات حوادث

آسیب شناسی تاثیراخبار حوادث مطبوعات بر جرم خیزی جامعه

- عروس و داماد قربانی قاتل نامرئی

- هشت جنایت به خونخواهی پدر

- تهدید به قتل بازپرس جنایی پایتخت

- راز میهمانی مرگ در چاه باغ ۴۰ میلیونی

- جنایت در خانه با اسلحه گرم

و ده ها خبر زرد و خاکستری هر روز از مقابل چشمان مخاطبان روزنامه ها و مجلات رژه می روند.

روایت فعالیت باند کرکس تا عقرب سیاه با جزئیات ریز و درشت آن حکایت روش های متنوع ارتکاب جرم و جنایتی است که ناخواسته صبح هر روز به ذهن خوانندگان صفحات حوادث تزریق می شود.

در یک نشریه به تناسب سیاست های تعیین شده تقریباً مخاطبان تقسیم شده اند و هر خواننده ای دنبال مطالب خاص خود می گردد. او پیش از اینکه به سراغ دیگر بخش ها برود ابتدا صفحه مورد نظر خود را دنبال می کند و تنها یک بخش را بیشتر مورد توجه قرار می دهد. مثلا اقتصاد دانان علاوه بر اخبار سیاسی و اجتماعی و... مطالب اقتصادی را دقیقتر مطالعه می کنند، همین طور سایر مشاغل و اصناف.

اما اخبار حوادث تقریبا نظر همه مخاطبان را جلب می کند. مخاطبانی که یا شدیدا به مطالعه این خبرها علاقه دارند و یا خوانندگانی که به قول خودشان دل خوشی از این صفحات ندارند و

نمی خواهند اعصابشان خرد شود بنابراین از خیر هشدارهای این صفحات می گذرند.

بر همین اساس گزارش امروز و فردای کیهان را به آسیب شناسی صفحات حوادث و درج اخبار جنایت دربرخی از روزنامه ها،مجلات و نشریات و تاثیرات روحی و روانی آن برجامعه اختصاص داده ایم.

● اخبار حوادث؛ پلیس خانه های مردم!

برخی از مخاطبان عقیده دارند هر چند که نمی توان پلیس و مردم را فقط در یک بخش خبری خلاصه کرد، اما به لحاظ این که دسترسی به تلویزیون و مطبوعات تقریباً برای همه ممکن است بنابراین این رسانه ها می توانند مجاری خوبی برای ارتباط پلیس با مردم باشند.

جواد عمیدی جوان ۲۱ ساله ای که به قول خودش به مطالعه صفحات حوادث روزنامه ها عادت کرده مدعی است مخاطب همیشگی این صفحات است و هر زمان روزنامه ای به دستش برسد ابتدا باید از جرم و جنایت هایی که رخ داده مطلع شود.

وی در گفت و گو با خبرنگار سرویس گزارش کیهان می گوید:« برنامه های تلویزیونی که اخیرا تولید شده مانند مجموعه آژیر با مخاطبان به خوبی ارتباط برقرار می کند و می تواند سرنوشت و زندگی دیگران که تباه شده است را به تصویر بکشد و همین درس خوبی به مخاطبان است. همانطور که برخی روزنامه ها توانسته اند مشتریان خود را جذب کنند و هر روز یک صفحه کامل از اتفاقات ناگواری که رخ داده است را توصیف کنند. همین عوامل به آسانی و غیرمستقیم می تواند نسبت به خطراتی که در کمین آدم ها است هشدار دهد. البته همین باعث تعامل مردم و پلیس شده می تواند جنبه های آموزشی و انتظامی داشته باشد.

وی ضمن اشاره به این که پخش این گونه اخبار در پیشگیری و هوشیاری مردم در خصوص جرایمی همچون جیب بری، جعل عنوان و... همچنین شیوه های وقوع جرم تأثیر بسزایی دارد، اظهار می دارد:« جایگزین کردن میزگردهای تخصصی یا مقالات عبرت آموز شاید به این حد نتواند مخاطب را جذب کند همانطور که نمی تواند رسالت اخبار حوادث را انجام دهد چون میزگرد فقط مخاطبان خاص خود را دارد اما انعکاس سریع و به هنگام و لحظه ای مسایل و اخبار تاثیر بسزایی در مخاطب داشته باشد.»

به اعتقاد این مخاطبان که مردم با خواندن اخبار حوادث روزنامه ها با شیوه های مختلف بزه آشنا می شوند باید گفت هر بزهکاری دایم شیوه و روشهای خود را تغییر می دهد و این اخبار جز به دادن آموزشهای لازم به بزهکاران تازه کار و ایجاد دغدغه های نابهنگام در خانواده ها، هیچ سود دیگری ندارند .

● خفاش شب باشیم یا اسید بپاشیم؟!

اگر ماجرای خفاش شب، بیجه یا قتلهای سریالی زنان تهران را بزرگ می کنیم، باعث نمی شود دیگر این ماجراها در جامعه اتفاق نیفتد، بلکه در راستای آن جرم گام برداشته ایم، حتی مبانی فقهی، حقوقی و شرعی ما هم می گوید: اگر جرمی دیدی آن را افشا نکن.

هر زمان شاهد جرم و جنایت در جامعه باشیم باید کارشناسان اجتماعی به دنبال ریشه یابی بروز آن باشند. یعنی آن دسته ای که محق دانستن هستند جامعه شناسان، روانشناسان، جرم شناسان و اساتید و دانشجویان اند تا موضوع را دنبال کرده و عوامل بروز آن را کشف کنند. در حالی که مطبوعات مردم را صاحب حق دانسته و بنابر همین اعتقاد جزئیات را نیز برایشان بازگو می کنند غافل از اینکه همین روند می تواند نوعی آموزش برای تکرار باشد.

حنانه حیدری دانشجوی رشته روانشناسی است که ترس و بی اعتمادی عمومی را حاصل انتشار اخبار حوادث می داند و به خبرنگار کیهان می گوید:« از زمانی که خبر خفاش شب در تهران و بعد در سراسر ایران پخش شد تقریبا هیچیک از رانندگان از ظن مسافران در امان نیستند. همانطور که بعد از آن خبرهای زیادی مبنی بر تکرار این حادثه را توسط اشخاص دیگر شنیدیم.»

وی ادامه می دهد: «اسیدپاشی هم موضوعی بود که یک بار اتفاق افتاد و نتیجه ذهنی انتقام جو بود اما آنقدر رسانه ها به آن پرداختند که به عنوان یک ابزار انتقام گیری از سوی برخی دیگر به کار گرفته شد حتی تعداد زیادی هم شنیدم که به صورت لفظی از جانب شخصی که با وی درگیر بودند مورد تهدید قرار گرفتند. در واقع با تکرار این حوادث به مردم آموزش می دهیم که چطور از روش های جدید برای ارتکاب جرم و جبران ناکامی های خود بهره ببرند.»

وی با اشاره به اینکه انتشار اخبار حوادث باعث می شود جامعه به هم بریزد و اعتمادها سلب شود، تصریح می کند:« در نتیجه استرس در جامعه افزایش می یابد و ما باید هزینه درمان افراد جامعه را بپردازیم. »

● روایت جزئیات و آموزش جنایت

عده ای معتقدند روایت حوادث رخ داده نمی تواند هشدارهایی در پی داشته باشد و یا حداقل در کنار هشدار می تواند آسیب هایی به جامعه تحمیل کند.

این گروه عقیده دارند روایت جزء به جزء اتفاقات از زمانی که انگیزه ارتکاب جرم در وجود شخص به وجود می آید تا هنگامی که وی مرتکب جنایت می شود ابزاری برای آموزش به دیگران تلقی می شود.

ع. هادیلو کارشناس ارتباطات اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار سرویس گزارش کیهان با این گروه هم عقیده است و می گوید:« جوانان متناسب با نیازهایی که دارند اخبار روزنامه ها را به صورت انتخابی می خوانند و با توجه به پرهیجان بودن اخبار حوادث بیشترین خوانندگان این صفحات جوانان هستند . با توجه به سبک نگارش فعلی اخبار حوادث روزنامه ها احتمال نمونه برداری جوانان از بزه بزهکاران صفحه حوادث وجود دارد . به طوری که اخبار حوادث روزنامه ها تاثیرات مخربی بر بزهکاران آماتور دارد و علاوه بر اینکه می تواند جنبه اطلاع رسانی مثبت و هم جنبه اطلاع رسانی منفی داشته باشد آثار مخرب آن را بر بزهکاران آماتور نباید فراموش کرد.»

وی ادامه می دهد:« حتی گفته می شود افرادی که افسردگی حاد و مزمن دارند به راحتی از چگونگی خودکشی شخصیت های اخبار حوادث نمونه برداری می کنند . بنابراین روزنامه ها

می توانند اخبار خود را به گونه ای تنظیم کنند که بار تاثیرات منفی آن کمتر شود اما آنها نمی توانند در الگو برداری مثبت یا منفی مخاطبان از اخبار تاثیر چندانی بگذارند .»

درج مکرر اخبار حوادث در برخی نشریات زرد به خوبی می تواند بار منفی بر روح و روان جامعه داشته باشد و تاثیرات مخربی بر سلامت مخاطب بگذارد.

به اعتقاد کارشناسان بخش پایانی که به نتیجه گیری در مقالات و گزارش ها اختصاص دارد مهمترین بخشی محسوب می شود که ماحصل کار را به بهترین نحو به نمایش می گذارد.

حال در مورد اخبار حوادث که در ابتدا خواننده را با تیترهای درشت جذب کرده است و به مرور او را به خواندن جزئیات ترغیب نموده باید طوری نتیجه گیری شود وبه گونه ای غیرمستقیم نتیجه اخلاقی را به او القا نماید که از زهر تلخ حادثه شیرینی عبرت را به او درس بدهد، که متاسفانه برخی مجلات و روزنامه ها خبرهای تلخ را بدون نتیجه گیری رها کرده و تنها به روایت حادثه

می پردازند بدون اینکه به عواقب آن بیاندیشند.

● خروج اخبار حوادث از مسیر اصلی

«اخبار حوادث روزنامه ها از اهداف اصلی خود دور شده اند.»

این ادعای بسیاری از ارتباط شناسان و حتی روزنامه نگارانی است که با تشریح خبرهای حوادث که مملو از جنایات وحشتناکی است که روزانه در بسیاری از روزنامه ها و مجلات جا خوش کرده اند، به سبک فعلی مخالفند.

«دکتر علی اصغر محکی» مدرس علوم ارتباطات دانشگاه علامه با اشاره به اینکه اخبار حوادث روزنامه ها از اهداف اصلی خود دور شده اند، معتقد است:« اخبار صفحه حوادث روزنامه ها سبب احساس ناامنی در جامعه می شود . الگوی مناسبی برای انتشار اخبار حوادث روزنامه ها وجود ندارد. اخبار صفحه حوادث روزنامه ها از سه منظر شناختی ، عاطفی و رفتاری قابل بررسی است که اخبار صفحه حوادث روزنامه ها هرچند که ممکن است سبب اطلاع رسانی به مردم شود اما در عین حال جنبه آموزش دهندگی به بزهکاران را نیز دارد.»

این مدرس علوم ارتباطات در ادامه می گوید: «روانشناسان بسیاری هم هستند که معتقدند اخبار حوادث روزنامه ها تاثیرات عاطفی شدیدی را بر جامعه وارد می کند. چون مردم دائم اینطور تصور می کنند که جامعه هر روز ناامن تر می شود و با حصارکشی اطراف خانه و خانواده، محدود کردن ساعات آمد و شد اعضای خانواده و یا قطع معاشرت با برخی دوستان و همسایگان و غیره تلاش می کنند خودشان امنیت خانواده را تامین کنند.همین رفتارها نشانه صدمات اخبار حوادث روزنامه ها از جنبه های شناختی، عاطفی و رفتاری به جامعه است که تدبیر ویژه ای از سوی مسئولان می طلبد.»

وی می گوید:«این را هم نباید فراموش کرد که انعکاس همه اخبار حوادث مطلوب نیست و باعث می شود که افراد جامعه به بیماری روحی و روانی مبتلا شوند. حتی اتفاقات ناگوار کشورهای دیگر هم می تواند آرامش روان افراد جامعه را از حالت آرام به یک حالت بحرانی تبدیل کند و در نهایت باعث عدم رشد درونی مردم شود چرا که به نظر جرم شناسان، انعکاس اخبار ناگوار نه تنها باعث بازدارندگی نمی شود، بلکه باعث رشد ناهنجاریها در جامعه می شود.»

آموزش آشپزی تا آموزش کاشت گل های آپارتمانی به انضمام چند خبر از اتفاقات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی تنها مطالبی نیست که نشریات زرد منتشر می کنند.

اخبار تلخ و سیاه از بیجه تا کرکس و از قتل و خشونت و سرقت تا تجاوز با شرح همه جزئیات آن صبح هر روز با آب و تاب در برخی صفحات این مجلات و نشریات دیده می شود.

ماهیت این نشریات مطابق نام آنها کاملا مشخص و هدف آنان جذب مخاطب و ... است.

اما خبرهای حوادث صفحات کاملی از روزنامه های دیگر نیز به خود اختصاص داده که با توجه به انتظاری که از آنها می رود جای تعجب دارد.

در صورتی که اگر اخبار حوادث با حذف بدآموزیها به جامعه ارایه شود می تواند در بسیاری از موارد مثبت تلقی شود. اما این موضوع مشروط بر این است که هدف آموزش، اطلاع رسانی و بازدارندگی باشد. اما برخی مطبوعات زرد با اخبار حوادث سعی دارند با سوار شدن بر موج احساسات مردم ارتزاق کنند .

هرچند رشد و گسترش شهر نشینی در جهان امروزه غیرقابل کنترل است ولی روزنامه های زرد در این میان محفلی برای چاپ اخبار

خشونت باری می شوند که حاصل همین صنعتی شدن و مدرن بودن است، تا جایی که برخی با تیترهای خشن سعی در جلب مخاطبان خود دارند در حالی که این اقدام چیزی جز احساس ناامنی برای مردم در بر ندارد .

امروزه تقریبا اغلب روزنامه ها درباره این قبیل جرایم خشونت آمیز مطالبی را منتشر می کنند و انتشار مکرر اینگونه اخبار در روزنامه ها بر ذهنیت مردم تاثیر نامطلوبی گذاشته و احساس ناامنی را در سطح جامعه تقویت می کند. موضوعی که نیازمند بررسی و ارزیابی دقیق است .

● ابعاد مثبت و منفی حوادث

صفحات حوادث برخی روزنامه ها یکی از معدود صفحاتی است که از نظارت و بازبینی مسئولان به دور می ماند و گاهی تا مدت ها از تحلیل محتوای این گونه مطالب خبری نمی شود. همانطور که تاکنون تحقیق چندانی در زمینه میزان تاثیر اخبار حوادث روزنامه های کشور بر میزان جرایم صورت نپذیرفته است در حالی که روزنامه ها می توانند اخبار خود را به گونه ای تنظیم کنند که بار تاثیرات منفی آن کمتر شود اما آنها نمی توانند در الگو برداری مثبت یا منفی مخاطبان از اخبار تاثیر چندانی بگذارند.

دکتر امان الله قرائی مقدم عضو هیات علمی دانشگاه و آسیب شناس اجتماعی در گفت و گو با گزارشگر کیهان، انتشار اخبار حوادث روزنامه ها را دارای دو بعد مثبت و منفی عنوان می کند.

وی در همین رابطه توضیح می دهد: انتشار این قبیل خبرها باعث آموزش های غلط به افراد می شود چون کسانی که از طریق برنامه های تلویزیونی یا مطبوعات و از دور نظاره گر این حوادث هستند آموزش هایی می گیرند که به مرور زمان در رفتار و کردار آنها تاثیر می گذارد. این بعد منفی قضیه است. اما این فیلم ها یا اخبار حوادث مطبوعات مثل هر عامل دیگری که دو بعدی هستند هم جنبه منفی و هم بعد مثبت دارند. اینکه سریال ها و فیلم های سینمایی هدفشان بازداشتن از جرم و جنایت و سرقت است غیرقابل انکار است اما جنبه آموزش دهندگی آن هم نباید مورد غفلت واقع شود.

به اعتقاد این جامعه شناس خبرهای ناگوار به ویژه اخبار حوادث می تواند مخاطب مستعد که زمینه های بروز جرم در وی نهان است را به سوی تکرار این نوع رفتارها سوق دهد همانطور که در سایرین می تواند آموزش و عبرت گیری از تلخ کامی های دیگران باشد.

دکتر قرائی مقدم با اشاره به اینکه اخبار حوادث روزنامه ها روی جوانان تاثیرات بسیاری می گذارد، تاکید می کند: جوانان متناسب با نیازهایی که دارند اخبار روزنامه ها را انتخابی می خوانند و با توجه به پرهیجان بودن اخبار حوادث بیشترین خوانندگان این صفحات جوانان هستند. بنابراین نباید فراموش کنیم که این مخاطبان تا چه اندازه از این مطالب درس می گیرند و تا چه اندازه توانسته ایم آنها را برای اجتناب از ارتکاب جرم به منظور دستیابی به هدف آماده کنیم.

● رسانه باید ایمن باشد

وقتی سخن از امنیت روانی و پیوند آن با عملکرد رسانه می رود، منظور این است که محتوای رسانه پس از پخش احساس امنیت خاطر، اعتماد، بر آورده شدن انتظارات و نیاز را برای مخاطب به همراه آورد.

همین رسانه می تواند در شرایطی ناامنی روانی یا عدم امنیت روانی را با پخش برنامه هایی که محتوای آن احساس ترس، اضطراب، بی ثباتی و اغتشاش ذهنی است به مخاطب منتقل کند.

طیبه امامدادی خبرنگار یکی از مطبوعات در همین رابطه معتقد است: پیشگیری اجتماعی مقدم بر پیشگیری انتظامی است و برای تحقق این خواسته باید از رسانه ها شروع کرد که اساسا نقش رسانه ها در پیشگیری از وقوع جرایم بسیار با اهمیت است .

وی در گفت و گو با خبرنگار سرویس گزارش روز کیهان می گوید: این قبیل اخبار در مخاطب از اینکه در دنیای شلوغی زندگی می کند که دیگران توجهی به وی ندارند ایجاد بدبینی و ترس می کند و همین ناامنی روانی در حیات اجتماعی باعث اختلاف و بی اعتمادی و اضطراب می شود .

اساتید علوم ارتباطات و حتی برخی از اقشار مختلف مردم عقیده دارند انتشار اخبار حوادث، باعث کاهش احساس امنیت در جامعه می شود.

امامدادی در این زمینه نیز اظهار می دارد: نوع ویرایش و کیفیت پرداختن به اخبار جنایی مهم است و اگر این اخبار بدون ارایه تحلیل مناسب منتشر شود تاثیر منفی دربر دارد. حتی برخی خبرنگاران صفحات حوادث ناخواسته از شخصیت مجرم قهرمان می سازند. بارها پس از مشاهده اخبار حوادث یا صحنه هایی از جرم و جنایت در برنامه های تلویزیونی شاهد بوده ام چطور جوانان به مجرم حق می دهند و اظهار می کنند شاید اگر جای او بودند همین رفتار را نشان می دادند. در حالی که همه آنها به بعد منفی جرم ایمان دارند اما نوع پردازش برنامه سازان تلویزیونی و نویسندگان مطبوعات می تواند از یک مجرم قهرمان بسازد یا اینکه عمل او را در انظار مردم زشت و قبیح حتی مایه عبرت معرفی کند.

● رسالت رسانه در دنیای مدرن

افزایش میزان ارتکاب جرم در جامعه در صورت مشاهده و مطالعه خبرهای قتل، سرقت، تجاوز و غیره در افرادی که استعداد ارتکاب این اعمال را دارند از نظرات جرم شناسان و جامعه شناسان است.

دکتر قرائی مقدم در این خصوص می گوید: انعکاس این دست خبرها به تناسب زمینه فکری و آموزش قبلی مثل خانواده و محل نشو و نما و محرومیت های اجتماعی یا اعتقادات و باورهای دینی حتی تفاوت های طبقاتی و تضادها می تواند فردی را که مساعد برای اقدام به یک عمل هست را آموزش دهد از جمله بیکاران و کسانی که اصطلاحا آخر خطی هستند یعنی برای دستیابی به هدف به هر دری زده اند اما موفق نشده اند. این اشخاص در صورتی که از سوی خانواده برای جبران ناکامی آماده نشده باشند یا اعتقادات مذهبی ضعیفی داشته باشند هر گاه زمینه بروز جرم و آسیب به وجود بیاید فورا به راه های خلاف کشیده می شوند.

این جامعه شناس ادامه می دهد: طبق تئوری مرتن هر گاه بین هدف و امکان استفاده از هدف فاصله بیافتد میزان جرم و جنایت و خودکشی افزایش می یابد. این را منوط و وابسته به محرومیت ها و زمینه های مساعد اجتماعی

می دانم. البته فرد در جامعه یک مولکول و معلول است که در صورت تقویت اعتقادات دینی و بالارفتن میزان امنیت و امکان ازدواج و شغل و ... میزان جرم هم در جامعه کاهش می یابد. فرد معلول است و بیمار که باید اصلاح شود.

وی ادامه می دهد:بنابراین نمی توان گفت انتشار این اخبار صرفا مضر یا مفید است بلکه به عهده ارایه دهنده برنامه است که در لابلای کلمات و حروفی که به کار می برد چطور پیامش را ارایه دهد. همانطور که یک برنامه ساز باید به قول هارولد لاسول و برخلاف مک لوهان که به پیام توجه داشت، به محتوای پیام اهمیت دهد تا او را جذب کند و در مرحله بعد تاثیر بگذارد.

دکتر غلامرضا علیزاده استاد دانشگاه و جامعه شناس نیز در همین زمینه به گزارشگر کیهان می گوید: طبق یک اصل در جامعه شناسی تکرار یک گزاره زمانی که از حد ظرفیت های ارایه پیام افزون تر شود حساسیت ها نیز نسبت به آن کم شده و همین کاهش حساسیت در پاره ای از پدیده های آسیب شناختی قبح و منفی بودن نوع رفتار را تحت الشعاع قرار می دهد. همان کاری که صفحات حوادث برخی روزنامه ها ناخواسته انجام می دهند. یعنی از یک پدیده اجتماعی به یک واقعیت اجتماعی تغییر شکل می دهد تا جایی که دیگر جامعه نسبت به آن حساسیتی نشان نمی دهد. بنابراین تکرار حوادث در رسانه ها می تواند واکنش ها و حساسیت ها را کاهش داده و زمینه بروز آن را افزایش دهد.

وی همچنین ادامه می دهد: بنابراین انتشار این خبرها آثار چندان مثبتی ندارد بلکه در روابط یا واکنش های متقابل اجتماعی در کنشگران تاثیرات منفی برجای می گذارد. بنابراین ظرفیت گیرندگان پیام و عدم از دست دادن حساسیت ها نسبت به موضوع و مسایل مهم است تا معیارهایی برای انتشار این اخبار انتخاب شود که مانع از سیر نزولی حساسیت ها و عارضه اجتماعی باشد.

نباید فکر کرد امری که برای مردم عادی شده دیگر آسیب زا نیست،چون این دلیل بر سلامت اجتماعی نیست بلکه به مرور خطرناک خواهد شد، پس نباید اجازه داد مردم به راحتی از کنار این خبرها بگذرند و برایشان عادی شود، چرا که با کمک این واکنش ها هست که سیاست گذاری و برنامه ریزی می شود.

● آموزنده؛ به شرط ها و ...

بیان جزئیات و شرح دقیق رخدادهایی که مجرمان مرتکب شده اند از دیدگاه برخی ضعف رسانه و مطبوعات قلمداد می شود تا جایی که می تواند اثر هشداردهندگی حوادث و رخدادها را کاهش دهد.

آزاده حکمی دیگر خبرنگاری است که با وجود سابقه چند ساله در عرصه مطبوعات کشور با این مساله هم نظر است و به خبرنگار سرویس گزارش روز کیهان می گوید: وقتی با جزئیات کامل در خبرها توضیح داده می شود که چطور یک جنایت رخ داده چگونه می شود اسلحه تهیه کرد یا به چه روشی می توان آدم کشت و ... نباید انتظار چندانی از بعد مثبت صفحات حوادث داشت چرا که بیش از اینکه بخواهیم هشدار دهیم آموزش داده ایم.

وی همچنین توضیح می دهد: اگر قصد داریم مطالب آموزنده باشد باید جزئیات را کنار بگذاریم چون اگر جزئیات گفته شود به بقیه افراد روش های خباثت را آموزش داده ایم. به نظر من هر فردی که انگیزه ارتکاب جرم داشته باشد و به سطوحی از ناامیدی رسیده باشد آمادگی ارتکاب جرم در وی با مشاهده این اخبار افزایش می یابد.

همواره گفته می شود افرادی که به جرم و جنایت دست می زنند ذهن خلاقی دارند و از بهره هوشی بالایی برخوردارند از همین رو روش های ارتکاب جرم در آنها با افزایش فشارهای اجتماعی می تواند تقویت شود. بنابراین کسی که خبر را تنظیم می کند باید واقف باشد که هدفش چیست و می خواهد نتیجه اخلاقی به خواننده بدهد یا اینکه او را بترساند و هشدار بدهد؟

حکمی سرمایه گذاری روی جنبه هشدار دهی اخبار را مناسب ترین بعد می داند و تصریح می کند: چرا باید طوری بنویسیم و نقل روایت کنیم که شخصیت های منفی تبدیل به قهرمان شوند و یا مخاطبان به این فکر کنند که اگر شرایط مشابهی داشتند همان کاری را می کردند که مجرم مرتکب شده است. پس بیان و قلم نویسنده مهم است اما به خاطر دارم همیشه در دفاتر روزنامه صفحات حوادث در دست کسانی بوده که انشا خوبی نداشتند. من با اصل روایت اخبار جنایت مخالف نیستم اما جزئیات نباید مطرح شود.

وی با این توضیح که برخی روزنامه های زرد با انتشار این دست اخبار به مخاطب ایده هم

می دهند اظهار می کند: خودم اصلا اعصاب خواندن صفحات حوادث را ندارم و ترجیح

می دهم روزنامه هایی که صفحات و اخبار حوادث زیادی دارند در دسترسم نباشد. اما افراد زیادی هستند که به این صفحات علاقه دارند در حالی که حتی اخبار حوادث در روزنامه ها را خطرناک تر از برنامه های مستندی که در تلویزیون پخش می شود می دانم. در تلویزیون صدای نادم و پشیمان فردی که دستگیر شده را می شنویم و لرزش صدای او را احساس می کنیم و سرش را که پایین گرفته است، دستبند و دادگاه و .... را می بینیم، پس تا حدودی

می تواند هشدار دهنده باشد اما در روزنامه از این هشدارها خبری نیست، حتی فرد می تواند خیال پردازی کرده خود را به جای مجرم بگذارد و حتی در مواردی به او حق بدهد.

با توجه به آنچه اشاره شد انتشار این قبیل حوادث برای افرادی که مستعد هستند می تواند خطرناک باشد.