سه شنبه, ۱۲ تیر, ۱۴۰۳ / 2 July, 2024
مجله ویستا

« اس ال آی» را برای چه می خواهم


« اس ال آی» را برای چه می خواهم

خیلی صریح و واضح بگویم که هنگام انتخاب برخی محصولات، توجه به امکانات اضافی آن حرام است. به عنوان مثال چند وقت پیش، یعنی یک سال پیش بود که مادربوردهای با قابلیت پشتیبانی از تکنولوژی …

خیلی صریح و واضح بگویم که هنگام انتخاب برخی محصولات، توجه به امکانات اضافی آن حرام است. به عنوان مثال چند وقت پیش، یعنی یک سال پیش بود که مادربوردهای با قابلیت پشتیبانی از تکنولوژی nVIDIA SLI با قیمتی کمتر از ۸۰ هزار تومان در بازار توزیع شد که به تصورم خیلی مسخره بود. بیچاره خریدار از همه جا بی خبر کلی حال می کرد که مادربوردی پیشرفته ابتیاع کرده است. اینکه چرا ارائه تکنولوژی nVIDIA SLI را روی چنین مادربوردی مسخره می دانم بعد از مطالعه مقدمه زیر می فهمید. اصل ماجرا چند سال پیش بود که قابلیت نرم افزارهای بازی با استفاده از الگوریتم های پیشرفته ارتقای قابل ملاحظه ای یافت اما کارت های گرافیکی پاسخگوی درخواست ها نبودند. در همان هنگام بود که شرکت nVIDIA پس از سال ها تحقیق موفق به ارائه مدلی شده بود که امکان استفاده از دو کارت گرافیک را مهیا می کرد که اندکی بعد آن را تکنولوژی nVIDIA SLI خطاب کردند. مادربوردها به دو شکاف PCIe x۱۶ مجهز شدند و امکان نصب دو کارت گرافیک مشابه Geforce مهیا شد. اندکی بعد بود که شرکت ATI تکنولوژی Crossfire را در مقام رقابت عرضه کرد با این تفاوت که محدودیت های کمتری به نسبت nVIDIA SLI داشت. به طور کلی می توان گفت تکنولوژی استفاده همزمان از چند کارت گرافیکی برای افرادی ارائه شده است که خواهان دست یابی به کارایی بسیار بالای گرافیکی هستند. هر چند استفاده از کارت های گرافیکی میان قیمت هم در این تکنولوژی امکان پذیر است اما چندان توصیه نمی شود. به عنوان مثال کاربری پیدا نمی شود که از دو کارت گرافیک Geforce ۸۶۰۰ GT به صورت SLI استفاده کند. راه های بهتر و حتی ارزان تری برای افزایش کارایی گرافیکی سیستم وجود دارد. افرادی که خواهان استفاده از این قبیل تکنولوژی ها هستند، به طور معمول از مادربوردهایی استفاده می کنند که حداقل ۱۰۰ و ۷۰ ،۸۰ هزار تومان قیمت دارند. به همین دلیل است که استفاده از این تکنولوژی روی مادربورد ۷۰ هزار تومانی را عجیب و غیرعاقلانه می دانم.

نکته دیگر

خود شرکت های سازنده خوب می دانند که این قبیل امکانات برای قاطبه کاربران قابل استفاده نیستند لذا راهکارهای دیگری را ارائه کرده اند که به تصورم کاربردی و قابل توصیه هستند. به عنوان مثال شرکت AMD تکنولوژی ATI Hybrid Crossfire را همراه با برخی چیپ ست های جدید خود ارائه کرده است. مادربوردی که این چیپ ست را یدک می کشد در بطن خود یک موتور پردازش گرافیکی دارد. پیشتر اینگونه رسم بود که اگر کاربری خواهان ارتقای توان پردازش گرافیکی بود، موتور گرافیکی تعبیه شده در بطن چیپ ست مادربورد را غیرفعال کرده و از یک فقره کارت گرافیک روی شکاف PCIE x۱۶ استفاده می کرد.

تکنولوژیHybrid Crossfire و تکنولوژی های مشابه این امکان را برای کاربران فراهم ساخته اند که از موتور گرافیکی داخل چیپ ست مادربورد در کنار کارت گرافیکی به صورت توامان و به فراخور نیاز استفاده شود. برخلاف موردی که در ابتدا اشاره شد، استفاده از مورد دوم اکیداً توصیه می شود. راستش دوست دارم بدانید برای چه چیزی هزینه کرده اید و از آن چیز، یعنی قطعه یا دستگاه چگونه باید حداکثر انتفاع را ببرید.

جواد زارعی