جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

معرفی پردازنده های گرافیکی ATI Radeon HD۳۸۷۰ از سوی AMD


معرفی پردازنده های گرافیکی ATI Radeon HD۳۸۷۰ از سوی AMD

بعد از عرضه کارت های گرافیکی Geforce ۸۸۰۰GT از سوی NVIDIA که محصولاتی میان قیمت با کارایی بالا بودند, حال نوبت AMD بود که محصولات مشابهی را برای بازار کار ت های گرافیکی با قیمت متوسط به بازار عرضه کند

بعد از عرضه کارت‌های گرافیکی Geforce ۸۸۰۰GT از سوی NVIDIA که محصولاتی میان قیمت با کارایی بالا بودند، حال نوبت AMD بود که محصولات مشابهی را برای بازار کار‌ت‌های گرافیکی با قیمت متوسط به بازار عرضه کند. اگر به پردازنده‌خای گرافیکی میان قیمت قبلی از ATI و NVIDIA نگاهی بیاندازید (محصولات ساخته شده بر پایه هسته‌های RV۶۳۰ و G۸۴) متوجه خواهید شد که آن‌ها، به دلیل اینکه از بسیاری از مشخصات انواع گران قیمت هم خانواده خود پشتیبانی نمی‌کردند، دارای کارایی چندان بالایی نبودند. تعداد واحد‌های اجرایی در این پردازنده‌ها با کاهش چشمگیری مواجه شده بود و پهنای باند حافظه ۱۲۸ بیتی، توانایی‌های آن‌ها را تا حد زیادی محدود می‌کرد. نتیجه این بود که کارت‌های میان قیمت از نظر توانایی محاسباتی با انواع گران قیمت هم خانواده خود فاصله بسیار زیادی داشتند. شرکت AMD معماری R۶xx را در ماه می معرفی کرد و پردازنده‌های گرافیکی تولید شده بر پایه این معماری نیز در تابستان به بازار عرضه شدند. البته تاکنون ما شاهد هیچ پردازنده گرافیکی با قیمت متوسط خوبی از سوی سازندگان این محصولات بر پایه پروسه ساخت ۸۰ یا ۹۰ نانومتری نبوده‌ایم. پشتیبانی از DirectX ۱۰ و معماری سایه زن‌های متحد پیچیدگی‌های پردازنده‌های گرافیکی را افزایش داده‌اند. حتی پردازنده‌های گرافیکی ارزان قیمت نیز به واحد‌های کاملا پیچیده‌ مانند پردازنده‌های جریانی موازی مجهز هستند. به همین دلیل است که این پردازنده‌ها دیگر جایی برای قرار دادن واحد‌های اجرایی در خود ندارند و درست به همین دلیل است که نمی‌توان کار‌ت‌های گرافیکی ارزان قیمت را بر پایه تکنولوژی ساخت ۸۰ و ۹۰ نانومتر تولید کرد.

درست به همین دلیل NVIDIA به سمت استفاده از پروسه ساخت ۶۵ نانومتری حرکت کرده است. AMD گام‌های خود را حتی فراتر قرار داده و شروع به استفاده از پروسه ۵۵ نانومتری در تولید پردازنده‌های گرافیکی خود نموده است. با استفاده از این تکنولوژی‌های ساخت می‌توان کار‌ت‌های گرافیکی میان قیمت کاملا قدرتمندی را طراحی و تولید کرد. پردازنده های گرافیکی تولید شده بر پایه پروسه‌های ساخت کوچکتر کارایی خود را کاملا به اثبات رسانده‌اند. تنها مشکل باقی مانده پهنای باند حافظه کمتر است که در بسیاری از موارد می‌تواند به عنوان گلوگاهی برای افزایش کارایی کارت‌های گرافیکی در نظر گرفته شود. مهمترین تفاوت بین پردازنده‌های گرافیکی R۶۰۰ و RV۶۷۰ در تکنولوژی ساخت آن‌ها است. استفاده از این تکنولوژی‌ها از هزینه‌های اصلی ساخت پردازنده ‌های گرافیکی پیچیده می‌کاهد. این مساله یکی از مهمترین نکات در هنگام ساخت محصولات با قیمت پایین است. علاوه بر این بر خلاف سری R۶۰۰، پردازنده‌های گرافیکی جدید از AMD از DirectX ۱۰.۱ و PCI Express ۲.۰ پشتیبانی کرده و دارای یک واحد بهینه سازی شده برای پردازش جریان‌های ویدیویی و پخش آن‌ها هستند.

پردازنده‌های گرافیکی سری RV۶۷۰ بر پایه معماری پردازنده‌های Radeon HD ۲۰۰۰ (R۶xx) ساخته شده‌اند. این محصولات جدید از تمامی مشخصات اصلی این خانواده مانند، سایه زن‌های متحد، پشتیبانی کامل از DirectX ۱۰ (DX۱۰.۱)، الگوریتم‌های جدید برای فیلترگذاری anisotropic، مجموعه فرامین گسترده‌تر برای اجرای ضد پلگی با کبفیت بالا با تعداد نمونه‌های بیشتر و سایر موارد پشتیبانی می‌کنند. البته در نهایت از دیدگاه معماری R۶۷۰ مشخصات بهتری را ارایه می‌کند. پردازنده‌های گرافیکی ساخته شده بر پایه این معماری محصولاتی با قیمت بین ۱۶۰ تا ۲۲۰ هزار تومان هستند. این قیمت پایین برای محصولاتی با این سطح کارایی بیش از همه چیز مدیون استفاده از تکنولوژی ساخت ۵۵ نانومتری است.

در اولین گام AMD دو مدل از محصولات با کارایی متوسط خود را با استفاده از تکنولوژی ساخت جدید ۵۵ نانومتری به بازار عرضه کرده‌است. این دو مدل که با نام‌های Radeon ۳۸۵۰ و Radeon ۳۸۷۰ شناخته می‌شوند از نظر مشخصات کلی مشابه یکدیگر هستند. هر دو پردازنده گرافیکی دارای ۶۶۶ میلیون ترانزیستور بوده و از مجموعه‌‌ای ۳۲۰ عددی از پردازنده‌ها برای محاسبات داده‌های جریانی مربوط به رئوس و پیکسل‌ها استفاده می‌کنند. هر دو پردازنده از یک گذرگاه ۲۵۶ بیتی که به چهار کنترل کننده مستقل با پهنای باند ۶۴ بیت مجهز است، بهره می‌برند. برای کاهش قیمت و نیز به دلیل اینکه اصولا این پردازنده‌ها برای بازار کارت‌های گرافیکی میان قیمت در نظر گرفته شده‌اند، AMD تصمیم گرفته است تا پهنای باند را از ۵۱۲ بیت در پردازنده‌های گرافیکی Radeon HD۲۹۰۰ XT به ۲۵۶ بیت کاهش دهد. البته با افزایش فرکانس حافظه سعی شده‌است تا از کاهش کارایی جلوگیری یه عمل آید. در عمل نیز به نظر می‌رسد این کاهش پهنای باند تاثیر چندانی بر کارایی در این پردازنده‌های میان قیمت نداشته است. در نهایت تنها تفاوت میان دو پردازنده گرافیکی Radeon HD ۳۸۵۰ و Radeon ۳۸۷۰ در فرکانس‌ پردازنده گرافیکی و حجم و فرکانس حافظه گرافیک خلاصه می‌شود. پردازنده گرافیکی Radeon HD ۳۸۷۰ در فرکانس ۷۷۵ مگاهرتز عمل کرده و دارای ۵۱۲ مگابات حافظه با فرکانس ۲۲۵۰ مگاهرتز است که پهنای باند در دسترس را به ۷۲ گیگابایت بر ثانیه افزایش می‌دهد. در مقایسه پردازنده گرافیکی Radeon HD ۳۸۵۰ در فرکانس ۶۷۰ مگاهرتز عمل می‌کند. این پردازنده گرافیک دارای ۲۵۶ مگابایت حافظه با فرکانس کاری ۱۶۶۰ مگاهرتز و پهنای باند ۵۳ گیگابایت بر ثانیه است.

با توجه به نسبت قیمت به کارایی بسیار خوب این پردازنده‌های گرافیکی، بسیاری از شرکت‌های سازنده این محصولات از این پردازنده‌های گرافیک در جدید‌ترین محصولات خود استفاده کرده‌اند. برای مثال شرکت GIGABYTE به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان کارت‌های گرافیک چهار مدل از کارت‌های گرافیکی خود را با استفاده از پردازنده‌های گرافیکی Radeon HD ۳۸۰۰ به بازار عرضه کرده‌ است. مدل‌‌های GIGABYTE GV-RX۳۸۵۲۵۶H(-B) و GIGABYTE GV-RX۳۸۷۵۱۲H(-B) کارت های گرافیکی هستند که به ترتیب با استفاده از پردازنده‌های گرافیکی Radeon HD ۳۸۵۰ و Radeon HD ۳۸۷۰ تولید شده‌اند و می‌توانند یک سیستم قدرتمند را برای اجرای جدید‌ترین بازی‌ها و نرم‌افزارهای چند رسانه‌ای و با قیمتی اندک در اختیار کاربران قرار دهند.