چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
بررسی نقش و جایگاه اعتماد و مشارکت اجتماعی در شکل گیری اتحادیه بازیکنان فوتبال حرفه ای ایران
تحولات ورزش فوتبال و اعتماد اجتماعی بر مشارکت سازمانیافته افراد است، بدین منظور با بررسی نظریههای مختلف در حوزه مشارکت و اعتماد اجتماعی به ذکر عناصری میپردازد که از عوامل بروز آشفتگـی و ایجاد حاشیـههای خردکننده در فوتبال کشور را در پی دارد و تلاش مینماید با بیان و توصیف شواهد موجود دلایل عدم شکلگیری اتحادیه بازیکنان فوتبال ایران را بیان نماید.
چکیده
تشکلهای مردم نهاد در جامعه بشری بعنوان نماد مردمسالاری از جایگاه و اهمیت ویژهای برخوردار است، شکلگیری مشارکت و چگونگـی عضویـت افراد جامعه در تشکـلهای غیردولتی و فعالیتهای دستهجمعی سازمانیافته تحت تأثیر عوامل متعددی است، این مطالعه به دنبال ضرورت وجود تشکیلات صنفی بازیکنان فوتبال و میزان تأثیرگذاری آن بر روند تحولات ورزش فوتبال و اعتماد اجتماعی بر مشارکت سازمانیافته افراد است، بدین منظور با بررسی نظریههای مختلف در حوزه مشارکت و اعتماد اجتماعی به ذکر عناصری میپردازد که از عوامل بروز آشفتگـی و ایجاد حاشیـههای خردکننده در فوتبال کشور را در پی دارد و تلاش مینماید با بیان و توصیف شواهد موجود دلایل عدم شکلگیری اتحادیه بازیکنان فوتبال ایران را بیان نماید.
مفاهیم کلیدی: اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، سازمانهای غیردولتی، بازیکنان فوتبال
مقدمه
بحث درباره فوتبال و ضرورتهای ایجاد تشکیلات صنفی بازیکنان و مشارکت همهجانبه نه فقط در ادبیات توسعه نهادهای مردمی اهمیت زیادی دارد بلکه اساساً میتوان آن را فرایندی تلقی کرد که ریشه در زندگی اجتماعی انسان دارد و ابعاد آن در طی زمان و برحسب الزامات دورههای مختلف تاریخ دگرگون و متکامل شده است.
بایدگفت: ایده ایجاد تشکل و مشارکت در معنای بسیط خود از مباحث مربوط به دموکراسی نشأت میگیرد که سابقه آن رابرخی به نظام سیاسی یونان باستان نسبت میدهند (اَرنت 1361) به اعتبار منابع موجود از آن دوره سابقه این بحث (مشارکت) را دست کم میتوان در دوران قبل از میلاد بسیج و در آثار افلاطون و ارسطو پیگیری کرد. در دوران جدید هم خصوصاً از عصر روشنگری به بعد طرح مباحث نو در این زمینه اهمیت روزافرونی یافته تا جایی که جامعه مدنی به واسطه بسط و گسترش مشارکتهای اجتماعی و نهادهای مـدنی تعریف میشود. از سویی دیگر، اعتماد از عناصر اساسی و کلیدی برای موجودیت هر جامعهای ارزیابی میشود که به نظر میرسد که ما در زمانی زندگی میکنیم که در آن وابستگی آتی جامعه بر تصمیمگیریها افزایش یافته است و در حال گذار از جوامع مبتنی بر تقدیرگرایی به سوی جوامع مبتنی بر عاملان انسانی هستیم و برای رویارویی با آینده به صورت فعال و تأثیرگذار نیاز به اعتماد داریم (زتومپکا، 1384) نیوتن اعتماد را این باور را در فرد تعریف میکند، که دیگران، در بدترین شرایط، آگاهانه و عاملانه آسیبی به او نمیرسانند و در بهترین شرایط به نفع او عمل میکنند. باید گفت با اعتماد و مشارکت است که پایههای روابط اجتماعی محکم و حفظ میشـود که این به نوبه خود پایـه و اساس رفتارهای جمعی و همکاریهای سازنده اجتماعی را به دنبال دارد.
اعتماد مؤلـفهای ضروری در همه انـواع روابط اجتماعی است. میتـوان گفـت که اعتمـاد نتیجـه همکنشهای اجتماعی موجود در گروهها، انجمنها و تشکلهای اجتماعی به شمار میرود، به طوریکه آن را میتوان یکی از عناصر مهم و حیاتی در امر مشارکت تلقی کرد. اعتماد افراد به هم، اعتماد افراد به نهادها و دولت و برعکس، یعنی اعتماد دولت به شهروندان سبب توسعه و تعمیق مشارکتهای اجتماعی میشود. مشارکت اجتماعی و عضویت داوطلبانه در سازمانهای غیردولتی از جمله پیامدهایی هستند که میتوان در شرایط وجود اعتماد انتظار داشت. به اعتقاد اینگلهارت: «سرمایه اجتماعی همان اعتماد است» (نقل از : ملاحظات نظری، 1999).
بایستی اذهان نمود، همه ما ناگزیر از اعتماد هستیم، اعتماد به دیگران، اعتماد به محیط زندگی به زمان و به همه عرصههای زندگی اجتماعی، علیرغم تعاریف متعددی که از مشارکت و اعتماد اجتماعی توسط اندیشمندان شده دو عنصر پایهای «امید به دستیابی به اهداف و نتایج موردنظر» و «اتکا به صداقت طرف متقابل» از عناصر تأثیرگذار آن بیان نمود که یقیناً بدون این دو شاید نتوان به تعریف مشترکی از اعتماد دست یافت.
لایان اعتماد را باور قوی به اعتبار، صداقت و توان افراد و اتکا به ادعا بدون آزمون میداند (لایان 2000) از دید میزتال اعتماد به دیگران به رغم احتمال و امکان فرصتطلبی، عدم قطعیت و مخاطرهآمیز بودن آنان است (میزتال 1988)
بنابه تعریف رفه اعتماد، فرضی شناختی است که کنشگران به صورت فردی یا جمعی در تعامل با دیگران به کار میبندند (افر1385- 208)
زتومپکا از منظر جامعهشناسی و نظریههای مربوط به فرهنگ مفهوم اعتماد را چنین تعریف میکند اعتماد بعد مهمی از فرهنگ مدنی است، اعتماد یکی از عناصر صلاحیت و کفایت تمدنی است و در واقع بعنوان پیشنیاز مشارکت به شمار میرود، از این رو اعتماد یکی از مؤلفههای مهم و حیاتی سرمایه اجتماعی قلمداد میشود.
اینگلهارت افزایش مشارکت در جوامع بشری را به سه عامل، ارتقای سطح تحصیلات و اطلاعات سیاسی، تغییر هنجارهای حاکم و تغییر در اولویتهای ارزشی وابسته میداند.
مشارکت را درواقع باید پاسخی مثبت به اعتماد بین فرد و اجتماع ارزیابی نمود که از حیث مفهومی به معنای شراکت و همکاری در فعالیتی و حضور در جمع گروه و سازمان و یا کانونی جهت بحث و تصمیمگیری در راستای ایجاد تغییر و دستیابی به اهداف دانست.
جیمز فریزر: مشارکت را با توسل به انگیزههای اقتصادی و مادی عامل کنش تعریف کرده و معتقد است فرهنگ نیز میتواند در آن نقش مهمی داشته باشد.
باتوجه به توضیحات و مباحثـی که به آن اشاره رفت باید گفـت مشارکت اجتماعـی فرایندی سازمانیافته است که افراد بر مبنای اعتمادی که به یکدیگر پیدا میکنند از روی آگاهی و به صورت کاملاً داوطلبانه و باتوجه به میزان علایق در جهت رسیدن به اهداف و سهیم شدن در منافع انجام میدهند. بدیهی است نهادهای مشارکتی چون اتحادیهها و باشگاهها که خصلتی غیردولتی دارند میتوانند نقش مهمی در رشد و بالندگی جامعه مدنی و صنفی برعهده داشته باشند و هر قدر تعداد این گروهها و مشارکت و اعتماد مردم بیشتر باشد بیانگر وجود مشارکت اجتماعی در تعیین سرنوشت مردم در آن صنف ارزیابی میشود که متأسفانه در عرصه فوتبال کشور بنا به دلایلی که مورد اشاره قرار خواهد گرفت این مهم هنوز عملیاتی نشده است
چلبی معتقد است: مشارکت فرد در امور اجتماعی بیانگر بسط و گسترش شبکههای اجتماعی و تقویت همبستگی میباشد که آن نیز به نوبه خود مشارکت فعالانه افراد جامعه را به دنبال دارد. (چلبی 1375)
آنچه در باب اعتمادسازی و مشارکت اجتماعی به اختصار بیان گردید، گویای این مطلب است که تمدن و جامعه بشری در مسیر تکامل و دستیابی به قلههای رشد و بالندگی ناگریز به اعتماد جمعی و مشارکت اجتماعی آن در تشکلهای غیردولتی و صنفی میباشد. لکن باوجود گذشت قریب به هفتاد سال از پیدایش فوتبال در ایران و علیرغم سپری نمودن قریب به سی و سه سال از انقلاب شکوهمند اسلامی جامعه بازیکنان فوتبال ایران هنوز فاقد تشکیلات صنفی جهت مشارکت اجتماعی و مدنی در راستای تحقق بخشیدن به آرمانها و احقاق حقوق حقه و صنفی خویش میباشند که دلایل آن از نگاه نگارنده به اختصار و بدون رعایت تقدم و تأخر به شرح ذیل میباشد.
1- عدم شناخت جامع از حقوق اجتماعی و مدنی خود در عرصه فوتبال حرفهای توسط بازیکنان فوتبال ایران.
2- ساختار ناهمگون و غیرمتعارف و درعین حال غیرحرفهای فدراسیون فوتبال ایران.
3- دولتی بودن و نگاه کاملاً سیاسی به جریانات حاکم بر فضای فوتبال
4- فقدان پیشینیه تشکیلاتی و صنفی و عدم اخذ تجارب در اینگونه گروهها، اتحادیهها و انجمن توسط بازیکنان گذشته و حال
5- پایین بودن سطح سواد و عدم درک منافع ناشی از مشارکت فردی و اجتماعی در گروهها و اتحادیهها
6- توجه دادن جامعه و بازیکنان فوتبال به حاشیهها و ایجاد انحراف در افکار عمومی تـوسـط رسانههای دیداری، مکتوب و شنیداری
7- از بین رفتن همبستگی بازیکنان فوتبال به علت حاکمیت عناصر منفعت طلب و توسـعه و گسترش بیرویه پدیده دلالیسم به علت بخشینگری مسؤولان و تصمیمگیران این رشته در کشور
8- تزریق بیرویه، غیرمتعارف و بیهدف اعتبارات دولتی و نهایتاً حاکم شدن فرهنگ مصرفی و خرج پول دولتی در باشگاههای فوتبال ایران.
9- عدم وجود یک اراده و سیاست معین در درک و ضرورت بوجود آوردن تشکیلات صنفی و نیز روشن نبودن سیاستهای اجرایی نظام ورزشی در عرصه تشویق و ایجاد تشکلهای صنفی و مردمی
10- بیتوجهی عملی- اجرایی به بخش فرهنگی ورزش و دورماندن جامعه فوتبال از ارزشهای حاکم بر جنبههای تربیتی و اخلاقی و اجتماعی ورزشی
11- بیاهمیت شدن کارکردهای اجتماعی فرهنگی و تربیتی در مقابل کارگروههای بدنی، مهارتی و قهرمانی (دکتر آقاپور- مبانی فرهنگی ورزشی 1391)
12- ساختار ناکارآمد، غیرمتعارف و سیاسی وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون فوتبال
13- معین و مشخص نبودن روند و چشمانداز و دورنمای سیاستهای نظام ورزشی کشور در عرصه فوتبال و عدم درک میزان تأثیرگذاری تشکلهای صنفی در تحولات این رشته توسط مسؤولان مربوطه
دلایل و ضرورتهای ایجاد، توسعه و فعالیت اتحادیه بازیکنان فوتبال ایران
1- فقدان وجود تشکل صنفی به عنوان کانون و مرکز ثقل مشارکت اجتماعی بازیکنان
2- فقدان فرهنگ جمعگرایی، همبستگی و مشارکت اجتماعی جامعه فوتبال.
3- ایجاد تفکری نوع و اندیشهای جدید در روند تحولات بنیادی فوتبال ایران به عنوان کانونی جهت تأثیرگذاری بر سرنوشت اجتماعی و صنفی بازیکنان فوتبال ایران.
4- سازماندهی، برنامهریزی و هدایت صنفی بازیکنان فوتبال ایران در جهت رشد و بالندگی و جلب مشارکت آنان در راستای حضور تأثیرگذار برای تصمیمسازی و تصمیمگیری امورات مربوط به خویش.
5- عملیاتی نمودن سیاستهای اصل 44 قانون اساسی در عرصه ورزش در راستای ایجاد تشکلهای مردم نهاد و صنفی .
6- فقدان وجود تشکیلات صنفی در راستای ارائه مشاورههای صنفی- تخصصی اجتماعی و حقوقی به منظور احقاق حقوق حقه و جلوگیری از تضییع حقوق مدنی ایشان توسط فدراسیون فوتبال و باشگاهها.
7- ساماندهی امور صنفی بویژه اموری چون مسایل حقوقی و انظباطی و امور مالیاتی، بیمه خدمات درمانی و تأمین اجتماعی، امور فرهنگی و ... در راستای استقرار نظام اجتماعی عدالتمحور.
8- ساماندهی و از بین بردن پدیده زشت و موهوم دلالیسم
9- جلوگیری از هرز رفتن اعتبارات کلان باشگاههای خصوصی و دولتی در راستای تخصیص منابع به امو زیربنایی و پایه به منظور رشد و بالندگی فوتبال حرفهای
10-جلوگیری از ناهنجاریهای فرهنگی در عر صه فوتبال کشور و توسعه منش و فر هنگ پهلوانی
منابع:
- سیدمهدی آقاپور ، جامعهشناسی ورزشی: - سازمان تربیت بدنی 1368
- سیدمهدی آقاپور، مهندسی فرهنگی ورزش، دانشگاه تهران 1391
3- اینگلهارت رونالد: تحول فرهنگی در جامعه پیشرفته صنعتی، انتشارات کویر1372
4- امیر کارلی ، اعتماد اجتماعی و عوامل مؤثر بر آن، پایاننامه کارشناسی ارشد، 1374
5- چلبی مسعود: تشریح و تحلیل نظم اجتماعی تهران نشر نی 1375
6-محمدرضا غفاری جامعهشناسی مشارکت، انتشارات نزدیک 1386
7- اَرنت هانا: انقلاب، ترجمه عزتالله فولادی، انتشارات خوارزمی1370
8- کیان تاجبخش ، دموکراسی و توسعه، انتشارات شیرازه1383
دکتر منوچهر بهمنی،عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران تهران است.
پیوست | اندازه |
---|---|
16000.doc | 62.5 KB |
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست