سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

امنیت عمومی، درجستجوی وکیل های کارآمد [لوموند دیپلماتیک: اکتبر 2013)



      امنیت عمومی، درجستجوی وکیل های کارآمد [لوموند دیپلماتیک: اکتبر 2013)
آن سیسیل روبر ترجمه ی شهباز نخعی

ازاین پس، با ریسک بی ثبات کردن سازمان ملل، دیپلومات ها بیشتر از حقوق فردی سخن خواهند گفت تا امنیت عمومی.
ارزیابی یک دیپلومات، در حاشیه بیست و یکمین کنفرانس سالانه سفیران فرانسه، که در ۲۸ اوت ۲۰۱۳ درکاخ الیزه برگزار شد (۱)، این بود که ۳ بار وتوی مسکو بر قطعنامه های سازمان ملل متحد درمورد مجازات دمشق برپایه «برداشتی غیرقابل تحمل از قانون مداری بین المللی» است. ابرازنظرهایی ازاین نوع، که بیش از پیش دربحث های سیاست خارجی دیده می شود، نشانگر فتور در روابط بین المللی است.

ازقرن نوزدهم، اولویت نظم قضایی جهانی برمبنای منشور سازمان ملل متحد «دفع شر جغد شوم جنگ» است.  سازمان ملل، مانند سلف خود جامعه ملل (۲) صلح را ارزش متعالی می داند و نهادها و قوانین براین پایه سازماندهی می شوند.  نخستین هدف این سازمان «حفظ صلح و امنیت بین المللی» است ( ماده یک، تبصره یک).  ازاین منظر، کاربرد زور و دخالت درامور داخلی حکومت ها ممنوع است (ماده ۲)، زیرا روابط بین المللی را مختل می کند و می تواند به جنگ بیانجامد.

برای حفظ – یادرصورت لزوم برقراری – صلح، امنیت عمومی تضمین هایی را مقرر می دارد: تمهیدهای قضایی، دیپلوماتیک و نهادین – الزام آور یا نه – امکان می دهد که به صورت مشترک دربرابر تهدید نسبت به صلح و ثبات بین المللی واکنش نشان داده شود.  فصل ششم منشور درباره حل صلح آمیز اختلافات است و فصل بعدی یعنی فصل معروف هفتم نیز حق تقدم را به کاربرد زور می دهد که می تواند برمبنای مجوز شورای امنیت باشد.  ماده ۳۳ تصریح می کند که: «طرفین به رغم اختلاف نظرهائی که به درازا کشیدن آن بتواند تهدیدی برای حفظ صلح و امنیت بین المللی باشد، پیش ازهرچیز باید راه حل را در گفتگو، تحقیق، میانجیگری، آشتی، حکمیت، حل و فصل قضایی، رجوع به سازمان ها یا توافقنامه های منطقه ای یا دیگر ابزارهای صلح آمیز به انتخاب خود، بجویند».

بنابراین است که از راه تعاون و «روابط دوستانه»، یک فضای عمومی و جهانی گفتگو و مذاکره طرح ریزی شود که درآن همگان قاعده های بازی را بپذیرند.  براین مبنا، مصونیت های دیپلوماتیک امکان می دهد که روابط بین حکومت ها جریان یابد، و دیگر سفیران و ماموران حافظ صلح نگران این که جانشان فدای غضب یک میزبان خشمگین شود نباشند.  بی گمان اینها وسیله ازبین بردن رهبران جنایتکار نیستند، ولی امکان گفت و شنود را به وجود می آورند و عدم تفاهم ها را محدود می کنند.  شکست درعرصه امنیت عمومی کم نیست.  مانند کناره گیری ژاپن و آلمان از مجمع ملل درسال های دهه ۱۹۳۰ که پیش درآمد جنگ جهانی دوم بود.  همچنین، پس از سال ۱۹۴۵، جنگ از صفحه روزگار محو نشد.  بااین حال، قاعده ای برای مجموعه حکومت ها تثبیت شده است: حکومتی که می خواهد ازآن فاصله بگیرد می باید توجیهی داشته باشد.  درعین حال می توان چند موفقیت نیز در پیشینه سازمان ملل یافت، مانند خودگردانی تیمور شرقی (۳) یا استعمارزدایی نامیبیا.

« از مشاهده خشونت هیچ چیز جدیدی کشف نمی شود»

باآن که صلح ارزش اساسی است، اما نمی باید حمایت از حقوق بشر را از حوزه مداخله های بین المللی بیرون دانست بلکه می باید نظامی از اولویت ها برقرارساخت.  گسترش امنیت عمومی به همراهی حقوق انسانی امری است که نخستین بار پس از کشتار جمعی نبرد سولفرینو درسال ۱۸۵۹ ظهوریافت.  درآن زمان ناکافی بودن وسایل بهداشتی موجب ایجاد صلیب سرخ و تصویب مقررات قضایی برای تسهیل دسترسی به کمک در میدان نبرد شد.  بعدا، کشتار ایپرس توسط ارتش آلمان درماه آوریل ۱۹۱۵ سبب تصویب توافقنامه ای درسال ۱۹۲۵ شد که کاربرد سلاح های شیمیایی را ممنوع می کرد.  درشهر کوچک بلژیکی [ایپرس] بود که برای نخستین بار گازهای شیمیایی درسطح وسیع به کاربرده شد و از اینرو نام ایپریت به گاز خردل داده شد (۴).

ازدیدگاه امنیت عمومی، درخواست رعایت حقوق بشر بدگمانی برانگیز است زیرا ازآن به عنوان دستاویز برای راهبردهای سلطه گرانه استفاده شده است.  درقرن نوزدهم، قدرت های اروپایی ازاین بهانه برای توجیه دخالت در کشورهایی که می خواستند آنها را مستعمره خود کنند («مداخله های انسانی (۵)») استفاده می کردند.  به صورت ایده آل، حمایت از مردم می باید یکی از مزیت های جانبی صلح باشد و دردفاع از آزادی ها زور تنها در آخرین مرحله و هنگامی که همه راه های صلح آمیز شکست خورده اند به کارگرفته شود.

جهان پس از جنگ سرد نگرش به حقوق بین المللی به عنوان برج کنترل رفتار حکومت ها در خارج قلمروشان را به چالش نمی گیرد.  پس از مساله منچوکوئو (اشغال منچوری توسط ژاپن درسال ۱۹۳۱)، الحاق قهرآمیز سرزمین ها نهی شد.  جنگ برای آزادی کویت درسال ۱۹۹۰، با مجوز شورای امنیت، دراین چهارچوب بود.  اما زنجیره رویدادها موجب بازبینی درچرخه «عاطفی» روابط بین المللی شد.  پس از شهادت غیرواقع دختر سفیر کویت، مبنی بر مرگ کودکان در دستگاه های ازکارافتاده نگهداری نوزادان، بود که کنگره امریکا تصمیم به صدور مجوز برای اقدامات نظامی علیه عراق گرفت (صفحه های ۱۸ و ۱۹ را بخوانید).

درسال ۱۹۹۹، با دخالت سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) در کوزوو، که مجوز شورای امنیت را نداشت، تغییری در ترتیب اولویت های بین المللی رخ داد.   رسانه ها و فشار شماری از انجمن ها به جنبش نیروداد.  تصویرهای زنان و کودکانی که ازبرابر بیدادگری های ارتش صرب، که متهم به سازماندهی یک « پاکسازی قومی» بود، می گریختند احساساتی منفی علیه رژیم اسلوبودان میلوسویچ برانگیخت.  اما، پانزده سال بعد، گرچه «جبار بلگراد» در زندانی در لاهه مرده و با آن که کوزوو استقلال خود را اعلام نموده، رهبران جدید نمونه های تقوا و فضیلت نیستند ولی دیگر درگیری های مرزی بین آلبانیایی ها، صرب ها و کوزوویی ها دیده نمی شود.  برای ناتو فکرکردن به امنیت عمومی اهمیت کمتری از «تنبیه» میلوسویچ داشت.

سناریویی مشابه ویژگی مداخله فرانسه - انگلستان در لیبی در بهارسال ۲۰۱۱ است: جنایت های رژیم معمر قذافی، که به فراوانی و با هو و جنجال توسط روشنفکران مبتلا به ضعف اندیشه روایت شده بود، افکار عمومی را برای اقدام نظامی بین المللی آماده کرد.  اما، پس از سقوط رهبر، مزدوران آدم کش بی سروپا و سلاح های غارت شده لیبی سبب بی ثباتی منطقه شده اند.  نقطه اوج آن «مالی» است و یک سال بعد... یک عملیات نظامی غربی جدید.

یک بار دیگر، امنیت عمومی، به رغم کوشش های قابل توجه اتحادیه افریقا که بارها برای میانجیگری با قذافی تلاش کرد و همه با فشار مقام های اروپایی ناکام ماند، به عقب صحنه رانده می شود.  درپایان ماه اوت ۲۰۱۳، طاقت ها ازنو طاق شد زیرا جنایت های شیمیایی انجام شده در سوریه، دل های نازک را منقلب کرده است.

کودکی که می گرید، دخترجوانی که پیکرش از گلوله غربال شده یا جسد یک روستایی زیر انبوه بمب به راحتی موجب برانگیختن عواطف می شود.  خانم فرانسواز بوشه سولنیه، از پزشکان بدون مرز، توضیح می دهد که: «نگران کننده این است که از مشاهده خشونت هیچ چیز جدیدی کشف نمی شود».  جنازه توضیحی درباره سرنوشت غم انگیزش نمی دهد.  پس از رویداد موکدن درسال ۱۹۳۱، شاهد تمایل به جنگ رژیم هایی که بی صبرانه درصدد جنگ اند هستیم که تسلسل وقایع را سازماندهی می کنند (۷). درطول تابستان ۱۹۹۴ در روآندا، رسانه های فرانسوی پیش از آن که دریابند که ستون های فراریان آدم کشان درحال گریز هستند، برای آنها به عنوان ستون های پناهجویان دلسوزی می کردند...

کشورهای نوظهور نمی خواهند در سالن انتظار

جامعه بین المللی سرگردان بمانند.

با ظهور «مسئولیت حمایت از مردم (۸)»، حقوق بین المللی کمی ژرف تر در تالاب «عواطف گرایی» غوطه می خورد.  هرکسی «خط قرمز» را آن جایی که دلخواهش است تعیین می کند بدون آن که حتی تظاهر به داشتن دغدغه برای امنیت عمومی کند.  اما، درپرونده سوریه یک بار دیگر به نظرمی آید دیپلومات ها متقاعد شده باشند که نمی توانند «کاری نکنند» و برخی دچار خودناجی پنداری شده اند.  چنان که گویی هیچ راهی جز اقدام نظامی باقی نمانده است.

به این ترتیب، وزارت امور خارجه فرانسه، به خلاف سنتی که دهه هاست از آن پیروی می کند، رفتار «مطلق گرایی اخلاقی» را درپیش گرفته که بی شباهت به رفتار محافظه کاران نوی امریکایی نیست (مقاله الیویه زاژک در همین شماره  را بخوانید).  آنان در دوره آقای جرج دبلیو بوش «جامعه جهانی» را در جوی مانند «عهد عتیق» فروبردند و به «تنبیه» و «مجازات» «محورشرارت» در عراق و افغانستان پرداختند.  با انجام [مشابه] این کار، پاریس با جداکردن بخشی از اپوزیسیون سوریه مانع هرگونه مذاکره جدی می شود.

چنان که برخی ازروانشناسان تاکید می کنند، عواطف گرایی ناشی از ناپختگی موجودی است که نتوانسته برخی درگیری های عاطفی دوران کودکی خود را حل کند.  آیا جامعه بین المللی درحال به قهقرا رفتن است؟  ایده وارد کردن «ضربه» کم و بیش «جراحی وار» که با مهارت بی گناهان را مصون می دارد و تنها دژخیمان و شکنجه گران را هدف می گیرد، بی گمان از جادوگری نشات می گیرد.  دراین نگرش، قربانیان غیرنظامی به سادگی «تلفات جانبی» به شمار می آیند.  به کارگیری هواپیماهای بدون سرنشین، که توسط سربازانی که کاملا از صحنه جنگ دورند هدایت می شوند، حسن تعبیری کودکانه از خشونت است.  بی گمان این عملکرد برای نظامیان کمتر از واقعیت یک بمباران، چنان که درفاصله سال های ۱۹۳۹ و ۱۹۴۵ اروپا شاهد آن در روتردام و درسدن بود، عوارض آسیب رساننده دارد.

بنابر گزارش عفوبین الملل، درسال ۲۰۱۲، ۱۱۲ کشور متهم به شکنجه شهروندان خود بودند، در ۵۰ کشورنیروهای امنیتی مسئول قتل های غیرقانونی مرتکب شده درزمان صلح اند، در ۳۱ کشور افراد ناپدید شده اند.  مانند کشورهای دیکتاتوری دیگری که مردم نگونبخت آن از توجه دیپلوماتیک و رسانه ای برخوردار نیستند.  ازسال ۱۹۹۷، شمار کشته شدگان در جمهوری دموکراتیک کنگو به میلیون ها نفر می رسد و سرکوب تامول ها در سریلانکا درسال ۲۰۱۲ چهل هزار قربانی به جا گذاشته است.

قدرت های بزرگ که ازسال ۱۹۹۰ به مداخله های نظامی « انساندوستانه» روآورده اند در جستجوی چیستند؟  در به ابتذال کشاندن کاربرد زور چه به دست آورده اند؟  آیا با بی اعتبار کردن منشور سازمان ملل، که هم اکنون نیز شکننده است، در برای ورود تندباد های حوادث ناگوار و دردناک باز نمی شود؟  از قاعده های بازی تعیین شده درسال ۱۹۴۵ مشروعیت زدایی می شود.  پیشآهنگ این اختلال ها، مداخله ناتو در کوزوو بود که برای مسکو توجیه گر سرکوب در چچنی شد.  اگر سوء استفاده از قدرت در تیول قدرتمندان است، چرا باید آن را با تضعیف آنچه که می تواند آن را مهار کند، تسهیل نمود؟

بسیج پاریس و واشنگتن در پرونده سوریه، دربرابر مخالفت کشورهای نوظهور (برزیل، روسیه، هند، چین و افریقای جنوبی)، نوری شامگاهی برتعادل بین المللی به ارث مانده از جنگ جهانی دوم می افکند.  توجیه گری کاربرد زور، بدون بیم از تجاوز به منشور سازمان ملل، در حافظه کشورهای «جنوب» خاطره «مداخله های انساندوستانه » را زنده می کند.  برازیلیا، پره توریا و دهلی نو از بابت آن خواهان احترامند.  آنها انتظار کشیدن در تالار سرگردانی «جامعه بین المللی» را نمی پذیرند.  آنها دیگر کشورهای وابسته و تسلیمی که پیشتر بودند نیستند.  فرانسه با فکراین که فعالیت نظامی مصیبت آفرین خود را با حفظ جایگاه جهانی خویش توجیه کند، آیا درحال تدارک اخراج خود از صحنه تاریخ نیست و آیا ازدست دادن حق وتو آن توجیه پذیرتر نیست؟

Anne-Cecile Robert

۱-

Le Figaro, Paris, 28 août 2013.

۲-

Cf. « Sécurité collective », dans Thierry de Montbrial et Jean Klein (sous la dir. de), Dictionnaire de stratégie, Presses universitaires de France, Paris, 2000.

۳- مقاله « تیمور شرقی، بهبودی شکننده» ، لوموند دیپلماتیک ژوئیه ۲۰۱۲

http://ir.mondediplo.com/article1856.html

۴- یک میلیون سرباز در طی جنگ اول جهانی قربانی کاربرد گاز شیمیائی شدند که نود هزار نفر آنها جان سپردند.

۵- اروپائیان بویژه مسئله حفاظت از مسیحیان درامپراطوری عثمانی را مطرح کردند.

Cf. Antoine Rougier, « La théorie de l’intervention d’humanité », Revue générale de droit international public, Paris, 1910.

۶- نابودی خط راه آهن متعلق به یک شرکت ژاپنی در موکدن(شن یانگ کنونی) بهانه ژاپن برای اشغال منچوری در ۱۸ سپتامبر ۱۹۳۱ شد.این خرابکاری از سوی خود ژاپنی ها سازمان داده شده بود

۷- مقاله « منشا و سیر تحولات در دخالت بشر دوستانه، لوموند دیپلماتیک ماه مه ۲۰۱۱

http://ir.mondediplo.com/article1689.html

 

 

صفحه لوموند دیپلماتیک در انسان شناسی وفرهنگ
http://anthropology.ir/lmd

پرونده «لوموند دیپلماتیک» در انسنا شناسی و فرهنگ
http://anthropology.ir/node/15007