پنجشنبه, ۹ اسفند, ۱۴۰۳ / 27 February, 2025
بررسی دیدگاه تطبیقی هتلداران و مشتریان نسبت به اخذ ورودی

پژوهش دانشگاهی
مقدمه و بیان مسأله: صنعت هتلداری یکی از زیربناهای اساسی جذب و توسعه توریسم و گردشگری است. این صنعت متشکل از بخشهای مختلفی است که طیف گستردهای از سازمانهای ارائه خدمات را پوشش میدهد. از موضوعات مهمی که در این صنعت به وجود آمده است میتوان به مزایای رقابتی، حرفهای بودن و برقرار کردن ارتباطی موفق با مشتریان اشاره کرد. رقابتی شدن این صنعت باعث شده است تا هتلداران متمایل به نوآوری و روشهای جدید در کسب درآمد شوند. یکی از روشهای ابداعی که امروزه برخی از هتلها برای کسب درآمد به کار میبرند دریافت مبلغی به عنوان ورودی است. "در هتلها هنگامی که رفت و آمد مشتریان و مهمانان زیاد باشد درآمد و سود بیشتری عاید هتل خواهد شد و رفت و آمدها زمانی افزایش مییابد که مشتریان از خدمات و سرویسهای ارائه شده رضایت داشته باشند. اما رضایت زمانی به وجود میآید که آنچه به مشتریان ارائه شده است ارزش مبلغ دریافت شده را داشته باشد."(ژیان دربندی، 1369، ص 174) تنها در این صورت است که مشتریان به صورت دائمی به هتل مراجعه میکنند و به نوعی به هتل وفادار میشوند. امروزه در بازارهای رقابتی آوازه و نیک نامی هتل و به شهرت رسیدن آن بستگی به جلب هر چه بیشتر مشتریان دارد. در این بازار حفظ و نگهداری یک مشتری خیلی سودآورتر از بدست آوردن یک مشتری جدید است. جلب مشتری جدید به صرف هزینه و وقت نیاز دارد. بنابراین هتلها باید عوامل تأثیرگذار در حفظ مشتری را بشناسند و رویکرد مناسبی را برای آن لحاظ کنند چرا که وفاداری مشتری دستورالعملی برای سودآوری است واز دست دادن مشتری یک ضرر مهم به حساب می آید. اما آیا دریافت این مبلغ برای ورود مهمانان و مشتریان به هتل صحیح است؟ در این مقاله هدف آن است تا به این شیوه درآمدزایی در هتلو مسائلی که در این راستا به وجود میآید پرداخته شود و پی ببریمکه آیا این شیوه میتواند سودآور باشد یا خیر؟
پیشینه پژوهش
ژیان دربندی، اصغر (1391)، "قوانین ابداعی غیرقانونی کافیشاپها و هتلها برای کسب درآمد"، وب سایت هتلداری ایرانhoteldari.net/blog/?p=3510www.
این مقاله به یکی از روشهای کسب درآمد درکافیشاپها که در منو غذایی خود این جمله را نوشتهاند "تایم سرویس جداگانه محاسبه میگردد" و یا برای ورود به هتل ورودی دریافت میشود پرداخته است.کافی شاپ محل ملاقات با دوستان و آشنایان و محل قرارملاقات کاری وگذران وقت است به همین منظور مشتریان کافی شاپ را انتخاب میکنند. درتمام جهان افراد سالمندکافی شاپ را انتخاب میکنند و ساعتها وقت خود را به مطالعه نشریات می گذارنند. اگرگارسن یا سرویسدهی کافیشاپ کند باشد چگونه زمان را محاسبه میکنند؟ آیا از قیمت دریافتی کم میکنند؟ آیامشتری حق اعتراض داردکه سفارش او دیر انجام شده است؟ همانظورکه بعضی از هتلها برای ورود به محوطه هتل ورودی دریافت میکنند. در نظر بگیرید شخصی مایل است از هتل نرخ اتاق یا نرخ کرایه سالن را برای مناسبتی سؤال کند باید ورودی بپردازد. نویسنده نتیجه این موضوع را نشان از نا آگاهی مسئولین کافیشاپها بیان میکند و این روش از درآمدزایی را ابداعی و غیرقانونی میداند که به جای جلب و جذب مشتری دفع مشتری را برای آنها به وجود خواهد آورد و معتقد است مسئولین باید با این اعمال کسب درآمدهای غیرقانونی برخورد کنند یا اتحادیهها همانطور که نرخ را تعین میکنند و به هتل ها یا کافیشاپها ابلاغ میکنند زیر آن قید کنند که ورودی یا نوشتن "تایم سرویس جداگانه محاسبه می گردد" غیر قانونی است.
غفاری آشتیانی، پیمان، ماهنامه تدبیر، سال هجدهم، شماره 118، "هم پوشی بازاریابی رابطه مند و مدیریت ارتباط با مشتری"، وب سایت www.magiran.com/view.asp?ID=441704&l=fa
در این مقاله بازاریابی مبتنی بر رابطه و برقراری مدیریت موثر ارتباط با مشتری بررسی میشود. نویسنده بیان میکند که طی دودهه گذشته سازمانهای بسیاری به اهمیت رضایتمندی مشتریان خود واقف شده و دریافتهاند که حفظ مشتریان موجود به مراتب کم هزینه تر از جذب مشتریان جدید است. به علاوه وجود رابطه قوی بین رضایتمندی مشتریان و سودآوری مورد قبول واقع شده و تأمین و ارتقای رضایتمندی مشتریان به هدف عملیاتی بسیار مهم اغلب سازمانها تبدیل شده است. بنابراین شرکتها همواره باید ناظر و مراقب تعامل بین خود و مشتریانشان باشند و با شناخت و درک صحیح از نیازها و ارزشهای مدنظر مشتریان، کالاها و خدمات باارزشی رابه آنان ارائه کنند تا با جلب رضایتمندی، در آنها وفاداری ایجاد کنند. محققان، بازاریابی رابطه مند را از ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار داده اند که یکی از آنها تأکید بر برقراری روابطی بلند مدت و متقابل بین خریدار (مشتری) و فروشنده است. مشتریان ماندگار عمدتاً خریدهای خود را گسترش میدهند و همانطور که ذکر شد هزینه فروش به اینگونه مشتریان بسیار پایینتر از مشتریان جدید یا بالقوه است و مشتریان ماندگار به صورت پیوسته، سازمان را به دیگران توصیه می کنند. نویسنده به این مهم دست یافت که در دنیای تجارت امروز توجه و عمل به اصول بازاریابی رابطهمند و مدیریت ارتباط با مشتری می تواند سهم عمدهای در حفظ و نگهداری مشتریان کنونی و در نتیجه سودآوری شرکت داشته باشد و می تواند برای شرکت به عنوان مزیت رقابتی پایدار به شمار آید.
بی نا (1385)، " منافع و هزینه های وفاداری مشتری"، وب سایت www.maghaleh.net/content-883.html
در مقالهی " منافع و هزینه های وفاداری مشتری" به این موضوع پرداخته میشود که امروزه بازاریان تنها در اندیشه دست یافتن به مشتریان جدید نیستند. شرکتها دیگر به رضایتمندی مشتریان اکتفا نمیکنند بلکه آنها باید مطمئن شوند که مشتریان رضایتمندشان، وفادار هم هستند. در این پارادایم هدف برقراری روابط بلندمدت و متقابل با گروههای ذینفع و مهمتر از همه مشتری است که شرکتها بتوانند مشتریان بیشتری را حفظ ومشتریان کمتری را از دست داده و به این ترتیب در بلندمدت منافعی حاصل می شود که در نتیجــه، سهم بازار و سودآوری شرکتها افزایش می یابد. با گسترش رقابت و اشباع شدن بسیاری از بازارها و تغییرات پیوسته در محیط و ترکیب جمعیت، شرکتها با این واقعیت روبرو شدند که امروزه دیگر مانند گذشته شرکتها با یک نظام اقتصادی روبه گسترش و بازارهای در حال رشد روبرو نیستند. امروزه هر مشتری ارزش ویژه خود را دارد و شرکتها برای به دست آوردن سهم بیشتری از بازار ثابت یا روبه کاهش باید مبارزه کنند. در دیدگاه امروزی بازاریابی، یعنی رشد دادن مشتری یعنی توجه به رضایتمندی و ارتباط موثر با وی و کیفیت از دیدگاه وی که می تواند گام مهمی در وفادار کردن مشتریان باشد.
چارچوب تئوریک
تئوری رقابتی طبق نظر مایکل پورتر (روستا، ونوس، ابراهیمی، 1386، ص 41) : "در مواردی ممکن است که مهمترین توان رقابتی شرکتها ناشی از متمایز بودن هر یک از عناصر آمیخته بازاریابی باشد. مثلاً متمایز بودن شرکتها از لحاظ ارائه خدمات، قیمتها و... موجب جلب و جذب انواع مشتریان میشود و سهم بازار شرکت نسبت به رقبا تقویت میشود."
این تئوری از این جهت انتخاب شده است زیرا یکی از امتیازات رقابتی پایدار افزایش کیفیت ارتباطاتی موفق با مشتریان است که باعث به وجود آمدن رضایت در آنها میشود. هتلها برای متمایز بودن در این صنعت باید به تقویت سهم هتل خود نسبت به رقبا کوشش کنند و اگر در روابط خود با مشتریان با نارضایتی مواجه شدند سعی به درک علت نارضایتی در آنها کنند و پاسخ قابل توجهی برای آن ارائه دهند چرا که از این طریق میتوان از روی آوردن مشتریان به رقبا کاست.
تئوری بازاریابی رابطهمند از نظر بری، پاراسورمن، مورگان، هانت، گرون روس (غفاری آشتیانی، ماهنامه تدبیر، سال هجدهم، شماره 118) به شرح زیر است:
"بری (1983) بازاریابی رابطه مند را جذب، نگهداری و افزایش روابط با مشتریان تعریف کرده است. بنا به تعریف بری و پاراسورمن (1991) بازاریابی رابطه مند عبارت است از جذب، توسعه و نگهداری روابط با مشتریان. به عقیده مورگان و هانت (1994) بازاریابی رابطه مند اشاره به تمام فعالیتهای بازاریابی در راستای برپایی، توسعه و نگهداری مبادلاتی سودمند دارد و بالاخره از دیدگاه گرونروس (1996) بازاریابی رابطه مند عبارت است از شناسایی، نگهداری و افزایش روابط با مشتریان و دیگر ذینفعان در منافع؛ به طوریکه اهداف تمامی طرفین درگیر تامین شود."
تئوری بازاریابی رابطهمند از این جهت انتخاب شد چرا که در همهی دیدگاهها به جذب و نگهداری مشتریان اشاره شد. اگر هتلی به حفظ یک مشتری اهمیت بدهد در مییابد که مشتریان و مهمانان داراییهای ارزشمندی برای هتل محسوب میشوند. به طور متوسط هزینهی جذب یک مشتری جدید پنج یا شش برابر هزینهی حفظ مشتری کنونی است بنابراین حفظ مشتری موجود بسیار سودآورتر از جذب یک مشتری جدید است.
روش انجام پژوهش
- روش میدانی (مصاحبه)
مصاحبه با 3 هتل که2 هتل برای کسب درآمد از مشتریان مبلغی به عنوان ورودی دریافت میکرد و دیگری از این روش استفاده نمیکرد.
همچنین مصاحبه با مشتریان هتلی که مبلغ ورودی پرداخت میکردند.
و مصاحبه تلفنی با کارشناسان هتلداری (همچون اصغر ژیان دربندی).
زمان اجرای پژوهش : اردیبهشت 1391
مکان اجرای پژوهش : شهرستان چالوس
- روش کتابخانه ای
استفاده از کتابهایی در رابطه با مدیریت بازاریابی و سایتهای تخصصی و غیر تخصصی در زمینه هتلداری که در آنها مطالبی در رابطه با موضوع این مقاله پرداخته شده است.
پرسش های پژوهش
پرسش اصلی
دلایل هتلداران و دیدگاه مشتریان نسبت به اخذ ورودی چیست؟
پرسشهای فرعی
- آیا درآمدی که از این طریق حاصل میشود قانونی است یا ابداعی؟
- آیا این روش درآمد در سودآوری هتل موثر است یا خیر؟
- آیا مهمانان و مشتریان از پرداخت ورودی به هتل رضایت دارند؟
- عوامل تأثیرگذار سودآوری جهت حفظ مشتری کدامند؟
یافته های پژوهش
هتلداری یکی از ارکان اصلی و مهم در گردشگری محسوب میشود؛ چرا که هتلها نقطهی آغاز این صنعت هستند. سودآوری و کسب درآمد در این صنعت نیازمند مدیری آگاه، خلاق و توانمند در بخشهای مختلف آن است. اما نحوهی ایجاد درآمد در صنعت هتلداری به افکار و ایدههای نو که مطابق با اصول هتلداری باشدنیازمند است. یکی از شیوههایسودآوری و افزایش درآمد در برخی از هتلها که با آن روبرو هستیم دریافت مبلغی به عنوان ورودی از مشتریان و مهمانان هتل است.
دلایل اخذ مبلغ ورودی از مهمانان و مشتریان
الف- طی مصاحبههای انجام شده، صاحبان هتلهایی که ورودی دریافت میکنند، بیان کردند که این مبلغ برای خدماتی مثل پارکینگ، طرح سالم سازی دریا، جت اسکی و... صرف می شود در حالی که مشتریان و مهمانان برای استفاده از این خدمات باز هم باید بهایی را پرداخت کنند و این باعث به وجود آمدن نارضایتی در آنان میشود. اکثر مشتریان با پرداخت این مبلغ مخالف هستند و چرایی آن را جویا میشوند و پاسخهایی مثل امنیت را از طرف هتل دریافت میکنند.
ب- مدیران این هتلها در ادامه اشاره میکنند که دریافت مبلغی به عنوان ورودی میتواند به عنوان یک فیلتر برای جلوگیری از افراد بزهکار عمل کند که اعمال افراد بزهکار میتواند از وفاداری مشتریان و مهمانان نسبت به هتل بکاهد و در نتیجه درآمد هتل کاهش پیدا میکند. اما از دیدگاه بازاریابانه هتل باید دقت کرد که "هتل محل رفت و آمد است و تا قسمت لابی مثل یک خیابان است یعنی هر کسی میتواند به هتل مراجعه کرده اتاق رزرو کند، سالن هتل را برای عروسی مشاهده کند و..." (ژیان دربندی، 1391). با توجه به این بیان مشتریان از هر طبقهی اجتماعی که باشند وارد هتل میشوند و تا زمانی که خلافی نکردند نمیتوان پی برد که کدام مشتری بزهکار است. همچنین کنترل مشتریانی که خلاف میکنند جزو وظایف حراست و کنترلهای مدیریتی است.
کسب درآمد
به نظر می آید دلیل اصلی دریافت مبلغی به عنوان ورودی از مشتریان و مهمانان هتل کسب درآمد است. حتی هتلهایی که در بدو ورود مشتریان به هتل به تعداد نفرات پول دریافت میکنند و در ازای بهای پرداخت شده برگههای قرعهکشی یک شب اقامت رایگان در هتل را به مشتریان ارائه میدهند در حال کسب درآمد و سود زیادی از این طریق هستند؛ چرا که هتلها میتوانند طریقههای دیگری را برای این امر به کار ببرند. مثلاً روی برگهی صورتحساب مشتریان شمارههایی را اعمال کنند و از آن برای قرعهکشی استفاده نمایند.
بنابراین زمانی که مسؤلین این هتلها مسائلی مثل: قرعهکشی، امنیت، پارکینگ و... را در پاسخ میگویند، در پی توجیهاتی برای کار خود هستند. این شیوهی کسب درآمد شیوهای ابداعی است و هتلهایی که این چنین عمل میکنند به خاطر نداشتن نیروی انسانی متخصص (تحصیل کرده در رشته هتلداری) و آگاه اطلاع ندارند که کارشان با اصول هتلداری مطابقت ندارد. بنابراین تنها هدف این هتلها هدفی کوتاه مدت در به دست آوردن درآمد است در حالی که هدف و موفقیت یک هتل بر مبنای رضایت مشتری است.
اما کدام هتلها میتوانند مبلغ ورودی اخذ کنند؟ "تنها هتلهایی میتوانند از مهمانان ورودی اخذ کنند که برنامههای زنده (show) داشته باشند و مهمان برای رزرو میز باید یک مبلغ به عنوان Mini Chargeپرداخت کنند. با توجه به این که شغل هتلداری یک شغل بینالمللی است و قوانین آن نیز بینالمللی میباشد دریافت بهایی برای ورود به هتل، قوانینی است که خود هتلها آن را به وجود آوردهاند." (ژیان دربندیف 1391)
رضایت مشتریان
طبق تئوری بازاریابی رابطهمند از نظر بری، پاراسورمن، مورگان، هانت، گرون روس (غفاری آشتیانی) که به شرح زیر است:
"بری (1983) بازاریابی رابطه مند را جذب، نگهداری و افزایش روابط با مشتریان تعریف کرده است. بنا به تعریف بری و پاراسورمن (1991) بازاریابی رابطه مند عبارت است از جذب، توسعه و نگهداری روابط با مشتریان. به عقیده مورگان و هانت (1994) بازاریابی رابطه مند اشاره به تمام فعالیتهای بازاریابی در راستای برپایی، توسعه و نگهداری مبادلاتی سودمند دارد و بالاخره از دیدگاه گرون روس (1996) بازاریابی رابطه مند عبارت است از شناسایی، نگهداری و افزایش روابط با مشتریان و دیگر ذینفعان در منافع؛ به طوری که اهداف تمامی طرفین درگیر تامین شود." مشتریان علاقهمندند در مقابل قیمتی که میپردازند تا آنجا که ممکن است ارزشهایی را دریافت کنند. مشتریان این ارزش را به عنوان تابعی از قیمت اندازهگیری میکنند. زمانی که مشتریان و مهمانان در بدو ورود به هتل بهایی پرداخت میکنند در حالی که هنوز وارد هتل نشدند و ارزشی را دریافت نکردند نارضایتی و اعتراض در آنان حاصل میشود. این هتلها به اعتراض مشتریان عکسالعملی نشان نمیدهند و میگویند: "اعتراض طبیعی است، مشتریان همیشه برای خود حق ایجاد میکنند و مهمانانی که اعتراض میکنند مهمانان گذری هستند و نارضایتی آنان تأثیری بر هتل نمیگذارد." بسیاری از مشتریانی که اعتراض میکنند از پاسخ داده شده راضی نیستند و نارضایتی آنان سبب میشود به رقبای روی آورند. مشتریان راضی منبع سود هتل محسوب میشوند. بنابراین یک مدیر باید با درک علت نارضایتی مشتریان و پاسخ به آنان سودآوری هتل خود را افزایش دهد و با این کار رقابتی سالم را در این صنعت ایجاد کند تا بتواند مشتریان بیشتری را جلب و جذب هتل خود کند.
وفاداری مشتریان
طبق تئوری رقابتی مایکل پورتر (روستا، ونوس، ابراهیمی، 1386، ص 41): "در مواردی ممکن است که مهمترین توان رقابتی شرکتها ناشی از متمایز بودن هر یک از عناصر آمیخته بازاریابی باشد. مثلاً متمایز بودن شرکتها از لحاظ ارائه خدمات، قیمتها و... موجب جلب و جذب انواع مشتریان میشود و سهم شرکت در بازار نسبت به رقبا تقویت میشود." نارضایتی مهمانان پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت که یکی از آنها دفع مشتری است. به عنوان مثال یکی از مشتریان در مصاحبه گفت : "هتل به درآمد و سود خود بیشتر اهمیت میدهد تا مشتری و جلب او." این باعث میشود مشتریان به هتل دیگری مراجعه کنند که مشتری و حفظ آن برایش ارزشی ویژه دارد و این به معنی عدم وفاداری مشتری به هتل است. هتلهایی که به ایجاد وفاداری در مشتریان اهمیت میدهند به مسئلهی حفظ مشتری توجه میکنند و آنها را داراییهای با ارزشی میدانند. این گونه مشتریان راضی علاوه بر وفاداری (که دوباره به آن هتل مراجعه میکنند) مشتریان جدیدی را نیز جذب آن هتل میکنند. در واقع این امر به سودآوری و کسب درآمد به طور صحیح میانجامد.
نتیجه گیری
در این مقاله به یکی از راهبردهای نادرست کسب درآمد و سودآوری پرداخته شد. این موضوع از دو جهت بررسی شد: 1) هتل 2) مشتریان و مهمانان هتل. چرا که توجه به این دو مهم در کسب درآمد و سودآوری هتل تأثیرگذار است. به نظر می آید که جامعه هتلداران نیز در این مهم کوتاهی میکند. آنان باید به هتلها ابلاغ کنند که درآمد بدست آمده از این شیوهی ابداعی صحیح نیست و حتی غیرقانونی است.
هتل محل رفت و آمد مشتریان و مهمانان هتل است بنابراین هتل یک مکان اجتماعی است و در این مکان هر چقدر رفت و آمد افزایش یابد سود بیشتری عاید هتل خواهد شد. این هتلها به خاطر ضعف در مدیریت و تخصص نداشتن در امور هتلداری مسائلی چون نارضایتی و اعتراض مشتریان و مهمانان هتل را به وجود میآورند و از وفاداری آنان نسبت به هتل میکاهند. بنابراین آنها فقط به درآمد بدست آمده از این طریق اهمیت میدهند و به مشتری کمتر توجه میکنند. یعنی آنها به تنها یک هدف که همان کسب درآمد است میاندیشند؛ در صورتی که هدفها باید متفاوت باشند همانطور که راههای فعالیت برای آنها متفاوت است.
از آنجایی که این هتلها از این طریق در صدد بدست آوردن درآمد و سود اضافی برای خود هستند بهتر است از تأثیرات منفی آن بر روی مشتریان اطلاع پیدا کنند و از شیوههای درست کسب درآمد و رقابتی سالم که باعث جلب و جذب مشتری میشود بهره جویند.
به نظر می آید هتلهایی که از مشتریان خود ورودی دریافت میکند عموماً دارای مدیرانی هستند که در زمینهی صنعت هتلداری تخصص ندارند یعنی در این رشته تحصیل نکردهاند و آموزشی هم ندیدهاند. مدیران هتلها باید از تجربهی کارکنان هتل و اطلاعات متخصصان هتلداری به نفع هتل خود استفاده نمایند تا در این صنعت بتوانند هم به موفقیت دست یابند هم با مدیریت صحیح خود توانایی خود رادر این عرصه به اثبات برسانند. یک مدیر باید بداند که چه نکاتی میتواند باعث جلب مشتری شود تا از این طریق بتواند با دیگر هتلها رقابت کند و سهم هتل خود را نسبت به رقبا افزایش دهد. پس باید برای کسب درآمد هتل به طور اصولی اهدافی بلندمدت را تعیین کند و در جهت آن قدم بردارد.
پیشنهاد ها و راهکارها
- استخدام مدیرانی آگاه، خلاق و نوآور
- توجه اتحادیه هتلداران به این گونه مسائل (ابتکارهای نا درست)
- کسب درآمد به شیوهی اصولی مثل:
کاهش هزینههای غیر ضروری
ابداع مستمر در خدمات
بازار محور بودن یعنی هم به رقبا توجه داشتن هم به مشتری
تبلیغات مناسب (داشتن مشتری ازداشتن چیزی برای فروش بهتر است1)
شناسایی نقاط ضعف از طریق نظرسنجی از مشتریان
استفاده از نیروی انسانی متخصص در امور هتلداری
سرویس دهی مناسب و برتر از رقبا
منابع
- بی نا، (1385)،"منافع و هزینه های وفاداری مشتری"،در وبسایت مقاله دات نت، www.maghaleh.net/content-883.html
- روستا، احمد - داور ونوس- عبدالحمید ابراهیمی، (1386)، مدیریت بازاریابی، سازمان مطالعه و تدوین کتاب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، تهران.
- ژیان دربندی، اصغر، (1391)، " قوانین ابداعی غیرقانونی کافیشاپها و هتلها برای کسب درآمد"،در وب سایت هتلداری ایران وابسته به انستیتو مدیریت هتلداری کیان، hoteldari.net/blog/?p=3510www.
- ژیان دربندی، اصغر، (1369)، تکنیک هتلداری، کاروند، مشهد
- غفاری آشتیانی، پیمان، "همپوشی بازاریابی رابطه مند و مدیریت ارتباط با مشتری"، ماهنامه تدبیر-سال هجدهم-شماره181، www.magiran.com/view.asp?ID=441704&l=fa
- محب علی داود - علی اکبر فرهنگی، (1385)، مدیریت بازار (مدیریت بازاریابی)، امیر کبیر، تهران
- نجاری، فاطمه،" وفاداری در صنعت هتلداری"، در وب سایت علم گردشگری، www.tourismscience.ir/download/gardeshgari/modiriat%20va%20bazaryabie%20gardeshgari/vafadari%20dar%20sanate%20hoteldari.pdf
ندا نقدی دانشجوی کارشناسی مدیریت هتلداری موسسه آموزش عالی مازیار است و این مقاله، بخشی از پژوهش کلاسی وی برای درس تجزیه و تحلیل مسائل اجتماعی (استاد مقدم) است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست