یکشنبه, ۲۰ خرداد, ۱۴۰۳ / 9 June, 2024
مجله ویستا

مشکلات رایج بارداری و راههای درمان آن


مشکلات رایج بارداری شامل خاک خوری و ترشحات واژن در دوران بارداری و بدتر از همه سوزش سر دل و ترش کردن دلایلی دارد که نگران کننده نیستند و با رعایت نکاتی قابل رفع و کاهش هستند.

این مشکلات به طور معمول از هفته اول بارداری شروع می شوند و بیشتراز اینکه خطر آفرین باشند ناراحت کننده هستند. اکثر این مشکلات خاص سه ماهه اول بارداری بوده و بعداز گذراندن این سه ماهه برطرف خواهند شد. با ما باشید تا این مشکلات را بشناسیم و چگونگی رفع آنها را فرا بگیریم

 

سوزش سر دل و ترش کردن:

سوزش سر دل و ترش کردن معده  از مشکلات بسیار شایع بارداری است که به علت شل شدن دریچه ای که در ابتدای معده قرار دارد و بر اثر هورمون های دوران بارداری پیش می آید و با بزرگ شدن رحم و فشاری که به معده می آورد تشدید می شود.

 البته سوزش و ترش کردن معده معمولا خفیف بوده و با رعایت رژیم غذایی به صورت مصرف غذا در وعده های متعدد و با حجم کم مرتفع می شود. همچنین در این زمان از خم شدن یا خوابیدن روی شکم باید خودداری کرد.

 در صورت نیاز می توان از شربت های معده با دستور پزشک استفاده کرد. در صورت عدم بهبود باید به پزشک مراجعه کرد.

 
مشکلات رایج بارداری و راههای درمان آن

ویار و حالت تهوع های دوران بارداری

 این حالت در هر زمان از روز یاشب می تواند ایجاد شود ولی اکثرا" در صبح ایجاد می گردد. علت این ناراحتی مربوط به تغییرات هورمونهایی است که در بدن مادر باردار جایگزین می شود. که البته هیجان و اضطراب نیز این حالت را بدتر می کند . در صورت خوش شانس بودن این ناراحتی این ناراحتی بعداز هفته 14 بارداری رفع خواهد شد.

در صورتیکه تهوع بعد از هفته 14 بارداری نیز ادامه داشت بطوریکه فرد قادر به خوردن هیچ نوع غذا یا آشامیدنی نباشد حتما" باید به پزشک مراجعه نمود.

با چند روش رفع و درمان تهوع بارداری آشنا شوید

  صبح ها قبل از برخواستن از رختخواب تکه ای غذای خشک مثل نان برشته خشک، کلوچه، بیسکویت  و یا تکه ای سیب بخورید. و بعد از آن سعی کنید به آرامی از جا بلند شوید.

 در طول روز مقدار غذای هر وعده راکم و در وعده های مکرر ( 5تا6وعده) غذا بخورید، پرخوری نکنید، وغذاها را سریع و باهوا نخورید.

بین وعده های غذایی بهتر است چیزی بیاشامید .

لباسهارا بدن کمر استفاده کنید.

هرچیزی که باعث ناراحتی و آشفتگی شما می شود مثل بوی صابون، عطر ویا غذا را از خود دور کنید.

شبها قبل از خواب فنجانی گندم و شیر بخورید.

اگر بوی هر نوع غذا به خصوص غذاهای سرخ کرده برای شما تهوع آور است بهتر است از غذاهای سرد و یا غذاهایی که نیاز به آناده سازی ندارند استفاده منید.

هیچگاه معده خود را خالی نگذارید.

با احساس حالت تهوع به روی یک صندلی نشسته و کمر خودرا خم کنید، بطوریکه سرتان در بین پاها قرار گیرد، این وضعیت در رفع حالت تهوع کمک می کند.

 استفاده از زنجبیل تازه در هنگام آماده سازی غذا برای رفع حالت تهوع در دوران بارداری بسیار کمک کننده است. البته زنجبیل را می توان به اشکال دیگر مثل چای زنجبیل، اسانس، بیسکویت و کیک های حاوی ان ، نیز استفاده نمود.

 

 خاک خوری:

به مصرف غذاهای غیرمعمول در بارداری توسط خانم باردار PICA می گویند که شامل مصرف موادی مثل یخ، خاک، برنج خام و... است. حدود 4 درصد خانم های باردار دچار این مشکل هستند.

در گذشته فکر می کردند که علت این وضعیت کم خونی شدید است ، در تحقیقات این مساله تایید نشده است ولی ملاحظه شده اگر مصرف این مواد آنقدر زیاد شود که جای تغذیه معمولی گرفته شود، منجر به کم خونی می شود. از طرفی در کسانی که این عادت را دارند، احتمال زایمان زودرس بیشتر است.

  

خواب و خستگی:

 در ابتدای بارداری به دلیل تغییرات هورمونی، احساس خواب آلودگی و خستگی بیشتر است و در اواخر بارداری به دلیل افزایش وزن این مساله تشدید می شود.

 از طرفی این قضیه می تواند به صورت اختلال خواب بخصوص بیدار شدن مکرر در نیمه های شب اتفاق بیفتد. شکی نیست که خواب مناسب مادر در رشد جنین موثر است ،پس باید در صورت بروز این مشکل با مشورت پزشک از داروی مناسب استفاده کرد. خانم های باردار اغلب در مورد روش مناسب خوابیدن سوال می کنند.

 پاسخ این است که در نیمه اول بارداری می توان به هر شکلی (از جمله به شکم) خوابید. در نیمه دوم بخصوص در 2 ماهه آخر بهتر است به پهلو بخصوص پهلوی چپ خوابید و در صورتی که مادر در وضعیت طاق باز خوابیده است، این وضعیت حداکثر 10 الی 15 دقیقه طول بکشد. در مورد بلند شدن از حالت خوابیده هم نیاز به استفاده از روش خاصی نیست.

 

گر گرفتگی در دوران بارداری:

در طی دوران بارداری ممکن است بینی به علت پرخ.نی به کرات حالت گرفتگی پیدا کند. این حالت مخصوصا" هنگام برخواستن از خواب ایجاد می شود، برای رفع این حالت از قطره بینی و یا داروی سرماخوردگی استفاده نکنید ، گاهی استفاده از آب نمک رقیق برای رفع این خالت مؤثر است این حالت بعد از تولد کودک رفع می شود.

 

یبوست در دوران بارداری:

این مشکل تحت اثر هورمون پروژسترون ، نفخ شکم و یا کمبود ذخائر آهن ایجاد می شود. بهترین روش درمانی استفاده از رژیم غذایی پرفیبر، نان گندم سبوس دار، سبوس، میوه های تازه، سبزیجات، نوشیدن زیاد آب،شیر وآب میوه است. همچنین نوشیدن 2 تا3 لیوان آب در صبح هنگام بصورت ناشتا کمک مؤثری در رفع این مشکل می نماید. ورزش نیز در حل این مشکل کمک می نماید.


مشکلات رایج بارداری و راههای درمان آن
 

ترشحات واژن در دوران بارداری :

 در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمون ها این حالت افزایش می یابد. بروز ترشحات سفید و غلیظ در این دوران غیرطبیعی نیست و تنها شستشوی معمول روزانه کافی است.

 در مواردی که علائم دیگری مثل ترشح بسیار فراوان یا بدبو و غیره وجود داشته باشد، نیاز به معاینه و درمان توسط متخصص زنان وجود دارد.

 خونریزی از لثه ها:این مشکل بر اثر پرخونی لثه ها در این دوران ایجاد می شود البته این حالت گاهی می تواند نشانه ای از عفونت لثه ( ژنژیویت) باشد برای رفع این حالت اگر در هنگام مسواک زدن دچار خونریزی می شوید از مسواکی با سر کوچک و نرم استفاده کنید. و برای رفع التهاب لثه ها می توان در روز چند بار با آب نمک رقیق قرقره نمود.

 

 گرفتگی عضلات مشکل ماههای اخر باردری:

گرفتگی عظلات در دوران بارداری به خصوص ماه های اخر دلایل بسیاری دارد. برای رفع این حالت می توان از رژیم غذایی غنی از کلسیم،و میوه جات که منبعی مهم از ویتامینها هستند استفاده نمود. پزشکان در اکثر اوقات برای رفع این حالت ، کلسیم دارویی و ویتامین تجویز می نمایند. این مشکل گرفتگی بیشتر اوقات در پاها ایجاد می شود . اگر گرفتگی عضلات پا زیاد باشد باید سعی شود قدم زده و عضلات ساق پا را به وسیله حرکات ورزشی تحت کشش قرار داد. اگر این حالت بیشتر شبها پیش می آید باید هر شب قبل از رفتن به رختخواب قدم زده و این حرکات ورزشی را انجام داد تا سبب تسریع گردش خون در پاها گردد.

مشکلات رایج بارداری و راههای درمان آن