جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
علایم و عوارض بالا بودن پرولاکتین و درمان پرولاکتین بالا در زنان
پرولاکتین چیست؟
![علایم و عوارض بالا بودن پرولاکتین و درمان پرولاکتین بالا در زنان | وب](/web/imgs/34/18/al3sp1.jpeg)
پرولاکتین در بدن چگونه عمل میکند؟
هایپرپرولاکتینمی (پرولاکتین بالا)
افزایش پرولاکتین خون یا بالا بودن پرولاکتین یک بیماری نسبتا شایع است که بر اثر عواملی که یکی از شایعترین آنها وجود غده خوشخیم هیپوفیز به نام "آدنوم هیپوفیز" است بالا میرود. از دیگر عوامل بالا رفتن پرولاکتین کمکاری تیروئید است همچنین داروی افسردگی و زُنا نیز میتوانند باعث بالا رفتن پرولاکتین شوند.
علل بالا بودن پرولاکتین در زنان چیست؟
- علل طبیعی افزایش پرولاکتین
- در زمان بارداری و شیردهی میزان پرولاکتین بالا کاملا معمولی است.
- در مواردی که استرس روحی وجود دارد و در زمان خواب میزان آن به طور طبیعی بالا می رود.
- افزایش کاذب پرولاکتین به علت وجود مولکولهای غیر فعال این هورمون دیده شده است که علائمی ایجاد نکرده است.
- علل غیر طبیعی افزایش پرولاکتین
- کم کاری تیروئید
- استفاده از بعضی داروها، به خصوص داروهایی که جهت درمان بیماری های روانی داده می شود.
- بیماریهای کبد و کلیه ها و تخمدان ها
- تومورهای هیپوفیز
- تحریک نوک پستان ها
- صدمات و ضایعات قفسه سینه به علت درگیری اعصاب پستان ها
- مهارکنندههای گیرنده دوپامین: فنوتیازینها، ریسپریدون، متوکلوپروماید، سولپرید و پیموزید.
- داروهایی که سبب تخلیه دوپامین بدن میشوند: متیل دوپا و رزرپین.
- و سایر داروها: ایزونیازید، دانازول، ضدافسردگیهای سه حلقهای، وراپامیل، استروژنها، سیپروهپتادین، مواد مخدر، کوکائين، و سایمتیدین.
![علایم و عوارض بالا بودن پرولاکتین و درمان پرولاکتین بالا در زنان | وب](/web/imgs/34/18/al3sp2.jpeg)
کمکاری تیروئید و پرولاکتین بالا
گاهی ممکن است پرولاکتین بالا باعث کمکاری تیروئید بشود یا برعکس؛ کمکاری تیروئید باعث شود پرولاکتین بالا رود. وقتی هورمون تیروئید بدن کم باشد، یک فیدبک به مغز فرستاده میشود که باعث میشود هورمون زیاد ترشح شود تا کمبود تیروئید را جبران کند و ترشح این هورمون روی پرولاکتین اثر میگذارد و باعث کم و زیاد شدن پرولاکتین میشود. در نتیجه اگر زنی کمکاری تیروئید دارد و پرولاکتین او بالاست، ممکن است با درمان پرولاکتین، تیروئید به حالت نرمال برگردد؛ حتی نیازی به درمان تیروئید نیز نباشد.
قرصهای ضدافسردگی و بالا رفتن پرولاکتین
به طور مستقیم پرولاکتین بالا باعث بزرگشدن شکم نمیشود، اما ممکن است زنی به علت بالا بودن پرولاکتین تخمکگذاری نداشته باشد و به مقاومت تخمدان و بیماری تخمدان پلی کیستیک دچار شود. تخمدان پلیکیستیک ممکن است باعث چاقی و در نتیجه چاقی ممکن است باعث بزرگشدن شکم فرد شود.قرصهای ضدافسردگی باعث افزایش پرولاکتین و ترشح پستان میشود که البته نیاز به درمان ندارد. اگر زنی قرص ضد افسردگی میخورد و پرولاکتین بالا دارد، اصلا نیازی به درمان ندارد؛ بعد از قطع یا کمکردن داروی اعصاب، سطح پرولاکتین پایین میآید. استرس هم میتواند باعث بالا رفتن پرولاکتین شود، اما نه در حد خیلی زیاد. استرس باعث دو یا سه برابر شدن پرولاکتین میشود؛ اما نه صد برابر شدن آن. فقط تومورهای مغزی باعث میشود مقدار پرولاکتین خیلی بالا برود.
عوارض پرولاکتین بالا چیست؟
- قاعدگی نامنظم و غیر طبیعی (کم یا زیاد ) و یا قطع قاعدگی
- خروج شیر از نوک سینه زمانی که در دوران بارداری و یا شیردهی نیستید.
- فعالیت جنسی دردناک به علت مرطوب نبودن واژن.
- عدم امکان نعوظ
- کاهش موی بدن
- سینه های بزرگ و غیر نرمال (gynecomastia)
- کاهش تراکم استخوانی
- کم کاری هیپوفیز (hypopituitarism)، به علت فشار های ناشی از وجود تومور
- کاهش تمایل جنسی
- سردرد
- اختلالات بینایی
- ناباروری
مشکل بینایی در افراد دارای پرولاکتین بالا
افرادی که مشکل چشم و پرولاکتین بالا دارند باید MRI مغز داشته باشند و به متخصص غدد یا مغز و اعصاب مراجعه کند. افراد دارای پرولاکتین بالا، معموالا دچار نوع خاصی از بینایی میشوند که به آن بینایی تونلی گفته میشود. این افراد اطراف چشم و قسمت خارجی چپ و راست چشم را نمیبینند و فقط وسط را میبینند. اگر این افراد به چشمپزشک هم مراجعه کنند، نهایت به متخصص مغز و اعصاب ارجاع داده میشوند؛ زیرا اگر کسی مشکل بینایی دارد و همزمان پرولاکتین بالایی دارد، ممکن است تومور داشته باشد که البته همیشه بدخیم نیست و نوعی از آن با دارو برطرف میشود. تومور زیر یک سانت در 80 تا 90 درصد موارد با دارو رفع میشود و اگر بالای یک سانت باشد، درمانهای خاص خود را نیاز دارد.
آزمایش پرولاکتین قبل از اقدام به بارداری
اگر زنی میخواهد IVF انجام دهد، حتما باید قبل از اقدام به این کار مشکل تیروئید و پرولاکتین را حل کند؛ زیرا کمکاری تیروئید روی جنین اثر میگذارد و باعث سقط جنین میشود. پرولاکتین بالا باعث میشود IVF فرد نگیرد یا سبب سقط میشود، پس باید حتما این موارد درمان شود، اما معمولا مصرف داروهای مربوط به پرولاکتین روی جنین اثر ندارد.
پرولاکتین بالا و ناباروری
اگر مشکل تخمک گذاری در شما به علت آدنومای هیپوفیز به وجود آمده باشد، ممکن است پزشکتان بروموکریپتین تجویز کند. آدنومای هیپوفیز، غدهای خوشخیم در هیپوفیز است که باعث می شود ترشح پرولاکتین در آن افزایش یابد که همین امر باعث کاهش سطوح استروژن در بدن شده و تخمک گذاری را مهار می کند. شرایط به وجود آمده، قطع عادت ماهیانه به علت زیادی پرولاکتین در بدن، یکی از علل نادر به وجود آورنده مشکلات باروری است.درمان پرولاکتین بالا و ناباروری
![علایم و عوارض بالا بودن پرولاکتین و درمان پرولاکتین بالا در زنان | وب](/web/imgs/34/18/al3sp3.jpeg)
درمان پرولاکتین بالا
اگر علتی برای افزایش پرولاکتین خون وجود داشته باشد، باید علت اصلی برطرف شود. مثلا اگر علت دارو است باید پزشک معالج در مورد قطع و یا تغییر آن تصمیم بگیرد. و یا اگر علت کم کاری تیروئید میباشد، باید کم کاری تیروئید درمان شود. افزایش پرولاکتین خون سبب کم کاری غدد جنسی و کاهش تراکم استخوان میشود که باید به نحو مقتضی درمان شود. برای درمان افزایش پرولاکتین خون داروهای بسیار موثری وجود دارند ولی پس از خاتمه درمان بیمار باید از نزدیک تحت نظر باشد تا در صورت عود بیماری، مجددا درمان شود. بیمارانیکه نمیتوانند داروی خوراکی را تحمل کنند، بیمارانیکه علی رغم درمان از اندازه توده هیپوفیز آنها کاسته نمیشود و بیمارانیکه علی رغم درمان هنوز دارای اختلالات بینائی هستند، نیازمند جراحی میباشند.
داروهای خوراکی معمولا قادر به کاهش تولید پرولاکتین و برطرف نمودن علائم هستند. همچنین ممکن است داروها سبب کوچک شدن تومور شوند. به هر حال معمولا دارودرمانی افزایش پرولاکتین در طولانی مدت ضروری است.پزشکان معمولا از داروهایی که به عنوان آگونیستهای دوپامین شناخته شدهاند برای درمان پرولاکتین بالا استفاده میکنند. این داروها معمولا تاثیراتی شبیه به دوپامین -ماده شیمیایی موجود در مغز که معمولا تولید پرولاکتین را کنترل میکند- دارند ،ولی ماندگاری این داروها بسیار بیشتر و تاثیر آنها بسیار قوی تر از دوپامین است. از داروهایی که معمولا بیشتر تجویز می شود میتوان بروموکریپتین (پارلودل) و کابرگولین را نام برد. این داروها تولید پرولاکتین را کاهش داده و در بیشتر افراد سبب کاهش سایز تومور می شوند.
عوارض دارو های کاهش پرولاکتین
معمولا مصرف این گونه داروها سبب سرگیجه، حالت تهوع و تنگی نفس (تنفس سخت از راه بینی) میشود. البته اگر پزشک تجویز این داورها را با دوزهای پایینتر شروع کرده و کمکم به مقدار مصرف آن بیافزاید، عوارض جانبی این گونه داروها کاهش خواهد یافت. به ندرت مصرف کابرگولین با آسیب دریچه قلبی در ارتباط بوده است. در صورتی که پس از مصرف داورها اندازه تومور کاهش یافته و سطح پرولاکتین در حد نرمال حفظ شود، ممکن است نهایتا بتوانید مصرف داروها را قطع کنید.کاهش هورمون پرولاکتین نیز خیلی نادر است و اگر قرار به اختلال کار غده هیپوفیز مغزی در عوارض افزایش هورمون پرولاکتین باشد بقیه هورمونهای آن منطقه هم باید کم شوند. از نظر بالینی مهم ترین مشکلی که کاهش هورمون پرولاکتین در اثر درمان نادرست افزایش پرولاکتین ایجاد میکند، مشکلات شیردهی بلافاصله بعد از زایمان است. اختلالات قاعدگی، انزال دیررس، مشکلات باروری نیز با کاهش پرولاکتین گزارش شده است اما مکانیزم ایجاد آنها قابل توجیه نیست. گرچه برای خود پرولاکتین و نحوه عمل آن نیز تابحال اما و اگر ها و مسائل سوال برانگیز زیادی وجود دارد. زنانی که تحت شرایط IVF هستند و به دلائلی مجبور به استفاده از داروی بروموکریپتین برای مهار پرولاکتین شدهاند، ممکن است با مسئله مهار بیش از حد پرولاکتین و مشکلات بعدی ناشی از آن مواجه شوند. مشکلات باروری مردان نیز بی ارتباط با کمبود پرولاکتین نیست. مردانی که به علت مصرف بروموکریپتین میزان هورمون پرولاکتین آنها بیش از حد پائین بیاید ممکن است تستوسترون آنها و پروسه تولید اسپرم آنها با مشکلاتی مواجه شود.
گروه سلامت وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست