دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

در مورد ضررهای تخم کتان چه می‌دانید؟!


کتان گیاهی است که از روزگاران گذشته و حتی پنج قرن پیش از میلاد مسیح شناخته شده و در مصر مورد استفاده قرار می‌گرفته است. از این گیاه استفاده‌های زیادی به عمل می‌آید که از جمله مهمترین آن استفاده از الیاف گیاه کتان برای بافت پارچه کتان است. همچنین از دانه‌های کتان روغن کتان گرفته می‌شود. اما بذر یا دانه یا تخم کتان نیز که به دو شکل قهوه‌ای و طلایی یافت می‌شود مصرف خوراکی دارد و حاوی خواص زیادی برای بدن می‌باشد از جمله:

  • کاهش کلسترول بد خون
  • کاهش فشار خون
  • کاهش التهاب مفاصل
  • بهبود بخشیدن به عمل هضم
  • سرشار از فیبر و امگا 3 بوده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد.
  • از پوکی استخوان جلوگیری کرده و به کاهش وزن و افزایش سلامت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.

(در مورد لاغر شدن با کمک تخم کتان باید دانست که این بذر گیاهی نقش مستقیمی در کم کردن وزن بازی نمی‌کند. خوردن تخم کتان با داشتن مواد فیبری فقط عامل می‌شود که مصرف‌کننده احتمالا کمتر احساس گرسنگی داشته باشد و کمتر غذا بخورد. حالتی که بسیاری مواد غذایی دیگر، از جمله سبزیجات نیز می‌توانند ایجاد کنند. خود تخم کتان انرژی زا محسوب می‌شود و می‌تواند وزن را بالا ببرد.)



	در مورد ضررهای تخم کتان چه می‌دانید؟! | وب


ضررهای تخم کتان

همانطور که در بالا اشاره شد مصرف تخم کتان برای بزرگسالان خطرناک نبوده و حتی مفید می‌باشد اما مصرف زیاد یا نابه‌جای آن می‌تواند ضررهایی به همراه داشته باشد:

ضررهای تخم کتان برای دستگاه گوارش:

  • افزودن کتان به رژیم غذایی ممکن است تعداد اجابت مزاج روزانه را افزایش دهد.
  • همچنين ممكن است باعث اثرات جانبی بر دستگاه گوارش مانند، تولید گاز، شکم درد، یبوست، اسهال، و حالت تهوع شود.
  • مصرف مقدار زياد کتان باعث گرفتگی روده به علت اثرات مسهلی نامناسب آن می‌شود. بايستي کتان را با مقدار زیادی آب برای جلوگیری از این اتفاق مصرف کرد.
  • افراد مبتلا به انسداد گوارشی، مری تنگ یا ورم روده باید از مصرف کتان پرهیز کنند. مقدار بالای فیبر موجود در کتان ممکن است این اختلالات را بدتر کند.
  • مصرف مقادير بالاتر، احتمالا اثرات جانبی بیشتری بر دستگاه گوارش دارد.

ضررهای تخم کتان و اختلالات خونی:

  • کتان باعث کند شدن انعقاد خون می‌شود بنابراین این نگرانی را بوجود می‌آورد که کتان خطر خونریزی را در افراد دچار اختلالات خونریزی، افزایش می‌دهد.
  • مصرف کتان باعث پایین رفتن فشار خون متوسط شریانی می‌شود.

ضررهای تخم کتان برای دیابت و چربی خون:

  • شواهدی وجود دارد که کتان می‌تواند سطح قند خون را کاهش دهد و اثرات قندسوزی برخی داروهای درمان دیابت را افزایش می‌دهد. بنابراین، نگرانی وجود دارد که با مصرف همزمان کتان و داروهای دیابت، قند خون بیش از حد کاهش پیدا کند.
  • از طرف دیگر، نگرانی دیگر آن است که مصرف کتانی که تا حدودی چربی‌زدایی شده است، باعث بالا رفتن شدید سطح تری‌گلیسرید خون شود.

سایر ضررهای تخم کتان:

  • مصرف داخلی تخم کتان می‌تواند عامل زایمان زودرس گردد.
  • زنان شیرده بهتر است از مصرف تخم کتان خودداری کنند.
  • احتمالا مصرف کتان خام یا نارس خطرناک است. به نظر می‌رسد چنین فرم‌های کتان، سمی هستند.

برخی اظهار می‌دارند مردانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات می‌باشند، باید از مصرف تخم کتان اجتناب نمایند و یا از محصول کتانی که تا حدودی چربی‌زدایی شده‌است و مقدار اسيد آلفا-لینولنیک آن پایین است استفاده کنند زيرا شنيده‌اند كه اسيد آلفا-لینولنیک موجود در تخم کتان ممكن است خطر سرطان پروستات را افزایش دهد. به ياد داشته باشید كه منبع اسيد آلفا-لینولنیک بسیار با اهمیت است. اسيد آلفا-لینولنیک موجود در لبنيات و گوشت با سرطان پروستات رابطه مثبتی دارد. اما اسيد آلفا-لینولینک از منابع گياهی از قبيل کتان، به نظر نمی‌رسد كه باعث افزایش خطر سرطان پروستات شود. مردان نبايد نگران اسید آلفا-لینولنیک موجود در کتان باشند. با این حال اگر تخم کتان را به عنوان یک دارو مصرف می‌کنید، حتما با پزشک خود مشورت نمایید.


گردآوری: مجله اینترنتی وب