سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

خواص خیار و فواید مصرف آن


خیار میوهای خوشمزه، پرطرفدار و پرخاصیت است و با توجه به مواد و ترکیباتی که دارد میتواند در جنبههای مختلف سلامتی و تندرستی به ما کمک کند. میزان کالری موجود در خیار کم بوده و در عین حال از مواد مغذی بسیار برخودار است، از این رو آن را به خوراکی مفید جهت کاهش وزن و رسیدن به اندام متناسب تبدیل کرده است. 95 درصد این میوه از آب تشکیل شده و بنابراین مصرف آن برای روزهای گرم سال و رفع عطش و گرمازدگی بسیار مفید است. برخی از مهمترین خواص خیار مانند کمک به کاهش وزن، آبرسانی به بدن و رفع تشنگی، ادرار آور بودن و دفع سموم بدن همگی ناشی از بالا بودن میزان آب موجود در خیار هستند. برای آشنایی بیشتر با خواص خیار و مزیتهای مصرف آن با ما همراه باشید.


	خواص خیار و فواید مصرف آن | وب

بخشهای مورد استفاده خیار

خیار گیاهی است علفی، یکساله، دارای ساقه های خوابیده و برگهای بزرگ، بوته خیار پیچک دار با گهای زرد و میوه سبز رنگ و دارای انواع متعددی است.

میوه خیار مصرف خوراکی و تخم، گل، برگ و ریشه آن در طب سنتی برای درمان بیماریها کاربرد دارد. همچنین پوست خیار نیز کاربردهای بسیار داشته از مهترین خواص پوست خیار حفظ جوانی، لطافت و شادابی پوست است، متخصصان علم تغذیه معتقدند بسیاری از مواد موثر خیار در پوست آن قرار دارد و بهتر است پس از شستن کامل خیار، با پوست خورده شود.

ارزش غذایی خیار

خیار یک خوراکی کم کالری حاوی بسیاری از ویتامین ها و مواد مغذی ضروری است. این میوه خوش طعم و مفید منبع بسیار خوبی برای تامین ویتامین هایی نظیر ویتامین ث، ویتامین کا، ویتامین آ و عناصر ضروری مانند مولیبدن، پتاسیم، منگنز، سیلیکات و فولات است. این گیاه عمدتا از آب تشکیل شده از اینرو هضمآسانی دارد. همچنین خیار مملو از فیبر و اسیدهای چرب امگا۳، روی، نیاسین و پروتئین هم هست.

جدول ارزش غذایی و خواص خیار

 مواد و محتویات مقدار در 100 گرم 
 انرژی15 کیلو کالری 
 چربی0/11 گرم 
 پروتئین0/65 گرم 
 کربوهیدرات3/6 گرم 
 فیبر0/5 گرم 
 قند1/6 گرم 
 سدیم 2 میلی گرم
 پتاسیم147 میلی گرم 
 کلسیم16 میلی گرم 
 مس0/041 میلی گرم 
 منیزیم13 میلی گرم 
 منگنز0/079 میلی گرم 
 فولات7 میکروگرم 
 ویتامین آ105 واحد 
 ویتامین ای0/03 میلی گرم 
 ویتامین کا16 میکروگرم 

خواص خیار و فواید درمانی

خیار از دیدگاهطب سنتیدارای مزاجی سرد و تر است، بنابراین مصرف آن برای افراد دیابتی و خشکی بدن بسیار مفید است. سایر خواص و فواید درمانی آن عبارتند از:

  • خیار دارای مادهای شبیه انسولین بوده و مصرف آن به کاهش قند خون کمک می کند.
  • به دلیل میزان بالای آب و فیبر موجود در خیار، این میوه خاصیت ملین داشته، برای درمان یبوست و کاهش وزن مفید است.
  • مصرف خیار برای کاهش عطش و حرارت بدن بسیار مناسب است و به دلیل خاصیت مدر بودن در کاهش صفرای خون، زردی، یرقان و حرارت کبد مفید است.
  • خوردن خیار، اثری آرام بخش و خواب آور دارد و تشویش، اضطراب و ناراحتیهای عصبی را کاهش میدهد. خواص خیار بر آرامش اعصاب تا جایی است که تحقیقات نشان داده، بوییدن خیـار شدت هیجان، شهوت و تا حدّی لرزش اندام را تخفیف می دهد و برای تسکین سردرد نیز مفید است. در حقیقت وجود مقادیر زیاد ویتامین های گروه ب که به ویتامین های القاء کننده احساس خوب شهرت دارند باعث این خاصیت مهم خیار شده اند.
  • از دیگر خواص خیار که آن را به میوه ای سودمند برای همگان تبدیل کرده، کاهش کلسترول و یا چربی بد خون و تنظیم قند خون است. مصرف خیار در کاهش اسید اوریک خون نیز موثر است.
  • خیار سرشار از آنتی اکسیداناست. مصرف این آنتی اکسیدانهای طبیعی به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان کمک کرده و با عفونت ها مقابله می کند.
  • افزایش شادابی و طراوت پوست نیز از خواص خیار است. ماسک های تهیه شده با خیار یک آبرسان طبیعی پوست محسوب شده، دارای خاصیت پاکسازی و تمیز کنندگی پوست است و باعث رفع چین و چروک، نرمی و لطافت پوست میشود. استفاده از ماسک خیار برای کاهش تورم اطراف چشم و رفع تیرگی زیر چشم نیز زیر بسیار مرسوم است.
  • مصرف موضعی خیار برای درمان سوختگیهای خفیف پوست موثر است و باعث بهبود و تسکین درد محل سوختگی میشود.

مضرات خیار و موارد منع مصرف

  1. با توجه به اینکه خیار دارای طبع سرد و تر است، افراد دارای مزاج سرد بایستی در مصرف آن احتیاط کنند.
  2. زیادهروی در مصرف خیـار برای اشخاصی که معده و روده حساسی دارند مضر است و باعث خلط و درد پهلو می شود.
  3. بهتر است خیار را با نمک میل نمود، زیرا نمک دفع آب فراوان موجود در خیار را آسان می کند و ناراحتی معده را کاهش میدهد. البته افراد دارای فشار خون بالا بایستی از مصرف خیار با نمک اجتناب کنند.

گردآوری: مجله اینترنتی وب