پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا
از چه سنی به کودکمان زبان و ریاضی یاد بدهیم؟
اگر شما هم از والدین همیشه نگرانی هستید که میترسید برای آموزش دادن به فرزندتان دیر شود، پیشنهادهای ما در این مطلب را بخوانید. ما به شما از سن مناسب آموزش دادن به فرزندتان میگوییم.
شاید تا یکی، دو دهه پیش، با گذشتن بچهها از 5 سالگی نگرانی والدین برای آموزش دیدنشان شروع میشد اما چند سالی است که دامنه این نگرانیها گستردهتر شده و به سن کودکستان و حتی یکی، دو سال اول زندگی کودکان کشیده شده است. هنوز کودک زبان باز نکرده والدین کارتهای آموزش زبان انگلیسی را پیش چشمش میگیرند و هنوز مفهوم اعداد را نمیداند قلم و کاغذ به دستش میدهند تا نامش را بنویسد.
اگر شما هم از والدین همیشه نگرانی هستید که میترسید برای آموزش دادن به فرزندتان دیر شود، پیشنهادهای ما در این مطلب را بخوانید. ما به شما از سن مناسب آموزش دادن به فرزندتان میگوییم.
آیا وقتش رسیده؟
اگر با بردن کودکتان از این مرکز استعدادیابی به آن مرکز به دنبال اثبات نبوغ و توانایی خارقالعادهاش در یادگیری هستید، دست نگه دارید. محققان توصیه میکنند کودکتان را تا قبل از سه سالگی به هیچ عنوان در معرض این تستها قرار ندهید. اگر شما از مادران عجولی هستید که میخواهید در چند ماهگی هوش فرزندتان را آزمایش کنید و هنوز یک ساله نشده او را با کمک تجهیزات جدید آموزشی باسواد کنید، باید بگوییم راه طولانی و بینتیجهای را میروید. پیشنهاد محققان این است که حوصله و صبرتان را نگهدارید برای وقتی که میدانید تلاشتان ثمر دارد.
بعد از سه سالگی با آزمونهای مختلفی که توسط کارشناسان و در دورههای مختلف انجام میشود میتوانید به این نتیجه برسید که فرزندتان میتواند زودتر از موعد خواندن و نوشتن را یاد بگیرد یا نه.
چه موقع ریاضی یاد میگیرد؟
با کارشناسان آموزشی مشورت کنید و بعد سراغ اعداد بروید
برای شروع یادگیری اعداد و ریاضی، کودک باید به تفکر انتزاعی رسیده و توان درک مفهوم اعداد را داشته باشد. برای یافتن راه مناسب برای آموزش کودک بهترین کار این است که کودک با کمک یک کارشناس آموزشی مورد آزمون قرار گیرد و اگر قصد آموزش ریاضی به فرزندتان را دارید و در اوایل نتیجه خوبی از آموزش دیدنش میگیرید، بیوقفه پیش نروید. اگر او در فرآیند یادگیری مشکل داشت باید با قرار دادن وقفه سه تا شش ماهه، آموزش او را دوباره ازسر بگیرید. اگر احساس کردید روند یادگیری فرزندتان بسیار کند یا متوقف شده، یک مشاور آموزشی را در جریان قرار دهید.
از اینها کمک بگیرید
پازلها به توانایی ساختاری کودک کمک میکنند. هر چیزی که در ذهن کودک با مسائل ارتباط برقرار کند و توانایی ساختاری و ساختمانی کودک را افزایش دهد به نحوی با منطق و ریاضی او مرتبط است. در بازیهای کودکان که با یکدیگر توپ را دست به دست میکنند هم میتوان چند هدف را در یک فعالیت گنجاند و مفهوم عدد و شمردن را به آنها یاد داد.
چه زمانی حروف را یاد میگیرد؟
پیش از هر چیز کودک باید توانایی تشخیص حروف الفبا را داشته باشد. یادگیری این حروف هم در اغلب کودکان در پایان دوره پیشدبستانی یعنی حدود پنج تا پنج و نیم سالگی اتفاق میافتد. البته راههای دیگری هم برای یادگیری حروف الفبا قبل از ورود به مدرسه وجود دارد که معمولا از طریق روزنامه، مجلات، کتابها و علائمی است که در رسانههای مختلف وجود دارد. در تحقیقات مختلفی که انجام شده، مشخص شده کودکانی که برنامههای آموزشی تلویزیون را تماشا میکنند میتوانند حتی در سه سالگی حروف را تشخیص داده و بازشناسی کنند.
در حقیقت میزان توانمندی کودکان در درک و فهم به فرآیند ابتدایی یادگیری بازمیگردد. از 6 ماهگی به بعد توان غضروفی بچهها شکل میگیرد. بچهها با اشکال متفاوت آشنا شده و شناخت از طریق دست و دهان انجام میشود. برای یادگیری حروف میتوانید از طریق بازی وارد شوید. فرآیند شناخت حروف، بچهها را با کلمات و تطبیق کلمات از لحاظ مفهومی با مصداق خارجی آن فراهم میکند.
از اینها کمک بگیرید
از مکعبهای پلاستیکی یا کتابهای مصور و رنگآمیزی میتوانید برای آموزش استفاده کنید. البته این روزها که کودکان به موبایل و تبلت علاقه ویژهای نشان میدهند میتوانید از اپلیکیشنها و نرمافزارهای مختلف نیز کمک بگیرید.
چه موقع خواندن را یاد میگیرد؟
ببینید آماده است ؟
بسیاری از محققان به والدین و مربیان توصیه میکنند تا زمانی که کودکان به سن عقلی شش سال و شش ماه نرسیدهاند به آنها خواندن یاد ندهید اما حالا آمادگی برای خواندن به عوامل زیادی بستگی دارد که برای کودکان مختلف در زمانهای متفاوت اتفاق میافتد. آمادگی کودکان برای یادگیری در نتیجه تجارب رسشی و محیط پیرامون ایجاد میشود که میتواند در سنین پایین نیز اتفاق بیفتد. سن مناسب برای خواندن در کودکان بسیار متفاوت است آنها میتوانند از سه تا 11 سالگی خواندن را شروع کنند اما به طور کلی خواندن در سنین بین چهار تا 10 سالگی اتفاق میافتد.
اما عجله نکنید؛ اگر فرزندتان مهارتهای اساسی و زیربنایی را کسب نکرده باشد نباید او را مجبور به یادگیری و خواندن کنید. اجبار به خواندن زودتر از موعد در بسیاری از موارد باعث سرخوردگی و ناراحتی کودک میشود. به طور کلی اگر کودک شما در هر سنی ویژگیهای زیر را از خود بروز دهد، میتوان گفت آمادگی خواندن دارد:
- وانمود میکند که در حال خواندن است.
- از صداهایی که حروف ایجاد میکنند آگاه است.
- به کلمات نوشته شده در خیابانها، تلویزیون، مجلات و کتاب توجه میکند.
- معنی برخی کلمات ساده را میداند.
- میتواند نام و نامخانوادگی خود را تلفظ کند.
از اینها کمک بگیرید
نگاه کردن به تصاویر و بازی با حروف آهنربا دار یا حتی خواندن شعر و ترانه میتواند به یادگیری خواندن کودکان کمک زیادی کند.
چه موقع زبان دوم را یاد میگیرد؟
در آموزش زبان دوم به کودک نکته قابل توجه این است که باید زبان مادری یا زبان اول برای کودک به طور کامل جا بیفتد و به عبارت دیگر کودک تسلط کامل بر زبان مادری داشته باشد. کودکانی که هنوز برخی حروف را به جای هم استفاده میکنند، حرف خاصی را نمیتوانند تلفظ کنند و برخی کلمات را جابهجا ادا میکنند برای آموزش زبان دوم آماده نیستند.
پیشبینی میشود کودک بین سه تا سه سال و نیم به زبان مادری تسلط پیدا کند و کلمات و حروف را راحت ادا کند بنابراین از این سن میتوان کمکم زبان دوم را وارد کرد. اما اگر کودکی چهار یا پنج سال دارد و هنوز بیان کلمات برای او مشکل است، برای یادگیری زبان دوم آماده نیست. پس نمیتوان سن را معیار قرار داد. تنها معیار قابل اعتنا توانایی کودک در گفتوگو به زبان مادری و زبان اولش است.
از اینها کمک بگیرید
اگر کودکتان به کامپیوتر یا تبلت علاقه دارد استفاده از کیبورد یکی از ابزارهایی است که میتواند شناخت حروف انگلیسی را برای او فراهم کند. اگر فکر میکنید مشکل کودک در یادگیری زبان عدم تمرکز است، تمرینهای تمرکز را با او انجام دهید.
چه موقع میتواند بنویسد؟
واقعیت این است که فرآیند خواندن پیش از نوشتن اتفاق میافتد. هر چند کودکان اول مداد را در دستشان میگیرند و شروع به خطخطی کردن میکنند. آنها در بازیهایشان معمولا از علامتهای نوشتاری استفاده میکنند و مثلا نسخه پزشک را مینویسند. وظیفه شما به عنوان والدین کودک این است که با دیدن این علائم به منظور تقویت مهارت نوشتن در کودکتان از او بخواهید منظور خودش را از این علائم بیان کند. اگر کودک چند بار در املای خود یک کلمه را اشتباه بنویسد، میتواند نشانه آن باشد که حافظه تصویری کودک مشکل دارد.
از اینها کمک بگیرید
اگر در تلاش هستید کودکتان نوشتن یاد بگیرد میتوانید چند کار انجام دهید؛ مثلا میتوانید برای کودک همیشه کاغذ و مداد رنگی آماده کنار بگذارید یا با هم نامهای برای یکی از اقوام یا دوستان بنویسید. قبل از نوشتن کلمه برخی وسایلی که با حروفی مشابه نوشته میشوند را بیاورید و به کودک نشان دهید.
گردآوری : گروه سبک زندگی سیمرغ
www.seemorgh.com/lifestyle
منبع : مجله سیب سبز
مطالب پیشنهادی :
گردآوری : گروه سبک زندگی سیمرغ
www.seemorgh.com/lifestyle
منبع : مجله سیب سبز
مطالب پیشنهادی :
10 نکته مهم در آموزش توالت رفتن به کودکان
4 نکته مهم در آموزش آداب غذا خوردن به کودک
آموزش الفبا به کودکان قبل از مدرسه، درست یا نادرست؟
مسائل اقتصادی را چگونه به کودک مان آموزش دهیم؟
چگونه رنگها را به کودکان آموزش دهیم؟
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست