سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

ژنرال مشرف و وضعیت امنیتی پاکستان


ژنرال مشرف و وضعیت امنیتی پاکستان
تحولات سیاسی اخیر پاکستان با بازیگران متنوع و گاهی دیدگاه های متفاوت، ممکن است با شیب تندی به تغییر سیاست آمریکا در پاکستان منجر شود و این امر بطور قطع برای شخص ژنرال پرویز مشرف رئیس جمهوری پاکستان خوشایند نخواهد بود.
فشارهای فزاینده بازیگران اصلی بحران پاکستان بر ژنرال مشرف، تا حدود زیادی غیر قابل پیش بینی بود. وی تصور نمی کرد که حساسیت های بازیگران فرامنطقه ای از جمله آمریکا و انگلیس تا این حد بالا و فزاینده باشد. اما با وجود نگرانی مشرف، حضور «جان نگروپونته» قائم مقام وزارت امور خارجه آمریکا در پاکستان نشان داد برغم تحلیل های رسانه های غربی (به طور عمده اروپا) مبنی بر سقوط قریب الوقوع رئیس جمهوری پاکستان، نشانه های استمرار حضور مشرف در صحنه سیاسی پاکستان تقویت شده است.
بعد از گذشت سه هفته از بحران موجود در پاکستان و با وجود نگرانی های امنیتی آمریکا و نه به خطر افتادن دمکراسی، کاخ سفید با اعزام نگروپونته نشان داد که می خواهد مشرف در صحنه سیاسی پاکستان باقی بماند. به طور قطع برای آمریکا و همچنین مشرف، امنیت پاکستان مهم تر از روشن نگاه داشتن چراغ دمکراسی حداقلی در این کشور بوده و این نکته را مشرف بارها تصریح کرده است. از دیدگاه آمریکا، گفتگوی رئیس جمهوری پاکستان با احزاب سیاسی مخالف دولت و پیگیری شعار آشتی ملی مهم است، اما همانطور که مشرف نیز تأکید کرده امنیت پاکستان و حفظ وضعیت موجود این کشور در قامت یک متحد پایدار در برخورد با آنچه که واشنگتن دهشت افکنی می نامد، بسیار حیاتی است.
از نگاه آمریکا یکی از مولفه های اصلی امنیت پایدار در پاکستان، تقویت نیروهای میانه رو است. نگروپونته نیز در دیدار با مشرف تصریح کرده که آشتی بین نیروهای سیاسی میانه رو ضرورت دارد. گفتگوهای وی با بی نظیر بوتو رهبر حزب مردم و آرامش نسبی که از در پاکستان حاکم شده است، نشان می دهد که آمریکایی ها در حال نزدیکی به وضعیت دلخواه خود هستند، بنابراین نشانه ای از وجود وخامت وضعیت سیاسی مشرف مشاهده نمی شود.
برخی رسانه های غربی بویژه رسانه های اروپایی همزمان با سفر نگروپونته به اسلام آباد، در تحلیل های خود تأکید می کنند که سفر این مقام آمریکایی به اسلام آباد به معنای دوری آمریکا از ژنرال مشرف و نزدیکی به سمت نخبگان ارتش و نیروهای میانه رو محسوب می شود و یا اینکه فرماندهان ارشد ارتش از عملکرد مشرف رضایت ندارند و این امر ممکن است به تغییراتی در صحنه سیاسی پاکستان منجر شود. به نظر می رسد دیدگاه های مطرح در این زمینه با القائات خاصی منعکس شده و تلاش دارد تا به اهداف از پیش تعیین شده لابی ها و محافل خاص داخلی و خارج از پاکستان علیه مشرف نایل شود.
رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا پس از آغاز بحران سیاسی در پاکستان گفته بود که توانایی مشرف در ادامه مشارکت در مبارزه با دهشت افکنی به توانایی وی در نحوه اداره اوضاع و فرو نشاندن بحران بستگی خواهد داشت.
انعطاف مشرف درموضوع کناره گیری از فرماندهی ارتش و برگزاری انتخابات پارلمانی در هشتم ژانویه، نشانه های اداره مناسب پاکستان بود. از سویی دیگر آمریکایی ها روابط و مناسبات خود را با ارتش پاکستان به عنوان کلید سیاست در این کشور همواره حفظ کرده اند و در شرایط فعلی نیز مشرف با وجود تحت فشار قرار گرفتن، مهره مناسبی برای حفط امنیت و یا به عبارت صحیح تر هویت امنیتی پاکستان محسوب می شود. تأکید چندباره مشرف مبنی بر اینکه ادامه وضعیت فوق العاده برای حفظ سلاح های هسته ای و دور نگه داشتن این سلاح ها از دست افراط گرایان است، نشان می دهد که دغدغه های آمریکایی ها بطور کامل از سوی مشرف درک شده است.
واشنگتن پست در شماره اخیر خود در همین زمینه نوشت که «بوش در واکنش به بحران پاکستان از مشرف خواسته که وضعیت فوق العاده را لغو و انتخابات را برگزار کند». این سخنان نشان می دهد که هنوز در راس کاخ سفید، مشرف را همچنان جبهه مستحکم و قوی در برابر افراط گرایان و تندروها قلمداد می کنند. «پاسخ بوش به این بحران ناشی از محاسبات کاخ سفید دراین باره است که مشرف بهترین امید پاکستان برای آوردن دمکراسی به این کشور و مبارزه با افراط گرایان است». به نوشته این روزنامه آمریکایی، «با وجود تردیدهای گسترده درباره اعتقاد مشرف به دمکراسی و توانایی وی در دستیابی به اهداف ترسیم شده، این ارزیابی بوش در دو هفته گذشته تغییری نکرده است». هویت پاکستان در پرتو سلاح های هسته ای این کشور تعریف شده است. به نظر آمریکایی ها این هویت باید در پرتو دمکراسی هدایت شده تقویت شود. ژنرال مشرف می ماند، چون که معنای هویت امنیتی در پاکستان را درک کرده و آمریکایی ها نیز حاضر نیستند شرایطی را بوجود بیاورند که هویت امنیتی تعریف شده برای پاکستان خدشه دار شود. خدشه دار شدن هویت امنیتی پاکستان به طور قطع به سیاست ها و اهداف منطقه ای کاخ سفید آسیب جدی وارد می کند.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید