یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

توفان حوادث دموکراسی نوپای افغانها را در می نوردد


توفان حوادث دموکراسی نوپای افغانها را در می نوردد
افغانستان در سال ۲۰۰۶میلادی با تحولات مهم سیاسی، نظامی و اجتماعی روبه رو بود. تشكیل مجلس شورای ملی،رای اعتماد به وزرای پیشنهادی رییس جمهوری، درگیری نیروهای ائتلاف با شورشیان، افزایش حملات انتحاری، كنفرانس لندن، گسترش ماموریت نیروهای ناتو در سراسر افغانستان و افزایش كشت خشخاش اهم رویدادهای مهم این كشور بوده است.
افغانستان در سال ۲۰۰۶ میلادی با تحول مهمی در ساختار قوه مقننه رو به رو شد، مجلس شورای ملی این كشور برای اولین بار پس از ۳۰سال جنگ داخلی بار دیگر تشكیل شد كه بارقه ای از امید در دل افغانها زنده كرد.مردم افغان انتظار داشتند كه با آغاز كار مجلس روند قانونمند شدن امور ساماندهی و از بی نظمی هایی كه طی چهار سال گذشته در هزینه كردن كمك های جامعه جهانی شاهد بودند، پیشگیری شود.
نمایندگان مجلس شورای ملی پس از یك هفته آغاز به كار مجلس كه با تدابیر شدید امنیتی همراه بود، «محمد یونس قانونی» از منتقدان دولت «حامد كرزای» رییس جمهوری را به عنوان رییس مجلس انتخاب كردند.حامد كرزای رییس جمهوری افغانستان نیز لیست ۲۵وزیر پیشنهادی خود را كه در آن تعداد كمی از نیروهای مجاهدین به خصوص اتحاد شمال حضور داشتند به مجلس برای دادن رای اعتماد ارائه كرد.
در این زمان كه «عبدالله عبدالله» وزیر خارجه وقت و از یاران شهید «احمد شاه مسعود » در حال دیدار از آمریكا بود، فهرست وزیران پیشنهادی بدون نام او به مجلس ارائه شد.حضور كمرنگ مجاهدین در كابینه كرزای این چالش را برای دولت ایجاد كرد كه برای اخذ رای اعتماد از مجلس كه اغلب نمایندگان را نیروهای مجاهدین تشكیل می داد با مشكلات زیادی رو به رو شود.در كابینه پیشنهادی كرزای علاوه بر شخصیت های قدیمی افرادی مانند «رنگین دادفر اسپنتا» وزیر خارجه، «ضرار احمد مقبل» وزیر داخله (كشور) ، «حیدر رضا» وزیر تجارت و صنایع، «گل حسین احمدی» وزیر حمل و نقل، «ثریا صبح رنگ» وزیر امور زنان و «اكبراكبر» به عنوان وزیر امور مهاجرین معرفی شدند.
از چهره های شاخص مجاهدین «محمداسماعیل خان»والی اسبق ولایت هرات به عنوان وزیر انرژی و آب در كابینه كرزای حضور داشت و سایر وزرا اغلب تكنوكرات های از غرب برگشته بودند.رییس جمهوری افغانستان، «فضل الهادی شینواری» را برای ریاست دادگاه عالی (قوه قضائیه) و با هشت عضو این نهاد به مجلس معرفی كرد كه به غیر از شینواری سایر نامزدها اغلب دارای تحصیلات جدید علم حقوق بودند. افرادی كه به مجلس معرفی شدند،از جمله «فضل الهادی شینواری ، حیدر رضا، سید مخدوم رهین ، گل حسین احمدی، محمد امین فرهنگ و ثریا صبح رنگ موفق به كسب رای اعتمادنشدند.
كرزای پس از آن كه مجلس به شینواری رای اعتماد نداد، برای اولین بار در تاریخ قضائی افغانستان فردی را با تحصیلات جدید به عنوان رییس دادگاه عالی به این مجلس معرفی كرد.«عبدالسلام عظیمی» تحصیلكرده رشته حقوق دانشگاه «الازهر»كه دكترای خود را از آمریكا دریافت كرده بود، از مجلس شورای مجلی افغانستان رای اعتماد گرفت.
افغانستان با آغاز سال ۱۳۸۵خورشیدی نیز با افزایش حملات شورشیان مسلح مخالف دولت در ولایات جنوبی و شرقی كشور مواجه شد كه این مساله باعث ناامیدی مردم از روند بوجود آمده در كشور شد.در ماه مه ۲۰۰۶میلادی درگیری شورشیان با نیروهای ائتلاف به رهبری آمریكا و نیروهای افغان در شهرستان «موسی قلعه» ولایت هلمند آغاز و سه ماه ادامه داشت با وساطت متنفذین محلی پایان یافت.همزمان با ادامه درگیری ها در جنوب، شعله های جنگ به شهرستان های «ژیری» و «پنجوایی» ولایت قندهار هم سرایت كرد.
تلفات سنگین وارده به شورشیان در هلمند و قندهار نه تنها قدرت مانور آنان را كاهش نداد، بلكه شعله های جنگ خانمانسوز به ولایت های ارزگان و زابل نیز كشیده شد.به علت ضعف ساختار امنیتی در جنوب افغانستان نیروهای شورشی طی چند حمله جداگانه شهرستان های «چوره»، «ارزگان»، «ناوه» و « گرمسیر» هلمند را تصرف كنند.شدت درگیری ها در قندهار، هلمند، زابل و ارزگان به حدی بود كه اعلام شد سه هزار و ۷۰۰شورشی در نبرد با نیروهای افغان و بین المللی كشته شدند.شورشیان به رغم تحمل تلفات بر شدت نبردها افزودند و هر ماه بیش از ۶۰۰ حمله علیه نیروهای امنیتی افغان و بین المللی انجام گرفت.انجام حملات انتحاری توسط شورشیان نیز یكی از تحولات مهم سال ۲۰۰۶میلادی در افغانستان بود كه این حملات از ابتدای سال تاكنون به بیش از ۱۱۰مورد رسید كه حدود ۳۰۰غیرنظامی و ۲۰نظامی در جریان این حملات كشته شده اند.
در حالیكه نگرانی درباره افزایش حملات شورشیان در جنوب و شرق افزایش یافته بود، نیروهای بین المللی و افغان توانستند با اجرای چندین عملیات نظامی اوضاع را تحت كنترل نسبی درآورند.تشكیل كنفرانس لندن با شركت بیش از هفتاد كشور و نهادهای جهانی دستاورد بزرگی برای دولت حامد كرزای رییس جمهوری افغانستان در سال ۲۰۰۶بود.
كنفرانس لندن در حقیقت افق جدیدی را به روی افغانستان گشود و بار دیگر این كشور مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفت.از دیگر رویدادهای سال ۲۰۰۶میلادی گسترش ماموریت ناتو درسراسر افغانستان است كه پس از سقوط حكومت طرفدارشوروی سابق سال های تلخ انزوا را تجربه كرده بود و تلاش داشت بار دیگر توجه جامعه جهانی را جلب كند.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید