چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


شعارعدالت و طرح تحول اقتصادی


شعارعدالت و طرح تحول اقتصادی
طرح تحول اقتصادی از هفت محور اساسی، اقتصاد کشور را هدف قرار داده است که اجرای دقیق این محورها تاثیر قابل توجهی بر کاهش میزان تورم و رفع چالش های اقتصادی خواهد داشت. هر هفت محور طرح تحول اقتصادی تاکنون در برنامه چهارم و سند چشم انداز۲۰ ساله کشور مورد تاکید قرار گرفته است. اگر به صورت سیستمی مولفه های این طرح را مورد مطالعه قرار دهیم، مشخص خواهد شد که هر یک از این مولفه ها خاصیت ضد تورمی دارند. اصلاح نظام توزیع کالاها و رفع مشکلات ساختاری نظام گمرکی در کشور که در طرح تحول اقتصادی پیش بینی شده است ، موجب تسهیل صادرات و سامان دهی واردات خواهد شد که این امر در میان مدت به کاهش نرخ تورم در کشور کمک خواهد کرد. رفع موانع تولید و جهت دهی تسهیلات بانکی به سمت تولید و اشتغالزایی از دیگر اجزای طرح تحول اقتصادی است که به عقیده تمام کارشناسان توسعه فعالیت های تولیدی موجب کاهش قابل توجه نرخ تورم در کشور خواهد شد. اجرای این بخش از طرح تحول اقتصادی تنها موجب جهش موقتی قیمت در یک محدوده زمانی می شود که دولت با برنامه ریزی دقیق آن را به خوبی مهار خواهد کرد. تصور اینکه پرداخت یارانه ها به صورت نقدی به اقشار مختلف جامعه تورم زا است، اشتباه است چرا که قرار نیست پول جدیدی به اقتصاد کشور تزریق شود، بلکه در این طرح، روش پرداخت تغییر می کند. در این طرح یارانه ها به روش عادلانه ای به دست مصرف کننده آن می رسد. باید هوشیار باشیم که عده ای می خواهند با تفسیرهای غلط از طرح تحول اقتصادی دولت، امنیت روانی و اقتصادی جامعه را بر هم زنند. در این طرح اقتصاد ایران شامل نظام های مالیاتی،بانکی،گمرکی، توزیع، پول و یارانه و بهره وری که از مولفه های مورد اصلاح در این طرح می باشند،است .
اصلاح زیرساخت های اقتصادی کشور که شامل این هفت مولفه می شود، محیط کسب و کار را رونق می دهد و استفاده از منابع به بهترین وجه انجام می گیرد و باعث ارتقای بهره وری می شود و سرمایه و منابع بانکی به جای دلال بازی و واسطه گری به سمت تولید هدایت می شود. با وضع عادلانه گرفتن مالیات از کسانی که باید مالیات پرداخت کنند راه برای خرج شدن مالیات برای افرادی که مستحق آن هستند هموارتر می شود. همه معتقدند که نقدینگی عامل تورم است اما اگر نقدینگی و منابع موجود نزد بانک ها خوب مدیریت شود و به سمت تولید و فعالیت های مولد اقتصادی هدایت شود موجب خواهد شد تا تهدیدها به فرصت خوب اقتصادی تبدیل شود. نظام گمرکی کشور ما دو مشکل اساسی دارد.مشکل نخست سیستم گمرکی مبتنی بر یک سیستم فراگیر الکترونیکی و سیستم کنترل دقیق نیست و مبادی ورودی کالا به کشور زیاداست و دوم نیز بر اساس بررسی دولت در حال حاضر ۶۰ اسکله غیرمجاز در امر واردات کالا به کشور وجود دارد و معنی آن این است که کالای قاچاق به راحتی وارد کشور می شود و روز به روز تولیدات داخلی ما را فلج می کند و شما هر روز شاهد تعطیلی کارخانه ای هستید. در این طرح دولت به سراغ این اسکله های غیرمجاز رفته و مصمم به تعطیل کردن آنها می باشد تا با برقراری سیستم گمرک الکترونیکی ، کالاهای وارداتی را مبدا تا مقصد با روش کدینگ و بارکد بر روی کالا ردگیری نماید. تمام حقوق گمرکی این کالاها را بدون اینکه مفاسدی چون چانه زنی و رشوه آن را تهدید کند دریافت کند. یکی از واقعیت های تلخ اقتصاد ایران این است که هیچ نظم منطقی و عادلانه بر نظام مالیاتی کشور وجود ندارد.تحقق شعارعدالت محوری هدف اصلی دولت نهم از اجرای طرح تحول اقتصادی است.اصلاح ساختار اقتصادی کشور در راستای برقراری و توسعه عدالت اجتماعی است.
دستیابی به رشد باثبات اقتصادی و اصلاح در بخشهای کلیدی و حساس اقتصادی نظیر شبکه بانکی ، مالیاتی، گمرکی، توزیع وبهره وری از دیگر اهداف و جهت گیری های دولت در اجرای این طرح است.طرح تحول اقتصادی در راستای دستیابی به آرمانهای چشم انداز ۲۰ ساله کشور است . این امر با افزایش نوآوری و بهره وری، افزایش سرمایه گذاری ، رشد تولید و ثروت، کنترل تورم، خروج از اقتصاد نفتی، روان سازی و شفافیت امور و رانت زدایی و توزیع عادلانه منابع محقق خواهد شد. به طور کلی طرح تحول اقتصادی فارغ ازچگونگی روند فرآیند اجرای آن، تاثیرات ساختاری عمیق و شگرفی را در ساختار بخشهای حساس اقتصادی خواهد داشت. کاهش وابستگی بودجه های سنواتی به درآمدهای نفتی بااصلاح نظام مالیاتی، کاستن از شکاف طبقاتی دهکهای درآمدی، بهبود وضع فقرای جامعه با اصلاح نظام یارانه ها و کوتاه شدن دست دلالان از جمله این تاثیرات است.طرح تحول اقتصادی درنتیجه دو سال کار کارشناسی “ستاد راهبردی دولت” برمبنای هفت محور اصلاح نظام یارانه ها، اصلاح نظام مالیاتی، گمرکی، بانکی، توزیع کالا و خدمات نظام ارزش گذاری پول ملی و بهره وری شکل گرفته است. در زمینه اجرای طرح تحول اقتصادی اجماع بین همه دلسوزان نظام و عموم مردم وجود دارد و هیچ شکی در مورد ضرورت اجرای این طرح نیست .
وجود برخی نقدها در مورد طرح تحول اقتصادی در مورد روش های اجر است که ابهاماتی را مطرح می کنند. اقتصاد پاشنه آشیل حکومت ها است و اگر تدبیر نشود مشکلاتی برای جوامع در برخواهد داشت. به رغم موفقیت های نظام اسلامی درسه دهه اخیر در عرصه های علمی، تکنولوژی ، نظامی و مهندسی اما در زمینه اجرای طرح های اقتصادی اهداف تعیین شده به درستی محقق نشده است. درشرایط فعلی کشور هزینه بالایی در مورد مسائل اقتصادی پرداخت می کند و دشمن سیاست های خصمانه خود را در این مورد دنبال می کند. باتوجه به اینکه اقتصاد سیستم پویا و در حال حرکت است به‌طوردائم نیاز به مراقبت دارد و اشتغال ، تورم و بیکاری دغدغه همه کشورها است که محدود به جمهوری اسلامی نمی شود. مدیریت اقتصاد یکی از ضعف های موجود است که با وجود پرداخت یارانه ها و اجرای طرح های متعدد توسعه ای برای دستیابی به عدالت اجتماعی تاکنون نتوانسته فاصله طبقاتی را کاهش دهد.
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید