جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ایالات متحده آمریکا هم پیمانان خود را از دست می دهد


ایالات متحده آمریکا هم پیمانان خود را از دست می دهد
از دیدگاه نظامی تخلیه پایگاه های نظامی در مدت تعیین شده شش ماهه از طرف تاشکند، مشکل حادی بنظر نمی رسد. اما از دیدگاه سیاسی از دست دادن هم پیمان، کاملا ضایعه مهمی برای آمریکا می باشد. اکنون دولت "اسلام کریموف" می بایست با فشار بی مانندی که از طرف غرب وارد خواهد شد روبرو گردد. به هرحال واضح است که چین و روسیه به شریک خود در سازمان همکاری های شانگهای پشت ننمودند.
بتازگی "نیکلاس برنز" معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور مسائل سیاسی از لغو بازدید خود از تاشکند خبر داد. "برنز" در مصاحبه خود با روزنامه نیویورک تایمز " The New York Times" اعلام داشت که "بعد از اینکه اخطاریه ای در خصوص تخلیه پایگاه های نظامی از ازبکستان دریافت شد ما پنداشتیم که به صلاح نمی باشد در این برهه زمانی این بازدید صورت بگیرد". طبق گفته "برنز" ازبکستان "بخاطر عدم صلاحیت دولت در انجام اصلاحات در انزوا قرار گرفته است".
به هرحال در واقع، مسائل طور دیگری می باشند. نارضایتی غرب از رژیم غیر دموکراسی "کریموف" و گام هایی که غرب در این خصوص بر می دارد ، بعنوان مثال در مساعدت عدم استرداد پناهندگان ازبک که در قرقیزستان بسر می برند هنوز از "تاشکند" یک کشور مطرود در سطح بین المللی بوجود نیاورده است. از طرف مقابل مخالفت سرسختانه با اسلام رادیکالی در ازبکستان کم و بیش مورد تایید چین و روسیه قرار دارد.
علاوه بر این تمایلات غرب برای وادار نمودن کشورهای آسیای میانه برای شدت بخشیدن به فرایند دموکراسی سازی، در مسکو مفهوم نیست ، ازآنجایی که بنا بر عقیده مدیر انستیتو تحقیقات استراتژیک روسیه "یوگنی کوژوکین" ، "در نتیجه نقشه های خام فرآیند دموکراسی سازی، امکان بروز انفجار اجتماعی و سیاسی وجود دارد که در نتیجه آن رژیم های شناخته شده را رژیم های مسلمان و حتی نیروهایی با عقیده های کهنه پرستی جایگزین سازند." این خطر در آسیای میانه موجود می باشد و قبل از هرچیز در ازبکستان و تاجیکستان. آنطور که کارشناس " کوژوکین" اشاره می نماید " به آسانی می توان دولت "اسلام کریموف" را مورد انتقاد قرار داد، اما برای امروز انتخاب آلترناتیوی که شرایط را در این کشور تثبیت و پایدار نماید ، متاسفانه پیشنهاد نشده است ."
تخلیه پایگاه های نظامی در ازبکستان، مانع قابل ملاحظه ای برای آمریکا از لحاظ نظامی نخواهد بود. مطابق با نظر یک منبع موثق در مسکو، آمریکایی ها شروع به افتتاح پایگاه های جدید مثلا در خاک تاجیکستان نمی نمایند، اما حضور نظامی خود در قرقیزستان را تقویت خواهند نمود.
به هر حال ریسک سیاسی برای آمریکا بطور قابل توجهی افزایش پیدا می نماید. چرا که بعد از اینکه دولت "بوش" در مثال ازبکستان نشان داد که ، القاء فرایند دموکراسی سازی برای او مهم تر از روابط متفقانه است ، آشکار شد که فرایند دموکراسی سازی اولیه در کشورهای منطقه آسیای میانه به منظور افزایش حیطه تاثیرگذاری و تسلط آمریکا و حضور نظامی آن در منطقه می باشد و اصلا مبارزه با تروریسم بین الملل مطرح نیست.
این بازی ممکن است برای آمریکا به بهای از دست دادن دیگر هم پیمانان خود تمام شود. برای این که واشنگتن انتخابی که پیش روی دولت های حاکم قرار می دهد این است که فرایند دموکراسی را مطابق با نمونه های غربی انجام دهید و آنگاه با یکدیگر دوست خواهیم بود، یا به طریقه خود زندگی نمایید که در آن صورت طرد خواهید شد و این بیشتر یادآور باج گیری می باشد. این امر منجر به از بین بردن اعتبار بین المللی آمریکا و از دست دادن قدرت ملایمت "soft power" یا نیروی متقاعد سازی است که از ارزش بالایی نزد گروه نخبگان سیاسی آمریکا برخوردار است.
منبع : خبرگزاری نووستی روسیه