یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

آخرین مبارزه شوالیه ها در پاریس


آخرین مبارزه شوالیه ها در پاریس
فرانسوی ها كابوس ۲۱ آوریل ۲۰۰۲ را به فراموشی سپرده اند.آنها روز یكشنبه جدال بزرگی متفاوت از رقابت پنج سال پیش را تجربه خواهند كرد . این بار پس از یك دور مبارزه انتخاباتی، راست و چپ فرانسه و یا به عبارتی نیكولا ساركوزی نامزد حزب جنبش مردمی (UMP) و سگولن رویال نفر اول حزب سوسیالیست رو در روی هم قرارخواهندگرفت. بر روی كاغذ می توان گفت برتری با وزیر كشور سابق ، ساركوزی است اما تا شامگاه نفس گیر یكشنبه پاریس باید منتظر ماند .
دراین انتخاب مهم ساركوزی و رویال فقط دو نماد هستند، درواقع فرانسوی ها روز ۶ مه در دومین گزینش خود از میان نماینده دو نگرش و دوتفكراجتماعی سیاسی یكی را انتخاب خواهند كرد. شاید یكی از سؤال های مهم درمسیرانتخاب ۶مه این باشد كه آیا این بار نیز صندوق های رأی شاهد هجوم شهروندان فرانسوی خواهد بود ؟
در دور اول انتخابات، حدود ۳۷ میلیون فرانسوی یعنی بیش از ۸۵ درصد واجدین شرایط در رأی گیری شركت كردند كه از زمان شارل دوگل و نخستین انتخابات سراسری در سال ۱۹۶۵ بی سابقه بوده است. این اتفاق یك پیام واضح داشت و آن این بود كه فرانسوی ها دیگر نمی خواهند به واسطه یك انتخاب بیش از این به بیراهه روند و از همین رو بود كه رهبر پیر راستگرایان افراطی یعنی ژان ماری لوپن در مبارزه ای كه بیش از حد برایش سنگین بود نتوانست پیروز شود و احتمالاً این طرفداران فرانسوا بایرو هستند كه در نهایت با حضورپرانگیزه خویش از میان رویال و ساركوزی، یكی را راهی كاخ الیزه خواهند كرد .
● ترس همراه با امید
از میان دو مدعی الیزه ، ساركوزی از این كه توانسته بالاترین درصد رأی به نامزد راستگرایان را از سال ۱۹۷۴ كسب كند به خود می بالد . امید این سیاستمدار ۵۲ ساله این است كه با شكستن تابوها ، تغییر خطوط سیاسی و جذب آرای جبهه ملی ، بر چپ گرایان و راست گرایانی كه او را خطرناك توصیف می كردند ، پیروز شود .
وی در دور دوم می خواهد آرای برخی از طرفداران پر جنب و جوش لوپن را به سوی خود جذب كند اما سگولن رویال علاوه بر طرفداران چپگرای خویش، به جمع كردن آرای سرگردان در دور دوم اطمینان دارد. اكنون در دور دوم انتخابات حزب سوسیالیست به شدت به نفع وی بسیج شده است . شاید در پایان جدال سخت روز۶ می ، این دو نامزد نتوانند به اندازه اسمشان رأی جمع كنند اما با این همه ، رأی دهندگان انتظاراتی بلند از نامزد مورد حمایتشان دارند دست كم می خواهند یقین داشته باشند فردی كه به ریاست جمهوری فرانسه می رسد زندگیشان را تغییر خواهد داد.
دراین میان طرفداران نامزدهای شكست خورده ، هرچند از این كه نتوانستند به دور دوم راه یابند دلسرد و ناامید شده اند، اما می دانند كه آرایشان در دور دوم تعیین كننده خواهد بود . به هرحال لحظه ها برای دواردوگاه راست وچپ فرانسه به سختی می گذرد.
بازار گمانه زنی ها درپاریس بسیارداغ است، شرط بندی بزرگی درمیان است. آیا به راستی پیروزی ساركوزی قطعی است و وزیر كشور شیراك بر آستانه الیزه منتظر یك آری فرانسوی هاست یا آن كه همانند گذشته، شاهد برگشتن تمایلات و آرا نسبت به دور اول خواهیم بود و حادثه ای شگفت در انتخابات سال ۲۰۰۷ رخ خواهد داد؟
تحلیل گران پرآوازه رسانه های فرانسه باتكیه بر داده های مراكز نظرسنجی تلاش زائدالوصفی را برای پاسخ به عطش مخاطبان به عمل می آورند.
● پیشگویی جنجالی لوموند
درفضای غبارگرفته پاریس حرف های میشل نوبلكور ، سرمقاله نویس روزنامه لوموند وپاسخ های او به پرسش های مهم شهروندان فرانسوی شنیدنی است . نظرهای او رشته تصورهواداران خوشبین ساركوزی رابه هم ریخته است.
«به نظر من نباید تنها به آمار و احتمالات استدلال كرد . اگر انتخابات سال ۱۹۸۱ را نگاه كنید مشاهده می كنید كه خانم سگولن رویال وضعیتی تقریباً برابر با میتران دارد كه در دور اول ۲۵‎/۹ درصد آرا را به دست آورده بود و پشت سر ژیسكار دستن رئیس جمهور منتخب بود كه حائز ۲۸‎/۳ درصد آرا شده بود، اما در انتخابات امسال فاصله بسیار زیادی میان دو نامزد اول وجود دارد زیرا ساركوزی بیش از ۳۰ درصد آرا را به خود اختصاص داده است .
▪ نظر شما درباره سخنان آخرین میتینگ رویال چیست؟
به نظر من نفس سخنان وی زیاد تأثیر گذار نبود و به نظر من رویال باید لیاقت خود را برای دور دوم نشان دهد . همین طور فكر می كنم كه وی باید خیلی زودتر از اینها این سخنرانی ها را انجام می داد، شاید هم این سخنان پیش مقدمه سخنرانی های آینده وی باشد .
▪ آیا سگولن رویال می تواند تمام آرای چپ گرایان را نصیب خود كند؟
احتمالش هست، شما می بینید كه به محض پایان یافتن انتخابات تمامی كاندیداهای چپ گرا و چپ گرایان افراطی بویژه آرلت لاگیه ، بزان سونه و بووه از طرفدارانشان خواسته اند تا برمحور رویال صف اتحاد تاریخی تشكیل دهند تا راست گرایان را شكست دهند. فكر می كنم كه واكنش ضدساركوزی كه در میان چپ گرایان افراطی بسیار شدید است در دور دوم به نفع رویال موج آفرین باشد.
▪ جدا شدن اریك بسون از جمع طرفداران رویال و ملحق شدن وی به نیكولا ساركوزی سندی بر این مدعاست كه خانم رویال مشكلاتی جدی دربسیج سیاسی و جمع كردن هوادارانش دارد . آیا برخی از سوسیالیستهای قدیمی تمایل ندارند رویال به مشكل برخورد كند تا برای انتخابات سال ۲۰۱۲ آزاد تر باشند ؟
در اشاره به اریك بسون فكر می كنم وی فردی بود كه پس از معروف شدن به همقطارانش خیانت كرد، آنچه جالب خواهد بود این است كه وی آیا خواهد توانست از كتاب كوچكی كه در ماه ژانویه منتشر كرد و در آن نسبت به خطرات ساركوزی هشدارداد بهره بردای كند یا نه ؟ درست است كه برخی از سوسیالیست های قدیمی از رویال در مبارزات دور اول پشتیبانی كردند و برخی دیگر در زمان ظهور رویال در میان چهره های نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۷ شرط بستند كه رویال به مانع برخورد خواهد كرد، اما این طور نشد. من فكر می كنم با در نظر گرفتن آرای رویال، اوضاع برای آنان مشكلتر نیز خواهد شد و آنان مجبور هستند در مبارزات دور دوم انتخابات با هم متحد شوند .
از سوی دیگر بعد از این، انتخابات مجلس نیز وجود دارد و سناریوی مناسب تر برای حزب سوسیالیست و برای نمایندگان این حزب كه می خواهند دوباره به مجلس راه یابند و برای نامزدهایی كه می خواهند انتخاب شوند پیروزی رویال است. به همین دلیل فكر می كنم كه آنان محاسبات و ذهنیت های خویش برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۲ را موقتاً كنار خواهند گذاشت .
▪ نزدیكی وائتلاف تاریخی میان حزب سوسیالیست و حزب راست میانه در۶ می برچه اساسی می تواند باشد ؟
فكر نمی كنم نزدیكی استراتژیك میان حزب سوسیالیست و راست میانه بوجود آید . به نظر من هیچ كدام از این دو حزب هم این اتحاد را نمی خواهند . در مقابل، همگرایی های تاكتیكی میان این دوحزب وجود دارد از جمله درباره اصلاح نهاد های مدنی و ... همچنین رویال در این دوره پیشنهادهایی داده است كه صاحبان آرای سرگردان و آرای حزب میانه رو نسبت به آنها حساس هستند، مانند شعار «ششمین جمهوری با تقویت نیروهای پارلمان فرانسه» و «استقرار یك دموكراسی مشاركتی تر».
از طرفی فكر می كنم كه آنها نوعی همگرایی فكری درباره اروپا داشته باشند، به همین دلیل رویال و بایرو موافق یك پیمان جدید پس از شكست رفراندوم سال ۲۰۰۵ بودند و هر دوی آنها طرفدار برگزاری یك رفراندوم دیگر برای تصویب این معاهده در سال ۲۰۰۸ هستند. ترفند دیگر رویال برای جلب این عده، تفكر دولت بی طرف است كه قبلاً به وسیله ریموند بار در سال ۱۹۸۸ مطرح شده بود و رویال در سخنرانی اخیرش صراحتاً اراده ایجاد دولتی بی طرف را تكرار كرد .
● دوئل حیثیتی
درآخرین ساعات مبارزه دو كاندیدای راست ها وچپ ها ازتمام ابزارها برای بی اعتبار كردن هم بهره گرفتند. رویال بر نقطه ضعف رقیب خود در اعمال خشونت علیه مهاجران انگشت نهاد، همینطور بی مهری او به اروپا وگرایش آمریكایی او را كانون حمله قرار داد ونیكولا ساركوزی نیز در سخنرانی مهم خود رویال را فردی بازنده خواندكه از دور رقابت برای ورود به كاخ الیزه خارج شده است. وی رویال را به دروغگویی، تهمت و فشار بر رسانه ها متهم كرد .
وی در اجتماع طرفدارانش گفت : آنها هیچ فكر و برنامه ای برای دور دوم انتخابات ندارند و چون آنان از نتایج دور اول ناراضی هستند می خواهند از برگزاری سالم انتخابات دور دوم جلوگیری كنند و تلاش می كنند با پارازیت های رسانه ای انتقام خود را از صندوق های دور دوم بگیرند . آنها من را مانعی بر سر راه خود می دانند و می كوشند تا این جدال دموكراتیك را به نفع خود مصادره كنند اما من اجازه نمی دهم كسی دور دوم انتخابات را از فرانسوی ها بدزدد و نخواهم گذاشت كسی مبارزه دموكراتیك فرانسوی هایی كه خواسته های خود را در دور اول اعلام كردند مصادره كند .
وی با اشاره به فرانسوا بایرو گفت : امروز كسانی هستند كه نمی خواهند بپذیرند فرانسوی ها آنان را نمی خواهند ولی باید بدانند كه این شكست نتیجه اقدام های بد آنهاست .
شاید بزرگترین خوش شانسی ساركوزی این بود كه رئیس نمایندگان حزب راست میانه مجلس فرانسه به نفع او وارد میدان شد.هرووه مورن كه ریاست نمایندگان حزب راست میانه را در مجلس فرانسه بر عهده دارد، با اشاره به این كه رویال در حد و اندازه های ریاست جمهوری فرانسه نیست و فقط درون یك نظام كهنه ائتلافی محبوس شده است، گفت: در جهت منافع كشور بدون تردید به ساركوزی رأی خواهد داد. قبل از وی سایر چهره های شاخص این حزب در مجلس نیز به جمع طرفداران ساركوزی پیوسته بودند . وی در ادامه صحبت های خود با بحرانی خواندن اوضاع فرانسه رأی دادن به رویال را اشتباهی تاریخی خواند.
● اهرم های تعییین كننده
دو مدعی الیزه درمبارزه ای سخت هركدام برحمایت برخی نهادها به عنوان ابزاری دگرگون ساز تكیه كرده اند، رویال روی جبهه كارگری ومهاجران حساب بازكرده است.
امادر میان طرفداران ساركوزی ، كارمندان بخش خصوصی در صدر قرار دارند، درحالی كه بخش دولتی بیشتر طرفدار رویال بوده اند . ساركوزی حدود یك چهارم آرای كارمندان و مشاغل میانی را توانست به دست آورد. او محبوبیت بسیار كمی را در میان طبقات كارگری دارد اما توانست آرای بسیاری را از طرف دانش آموزان به دست آورد همچنین بیش از یك چهارم افرادی كه در سال ۲۰۰۲ به لوپن رأی دادند این بار طرفدار ساركوزی شده اند . متقابلاً رویال یك سوم آرای طرفداران محیط زیست و یك چهارم آرای كمونیست ها را از آن خود كرده است و همچنین توانست آرایی را از چپ گرایان افراطی به دست آورد. بدین ترتیب كه ۱۶ درصد افرادی كه به وی رأی دادند ، اولیویه بزانسونه را انتخاب دوم خود قلمداد كرده بودند .
درصف بندی احزاب ،طرفداران حزب راست میانه به ساركوزی بیشتر اعتماد دارند تا رویال. براساس یك نظرسنجی انجام گرفته به وسیله روزنامه لوفیگارو، نیكولا ساركوزی نسبت به رویال در نزد هواداران بایرو قابل اعتمادتر است . در این نظر سنجی ۵۱ درصد پرسش شوندگان برای اصلاح كشور، اعتماد خود را به ساركوزی نشان داده اند، در حالی كه تنها ۲۴درصد این افراد رویال را ترجیح داده اند . نزدیك به نیمی از طرفداران بایرو یعنی ۴۲ درصد آنان و ۵۱ درصد طرفداران لوپن اظهار داشته اند كه ساركوزی می تواند رئیس جمهور خوبی برای فرانسه باشد . این در حالی است كه تنها ۲۴ درصد طرفداران بایرو و ۳ درصد طرفداران لوپن این عقیده را برای سگولن رویال دارند . همچنین ساركوزی از سوی فرانسوی های خارج از كشور دارای ۵۵ درصد محبوبیت است، در حالی كه این آمار برای رویال ۳۱ درصداست .● جدال برسر سیاست خارجی
رقابت بزرگ برسر دیپلماسی میان دو رقیب جریان دارد وانتظار می رود درسرنوشت نهایی این بازی مواضع بین المللی آنان نقشی به سزا درموفقیت ویا ناكامی شان داشته باشد.جدال برسر مسأله هسته ای ایران كانون مبارزه است، پاسخ آنها به این سوال مهم را همه فرانسویها به خاطر سپرده اند.
▪ اگر آمریكا یا اسرائیل برای متوقف كردن فعالیتهای هسته ای ایران دست به اقدام نظامی علیه تأسیسات هسته ای این كشور بزنند آیا فرانسه با این تصمیم باید مخالفت كند؟ و چگونه ؟
ـ سگولن رویال : من در فرانسه نخستین فردی بودم كه موضع بسیار محكمی را درباره پرونده هسته ای ایران گرفتم. ما باید حتماً از ایران بخواهیم كه غنی سازی اورانیوم را متوقف كرده و به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی از تأسیساتش را بدهد . البته به همین خاطر من مخالف هر گونه اقدام یك جانبه هستم فشار بر ایران باید از طریق قطعنامه های شورای امنیت و گروه ۱+۵ صورت گیرد و ایران باید بداند تنها در صورتی می تواند در منطقه استراتژیك و تاریخی خاورمیانه ایفای نقش كند كه به قوانین بین المللی احترام بگذارد.
ـ نیكولا ساركوزی : من مطمئن هستم كه اگر جامعه بین المللی محكم بر روی اصول و خواسته هایش بایستد راه حلی دیپلماتیك وجود دارد، در غیر این صورت مناقشه ای تازه و بسیار شدید در منطقه به راه خواهد افتاد دستیابی ایران به سلاح هسته ای غیر قابل قبول است، اما حل و فصل این بحران باید از راه مذاكره باشد . فرانسه نیز باید اقدام هایی را در جهت اتحاد جامعه بین الملل انجام دهد، یعنی همان كارهایی را كه برای قطعنامه های ۱۷۳۷ و ۱۷۴۷ انجام داد.
▪ اگر ایران به قطعنامه های شورای امنیت عمل نكند آیا شما موافق هستید كه قدرتهای بزرگ فروش محصولات نفتی تصفیه شده به این كشور را تحریم كنند ؟ آیا شما مجازاتهای تصویب شده در خارج از سازمان ملل و از سوی به اصطلاح جامعه جهانی را قبول دارید ؟
ـ رویال : اگر ایران به وظایفش عمل نكند باید مجازاتها را افزایش دهیم، اما من ایده جامعه جهانی كه دولت بوش برای حمله به عراق دستاویز خود قرار داد را قبول ندارم، همچنین نتایج این حمله را كه همه از آن آگاه هستیم .
ـ ساركوزی : اگر ایران به اقدام های خود در جهت عدم اجرای قطعنامه های شورای امنیت ادامه دهد، باید مجازاتها را افزایش دهیم آنچه مهم است تأثیرگذاری این قطعنامه هاست و تصویب مجازاتها در خارج از شورای امنیت مشكل اساسی برای ما نیست، اما مطمئناً قطعنامه های شورای امنیت در اولویت هستند.
▪ آیا شما موافق خواهید بود كه ایران این اجازه را داشته باشد كه تحت كنترل كامل آژانس فعالیهای تحقیقاتی غنی سازی اورانیوم را در خاك خود به عنوان توافق احتمالی برای خروج از بن بست دیپلماتیك انجام دهد ؟
ـ رویال : امروزه مسأله این است كه ایران روند غنی سازی بدون كنترل را متوقف كند تنها از این راه است كه اعتماد لازم برای كاربرد مناسب معاهده ان پی تی برخواهد گشت و باز می گویم كه بهترین راه حل به نظر من پیشنهاد روسیه مبنی بر تأمین اورانیوم غنی شده برای ایران است كه موجب دوری از تكثیر سلاحهای هسته ای می شود و به ایران این امكان را می دهد كه از نیروگاههای برق هسته ای استفاده كند .
ـ ساركوزی : برنامه غنی سازی اورانیوم ایران غیرقابل قبول است زیرا استفاده مشخصی ندارد . شورای امنیت از ایران خواست تا فعالیتهای تحقیقاتی خود را به حالت تعلیق در آورد. ایران باید به طور كامل با آژانس همكاری كند و فعالیتهای هسته ای خود را به طور شفاف اعلام كند . جامعه بین الملل پیشنهاد های بلند پروازانه ای را ارائه داده است، بویژه امكان توسعه برنامه هسته ای غیر نظامی ، اما برای این منظور ، ایران باید اهداف صلح آمیز خود را اثبات كند .
● مسأله اسرائیل و فلسطین
▪ اما جنجالی ترین دیدگاه دو كاندیدا پس از مسأله ایران در زمینه صلح خاورمیانه مطرح شده است، این سؤال مهم كه آنها درباره همكاری فرانسه و اسرائیل چه نظری دارند؟
ـ رویال: نباید همكاری اقتصادی میان شركت های فرانسوی و اسرائیلی كه در این مورد بهره برداری از یك خط تراموای در حال ساخت است، تشدید یا مشروعیت بخشیدن به مستعمرات اسرائیل در سرزمینهای اشغالی تلقی شود. سرنوشت این مستعمرات باید از سوی دو طرف و در مذاكراتی برای دستیابی به صلحی واقعی و ایجاد دولتی فلسطینی تعیین شود .
ـ ساركوزی از پاسخ به این سؤال طفره رفته و مواضع خود را در این باره اعلام نكرد.
▪ تا چه حدی فكر می كنید باید در اتحادیه اروپایی وساطت كرد تا این اتحادیه كمك های خود به مقام های فلسطینی را از سر بگیرد و این كشور بتواند بدین ترتیب دوباره پرداخت حقوق و خدمات پایه ای به مردمش را تأمین كند ؟
ـ رویال : كمك های اتحادیه اروپا به مقام های فلسطین در واقع پس از پیروزی انتخاباتی حماس در انتخابات مجلس در ژانویه ۲۰۰۶ به حالت تعلیق درآمد . من موضع حماس كه هرگز اسرائیل را به رسمیت نشناخته و از مبارزه مسلحانه نیز چشم پوشی نكرده است را قبول ندارم . با این حال ارزیابی من این است تعلیق كمك ها كه به شدت به مردم فلسطین ضربه می زند ، به پیشرفت صلح كمك نخواهد كرد و من ارسال دوباره كمك ها را خواستارم .
ـ ساركوزی : من می خواهم به دوستان فلسطینی بگویم كه وجود و امنیت دولت اسرائیل قابل معامله نیست و هیچ چیزی نمی تواند خشونت را توجیه كند . فرانسه همراه با جامعه بین الملل سه شرط را برای از سرگیری دوباره گفت وگوها با دولت فلسطین گذاشته است كه عبارتند از به رسمیت شناختن اسرائیل ، دست برداشتن از خشونت و رعایت توافق های پیشین . در این میان فرانسه نقش مهمی را می تواند ایفا كند اما طرحی برای ارائه به آنان ندارد و روشن است كه نمی تواند جانشین اسرائیلی ها و فلسطینی ها برای برقراری صلح باشد و به جای آنها برای آینده شان تصمیم بگیرد. نقش ما چه به لحاظ ملی و چه از طرف اتحادیه اروپا قبل از هرچیز باید تسهیل كننده باشد مثلاً با استفاده از روابط خوبمان با دو طرف آنان را به تغییر رفتار برای اعتماد سازی و در ادامه واگذاری امتیازات به یكدیگر برای رسیدن به راه حلی مناسب تشویق كنیم.
● لبنان
فرانسوی ها، لبنان را خانه دوم خویش می شناسند از همین رو همه شهروندان و سیاستمداران این كشور نظرات ساركوزی و رویال درباره مناقشه لبنان را با نگرانی مرور می كنند.
▪ اما به راستی در بحث و رقابت سیاست خارجی كدام نامزد پیش افتاده است؟
فرانسوا فیون ، مشاور سیاسی ساركوزی گفته است عقاید جهانی سگولن رویال نوعی حماقت است .وی گفت : شعارهای او رأی دهندگان را به سمت ساركوزی می برد. اما رأی دهندگان از هم اكنون تا روز انتخابات روی شخصیت این دو نامزد فكر خواهند كرد و باید به این سؤال خود پاسخ دهند كه كدام یك از این دو نفر با تجربه تر و با تدبیرتر در دیپلماسی هستند و اراده لازم برای هدایت دولت را دارد . فیون كه به نظر می رسد در صورت موفقیت ساركوزی به عنوان نخست وزیر معرفی شود، گفت : فكر می كنم ضعف چپی ها نداشتن طرح برای به روز كردن ایده هایشان و نداشتن خود انتقادی كافی است در حالی كه ما مرحله خود انتقادی را سپری كرده ایم .
اما ژان مارك آیرو ، رئیس سوسیالیست های مجلس ملی فرانسه هم می گوید: در حال حاضر نماد این نظام ساركوزی و دوستانش در حزب جنبش مردمی هستند و رویال می تواند برای این افراد یعنی طرفداران بایرو مظهر یك تجدید نظر واقعی در سیاست باشد، در حالی كه ساركوزی نماینده اولیگارشی و بورس بازی در فرانسه است ، بدین جهت كاندیدای سوسیالیست یعنی سگولن رویال شانس زیادی را برای برنده شدن در انتخابات روز ۶ مه دارد . در فرانسه یك جریان نیرومند برای ممانعت از رئیس جمهور شدن ساركوزی وجود دارد كه در این جریان ، همزمان چپ گرایان ، مدافعان محیط زیست و بخش عمده ای از طرفداران فرانسوا بایرو وجود دارند و می توان گفت همه چیز تازه شروع شده و این انتخابات دیگری است .
● پدیده ای در فضای سیاسی اروپا
مانند همیشه انتخابات ریاست جمهوری اتفاق سیاسی بزرگی در فرانسه است و این بار علاوه بر فرانسه این انتخابات برای اتحادیه اروپا نیز به همان اندازه دارای اهمیت است . اروپایی ها می دانند كه بدون حضور فعال فرانسه و بخصوص رئیس جمهور جدید آن ، اتحادیه اروپا نمی تواند از حداكثر توان خود استفاده كند و چنین شكست و ناكامی برای اتحادیه اروپا بسیار گران تمام شده و موجب ركود ، سرخوردگی و كاهش اقتدار آن در نظر شهروندان اروپایی و سایر كشورهای دنیا خواهد شد .
از سوی دیگر عدم حضور فعال فرانسه و رئیس جمهور آن در اتحادیه اروپا خسارت بسیار زیادی نیز برای خود فرانسه به بار خواهد آورد و آن كاهش نفوذ این كشور در اتحادیه و بدین ترتیب كاهش نفوذ آن در تصمیم گیری های جهانی است . نظر كارشناسان این است كه فرانسوی ها در این دوره از انتخابات علاوه بر سرنوشت كشورشان، برای سرنوشت اروپا نیز تصمیم گیری می كنند . از نظر این كارشناسان آنچه در درجه اول اهمیت قرار دارد تلاش و تدبیر رئیس جمهور منتخب برای تحقق اصلاحات ضروری یعنی همان كارهایی است كه در اسپانیا، انگلستان ، ایتالیا ، كشورهای اسكاندیناوی و اكثر اعضای جدید اتحادیه اروپا انجام شد.
از این رو نوعی پویایی اقتصادی و سیاسی برای فرانسه لازم است تا به نوبه خود انگیزه ای تازه به اتحادیه اروپا دهد . در مقابل اگر این تلاش با ناكامی مواجه شود نه تنها به اقتصاد فرانسه، بلكه به اعتماد به نفس فرانسوی ها ، جایگاه این كشور در اتحادیه اروپا و ظرفیت این كشور برای تعریف آینده اروپا ضربه بزرگی خواهد زد .
از سوی دیگر فرانسه اگر می خواهد در چالشهای سیاسی و اقتصادی جهان امروز موفق باشد نیازمند آن است كه رئیس جمهورش نقش خود را در رهبری اتحادیه اروپا ایفا كند . چپ های اروپا برای پیروزی نامزد سوسیالیست ها بسیج شده اند، در همین راستا رومانو پرودی ، نخست وزیر ایتالیا كه در گردهمایی سوسیالیست های طرفدار رویال سخنرانی می كرد، از طرفداران بایرو خواست تا به سگولن رویال رأی دهند .
وی به شهروندان فرانسوی توصیه كرد برای مشاركت در نوسازی حیات سیاسی فرانسه و فراتر از آن حیات سیاسی اتحادیه اروپا زمان آن رسیده است تا برای آینده مشتركشان با سایر اروپایی ها متحد شوند و برای این امر بهترین گزینه رویال است . با این اوصاف كارشناسان بر این باورند كه برای پیروزی در انتخابات باید بر روی نكاتی تأكید كرد كه موجب برتری بر دیگری شود . برتری واقعی سگولن رویال این است كه در ذهن مردم فرانسه وی نماد تغییر و تحول است در حالی كه موقعیت برای ساركوزی این گونه نیست در واقع ساركوزی یكی از اعضای دولت فعلی بوده و احتمالاً ادامه راه شیراك خواهد بود .
مردم فرانسه چنین فكر می كنند كه وی تغییرات كمتری را نسبت به رویال می تواند انجام دهد. بدین خاطر است كه ساركوزی باید تمام تلاش خود را به كار گیرد تا مردم فراموش كنند كه وی ادامه دهنده راه دولت كنونی است .اما اتفاق عجیب این است كه بسیاری از نمایندگان طرفدار بایرو اكنون به ساركوزی پیوسته اند، زیرا برخی از سیاستهای مد نظر بایرو به سیاستهای ساركوزی نزدیكتر است . همچنین در چارچوب برنامه ها فرانسوا بایرو و رویال درباره ساعات كار و اشتغال به توافق نرسیدند، همین طور آنها درباره مالیات، بازنشستگی و نقش دولت در اقتصاد نیز دارای نظرات متفاوتی هستند.
ترجمه و گردآوری: حسین قنبری گری
منابع : لوموند، لیبراسیون، فیگارو، لوپاریزین
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید