چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

رسالت اصولگرایان در مجلس هشتم


رسالت اصولگرایان در مجلس هشتم
وحدت، ضرورت انکار ناپذیر جریان اصولگرا به شمار می رود و لذا ضروری است با توجه به اتمام ا انتخابات مجلس هشتم اصولگرایان برای ادامه روند کاری خود سازوکار جبهه متحد را در قالب فراکسیون اصولگرایان بازسازی کنند.آغاز به کار مجلس هشتم که اکثریت نیروهای اصولگرا و ارزشی را در خود جای داده است مستلزم نو‌آوری در روش ها است.یکی از این نو آوری ها می تواند در باره چگونگی ادامه روند کاری جبهه متحد اصولگرایان باشد.کسی نمی تواند ادعا کند که مکانیسم ۶+۵ بی نقص و عیب بوده است.به نظر می‌رسد اصولگرایان برای مواجهه با مقولات مختلف سیاسی کشور نیازمند روش های مقبول و عقلائی هستند.
انتخاب رئیس مجلس از میان نیروهای برجسته و با سابقه مجلس هشتم یکی از این مقولات است که می‌بایست برای جلوگیری از به وجود آمدن هرگونه مشکل و چالش مکانیسم قابل قبولی طراحی شود،تا مواردی از این دست فکر و ذهن نمایندگان مجلس را از انجام وظیفه اصلی خود بازندارد و آنان را وارد فاز جنجال ها و دعواهای سیاسی نکندچرا که امروز جامعه ما به شدت از این ناحیه ضربه خورده و می خورد. جامع تر شدن و فراگیری بیشتر و نیز انجام آسیب شناسی در رابطه با فعالیت جبهه متحد در انتخابات مجلس هشتم و تقویت نقاط قوت جبهه از جمله اقداماتی است که باید در آینده نزدیک انجام شود تا اصولگرایان با آمادگی کامل در انتخابات ریاست جمهوری حضور یابند.حال که دهه سوم پیروزی انقلاب اسلامی ایران را پشت سر می گذاریم باید حداقل برای رفع مشکلات اقتصادی مردم تلاش کرد و آن را کاهش داد و این امر مستلزم کار و تلاش جدی و کارشناسی شده مجلس و دولت است.
با توجه به اینکه بعد از انقلاب تاکنون هفت دوره مجلس شورای اسلامی را پشت سر گذاشته ایم، انتظار می رود نمایندگان در مجلس هشتم تصمیمات بهتری با کسب تجارب مجالس قبلی اتخاذ کنند.
در نهایت این نمایندگان هستند که با ارزیابی ازعملکرد افراد، اشخاصی را برای اداره مجلس انتخاب خواهند کرد ، اما نمایندگان در انتخاب خود باید توجه داشته باشند که راهی را انتخاب کنند که برآیند آن از مجالس گذشته بهتر بوده و با آن تفاوت داشته باشد.اولویتهای اساسی مجلس هشتم احیای جایگاه واقعی مجلس و تلاش در جهت مهار تورم و گرانی خواهد بود.مهمترین دغدغه ای که مسئولان باید پاسخگوی آن باشند رفع مشکلات اقتصادی و تامین حداقل معیشت برای مردم است که ایجاد فضای امن معیشتی منوط به اجرای صحیح قوانین و از طریق وضع قوانینی که جایگزین قوانین دست و پا گیر باشد است.
کنترل تورم، کاهش نرخ کالا، خدمات و مسکن و مبارزه با گرانی در راستای بهبود شرایط زندگی مردم از مهمترین کارهایی است که باید از سوی مجلس هشتم دنبال شود.مجلس هشتم باید ضمن درخواست برگزاری نشست های مشترک با دولت و بررسی ریشه های مشکلات کنونی، از طریق کار کارشناسی شده در راستای بهبود وضعیت معیشتی مردم و افزایش قدرت خرید آنان تصمیم گیری‌های تاثیر گذاری داشته باشد.
باید با اتخاذ روش های دقیق و منطقی از رشد تورم جلوگیری کرد و نسبت به اولویت‌های بعدی از جمله محرومیت زدایی، توجه جد ی به مهندسی فرهنگ و توسعه فرهنگ اسلامی و دیگر برنامه ها اهتمام ورزید.اولویت اساسی مجلس هشتم ساماندهی اقتصادی و خلق نگاه منطقی به روند تصمیم سازی در کشور است و نمایندگان باید تمام تلاش خود را برای مهار گرانی، حل معضلات اقتصادی و کاهش فشار بر مردم و اقشار آسیب پذیر به خدمت بگیرند. پیگیری مصوبات لایحه خدمات کشوری ، سلامت اداری و مبارزه با فساد از جمله ابزارهایی است که در بحث اقتصادی باید مجلس هشتم آنها را مورد استفاده قرار دهد. مجلس هشتم باید بعد نظارتی خود را در مباحث اقتصادی بیش از گذشته گسترش دهد.باید درحوزه قوانین جدید کنترل گرانی و تورم، ایجاد اشتغال، ساماندهی بحث مسکن، تنظیم سیاست های ارتقاء صادرات و کاهش واردات و فراهم آوردن زمینه تولید از عمده ترین رویکرد مجلس هشتم باشد.در صورت وجود هماهنگی و همسویی بین مجلس و دولت فرصت کاری بهتری برای دولت فراهم می شود و این امر موجب تقویت و توسعه بخشهای مختلف خواهد شد.مقام معظم رهبری به عنوان فصل‌الخطاب، در فرمایشاتی که تاکنون داشتند همواره بر هماهنگی بین دولت و مجلس تاکید کردند و در ایام انتخابات نیز ایشان فرمودند مردم به کسانی رای دهند که راه را برای خدمت‌رسانی دولت هموار کنند. بنابراین ایشان همواره به هماهنگی و همراهی بین مجلس و دولت اعتقاد دارند .
البته مقصود رهبری و مطلوب دولت این نیست که مجلس و یا رئیس مجلس مطیع دولت باشند بلکه همراهی و هماهنگی با دولت معنایی خاص خود را دارد و آن دور شدن از برخی تنش‌ها، تشنج‌ها، و گاهی اوقات مشاجره‌ها در سطح افکار عمومی است. اقدامات بزرگی در مجلس هفتم مورد تصویب و نظارت قرار گرفت و حذف ملاحظات جناحی در بررسی صلاحیت وزرا، تلاش برای ایجاد آرامش، مبارزه قاطع با مفاسد اقتصادی و تصویب قوانین مدیریت جامع خدمات کشوری، ساماندهی حمل و نقل و سیاست های اصل ۴۴ تنها بخشی از مصوبات مجلس هفتم بوده که ثمرات بسیاری برای نظام و مردم به همراه داشته و خواهد داشت.در حوزه وضع قوانین، تعامل با سایر قوا و دیگر تصمیمات مجالس گذشته باید آسیب شناسی صورت گرفته و در نهایت نمایندگان بدون در نظر گرفتن مباحث حاشیه ای نسبت به انتخاب رئیس و هیئت رئیسه مجلس هشتم اقدام کنند.
انتخاب رئیس وهیئت رئیسه مجلس به وسیله نمایندگان حق طبیعی، اولیه وقانونی آنها است.شخصیتی که بناست ریاست مجلس را برعهده گیرد باید در وهله اول اعتقاد راسخ و عمیق به ارزش‌های انقلاب اسلامی را داشته باشد، زیرا اگر این اعتقاد راسخ و عمیق نباشد طبیعتا نمی‌تواند در جهت زنده‌ کردن و پاسداری از این اصول گام بردارد. مجلس هشتم در جهت اصولگرایی ادامه دهنده راه مجلس هفتم است و موضع انتقادی منصفانه خود را در نظارت بر عملکرد دولت حفظ می کند.قطعا مردم انتظار بیشتری از مجلس هشتم دارند زیرا توانمندی و کارآمدی آن باید بیشتر از دوره های گذشته باشد. نقد عملکرد مسئولان از ضرورتهای توسعه است .
این نقد باید از جانب منصفانه باشد به این معنا که در کنار بیان ضعف ها نقاط قوت هم به منظور تقویت آن مطرح شود. جهت گیری هماهنگ مجلس و دولت سایشهای مدیریتی را موجب نشده و راههای توسعه و پیشرفت را با همان نگاه منتقدانه باز می کند. برخلاف نظر برخی که معتقد بودند مجلس هفتم در بعد نظارتی خوب عمل نکرد، آمارهای موجود نشان دهنده استفاده مناسب ابزارهای نظارتی مجلس بود برای مثال پاسخ به یک هزار و ۸۷۹ سوال، سه مورد استیضاح وزراء و ده هزار و ۲۵۷ تذکر کتبی از تریبون مجلس مطرح شد که این میزان عملکرد نسبت به مجلس ششم ۱۷۰ درصد رشد داشته است. به هر حال بر اساس اعلام اداره اخبار و رسانه های گروهی مجلس، مراسم افتتاحیه هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی روز سه‌شنبه ۷ خرداد برگزار می شود.آخرین جلسه مجلس شورای اسلامی در دوره هفتم یکشنبه ۵ خرداد خواهد بود و ۷‌خرداد مراسم افتتاحیه هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی در مجلس برگزار خواهد شد.مجلس آینده باید به فکر مسائل حیاتی و ریشه‌ای جامعه باشد و بحث‌های جنجالی را در حاشیه قرار دهد.تلاش برای تحقق چشم انداز۲۰ ساله و توسعه همه جانبه از وظایف مجلس هشتم است.‌
مجلس هشتم باید بسیاری از مشکلات جامعه نظیر تورم و مسکن را حل کرده و قدرت خرید مردم را حفظ کند .برای اصولگرایان نباید مباحثی همچون ریاست مجلس مهم باشد، چرا که یک اصولگرا به دنبال ریاست نیست و لذابا وجود این تفکر، خروجی وضعیت فعلی یک تفاهمی خواهد بود که در هر صورتی شکل بگیرد پشتوانه تفاهمی اصولگرایان را به همراه خواهد داشت.موضوعی که در حال حاضر موجب نگرانی شده تلاش‌هایی است که برای ایجاد اختلاف بین جریان اصلی و جریان دیگری که عملا امکان حضور در مجلس را به دلیل فقدان رای لازم ندارد صورت می‌گیرد.رقبا از زمانی که خود را طرد شده از سوی مردم دیدند وارد فاز اختلاف آفرینی در میان منتخبان مجلس شدند تا شاید از این طریق مانع از ادامه روند همگرایی اصولگرایان برای پیشبرد اهدافشان شوند.از مدت ها قبل بحث ریاست مجلس به اخبار وتحلیل های رسانه های رقیب تبدیل شده است.
اصولگرایان مجلس از پرداختن و مشغول شدن به مقولات حاشیه ای باید بپرهیزند چرا که این موضوع آنان را از رسالت اصلی باز می دارد. فراکسیون اصولگرایان که محصول اتحاد اصولگرایان است باید پاسخگوی مطالبات مردم و رهبری و نیز اجرای برنامه‌ای که در خلال انتخابات مجلس هشتم ارائه داده اند، باشند و در معرفی مصادیق برای مسئولیت‌های قوه مقننه به ضوابط و معیارها دقت کنند تا این مسئولان دارای ویژگی‌های متناسب با مجلس هشتم باشند زیرا که باید تحول و نوآوری درهمه ابعاد را پدید بیاورد. البته هرگونه تصمیم‌گیری درباره هر امری از امور مجلس به عهده نمایندگان منتخب مردم بوده و هست. بی تردید اولویت اول مجلس هشتم همان اولویت مجلس هفتم یعنی رفع مشکل گرانی و تورم، گرانی مسکن و بیکاری است.
امروز مردم از مشکلات معیشتی و تورم در جامعه رنج می‌برند و تلاش نمایندگان مجلس باید رفع این مشکلات باشد. طبق شعار اصولگرایان در پیش از انتخابات کاهش تورم در جامعه، ایجاد اشتغال و بهبود وضع معیشتی مردم مهم‌ترین رویکرد و برنامه مجلس هشتم است.متاسفانه آنچه امروزه به عنوان خطر و تهدید در جامعه ظهور و بروز کرده مسئله گرانی‌ها، تورم افسار گریخته و بیکاری است و این عوامل موجب شده است تا خانواده‌ها و جوانان افق و چشم انداز روشنی در پیش روی خود نبینند.نمایندگانی که از سوی مردم حوزه انتخابیه خود به مجلس هشتم راه‌یافته اند در طول تبلیغات خود به خوبی متوجه شده‌اند که مهمترین دغدغه و نگرانی مردم را معیشت و مشکلات اقتصادی تشکیل می‌دهد.اراده مبارزه با فقر، فساد و تبعیض در کشور ما و میان مسئولان ما احساس می‌شود اما گویا در اجرا و شیوه‌های اجرایی با مشکل رو به رو هستیم و مهمترین اقدام مجلس هشتم و حتی دولت آتی باید بر یافتن راه حل‌های جدید و شیوه‌های نوین و اصلاح‌طلبانه در مبارزه با فقر، فساد و تبعیض باشد.
البته نباید از اهمیت ریاست مجلس و هیئت رئیسه هم غافل بود. اداره مجلس یکی از مشکل‌ترین مدیریت‌های کشور است و لازم است رئیس و هیئت رئیسه مجلس از چنین قدرت و توانایی برخوردار باشند. یک هیئت رئیسه‌ مطلوب خانه ملت باید بتواند کارها را به نحوی ساماندهی کند تا کارها بدون ایجاد تنش پیش رود. یعنی هم مصوبات مجلس در چارچوب و ظایف مجلس باشد و هم به خوبی اجرا شود.برقراری تعامل خوب بین دولت و نمایندگان مجلس یکی دیگر از ویژگی‌های اصلی است که هیئت رئیسه باید از آن برخوردار باشد.این تعامل باید از کثرت سوالات بی‌مورد جلوگیری کند و هم وزرا پاسخگوی مطالبات و سوالات نمایندگان باشند که البته بهتر است در یک فضای حتی‌الامکان غیررسمی این اتفاقات صورت گیرد. اگر تعامل بین مجلس و وزرا خوب باشد بسیاری از مسائل با گفتمان حل خواهد شد و نیاز به این‌که مکتوب و رسمی به صورت تذکر یا سوال و یا تحقیق و تفحص به مجلس کشانده شود، نخواهد بود.امر انتخاب رئیس، هیئت رئیسه و روسای کمیسیون‌ها یک امر درونی مجلس و در گرو فهم و ادراک نمایندگان است.تشکیل جبهه متحد اصولگرایان تنها برای فعالیت درانتخابات نبود لذا پس از شکل گیری مجلس تصمیمات مقتضی را درباره تشکیل سازوکار کاملی برای وحدت اصولگرایان گرفته خواهد شد.هر کسی که از سوی نمایندگان راه یافته به مجلس هشتم جهت تصدی پست ریاست این مجلس انتخاب شود مورد حمایت و احترام اصولگرایان خواهد بود.یکی از مسائل مهمی که در حال حاضر مطرح است مربوط به جریانی است که تلاش می‌کند به بهانه‌های مختلف در جریان اصولگرا اختلافاتی را ایجاد کند که البته این مسئله در هر مقطعی بهانه‌های متفاوتی را به همراه دارد.هرآن‌چه که در یک نظم دموکراتیک منجر به تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری در مورد رییس مجلس، هیئت رئیسه و روسای کمیسیون‌ها شود، آن را می‌پذیریم و هیچ ترجیح خاصی نداریم.نقش رئیس و هیئت رئیسه مجلس در مدیریت مجلس تعیین کننده است و برآیند توان مدیریتی کل اعضای مجلس محسوب می‌شود.
عباس خسروانی
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید