یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

نیروهای پشت صحنه بحران لبنان


نیروهای پشت صحنه بحران لبنان
آمریكا به عنوان متهم اصلی در بحران لبنان مطرح شده است. همان نیروهای پیشین باز هم پشت مناقشه لبنان قرار دارند. بوش، چنی و رایس در حال هماهنگ كردن طرح هایی برای صف آرایی نسبت به حزب الله در لبنان و چند كشور دیگر خاورمیانه اند كه دولت های شان مورد تأیید آمریكا نیستند. ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه همراه با دولت ائتلافی ۱۴ مارس لبنان در حال تدارك زمینه ای برای تشكیل یك دادگاه بین المللی زیر كنترل غرب برای «تحقیق» درباره قتل های سیاسی هستند. آمریكا و متحدانش به بهانه ترور جمیل وزیر راستگرای لبنان وارد بازی شده اند.
جمیل رهبر فالانژ ها بود. حزبی كه نام خود را از حزب فرانسیسكو فرانكو (دیكتاتور اسپانیا) گرفته بود. این حزب با كمك ارتش اسرائیل، هزاران كودك، زن و مرد فلسطینی را در سپتامبر ۱۹۸۲ در اردوی پناهندگان صبرا و شتیلا به قتل رساند. بسیاری از لبنانی ها، به ویژه افراد فقیر و كارگر، داستان كشتن جمیل را به خاطر دارند. آنها به آمریكا یا اسرائیل در ارتكاب این قتل مشكوك اند. آمریكا و اسرائیل در حال اجرای توطئه ای برای ممانعت از تغییرات دموكراتیك و حاضر كردن صحنه برای جنگ های بیشتری در ناحیه هستند.
ایالات متحده و اسرائیل، تاریخی خونبار و طولانی در دخالت در امور لبنان دارند. آنها اكنون برآنند كه در راه تشكیل یك دولت ملی در لبنان كه حزب الله و ملی گرایان ائتلاف ۸ مارس در آن نقشی مهم خواهندداشت، ایجاد مانع كنند. حزب الله در میان مسلمانان شیعه كه بزرگترین جمعیت را در لبنان تشكیل می دهند، پایگاه دارد. واشنگتن واكنش تندی نسبت به مرگ یك عضو خانواده فاشیست نشان داده است ولی اسرائیل را با بمب و موشك هایی مجهز كرده است كه با آنها در تابستان گذشته ۱۳۰۰ لبنانی غیرنظامی را كشته است. كودكان در جنوب لبنان به وسیله بمب های خوشه ای ساخت آمریكا كه در همه جای لبنان پراكنده شده است هنوز هم كشته و معلول می شوند. آمریكا خواهان بررسی درباره ترور جمیل است ولی محكوم كردن تهاجم مرگبار اسرائیل به فلسطینیان را وتو می كند.
وقتی اسرائیل در جولای ۲۰۰۶ به لبنان حمله كرد، دولت لبنان هیچ كاری انجام نداد. مقاومت مردم به رهبری حزب الله حمله ای را كه آمریكا هزینه اش را تأمین می كرد، دفع كرد. صدها جنگجوی حزب الله، اسرائیل را از لبنان بیرون راندند. این پیروزی حمایت مردمی را در سراسر لبنان برای حزب الله به دست آورد. این حزب الله است، نه دولت لبنان كه اكنون دهكده های از جنگ ویران شده در جنوب لبنان را بازسازی می كند. نخست وزیر (فؤاد سنیوره) از اقدام حزب الله برای پرداختن فوری به بیكار شده های جنگ، جلوگیری به عمل آورد.
● این قتل سیاسی موجب نجات رژیم طرفدار آمریكا شد
اگر جمیل كشته نشده بود، احتمال سقوط دولت نئولیبرال سنیوره كه مورد حمایت آمریكا است، وجود داشت. از زمانی كه وزیران شیعه پس از شكست مذاكرات دولت وحدت ملی، استعفا داده و از كابینه بیرون آمده اند، این دولت دیگر به طور قانونی مشروعیت خود را از دست داده است. توافقنامه ملی در لبنان مستلزم این است كه همه جوامع مهم لبنان در كابینه شركت داشته باشند. رهبران ۸ مارس این اتهام را وارد می كنند، بعد از این كه سفارت آمریكا اصرار ورزید ائتلاف ۱۴ مارس موضع سازش ناپذیری را در پیش گیرد، مذاكرات شكست خورد. پس از شكست مذاكرات وزیر خارجه آمریكا، كاندولیزا رایس بلافاصله درباره قتل های دیگری در لبنان هشدار داد.
مرگ جمیل جناح راست را بسیج كرد و فضایی از ترس و بحران به وجود آورد. اغتشاشگران طرفدار آمریكا در خیابان ها به گشتزنی پرداخته و كارگران سوری به دفتر احزاب متحد ملی حمله كردند.
ائتلاف ۸ مارس طرح هایی برای اعتراض های عظیم توده ای دارد و لبنانی ها امید دارند كه این طرح ها به موفقیت برسند. در ۲۶ نوامبر جانشین رهبر حزب الله، شیخ نعیم قاسم قول داد رژیم را با اعتراض های خیابانی، نافرمانی های مدنی و تحصن و اقدام های دیگر «شگفت زده» خواهند كرد.
● حزب الله و متحدانش برای دموكراسی می جنگند
ائتلاف ۸ مارس در واقع نه تنها حزب الله، بلكه نیروهای ملی، جنبش آزاد میهن پرستان - كه اكثر آنها مسیحی اند - حزب شیعی امل و حزب كمونیست لبنان را دربرمی گیرد. این ائتلاف برای تشكیل دولتی مبارزه می كندكه نماینده اكثریت مردم بوده و به دنیای اعراب و مسلمان گرایش داشته باشد نه به آمریكا یا فرانسه. این ائتلاف، شیعه های سركوب شده را با افراد مترقی ودموكرات سنی، مسیحی، دروزی و جوامع ارمنی متحد می كند.
رهبر حزب الله در یك سخنرانی در ۱۹ نوامبر اظهار داشت: «من از همه گروه های سیاسی در لبنان - از جمله احزاب سكولار - دعوت می كنم كه بخشی از دولت پیشنهادی وحدت ملی باشند. ما همچنین از سایر گروه های مسلمان سنی كه پیش از این نقش بزرگی را در صحنه لبنان ایفا كرده اند درخواست می كنیم كه در این دولت پیشنهادی شركت جویند. این درخواست شامل بعضی رئیسان جمهور و نخست وزیران پیشین می شود كه هنوز از حمایت مردمی برخوردارند. ما خواهان احقاق حق خود در تشكیل یك دولت ملی هستیم. این خواسته یك خواسته صرفاً لبنانی، قانونی، سیاسی، اخلاقی و دموكراتیك است. این راهی است برای نجات كشور.»
● ایالات متحده از فرقه گرایی و تعصب گرایی حمایت می كند
ائتلاف ۱۴ مارس كه آمریكا از آن حمایت می كند در سال ۲۰۰۵ به قدرت رسید و از ائتلاف حزب جنبش آینده (به رهبری حریری) و حزب به اصطلاح مترقی سوسیالیست جنبلاط، با تشكل های فاشیستی سابق و نیروهای برتری جوی مسیحی و حزب فالانژ تشكیل شده است.
در نظام حكومتی لبنان كه براساس تقسیمات مذهبی است، رئیس جمهوری باید از اقلیت مسیحی مارونی باشد و نخست وزیر از مسلمانان سنی. كرسی های پارلمان هم براساس مذهب توزیع شده است. مسلمانان شیعه نمایندگانی بسیار اندك به نسبت جمعیت خود دارند. شمار نمایندگان هر حزب در پارلمان براساس سرشماری سال ۱۹۳۲ تعیین می شود. فلسطینیان كه از سرزمین شان به وسیله دولت نامشروع اسرائیل در سال ۱۹۴۸ بیرون رانده شده اند، به طور كامل از حق انتخاب كردن وانتخاب شدن محروم اند. بیش از ۲۰ هزار كارگر سوریه ای هم در لبنان زندگی می كنند.
● دخالت سال های طولانی آمریكا - اسرائیل
نظام حكومتی لبنان در زمان استعمار فرانسه ایجاد شد و بعدها با زور سلاح های آمریكایی - اسرائیلی همان شیوه استعماری دنبال شد. تفنگداران دریایی آمریكا در سال ۱۹۵۸ در لبنان پیاده شدند تا شورش های مردمی را سركوب كنند. اسرائیل به دفعات در ۴۰ سال گذشته به لبنان هجوم آورد و آنجا را بمباران كرده است، به ویژه جنوب شیعه نشین را. در دهه ۱۹۷۰ اسرائیل میلیشیای برتری طلب مسیحی را مسلح كرد تا با مسلمانان، فلسطینیان و چپگراها بجنگند. در سال ۱۹۸۲ ماشین جنگی اسرائیل كه به وسیله آمریكا تجهیز شده بود، بخش مسلمان نشین غرب بیروت را در هم كوبید و بشیر جمیل را به عنوان رئیس جمهوری منصوب كرد. پس از این كه بشیر جمیل به قتل رسید، ارتش اسرائیل به فالانژهای او و نیروهای مسلح لبنانی كمك كرد تا فلسطینیان را در صبرا وشتیلا قتل عام كنند. آنگاه دونالد رامسفلد، وقتی نیروهای اسرائیلی به جنوب عقب نشستند، تفنگداران آمریكایی را برای اشغال بیروت فرستاد. ناوگان ششم بدون برنامه و به صورت اتفاقی تعدادی از روستاهای لبنانی را هدف گرفتند و آنجا را تخریب كردند تا مقاومت مردمی را سركوب كنند. اما این تهاجم شكست خورد. جنبش مقاومت تفنگداران را در سال ۱۹۸۴ بیرون كرد و اسرائیلی ها را در سال ۲۰۰۰ به عقب راندند. اكنون نیروهای ائتلاف غربی با محوریت اسرائیل و واشنگتن می خواهد كنترل لبنان را در دست داشته باشد. لبنان مركز بانكداری جهان عرب است و زمانی مسیر صادرات نفت عراق بوده است.
ولی با این همه انجام برنامه ای بسیار بدتر، در نظر است: جنگ در آسیای غربی. آمریكا با مهارت درگیری شیعه و سنی را در عراق سازماندهی كرده است. اكنون به نظر می رسد كه این راهكار به كل منطقه گسترش می یابد، هدف آتی این نقشه كشیدن پای سوریه و ایران به بحران است. چنین ماجرایی منافع شركت های بزرگ نفتی و صنایع اسلحه سازی رابه طور چشمگیری تأمین خواهد كرد.
یك كنفرانس جهانی در ۱۶ نوامبر كه با شركت صدها هیأت نمایندگی از سراسر جهان تشكیل شد تمامی ملی گرایان اسلامی، سكولارها و نیروهای چپ را به مبارزه با آمریكا دعوت كرد. در پایان هم این كنفرانس، خواهان همبستگی جهانی با لبنانی ها و فلسطینی ها و مبارزان عراقی شد.
نوشته: بیل سسیل ‎/ منبع: سایت وركرز ‎/ برگردان: پوراندخت مجلسی
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید