چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

آموزش مجازی فراگیر می شود


آموزش مجازی فراگیر می شود
عصر جدید با هزاران نام مختلف هفت سال است که جلوی چشمان ما خودنمایی می کند. این هزار نام، نام انفورماتیک را هم به خودش اختصاص داده تا عصر انفورماتیک لقب بگیرد. وقتی نام عصر جدید با چنین کلیدواژه یی گره می خورد دنیای ما می شود دنیای مجاز ها. مجازهای واقعی. پدیده هایی که سال ها پیش واقعیت های انکارناپذیر دنیای ما بودند، حالا مجازهایی انکارناپذیر پیدا کرده اند. آموزش هم از جمله همین واقعیت ها است.
آموزش مجازی حالا دیگر آنقدر وسیع شده که اکثر نقاط ایران را هم مورد تسخیر خود قرار داده. این روش دانشجویان را تشویق می کند تا از خود خلاقیت و کنجکاوی بیشتری نشان دهند. در ضمن یاد می گیرند که چگونه به تکنولوژی های جدید، سریع دست پیدا کنند. دانشجویان این انعطاف را خواهند داشت که به یادداشت های دروس دسترسی داشته و در مباحثات اتاق های گفت وگو و چت شرکت داشته باشند. از دیگر طرف انعطاف پذیری این نوع آموزش برای افرادی که به دلیل تعهدات شغلی یا شخصی توانایی شرکت در یک کلاس رسمی را ندارند، محیط آموزشی مناسبی به وجود آورد. این روش همچنین انتخاب خوبی برای اشخاصی است که چه از نظر مخارج یا وقت برای ادامه تحصیل امکان سفر به خارج از کشور را ندارند.
شاید، بهتر باشد بعد از گفتن محاسن آموزش مجازی تفاوت های آن را در مقایسه با کلاس های درس هم بگوییم.تفاوت بین برنامه های ارائه شده به صورت online و کلاس درس در نحوه ارائه آنها است. در روش online همه چیز از طریق شبکه هدایت می شود که شامل حضور در کلاس های گفت وگوی اینترنتی (Web Chat) و دسترسی به یادداشت های نمونه و حتی ارتباط زنده با مدیر سایت آموزش دهنده (Facilitator online) است.
آموزش الکترونیکی عملاً برای همه است. شما می توانید کارمندی حرفه یی باشید که می خواهد مهارت فناوری اطلاعات (IT) خود را به صورت امروزی دربیاورد یا دانشجویی که درصدد کسب تحصیلات در سطوح عالی است یا حتی انسان بیکاری که دوست دارد در خانه و با سرعت یادگیری خود، به مطالعه و آموختن مشغول باشد. در واقع هر فردی می تواند برای ارضای نیازهای آموزشی خود از اینترنت استفاده کند.
آموزش الکترونیکی راه حل آموزشی موثر، راحت و دارای کیفیت بالا است. می توانید از حضور در کلاس هایی که مطابق برنامه ریزی شخصی یا شغلی تان است لذت ببرید. رشته های online، اکثراً قابل دسترسی هستند، منبعی قابل اطمینان که اطلاعات و همان دستور العمل ها و دروسی که خواستار آن بوده اید با کیفیت بالا به شما عرضه می کند، بدون وجود دائمی موانعی که همه ما را از دست پیدا کردن به فرصت های مان محروم می کند. در ضمن هر برنامه آموزشی را می توان ذخیره کرد و برای دانشجویان فرستاد تا از آن برای سنجش خود استفاده کنند.در حقیقت، این روش تجربه یادگیری موفقی را برای شما به وجود می آورد.زمانی که برنامه خود را از طریق شبکه دریافت می کنید این اجازه را خواهید داشت تا یکی یکی و بدون یک برنامه زمانی ثابت به فعالیت بپردازید. می توانید با کنترل کامل، از موارد درسی موجود با هر سرعتی که مایلید، سریع یا کند، استفاده کنید. پس می توانید هر عنوانی را هر اندازه که دوست دارید مرور کنید یا از عناوینی که با آنها قبلاً آشنا شده اید، به سرعت بگذرید.
برای هر برنامه موجود، یک مدیر سایت آموزشی online که در آن موضوع مهارت دارد، انتخاب می شود. او مانند یک مدرس در کلاس درس است که فرآیند یادگیری یک برنامه هفتگی شما را راهنمایی می کند و از طریق جلسات منظم chat با شما و دانشجویان دیگر ارتباط برقرار کرده و به تمام سوال هایی که در اتاق بحث و گفت وگو فرستاده شده، پاسخ می دهد. این پیغام ها در اتاق chat ثبت می شود تا اگر خواستید دوباره آنها را مرور کنید. دانشجویان علاوه بر متخصصان آکادمیک online می توانند از امکانات offline هم بهره مند شوند. شما برنامه آموزشی خود را با توجه به سیستم عامل کامپیوتر و یک محیط آموزشی که شبیه سازی شده است، دریافت می کنید. اساساً آزاد هستید تا مطابق میل خود کار کنید بدون اینکه حضور داشته باشید.
شما از طریق اطلاعات ضروری به دست آمده، مستقلاً به یادگیری مشغول شده و این توانایی را پیدا می کنید تا با استقلال کامل به ارزیابی سطح مهارت های خود بپردازید.البته علاوه بر ویژگی های آموزش الکترونیکی، منتقدان ضعف هایی هم برای آن مطرح کرده اند که البته بخشی از موارد مطرح شده به مرور تا حدی برطرف شده است. دوری از ارتباطات جمعی در آموزش یکی از معایب مطرح شده برای آموزش الکترونیکی است که این موضوع با گسترش کاربرد ویدئوکنفرانس ها و معایبی که برای آموزش های از راه دور از جمله آموزش های الکترونیکی شمرده می شود، وجود نداشتن ارتباط چهره به چهره است که البته با پیشرفت تکنولوژی، این عیب تا حد زیادی برطرف شده. وابستگی بیش از حد به تکنولوژی یکی دیگر از معایبی است که منتقدان برای آموزش الکترونیکی مطرح کرده اند. باید توجه داشت که هر روش آموزشی متکی بر عناصر خاص خود است.
● اهداف آموزش الکترونیکی در ایران
▪ به کارگیری آموزش الکترونیکی در ایران می تواند اهداف عمده و اساسی زیررا تامین می کند؛
۱) کمک به توانمندسازی افراد و یادگیری مستقل
۲) کشف و پرورش استعدادهای پنهان با ایجاد فرصت دوم آموزشی
۳) کمک به پرورش خلاقیت های یادگیرندگان از طریق خودآموزی و خودپژوهشی
۴) ایجاد زمینه مساعد برای چرخه دانش در جامعه که امروزه مهمتر از تولید دانش تلقی می شود.
۵) فراهم کردن زمینه های مناسب گذار از آموزش معلم محور به آموزش یادگیرنده محور از طریق سازماندهی فزاینده یادگیری - یاددهی
تارا فخر
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید