شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


فضاهای شهری فعال، شهروندان بانشاط


فضاهای شهری فعال، شهروندان بانشاط
یکی از آرزوهای دیرینه بشر، دستیابی به آن نوع شیوه زیست بوده است که زندگی او را با بهروزی وکامیابی قرین سازد.اندیشه آرمانشهری آن بخشی از اندیشه است که در طول تاریخ راههای تحقق این آرزو را بررسی کرده است.
اگر در اندیشه داشتن شهری باشیم که با توجه به تعریف فوق در صددتسهیل راه شهروندان در مسیر کمال باشد و اگرهمزمان بدنبال ریشه یابی مشکلات روحی ساکنین شهرهای امروزی باشیم بسیاری از این معضلات را در ساختار شهرهایمان خواهیم یافت که با اندکی توجه و دیدی همه جانبه تر به سادگی قادر به حل آنان و پیشگیری از استرس ها و هیجانات ناشی از زندگی روزمره بر ساکنین شهرهای مان خواهیم بود. در عصر حاضر مشکلات ناشی از اینگونه نوسانات رو حی و روانی ناشی از زندگی ماشینی (که گریزناپذیر است) هزینه های مادی و معنوی بسیاری برای جامعه درپی خواهد داشت.
یکی از راه هایی که جامعه شناسان و روانشناسان برای کاهش فشارهای ناشی از زندگی شهری همواره پیشنهاد کرده و می کنند، تقویت روح از طریق تقویت جسمانی است.
بالطبع درصد کمی از مردم به این امر آگاهی دارند ولی برای تشویق اکثریت مردم و داشتن ساکنین سالمتر درشهرها نیاز به بسترسازی مناسب و فرهنگ سازی است.
وظیفه ای که بر عهده متخصصین می باشد.شهرطی دهه های اخیر از سوی اندیشمندان علوم جغرافیا، جامعه شناسی،اقتصاد، جمعیت شناسی و برخی علوم دیگر، تعاریف متعددی از شهر ارائه شده است و جامعه شناسان از جمله انگلس و مارکس شهر رامحل تمرکز جمعیت، ابزار تولید، سرمایه، نیازها و احتیاجات و غیره می دانند که تقسیم کار اجتماعی نیزدر آنجا صورت گرفته است.
جغرافیدانان، شهر را منظرهای مصنوعی از خیابانها، ساختمانها، دستگاهها و بناهایی می دانند که زندگی شهری را امکانپذیر می سازد اما اگر شهر را مشابه موجودی زنده بیانگاریم، از این نقطه نظر فضاهای شهری تابع هدفهای انسانی و فعالیت های جمعی بوده و مجموعه شهری ابزاری جهت ارتقا» روح تفکر جمعی، همکاری، تفاهم وارتباط صمیمانه و ایجاد فضایی ایمن، راحت و با هویت بشمارمی رود. از این رو لزوم توجه به فضاهای مورد نیازی که ضامن سلامت جسم و روح شهروندان و رشد روحی و فکری آنان است در برنامه ریزی و ساختار شهر انکارناپذیر خواهد بود. چرا ورزش؟در ده گذشته، شیوع چاقی ۵۰ درصد افزایش یافته است.
نوع رژیم غذایی و کاهش فعالیت بدنی عوامل اصلی این صعود ارقام شناخته شده اند. امروزه چاقی یکی از معضلات زندگی صنعتی برای تمام گروه های سنی است. با توجه به مشکلات فراوان حاصل از چاقی، حتی کم کردن مقدار اندکی از وزن نیز عوارض سو» چاقی را کاهش میدهد یا از شدت آنها می کاهد.
به اعتقاد متخصصان، کاهش ۵ تا ۲۰درصد از وزن بدن در افراد چاق موجب از میان رفتن بسیاری از عوامل خطرساز می شود.تاثیر ورزش (پیاده روی) در پیشگیری از چاقی و درمان آن همه تحقیقات انجام شده در زمینه تاثیر ورزش بر سلامت، فوائد بی شمار آن را تایید می کنند.
این اثرات مثبت از جنبه های مختلف سلامت جسم تا ارتقا کیفیت سلامت روان را در بر می گیرد.همه ما می دانیم که فعالیت بدنی (مثل پیاده روی و دوچرخه سواری و...) باعث می شود که زندگی توام با کامیابی داشته باشیم; این کار هم باعث بهبود و حف ظ سلامت می شود و هم تاثیرات مفید اقتصادی و اجتماعی خود را دارد.
فعالیت بدنی منظم به کشورها و اقتصاد آنها کمک می کند تا هزینه های مراقبتهای بهداشتی در آنها کاهش یابد، تولید افزایش یابد، وضعیت مدارس بهتر شود، غیبت از محل کار و تعویض شغل کمتر شود، مشارکت در و رزش و تفریحات سالم افزایش یابد. در بسیاری از کشورها، هزینه بهداشتی به علت نبود فعالیت بدنی و چاقی بسیار بالاست.
بدیهی است که انتخاب فضاهایی مانند پارک و نقاطی که عاری از آلودگیهای صوتی و تنفسی محیطی ناشی از تردد وسائل نقلیه برای ورزش بسیار مناسب تر از خی ابان میباشد، اما بنا به دلائل بسیاری از جمله کمبود وقت در زندگی شهری امروزی،درنظرگرفتن چنین فضاهایی در شهرها با استقبال آن دسته ازساکنین شهری مواجه خواهد بود که وقت کافی برای انجام ورزش روزانه را ندارند.
چه بسا که با مشاهده نتایج بسیار مثبت این امر، مبادرت به انتخاب آن دسته از مسیرهای پیاده ر وی یا دوچرخه سواری نمایند که علاوه بر فوائد فوق، هوایی پاک و تمیز را نیز به آنان ارزانی دارد.
کما اینکه اغلب کسانی که از چنین فضاهایی استفاده میکنند ساعات اولیه صبح (با درصد اکسیژن بالاتر) را انتخاب می کنند.
امیدکه با برداشتن گامی در جهت داشتن فضاهای فعالتر شهری از طریق ترویج فرهنگ ورزش برای همگان،نقشی در نشاط و شادابی جامعه داشته باشیم.
منبع : روزنامه ابتکار


همچنین مشاهده کنید