یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مخمر آبجو


مخمر آبجو
مخمر آبجو و یا مخمر تغذیه‌ای ، سلول‌های خشك شده و غیر فعال مخمری بنام SACCHAROMYCES CEREVISIAE می‌باشد . منظور از غیر فعال اینست كه خاصیت تخمیر كنندگی خود را از دست داده است . مخمر ها جزو قارچ‌های تك سلولی می‌باشند . مخمر ساكارومایسس سروزیه در تهیه مشروبات الكلی و ور آمدن خمیر نان در نانوایی‌ها و شیرینی‌پزی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد . اما از آنجایی كه این ماده ارزش تغذیه‌ای بالایی دارد به عنوان مكمل غذایی نیز عرضه می‌گردد . مخمر آبجو معمولاً طعمی بسیار تلخ دارد .
● تركیبات مخمر آبجو
۱) مخمر آبجو حاوی تمام ویتامین‌های گروه B می‌باشد به غیر از ویتامین B۱۲ ، مگر اینكه مخمر آبجو با این ویتامین نیز غنی سازی شده باشد .
▪ ویتاین‌های B شامل :
ـ تیامین(B۱) ،
ـ ریبوفلاوین(B۲) ،
ـ نیاسین(B۳) ،
ـ پانتوتنیك اسید(B۵) ،
ـ پیروكسیدین(B۶) ،
ـ فولیك اسید و یا فولات(B۹) ،
ـ بیوتین(H) .
۲) مخمر آبجو حاوی ۱۶ نوع اسید آمینه می‌باشد كه تمام اسیدهای آمینه ضروری را شامل میگردد . در هر ۳۰ گرم مخمر آبجو ۱۶ گرم پروتئین وجود دارد .
۳) مخمر آبجو حاوی ۱۴ نوع مواد معدنی می‌باشد بویژه كروم ، فسفر و سلنیوم .
روی ، آهن ، مس ، منیزیوم ، منگنز و پتاسیم دیگر مواد معدنی موجود در مخمر آبجو می‌باشند .
۴) كروم موجود در مخمر آبجو بهترین منبع غذایی كروم محسوب می‌گردد .
۵) مخمر آبجو حاوی فیبر نیز می‌باشد . در هر ۳۰ گرم از مخمر آبجو ۶ گرم فیبر موجود است .
۶) مخمر آبجو حاوی بتا گلوكان می‌باشد . بتا گلوكان یك آنتی اكسیدان قوی بوده و در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مؤثر است .
۷) مخمر آبجو حاوی نوكلئیك اسیدها و نوكلئوزیدها می‌باشد . بویژه ریبونوكلئیك اسید(RNA) و اینوزین .
● خواص مخمر آبجو
۱) نوكلئیك اسید‌ها و نوكلئوزیدها ترمیم بافت‌ها را تسریع كرده و روند پیری را كند می‌سازند .
۲) سلنیوم موجود در مخمر آبجو خاصیت ضد سرطانی دارد ، از سلول‌های كبدی محافظت می‌كند و یك آنتی اكسیدان قوی می‌باشد كه از امراض قلبی-عروقی پیشگیری می‌كند .
۳) كروم موجود در مخمر آبجو دارای خواص :
▪ تنظیم سطح قند خون (كاهش قند خون)
▪ كاهش گلوكز ناشتا و بهبود تحمل گلوكز در افراد دیابتی با افزایش حساسیت سلول‌ها به انسولین
▪ كاهش چربی‌های بدن و افزایش توده عضلانی (در صورتی كه با ورزش و رژیم غذایی متعادل همراه باشد)
▪ كاهش كلسترول و تری‌گلیسریدهای خون
▪ كاهش سطح كلسترول بد(LDL)
▪ افزایش سطح كلسترول خوب(HDL)
۴) ویتامین‌های گروه B در متابولیسم كربوهیدرات‌ها ، چربی‌ها وپروتئین‌ها نقش دارند .
۵) از مخمر تغذیه‌ای می‌توان در درمان و یا پیشگیری بیماری‌ها واختلالات زیر بهره گرفت : ▪ استرس ،
▪ افسردگی ،
▪ خستگی مزمن ،
▪ بیماری‌های عودكننده ،
▪ آكنه مزمن ،
▪ اگزما ،
▪ اسهال ،
▪ سرماخوردگی ،
▪ سرفه
▪ گلودرد
▪ سوء هاضمه .
۶) مصرف مخمر آبجو فلور طبیعی روده را تغییر داده و باكتری‌های مفید روده را افزایش و باكتری‌های مضر و بیماریزای روده را كاهش می‌دهد .
۷) مصرف مكمل مخمر آبجو كمك می‌كند تا راحت تر به خواب رویم . نیاسین و پیروكسیدین موجود در آن ترشح سروتونین را در مغز افزایش می‌دهد .
۸) فیبر موجود در مخمر آبجو در بر طرف كردن یبوست مؤثر است .
۹) افزایش اشتها - افزایش سطح انرژی بدن - رفع خستگی - كمك به ترمیم بافت‌های آسیب دیده - تقویت سیستم ایمنی و عصبی - حفظ و بهبود سلامتی پوست ، مو ، چشم‌ها ، دهان ، كبد و مجاری گوارشی ، از دیگر فواید مخمر آبجو می‌باشد .
● موارد منع مصرف
۱) افراد مبتلا به نقرس نبایستی از آن استفاده كنند .
۲) زنان باردار و یا شیرده بهتر است از مصرف آن خودداری كنند ، مگر زیر نظر پزشك .
۳) افرادی كه سیستم ایمنی بدنشان خیلی ضعیف است بایستی از مصرف آن خودداری كنند .
● تداخلات احتمالی و عوارض
۱) به ندرت در برخی افراد ایجاد آلرژی می‌كند .
۲) مصرف همزمان این مكمل با داروهای بازدارنده اكسیداز تك آمین (موجود در داروهای پاركینسون وضد افسردگی) موجب افزایش فشار خون می‌گردد .
۳) مكمل مخمر آبجو اثر داروهای ویژه دیابت را تقویت كرده و موجب كاهش قند خون و هیپوگلیسمی می‌گردد .
۴) افرادی كه به تازگی مصرف این مكمل را آغاز كرده‌اند ممكن است دچار نفخ گردند . برای جلوگیری از این عارضه بهتر است مصرف آن را با دوز پایین شروع كرده و بتدریج دوز مصرفی آن را افزایش دهند .
۵) ممكن است در موارد نادر میگرن را تشدید كند .
▪ اشكال دارویی :
رشته ، پودر ، قرص ، كپسول و محلول .
▪ دوز مجاز مصرفی :
معمولاً دوز مصرفی روزانه آن ۲-۱ قاشق غذاخوری (شكل محلول) و از ۲ تا ۸ قرص متغیر می‌باشد .
با اینكه مصرف دوز بالای این مكمل عوارض خطرناكی در برندارد اما بهتر است از مصرف بیش از اندازه آن خودداری كنید .
ـ نكته :
از مصرف مخمر نان و یا مخمر آبجو فعال خودداری كنید چرا كه مخمر فعال بر خلاف مخمر غیر فعال ویتامین‌های گروه B و سایر مواد مغذی را از بدن دفع كرده و همچنین نفخ آور نیز می‌باشند .
منبع : دانش افزا


همچنین مشاهده کنید