شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

اکوادور و تلاش برای ورود به اپک


اکوادور و تلاش برای ورود به اپک
مراسم تحلیف «رافائل كوره آ» رییس جمهوری جدید اكوادور با حضور شماری از سران كشورهای جهان برگزار شد.كوره آ نامزد چپگرا در روز ۲۶ژانویه سال ۲۰۰۶و در دوره دوم انتخابات ریاست جمهوری اكوادور موفق شد از «آلوارو نوبوآ» نامزد جناح راست پیشی بگیرد و پیروز شود.كوره آ به عنوان نامزد حزب اتحاد كشور از ابتدای رقابتها با توجه به مواضع وی در شمار گزینه های محبوب این كشور بود و در منطقه از وی به عنوان متحد «هوگو چاوز» رییس جمهور ونزوئلا یاد می شود.وی به عنوان یك اقتصاددان و وزیر اقتصاد پیشین در دولت قبلی ، دیدگاه چپگرایانه خود مبتنی بر ضرورت یك انقلاب سیاسی - اقتصادی از طریق یك مجمع قانون اساسی را اعلام كرده است و از این رهگذر تاكنون مواضع تندی علیه دولت آمریكا نشان داده است.
اقتصاد نابسامان اكودور نیز كه مردم علت آن را تبعیت شدید دولتهای قبلی از سیاستهای آمریكا می دانند ، عامل دیگری است كه موجب پیروزی كوره آ در انتخابات ژانویه ۲۰۰۶شد.اعلام دیدگاه سوسیالیستی، نپرداختن به مقوله توسعه روابط با آمریكا، احتمال تعطیلی پایگاه نظامی آمریكا در خاك اكوادور، مخالفت با دلاریزه شدن اقتصاد اكوادور، تاكید بر استمهال یكطرفه بدهیهای خارجی به موسسات مالی بین المللی و احتمال پیوستن به سازمان كشورهای صادركننده نفت (اوپك) از سوی رافائل كوره آ در جریان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری اكوادور از جمله عوامل پیروزی وی محسوب می گردد.
جمهوری اكوادور كشوری در امتداد خط استوا و در شمال غرب قاره آمریكای جنوبی است كه از شمال با كشور كلمبیا، از جنوب و شرق با پرو و از غرب به اقیانوس آرام محدود می شود.جغرافیای طبیعی اكوادور متاثر از كوههای آند و رودهای منشعب از آن و نیز منطقه ساحلی در غرب این كشور است. رشته كوههای آند از شمال به جنوب كشور امتداد دارد و سرزمین اكوادور را به دو قسمت شرقی و غربی با اراضی حاصلخیز تقسیم می كند.اكوادور با توجه به چنین سرزمینی بالاترین میزان و تنوع حیات وحش و گیاه را در جهان به نسبت وسعت خود دارد و به همین علت نیز ۱۸درصد از خاك این كشور تحت حفاظت اعلام شده است.
جمعیت این كشور بر اساس آخرین آمار ۱۳‎/۵میلیون نفر است و از كل جمعیت آن دو میلیون نفر در خارج از آن زندگی و از بابت اشتغال خود سالانه ۱‎/۳میلیارد دلار ارز به اكوادور ارسال می كنند كه این امر پس از صدور نفت دومین منبع درآمد ارزی اكوادور بشمار می رود.مردم اكوادور عموما از بومیان آمریكای جنوبی و سرخپوستان موسوم به «كچوا» و همچنین دورگه های سفید و سرخ هستند كه در ۲۱استان این كشور زندگی می كنند.نژاد سفید ۱۰درصد و سیاهپوستان نیز كه از نسل بردگان آفریقایی هستند سه درصد جمعیت این كشور را تشكیل می دهند كه بیشتر به كارهای نازل اشتغال دارند.
دین ۹۵درصد از مردم اكوادور مسیحی كاتولیك است و مابقی نیز پیرو سایر ادیان هستند. مسوولان آزادی عقیده را برای كلیه مذاهب تضمین كرده اند و دو هزار یهودی نیز در این كشور بسر می برند.در سالهای اخیر مسلمانان نیز از منطقه خاورمیانه به این كشور وارد شده و در مناطق ساحلی آن سكنی گزیده اند. ۹۲درصد از مردم این كشور به زبان اسپانیولی و مابقی نیز به زبان كچوا صحبت می كنند.جمهوری اكوادور در كنار پرو و كلمبیا یكی از سه كشوری است كه بعد از فروپاشی كلمبیای بزرگ در سال ۱۸۳۰بوجود آمد.
این كشور در سالهای ۱۹۰۴ تا ۱۹۴۲بخشی از سرزمینهای تحت سلطه خود را در جنگ با همسایگانش از دست داد و به این سبب تاریخ اكوادور تا حدود زیادی از موقعیت جغرافیایی این كشور و همسایگان آن تاثیر پذیرفته است.در جنگ جهانی دوم نیز آمریكا جزایر «گالاپاگوس» اكوادور را به پایگاه نظامی خود در جنگ علیه ژاپن تبدیل كرد و این امر ضمن افزایش موقعیت راهبردی اكوادور در منطقه آمریكای جنوبی ، موجب شد آمریكا در سالهای بعد نیز در اكوادور حضور داشته باشد و نفوذ خود را بر سیاستهای نظامی این كشور اعمال كند.
علاوه بر این، كشف نفت در اكوادور در دهه هفتاد قرن بیستم و همچنین خطوط ساحلی این كشور با توجه به مجاورت آن از غرب با اقیانوس آرام موجب افزایش اهمیت و موقعیت راهبردی اكوادور شده است.از نظر فرهنگی و اجتماعی نیز بافت اكوادور رابطه تنگاتنگی با مذهب در این كشور دارد و پس از استقلال این كشور دولت آن روابط نزدیكی با كلیسا برقرار كرد.در سالهای آخر قرن ۱۹با روی كارآمدن لیبرالها، امتیازات كلیسا به تدریج كاهش یافت به نحوی كه در اوایل قرن بیستم كلیسا و دولت از یكدیگر كاملا تفكیك شدند و یك سیستم آموزش عمومی غیرمذهبی در كشور ایجاد شد.
از نظر مذهبی اكوادور تا حدود زیادی متاثر از تاریخ و فرهنگ «هیسپانیك» است و در این فرهنگ بیشتر موضوع منزلت شخص، ایده های شخصی و جایگاه آن در اجتماع مورد تاكید است.در قلب فرهنگ هیسپانیك این مهم كه هر فرد از یك رتبه و شأن درونی برخوردار است و باید مورد احترام باشد، نهفته است و این فرهنگ سبب شده است تا دوستی و یكدلی در روابط اجتماعی اكوادور به خصوص در كسب و تجارت حاكم باشد.نظام سیاسی كشور اكوادور جمهوری است كه در آن چند حزب در چارچوب قانون اساسی كه سال ۱۹۷۹تصویب شده است با یكدیگر رقابت می كنند. ریاست قوه مجریه با رییس جمهوری است كه برای مدت چهار سال انتخاب می شود و نمی تواند بلافاصله برای یك دوره چهار ساله دیگر انتخاب شود.گوستاو نوبوآ ، لوسیو گوتیرز ، آلفرد پالاسیو به ترتیب پیش از « رافائل كوره آ » رییس جمهوری جدید این كشور، عهده دار سمت ریاست جمهوری بوده اند.گوتیرز رییس جمهور مخلوع اكوادور در پی عدول از مواضع سوسیالیستی خود سفر به نیویورك و ملاقات با سرمایه داران وال استریت با هدف جلب سرمایه های خارجی، موافقت با واگذاری پایگاه نظامی «مانتا» به آمریكا و سازش در قبال دلاریزه شدن اقتصاد اكوادور كه موجب كاهش اعتماد افكار عمومی به وی شد، در آوریل ۲۰۰۵از سوی كنگره اكوادور وادار شد از كار كناره گیری كند.
آلفرد پالاسیو نیز در آوریل سال ۲۰۰۵و در پی خلع گوتیرز از قدرت مسوولیت ریاست جمهوری این كشور رابر عهده گرفت.قوه مقننه این كشور نیز از یك كنگره تك مجلسی با یكصد نماینده تشكیل شده و احزاب عمده چون سوسیالیست مسیحی، محافظه كار، رولدوسیستها و دموكرات مردمی در این كشور فعال هستند.
مدت عضویت نمایندگان كنگره این كشور دو سال است و به موجب قانون اساسی حق طرح اتهام علیه اعضای كابینه را دارد. ۷۲درصد از یكصد كرسی كنگره اكوادور در زمان حاضر در اختیار مخالفان كوره آ رییس جمهوری فعلی است و این امر موجب شده است تا وی در خصوص اجرای برنامه های اعلام شده خود در جریان انتخابات با مشكل مواجه شود.از نظر اقتصادی كشاورزی بخش عمده ای از فعالیت مردم اكوادور است و موز، كاكائو، قهوه ، چوب و میگو بخش عمده ای از اقلام صادراتی این كشور را شامل می شود.
ساختار اقتصادی اكوادور به دنبال كشف نفت در دهه هفتاد قرن بیستم دچار دگرگونی شد و نفت به مهمترین اقلام صادراتی اكوادور بدل گشت و درآمدهای حاصل از آن نیز تاثیر خود را بر سایر بخشهای كشور از جمله افزایش هزینه های دولت و افزایش جذب نیروهای دولتی برجای گذاشت.درآمدهای اكوادور از صادرات نفت ، موز ، كاكائو، قهوه ، چوب و میگو در سال ۲۰۰۵به ۹میلیارد و ۲۰۰میلیون دلار رسید.
از سال ۱۹۸۲تا ۱۹۸۷اقتصاد اكوادور تحت تاثیر اقتصاد كشورهای آمریكای لاتین با شوك اقتصادی و كاهش شدید رشد اقتصادی مواجه شد و كاهش بهای نفت در سال ۱۹۸۶سبب بروز مسایل و مشكلاتی در اقتصاد این كشور شد و زلزله سال ۱۹۸۷نیز بر این شوك اقتصادی افزود.از سال ۱۹۸۸تا ۱۹۹۲و به دنبال افزایش بهای نفت دولت اكوادور سیاست تثبیت، خصوصی سازی و مدرنیزه كردن اقتصاد را در پیش گرفت و دولت تلاش كرد تا روند بوروكراسی را كاهش دهد.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید