چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

شائبة همکاری ساکاش‌ویلی با کرملین


شائبة همکاری ساکاش‌ویلی با کرملین
تنش‌های سیاسی در گرجستان همچنان در جریان است و مخالفین ساکاش‌ویلی که پس از دو ماه مخالفت‌ها و اعتراضات خیابانی راه به جایی نبرده‌اند، تلاش دارند تا از هر نقطه ضعف او به عنوان حربه‌ای برای انتقاد از وی استفاده کنند. با این ملاحظه، جابجایی اخیر نیروهای گرجی از یک منطقه از مرز این کشور با جمهوری اوستیای جنوبی اسباب آن شده تا مخالفین با توسل به آن به ایراد اتهام علیه ساکاش‌ویلی به واگذاری این منطقه به روسیه در ازاءِ مابه‌ازاء‌های مشخص مبادرت کنند. هرچند دولت گرجستان این موضوع را به شدت رد و آن را شایعه‌ای از سوی مخالفین برای تخریب دولت اعلام کرده، اما برخی گروه‌های مخالف با اِسناد به شواهدی بر صحت مدعای خود اصرار دارند و واگذاری این منطقه از گرجستان به روسیه را برنامه‌ای از پیش‌طراحی شده می‌دانند.
نکتة جالب تأملی که مخالفین ساکاش‌ویلی بر آن تأکید می‌کنند این است که زمانی که صحبت از مزایای خاص به میان آید، شخص او و دولت‌مردان وی کاملاً انعطاف‌پذیر شده و حتی در رفتارها و گفتارهای روس‌ستیزانة خود نیز تجدیدنظر می‌کنند. این پیش‌ ذهنیت و بروز تحولاتی طی هفتة اخیر در منطقة کوهستانی مامی‌سونسکی اسباب آن شد تا مخالفین ساکاش‌ویلی مقامات دولتی را به واگذاری بخشی از این منطقه به روسیه در ازاء مزایای مشخص متهم کنند. بنا به ادعای مخالفین، شواهد مشهودی موجود است که نشان می‌دهد نظامیان گرجی از این منطقه به طول ۱۸ کیلومتر عقب‌نشینی کرده و وسعتی به اندازة ۵۰ کیلومتر مربع را در اختیار روسیه و نظامیان این کشور قرار داده‌اند. مخالفین با عجیب و قابل‌ تأمل دانستن این اقدام، تأکید می‌کنند که نظامیان گرجی در مرحلة اول پست‌های مرزبانی خود را در این منطقه ترک کرده و در مرحلة بعد به طور کامل از این منطقه عقب‌نشینی کرده‌اند.
آنها با اشاره به اینکه مقامات دولت ساکاش‌ویلی که تا پیش از این و هم‌اکنون بر طبل احیاء تمامیت ارضی و مخالفت با هرگونه پیش‌روی روسیه در خاک گرجستان تأکید می‌کرده‌ و تا پیش از این نسبت به هرگونه تحرک مرزی در خطوط میان خود با اوستیای جنوبی و آبخاریا حساسیت زیادی از خود نشان می‌داده‌اند، اما به نحو تأمل‌برانگیزی در خصوص عقب‌نشینی مشهود نظامیان گرجی از منطقة مامی‌سونسکی سکوت اختیار کرده و هیچ واکنشی از خود نشان نداده‌اند. هرچند برخی گروه‌های مخالف علت بروز این تحول را ناشی از بی‌کفایتی دولت در انجام وظایف خود می‌دانند، اما همان طور که اشاره شد شمار دیگری از گروه‌ها مخالف بر معاملة دولتیان با مقامات روسیه بر سر این منطقه در ازاء منافع مشخص تأکید دارند.
در این میان شوتا اوتیا‌ش‌ویلی، از مقامات وزارت کشور گرجستان ضمن رد مدعای مطرح شده از سوی این عده از مخالفین، تأکید کرده که مرزهای منطقة مامی‌سونسکی به طور کامل زیر کنترل نیروهای گرجی است، اما به لحاظ وضعیت کوهستانی ویژة این منطقه، کنترل‌های مرزی به اشکال مختلف اعمال می‌شود. تیمور یاکاباش‌ویلی، معاون نخست‌وزیر این کشور نیز با رد شائبة خارج شدن کنترل این منطقه از دست نیروهای گرجی، علت عدم بر افراشته نبودن پرچم گرجستان در این منطقه و برخی پست‌های مرزبانی آن را جابجائی نیروهای نظامی گرجی به منطقه‌ای مناسب‌تر عنوان و تأکید کرده که دولت گرجستان به هیچ وجه هیچ از هیچ منطقه‌ای از این کشور از جمله مامی‌سونسکی عقب‌نشینی نخواهد کرد.
به تأکید مخالفان نیروهای مرزبانی گرجی که پیش از جنگ اوت در این منطقه به طور منظم اقدام به گشت مرزی می‌کردند، به نحو محسوسی پس از جنگ اوت اقدامات حفاظتی خود را کاهش داده و بخش اعظمی از آنها به داخل خاک گرجستان منتقل شده و پس از تحولات اخیر نیز باقی ماندة این نیروهای نیز به عقب فرآخوانده شده‌اند. به اظهار آنها این اقدامات برنامه‌ریزی شده بوده و در آیندة نزدیک نظامیان اوستیای جنوبی و روسیه در منطقه مامی‌سونسکی مستقر خواهند شد. به این ترتیب با عقب نشینی ۱۵ تا ۱۸ کیلومتری نیروهای گرجی به عمق خاک گرجستان کنترل حدود ۵۰ کیلومتر مربع از خاک این کشور از دست خواهد رفت و به تبع این تحول بر اساس نقشه‌های جغرافیایی و تقسیمات ارضی دورة شوروی هفتمین منطقه (مامی‌سونسکی) نیز به اوستیای جنوبی منضم خواهد شد.
همان طور که اشاره شد برخی مخالفین بروز این تحول را با برنامه‌های بلندمدت روسیه برای جمهوری اوستیای جنوبی از جمله احداث جادة سراسری از اوستیای شمالی به این جمهوری مربوط می‌دانند و اقدام دولت ساکاش‌ویلی به این عقب‌نشینی را نیز نوعی تبانی با دولت روسیه ارزیابی می‌کنند. آنها تلاش روسیه برای کنترل بر منطقة مامی‌سونسکی را ناشی از طرحی می‌دانند که این کشور در سال ۲۰۰۶ آن را برای کل منطقة اوستیای جنوبی برنامه‌ریزی کرده و از منطقة مامی‌نوسی نیز به عنوان بخشی از این طرح نام برده بود. به تأکید این عده روسیه در نظر دارد که در این منطقه اقدام به احداث یک استراحت‌گاه کوهستانی کند که برنامة آن در نشستی اقتصادی که در کراسنودارسک در سال ۲۰۰۶ برگزار شد ریخته شد و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور وقت روسیه نیز بر عملیاتی شدن آن تأکید بسیاری کرده بود.
با این ملاحظه، برخی مخالفین دولت ساکاش‌ویلی با تأکید بر نمایشی بودن اظهارات روس‌ستیزانة وی، این گونه رفتارها را متأثر از دغدغة وی برای منافع ملی ندانسته و تنها نگرانی او را منافع شخصی و گروهی می‌دانند. با این ملاحظه، آنها عقب‌‌نشینی نظامیان گرجی از مامی‌نوسی را اقدامی هماهنگ با برنامه‌های بلندمدت روسیه در اوستیای جنوبی می‌دانند که بدون این عقب‌نشینی برنامه‌های مسکو از جمله احداث جاده از اوستیای جنوبی به شمالی قابل تحقق نبود، و ساکاش‌ویلی در ازاء منافع مشخص به این اقدام تن داده است.
منبع: سایت - ایراس
منبع : باشگاه اندیشه


همچنین مشاهده کنید