سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

ضیافت مهر


ضیافت مهر
●دعا روز اول ماه مبارك رمضان
اللهمَ اجْعلْ صِیامی فـیه صِیـام الصّائِمینَ وقیامی فیهِ قیامَ القائِمینَ ونَبّهْنی فیهِ عن نَومَهِٔ الغافِلینَ وهَبْ لی جُرمی فیهِ یا الهَ العالَمینَ واعْفُ عنّی یا عافیاً عنِ المجْرمینَ.
خدایا روزه مرا در این روز از زمره روزه های حقیقی قرار بده، و عبادتم را در این روز، همچون عبادت شب زنده داران بپذیر، و در این روز مرا از خواب غفلت بیدار نما، و ای معبود جهانیان! جرم و گناه مرا در این روز ببخش و ای بخشنده مجرمان از من در گذر.
●یك حكم شرعی
پرسش: دخترانی كه تازه به سن تكلیف رسیده اند و روزه گرفتن بر آنها مقداری مشكل است، چه حكمی دارند؟ آیا سن بلوغ شرعی دختران اكمال نه سال قمری است؟
پاسخ: بنا به نظر مشهور، بلوغ شرعی دختران همان تكمیل نه سال قمری است كه در این هنگام روزه بر آنها واجب است و ترك آن به مجرد بعضی از عذرها جایز نیست، ولی اگر روزه گرفتن برای ایشان ضرر داشته باشد یا تحمل آن برایشان همراه با مشقت زیاد باشد، افطار برای آنها جایز است. مقام معظم رهبری
●یك حكایت
تنی از ابدال گفته است: در بلاد مغرب، گذرم به حكیمی افتاد كه بیمارانی نزد او بودند و برای آنان شیوه درمانشان می گفت. پس، پیش رفتم و گفتم: خدا بر تو ببخشاید بیماری مرا درمان كن! ساعتی در چهره من نگریست و گفت: ریشه های فقر و برگ صبر و هلیله فروتنی را بگیر و در ظرف یقین جمع كن و آب خوف بر آن بریز و آتش اندوه در زیر آن بیفروز! سپس آن را در صافی مراقبه بپالای و در جام خرسندی ریز و با شراب توكل بیامیز و با دست صدق آن را بخور و با كاسه استغفار آن را بیاشام و سپس با آب پرهیزكاری دهان خود را شستشو ده و از حرص بپرهیز! پس امید كه پروردگار تو را شفا دهد.
●كشكول شیخ بهایی
یك سخن
پاسداشت یك ضیافت بزرگ
ماه ضیافت الهی فرا رسید، ضیافتی كه آحاد انسانها به آن دعوت شده اند و بی استثناء بر سر خان گسترده آن نشسته اند. نبیّ گرامی اسلام صلّی الله علیه و آله در جمعه آخر ماه شعبان، از اهمیت این ماه سخن می راند و می فرماید: ای مردم ! ماه خدا با بارقه ای از بركت، رحمت و مغفرت به شما روی آورده است ... ماهی كه شما به ضیافت الهی فراخوانده شدید و در حوزه كرامت پروردگار قرار گرفتید. نَفَسهای شما در آن، ثواب تسبیح و ذكر خدا و خواب شما، ثواب عبادت دارد. اعمال شما در آن پذیرفته و دعاهای شما مستجاب است . مفهوم ضیافت برای هر فرد در هر رده سنی از هر ملیت و زبان و گویشی، شادی بخش و لذت آفرین است. اما ماهیت ضیافت الهی با همه میهمانی ها متفاوت، و اقتضائات آن گوناگون است. از همین روست كه وظایف میهمانان نیز به لحاظ كمیت و كیفیت متمایز است. توجه به مؤلّفه های گوناگون این میهمانی، رمز پاسداری و حرمت داری آن است. پس چه خوب است كه آنها را با هم مرور كنیم.
میزبان: خدای كریم و مهربان. میهمان: تمامی بندگان و آفریدگان الهی. مدت دعوت: ۳۰ شبانه روز به صورت متوالی. زمان ضیافت: برترین ماه، بهترین روز و شب، و گرانبهاترین ساعات. امتیازات میهمانی: خواب و استراحت، عبادت. نفس كشیدن، تسبیح. اعمال، پذیرفته. دعاها و خواسته ها، مستجاب. بزرگان، محترم و گرامی. كوچكترها، مورد ترحّم و لطف. ایتام و فقرا، مورد عنایت و توجه. زبانها، در حریم. چشمها و گوشها، تحت كنترل. گناهان و خطاها، در حصار. باب رحمت الهی، باز و گشاده. استغفار و توبه، مورد رغبت و میل همگان. دستان شیطان، بسته و در غُل. مقدّرات سال بندگان، تضمین. خوش خلقی، بازدید از بستگان، صدقه، افطاری دادن و تلاوت قرآن و ... ، مورد توصیه فراوان ...
به راستی! كدام میهمانی را در دوره حیات خویش، با این جلالت و شكوه به چشم دیده ایم؟ كدام میزبان را سراغ داریم كه با تمام وجود، خود را وقف میهمانانش كند؟ و كدام ضیافت بشری از این انبوه امتیازات با این تنوع گونه ای برخوردار است؟ ... و در مقابل كدام میهمان را دیده ایم كه بر سر سفره چنین كریمی بنشیند و قدر و منزلت آن را درك نكرده و از جلوس در كنار آن سر باز زند و یا شرط میهمانی را رعایت نكند؟ بیایید در آغازین ساعات این ضیافت بزرگ؛ فرصت را غنیمت شمرده و با پاسداری و حفاظت از حریم آن، زمینه بهره گیری افزونتر و كسب لذّت بیشتر از لحظات و اوقات آن را برای خویش رقم بزنیم.
علی اصغر عطاران طوسی
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید