یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

بررسی آلودگی ماهی حلوا سفید Stromateus cinereys و هامور چرب خلیج فارس Epinephelus coioides با انگل های کرمی


بررسی آلودگی ماهی حلوا سفید Stromateus cinereys و هامور چرب خلیج فارس Epinephelus coioides با انگل های کرمی
ماهی هامور معمولی و حلوا سفید از ماهیان تجارتی مهم خلیج فارس محسوب می شوند. علیرغم اهمیت این ماهیان در مورد انگلهای آنها مطالعات نسبتا کمی صورت گرفته است. به طور کلی هدف از این تحقیق، مشخص کردن میزان و شدت آلودگی ماهی هامور معمولی و حلوا سفید به انگل های کرمی بوده است. برای اینکار تعداد ۸۰ قطعه ماهی هامور معمولی و ۸۰ قطعه ماهی حلوا سفید تازه در چند مرحله از مهر ماه ۷۹ تا اردیبهشت ماه ۸۰ از بازارهای اهواز خریداری شده و به آزمایشگه منتقل شدند. سپس اندامهای مختلف هر ماهی به روشهای متداول مورد بررسی قرار گرفتند. طبق بررسی هایی که بر روی ۸۰ عدد ماهی هامور صورت گرفت، انواع مختلف انگل های کرمی شامل ترماتود، نماتود، سستود و آکانتوسفال از اندام های مختلف این ماهی جدا گردید. بیشترین موارد و درصد آلودگی مربوط به سستودها بود که ۲۷ درصد موارد را شامل می شد. از ۸۰ ماهی هامون ۳۴ مورد به انواع انگل ها آلوده بودند که میزان آلودگی به سستودها در این بین بیش از سایر انگل های کرمی بوده است. حداکثر تعداد انگل جدا شده مربوط به نماتودها بود که ۴۴ مورد از حفره بطنی ۱ ماهی جدا شده است در حالیکه حداکثر تعداد سستود جدا شده از حفره بطنی ۱۴ مورد بوده است. در بررسی هایی که بر روی انگلهای جدا شده از این ماهی صورت گرفت انگلهای Anisakis sp. Tetrarhynchus sp., Serrasentis sp. و نوزاد Callitetrarhyrarhynchus sp شناسایی شدند. در بررسی هایی که بر روی ۸۰ عدد ماهی حلوا سفید صورت گرفت در روده ۴ ماهی (%۵ موارد) آلودگی به ترماتود Azygia sp. مشاهده گردید ولی هیچگونه آلودگی به سستودها و نماتودها مشاهده نشد.
رحیم پیغان
ناصر حقوقی راد
علیرضا یوسف دزفولی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید