یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

امیدهای تازه در افق سیاسی پاکستان


امیدهای تازه در افق سیاسی پاکستان
«طی چند ماه گذشته، یک ژنرال پاکستانی کمتر شناخته شده و عجیب و غریب توانسته است امیدهایی را در مقام های آمریکایی مبنی بر توانایی وی در حفظ ثبات در پاکستان زنده کند. اما هنوز بسیار زود است که قضاوت کنیم که آیا وی می تواند چنین نقش سرنوشت سازی داشته باشد یا خیر.» روزنامه اینترنشنال هرالدتریبیون در گزارشی به ژنرال اشفق کیانی، جانشین پرویز مشرف، رئیس جمهور غیر نظامی پاکستان، در سمت ریاست ارتش پاکستان پرداخته است. در این گزارش آمده است: «در اواخر ماه نوامبر سال گذشته، هنگامی که پرویز مشرف، حاکم نظامی پاکستان، از سمت ریاست ارتش استعفا داد و رئیس جمهور غیرنظامی این کشور شد، ژنرال اشفق پرویز کیانی، فرماندهی ارتش پاکستان را به عهده گرفت. کیانی که تربیت یافته مشرف است، در آن زمان یکی از قدرتمندترین مقامات پاکستان شد زیرا ارتش پاکستان دهه ها بر این کشور حکومت داشته است و رئیس آن نیز از نفوذ بسیار بالایی برخوردار است و پیش بینی می شود که احتمالا هرچه بیشتر وی کنترل ارتش را به دست آورد و حتی از مشرف نیز قدرتمندتر شود. در ادامه این گزارش، بر اساس اظهارات تحلیلگران آمریکایی و پاکستانی، این مطلب عنوان شده است که «همان طور که عدم ثبات بیشتر شده است و مشرف با مشکلات سیاسی شدیدی مواجه است، کیانی نیز به یک شخصیت بسیار مهم برای دولت بوش تبدیل شده است. بر اساس نظرسنجی افکار عمومی، مشرف برای خرد کردن رقیبان غیر نظامی خود و همین طور چسبیدن به قدرت، حکومت نظامی بالفعلی را در ماه نوامبر وضع کرد. در همین حال بسیاری از پاکستانی ها، از مشرف به دلیل ناتوانی در جلوگیری از ترور بی نظیر بوتو، نخست وزیر پیشین پاکستان، در ماه گذشته انتقاد کردند. مشکل می شود به دیدگاه های شخصی کیانی پی برد،از زمانی که وی فرماندهی ارتش را به دست گرفته است، اجازه انجام هیچ مصاحبه ای را نداده است. در اولین اقدامش در سمت ریاست ارتش، وی سال ۲۰۰۸ را سال «سرباز» نامید که تلاشی بود برای بهبود بخشیدن به وضعیت روانی ارتش، عملی که مقامات ارتش آمریکا آن را تحسین کردند. ارتش پاکستان تلاش کرده است تا با شبه نظامیان بجنگد. از سال ۲۰۰۱ تا کنون در نتیجه همین حملات ارتش به پایگاه های شبه نظامیان، هزار سرباز و افسر پلیس کشته شده اند.
در تابستان گذشته، چند صد سرباز خود را به شبه نظامیان تسلیم کردند و باعث به وجود آمدن نگرانی شدیدی در میان مقامات ارتش آمریکا شدند.» هرالد تریبیون نوشته است: «حرکات اولیه سیاسی ژنرال کیانی به عنوان فرمانده ارتش پاکستان، دو ژست کم اهمیتی بودند که از آنها به عنوان تلاش در جهت بر طرف کردن تنش در حال شکل گیری میان دولت پاکستان و احزاب اپوزیسیون مدنی این کشور، تفسیر شده است. وی در اولین اقدام پس از ترور بوتو در ۲۷ دسامبر سال گذشته، سربازهایی را به آرامگاه وی فرستاد تا حلقه گلی را بر روی سنگ قبر وی بگذارند، خود وی نیز با شوهر بوتو دیدار کرد. در دومین حرکت خود، کیانی، رهبری نخستین نشست فرماندهان سپاه را به عهده گرفت. در این نشست چندین ژنرال که بر ارتش تسلط دارند، شرکت داشتند.
این نخستین بار در ۹ سال بود که مشرف در این نشست شرکت نکرده بود. در طی این نشست ژنرال کیانی بر اتحاد در کشور تاکید کرد. رسانه خبری دولتی پاکستان به نقل از ژنرال کیانی اعلام کرد: این یکسان سازی استراتژی های سیاسی، اجتماعی، اجرایی و نظامی است که در درازمدت جوی از صلح، آرامش و ثبات را موجب خواهد شد. در نهایت آن چه که سرنوشت ساز است، اراده ملت و حمایت آنهاست.» این گزارش می افزاید: «ژنرال اشفق کیانی، پسر یک افسر جزء ارتش پاکستان و اهل شهر جهلوم، منطقه بیابانی در استان پنجاب است که به پرورش دهنده ژنرال های پاکستانی مشهور است. وی در خانواده متوسط ارتشی بزرگ شد و وارد مدرسه نظامی شد و به عنوان فردی وفادار به ارتش شناخته شد. افسران ارتش پاکستان که از مشرف به دلیل خدشه دار کردن تصویر ارتش انتقاد می کردند، از انتخاب کیانی به ریاست ارتش حمایت کردند. اشفق کیانی چندین بار در آمریکا آموزش نظامی دیده است. وی در فورت بنینگ در ایالت جورجیا آموزش دیده است واز کالج فرماندهی ارتش و ستاد کل آمریکا در فورت لیون ورث در ایالت کانزاس فارغ التحصیل شده است.
وی همچنین در اواخر دهه ۱۹۹۰ در دوره ۱۳ هفته ای مطالعات اجرایی در مرکز مطالعات امنیتی آسیا- اقیانوسیه در هاوایی نیز شرکت کرد.» روزنامه هرالد تریبیون در گزارش خود به بقیه اقدامات ژنرال کیانی اشاره کرده است: «بر اساس گفته های مقامات بازنشسته ارتش پاکستان، کیانی که ریاست ارتشی را بر عهده دارد که در سیاست پاکستان بسیار فعال است و از هم پیمان شدن با هر گروه سیاسی امتناع ورزیده است. وی هنگامی که افسر جزء ارتش بود، به مدت کوتاهی طی اواخر دهه ۱۹۸۰ مشاور نظامی بوتو بوده است ولی از آن زمان تاکنون خود را از سیاستمداران دور نگه داشته است. یک مقام ارشد ارتش آمریکا که با ژنرال کیانی بسیار هم کاری داشته است ولی به دلیل حساسیت در سیاست پاکستان نخواست که نامش فاش شود، گفته است: کیانی در طی دوره ای که ریاست ارتش را به عهده داشته است، تمایل بسیار کمی از خود برای ورود به سیاست نشان داده است. وی مردی فروتن است که توجه مشخصی به سربازها داشته است.» در ادامه این گزارش به سمت ها و اقدامات پیشین ژنرال کیانی نیز اشاره شده است: «هنگامی که کیانی در فصل گذشته، پاییز، به عنوان معاون ریاست ارتش منصوب شد، در اولین حرکت خود از خطوط مقدم مناطق قبیله ای پاکستان دیدار کرد. هنگامی که وی عید فطر را با سربازان ارتش پاکستانی گذراند، تحسین ارتش آمریکا را برانگیخت و آن ها وی را «سرباز سربازها» نامیدند. وی همچنین یک طرفدار پر و پا قرص گلف است و ریاست انجمن گلف پاکستان را نیز به عهده دارد. این موضوع خیلی خصوصی است ولی باید گفته شود که وی پدر دو فرزند است و زمان زیادی را با خانواده اش می گذراند.
هنگامی که ژنرال کیانی در نشست ها حضور پیدا می کند، بیشتر از صحبت کردن، گوش می دهد. وی آن قدر آرام صحبت می کند که حتی یکی از مقامات پیشین آمریکا از طرز صحبت کردن وی گله کرد و گفت: انگار او زیر لب سخن می گوید. ولی این مقام آمریکایی مطمئن است که ژنرال کیانی توانایی رهبری جنگ علیه شورشی گری را دارد. این مقام پیشین ارشد آمریکا پیش بینی کرده است که ارتش پاکستان به رهبری کیانی به نسبت زمان ریاست مشرف بهتر عمل می کند. وی دلیل این گفته اش را این می داند که هنگامی که مشرف هم ریاست ارتش را به عهده داشت و هم رئیس جمهور پاکستان بود، بیشتر حواسش به سوی سیاست پرت می شده است. وی ژنرال کیانی را به دلیل استفاده از آموزش ها و تاکتیک های ضد شورشی گری جدید که می تواند در سرکوب شورشیان در مناطق قبیله ای موثر باشد، ستود. تحلیلگران پاکستانی نیز پیش بینی کرده اند که با توجه به آشوب مداوم سیاسی در کشور به هر اندازه که ژنرال کیانی پیشرفت هایی در ارتش به دست بیاورد، نادیده انگاشته خواهد شد. ممکن است ژنرال کیانی برای پایان دادن به بی ثباتی در پاکستان، معامله بسیار بزرگ و خوبی را با احزاب سیاسی مدنی این کشور داشته باشد. البته انتظار می رود که این معامله به حاکمیت ارتش خاتمه دهد.» طلعت مسعود، نویسنده گزارش روزنامه آمریکایی هرالد تریبیون در آخر این گزارش اظهار کرده است: «اگر کیانی به هر روشی تلاش کند تا دموکراسی را در پاکستان ترویج و از آن محافظت کند، در آن صورت به نظر من شانس و فرصت خوبی نصیب پاکستان خواهد شد.»
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید