سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

مرز دیگر پاکستان


مرز دیگر پاکستان
هند و پاکستان ، دو کشور همسایه مجهز به سلا‌ح هسته ای در جنوب آسیا که شدیدا در برابر تروریسم آسیب پذیری خود را نشان داده اند، گفتگوهای صلح را در ۲۰ می از سر گرفتند. بمب گذاری در منطقه جیپور هند که ادعا شده به وسیله افراط گرایان بنگلا‌دشی صورت گرفته است و نیز افزایش تنش با پاکستان در مرزهای طولا‌نی در کشمیر، دهلی نو را شدیدا عصبی و نگران کرده است. وزارت خارجه آمریکا در گزارشی که در سال ۲۰۰۷ منتشر کرد، هند را یکی از کشورهایی دانست که بیشترین لطمه را از تروریسم دیده است.
از زمانی که گفتگوهای صلح در سال ۲۰۰۴ آغاز شد ، هند دریافته است که میزان نفوذ شبه نظامیان اسلا‌مگرا از پاکستان به کشمیر تحت کنترل هند، از طریق خط کنترل مرزی کاهش یافته است. اما هنوز مساله کشمیر به عنوان منطقه ای با اکثریت جمعیت مسلمان که هم هند و هم پاکستان ادعای مالکیت آن را دارند به عنوان مساله ای که حل آن بسیار دشوار است، باقی مانده است.گفتگوهای ۲۰ می نتایج محدودی به همراه داشت. در حالی که هند و پاکستان پیشرفت زیادی در خصوص مساله کشمیر نداشته‌اند، دو کشور تلا‌شهایی را برای افزایش عبور و مرور مردم خود از خط کنترل مرزی و نیز دسترسی بیشتر به زندانیانی که در زندانهای دو کشور به سر می برند، انجام داده اند. پاکستان همچنین وعده داده است که با هند علیه تروریسم همکاری کند، اگرچه نواز شریف نخست وزیر سابق پاکستان که اکنون شریک ائتلا‌ف پارلمانی حاکم در این کشور است در گفتگویی با روزنامه هندوستان تایمز، نگرانی های هند در خصوص عملیات‌های شبه نظامیان در پاکستان را بی‌اهمیت خوانده است. پاکستان در عین حال هند را به حمایت از شورشیان در استان بلوچستان این کشور متهم کرده و نیز از افزایش نفوذ هند در پاکستان نگران است، اما کارشناسان می گویند بی‌ثباتی در دولت پاکستان، چشم انداز دستیابی به هر گونه توافق مهمی در خصوص مساله کشمیر را تیره کرده است.
ثباتی که به تازگی در ائتلا‌ف حاکم در اسلا‌م آباد به وجود آمده است در حال حاضر به وسیله اختلا‌فات برسر انتصاب مجدد قضات دیوان عالی که پرویز مشرف آنها را در نوامبر ۲۰۰۷ برکنار کرد، تهدید شده است.با توجه به وضعیت پاکستان به عنوان جایگاهی برای شبه نظامیان افراط گرا در منطقه، ایالا‌ت متحده علا‌قمند به حصول توافقی در خصوص مساله کشمیر است. حمایت از نقشه‌های تروریستی در اروپا و نیز حملا‌ت در حال پیشرفت در افغانستان -که همسایه پاکستان می باشد- با شبه نظامیان مستقر در مناطق قبایلی پاکستان مرتبط است. با این پیش زمینه ای که گفته شد، پاکستان بیش از پیش به محلی امن برای تروریست‌ها از همه نقاط جهان تبدیل شده است. آمریکا که گفتگوی میان هندو پاکستان را تشویق کرده است، موضع خود را در خصوص اینکه دو کشور باید مساله کشمیر را از طریق گفتگوهای دو جانبه و با در نظر گرفتن خواسته های مردم این منطقه حل و فصل کنند، حفظ کرده است. جرج بوش رئیس جمهور آمریکا در دیدار خود با نخست وزیر پاکستان در حاشیه اجلا‌س مجمع جهانی اقتصاد در مصر نیز براین مساله تاکید کرد. هنوز کارشناسان در خصوص احتمال ارتباط عواملی از ارتش و سرویس‌های اطلا‌عاتی پاکستان با طالبان وگروه‌های شبه نظامی در کشمیر و حمایت از آنها هشدار می‌دهند.<جی .جونز> کارشناس آمریکایی نیز این مساله را قبل از جلسه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در ماه آوریل گذشته بیان کرد. از سوی دیگر هر گونه توافق صلح جدیدی میان دولت پاکستان و شبه نظامیان و پیشرفت در گفتگوها برای حصول چنین توافقاتی موجب نگرانی آمریکا شده است.
دانیل مارکی کارشناس شورای روابط خارجی آمریکا می‌گوید: توافق‌ها - با شبه نظامیان- یک مشکل نیست اما آنها- شبه نظامیان- باید بیش از پیش قابل اعتماد باشند. <سامیت گانگولی> از دانشگاه ایندیانا در هفته نامه نیوزویک نوشت:< آمریکا باید تهدید گروه‌های <جهادی> که از داخل مرزهای پاکستان به صورت مداوم سرچشمه می‌گیرد را به رسمیت بشناسد؛گروه‌های اسلا‌می که به نیروهای آمریکایی در داخل افغانستان حمله می‌کنند، ارتباط‌های ارگانیکی با گروه‌های جهادی دارند که به دنبال تحریک هند و پاکستان برای رویارویی با یکدیگر به منظور بروز عواقب فاجعه بار هستند.>
منبع : روزنامه آفتاب یزد


همچنین مشاهده کنید